Vágólapra másolva!
A Mezőkövesd idegenben 3-2-re legyőzte a Paksot a labdarúgó NB I 2021/2022-es szezonjának nyitómérkőzésén. Az első félidőben a Mezőkövesd szerzett vezetést, majd a Paks 11-est hibázott a hosszabbításban. A második játékrészt újabb góllal indította Pintér Attila csapata, de Bognár György együttese hamar szépített, majd az előző szezon gólkirálya, Hahn János találatával kiegyenlített. Sokáig nem örülhettek azonban a hazaiak, mert egy távoli lövéssel a vendégek újra megszerezték a vezetést és egyben a győzelmet is. Váratlan paksi vereséggel indult tehát a szezon.

A Paks és a Mezőkövesd mérkőzésével kezdődött el a labdarúgó NB I 2021/2022-es szezonja. A bajnokság két tapasztalt edzője, Bognár György és Pintér Attila csapata nézett szembe egymással a nyitófordulóban. Ezelőtt négyszer meccselt egymással a két tréner, a mérleg a kövesdiek szakvezetőjének szemszögéből 2 győzelem, 1 döntetlen és 1 vereség. Bognár az eddigi egyetlen sikerét (2–1) még 2004-ben, a Budapest Honvéd vezetőedzőjeként érte el Pintér ellen, aki akkor a Sopron együttesét irányította.

A Paks az előző idényben a negyedik helyen zárta a bajnokságot, ráadásul hét góllal többet lőtt, mint a bajnok Ferencváros, míg a Mezőkövesd a nyolcadik pozícióban végzett, és csupán a Kisvárda és a két kieső, a DVTK és a Budafok szerzett nála kevesebb gólt a ligában.

Bognár György csapatának kezdőjéből hiányzott a rutinos Böde Dániel és az előző szezon gólkirálya, Hahn János is, mindketten a cserepadon kaptak helyet.

Pintér Attila együttesében - amely tavasszal klubrekordot jelentő 13 meccses veretlenségi sorozattal büszkélkedhetett - ott volt a pályán az egyik legfontosabb játékos, az idei Eb-n a magyar válogatottban is lehetőséget kapó Cseri Tamás.

A meccs első lehetősége a Paks előtt adódott, a 10. percben Haraszti bal oldali beadása után Lorentz fejelt mellé hat méterről. Nem sokkal később a vendég együttes válaszolt helyzettel, ám a bosnyák légiósok összjátéka nem hozott gólt, mert Besirovic szabadrúgását Jurina a kapus kezébe fejelte.

A 15. percben Lorenz lőhetett volna hatalmas gólt, de kapáslövése elkerülte a bal felső sarkot.

A 21. percben megszerezte a vezetést a Mezőkövesd. Nagy Dániel adott be remekül a jobb szélről, Besirovic pedig szépen megelőzte a védőjét, és a rövid sarokba fejelt.

Két perccel később az előbb gólpasszt adó Nagy Dániel fejelhetett volna gólt, de Nagy Gergely kapus bravúrral hárított, majd szögletre mentett a paksi védelem.

Próbálta fokozni a nyomást a Paks, de nehezen tudott a szervezetten záró kövesdi védelem mögé kerülni. Jobban játszott az első félidőben Pintér Attila csapata, több fantázia volt a támadásaiban. A vezetés után ugyan visszább zárt a Mezőkövesd, de kontrákból időnként veszélyes tudott lenni. A 38. percben egy szép kiugratás után a gólszerző Besirovic fordult kapura, de Nagy Gergely leért a bal alsó sarokhoz helyezett labdára.

A 43. percben közel került az egyenlítéshez Bognár György csapata, Ádám Martin fejese éppenhogy elkerülte a jobb alsó sarkot, nagy helyzet maradt ki. Egy perccel később újabb paksi lehetőség következett, ám Papp 16 méteres lövése a léc fölött zúgott el.

A háromperces hosszabbításban is nyomtak a hazaiak, és az idei szezonban bemutatkozó videobírós rendszer segítségével 11-est kaptak. A visszajátszás alapján látható volt, hogy Sajbánt lerántotta a 16-oson belül Katanec.

A büntetőt Haraszti azonban a jobb kapufára helyezte, a kipattanót pedig Szabó János az üres kapu fölé lőtte. Hatalmas lehetőséget puskázott el a Paks, a Mezőkövesd vonulhatott előnnyel a szünetre.

Mindkét vezetőedző többet is cserélt a félidőben, a rutinos Böde Dániel is beállt a paksi csapatba.

A hazaiak számára azonban pillanatokon belül jött az újabb hidegzuhany, ugyanis a második játékrész elején megint gólt szerzett a Mezőkövesd. Cseri indította Madarászt a jobb oldalon, akinek a középre tett labdáját Jurina öt méterről a jobb alsó sarokba helyezte.

A gól után kényszerűségből kellett cserélnie Pintér Attilának, Vajdát rúgta fel Lorenz, előbbi bicegve hagyta el a pályát.

Felpörögtek az események, az 54. percben szépített a Paks. Ádám passza után Sajbán lépett ki középen és okosan gurított a bal alsó sarokba.

A 60. percben a harmadik gólját is megszerezhette volna a Mezőkövesd, de előbb Jurina majd Cseri is rossz megoldást választott.

A 65. percben Bognár pályára küldte az előző szezon gólkirályát, az idei labdarúgó-Eb keretébe is bekerülő Hahn Jánost.

A csere abszolút bevált, ugyanis a 26 éves csatár egy szép lefordulás után a jobb felső sarokba bombázott a 76. percben. Kétgólos hátrányból egyenlített a hazai csapat.

Sokáig azonban nem örülhettek Bognár Györgyék, mert a csereként beálló Calcan szinte az első labdaérintésből remek gólt szerzett, 18 méterről lőtt védhetetlenül a kapu bal oldalába.

A 88. percben Böde lábában ott volt az újabb paksi gól, de ziccerben csúnyán eltörte a labdát a korábbi válogatott támadó. A 93. percben Nagy gyönyörű lövését védte bravúrral Antal, foggal-körömmel védekezett a vendégcsapat.

A Paks próbálta a lehető legtöbbet elkövetni az egyenlítés érdekében, de a Mezőkövesd már meg tudta őrizni az előnyét, és győzelemmel indította az NB I új szezonját. A hazai együttes ezúttal a gyengébb arcát mutatta, de volt esélye pontot szerezni, viszont a kihagyott büntető és az elpuskázott helyzetek megbosszulták önmagukat.

A Mezőkövesd győzelmével kezdődött az NB I 2021/2022-es szezonja Forrás: MTI/Mónus Márton

1. félidő
39Barna Kesztyűs
34Daniel Nagy
27Zsolt Haraszti
21Dino Besirovic
8Dániel Farkas
2. félidő
80Andreias Calcan
80Márton Lorentz
79Marin Jurina
78Stefan Drazic
76János Hahn
65Martin Chrien
65Martin Adam
54Máté Sajbán
51Sándor Vajda
50Márton Lorentz
50Matija Katanec
47Marin Jurina
46Aleksandr Karnitskiy
46Daniel Nagy
46Zsolt Haraszti
46Balázs Balogh
46Barna Kesztyűs
Összeállítások
Paksi FC4-3-3
Mezőkövesd4-4-2
Football Pálya
14
István
Bognár
17
David
Kulcsar
22
József
Windecker
23
Ákos
Szendrei
13
Dániel
Böde
9
János
Hahn
6
Norbert
Szélpál
1
Gergely
Nagy
20
Máté
Sajbán
2
Ákos
Kinyik
24
Bence
Lenzsér
1
Botond
Antal
10
Dino
Besirovic
14
Aleksandr
Karnitskiy
17
Róbert
Pillár
21
Martin
Chrien
22
Dániel
Farkas
24
Tamás
Cseri
32
Matija
Katanec
8
Benjámin
Cseke
9
Stefan
Drazic
15
Andras
Vagi

Paksi FC

Kezdők
14István Bognár
17David Kulcsar
22József Windecker
23Ákos Szendrei
13Dániel Böde
9János Hahn
76
6Norbert Szélpál
1Gergely Nagy
20Máté Sajbán
54
2Ákos Kinyik
24Bence Lenzsér
21Kristóf Papp
30János Szabó
19Barna Kesztyűs
46
39
16Martin Adam
65
10Zsolt Haraszti
46
27
8Balázs Balogh
46
4Márton Lorentz
80
50
31Gergő Rácz
28Richárd Nagy
Cserék

Mezőkövesd

Kezdők
1Botond Antal
10Dino Besirovic
21
14Aleksandr Karnitskiy
46
17Róbert Pillár
21Martin Chrien
65
22Dániel Farkas
8
24Tamás Cseri
32Matija Katanec
50
8Benjámin Cseke
9Stefan Drazic
78
15Andras Vagi
19János Szépe
20Gergő Kocsis
39Antonio Vutov
7Andreias Calcan
80
6Zoltan Derekas
5Hector Martinez
93Riccardo Piscitelli
13Levente Bosz
99Marin Jurina
79
47
77Sándor Vajda
51
55Daniel Nagy
46
34
95Márk Madarász
Cserék