Győzelmével életben maradt és még továbbjuthat a magyar női kézilabda-válogatott

LUKÁCS Viktória
Tokió, 2021. július 31. Lukács Viktória (háttal) és a spanyol Lara González Ortega a világméretű koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia női kézilabda-bajnokságának B csoportjában játszott Magyarország – Spanyolország mérkőzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban 2021. július 31-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A 40 percen át nagyszerűen játszó magyar női kézilabda-válogatott megszerezte első győzelmét a tokiói olimpián, egyszersmind életben tartotta továbbjutási esélyeit. A spanyolok elleni meccsen 40 percig jól játszott a csapat, amely az önbecsüléséért is hajtott. Azt is kibírtuk, hogy a második félidő közepén 9 percen át egyetlen gólt sem dobtunk.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXII. nyári olimpiáról, Tokióból.

Három elvesztett csoportmérkőzés (Franciaország, Brazília és Oroszország ellen) után a spanyolok elleni negyedik összecsapásra úgy készülhetett a magyar válogatott, hogy

csak a győzelem jelentette volna a remények továbbélését.

Döntetlen, vagy spanyol győzelem esetén a magyarok hétfőn már biztosan tét nélküli mérkőzést játszottak volna a svédek ellen.

A két csapat befutásakor a magyar lányok felszabadultnak tűntek, s ezt vártuk tőlük a spanyolok elleni összecsapáson is. Az első három mérkőzésen összesen nem volt egy jó negyedórája a mieinknek. Azt azért hozzá kellett tenni, hogy a magyar csapatot nagy sérüléshullám sújtja, erre a meccsre gyakorlatilag egy irányítónk maradt. Kapusposzton is cserélni kellett, Janurik helyett Szikora került a keretbe.

A meccs Vámos kihagyott hetesével indult, de aztán Zácsik Szandra szép betörésből, emberelőnyből szerzett vezetést a magyaroknak.

Aztán olyan történt, ami az olimpián eddig nem: két góllal vezetett a magyar együttes, sőt, hárommal. Egy falban történt labdaszerzés után Márton Gréta háromra növelte az előnyt. 3-0, remek kezdés tehát.

A spanyol Carmen Dolores Martin Berenguer (b) és Háfra Noémi a magyar-spanyol női kézilabdameccsen Tokióban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Bíró Blanka jól védett, de támadásban kapkodni kezdtünk és két eladott labdánk is volt. Aztán Tomori passzív jelzés mellett dobott egy nagy gólt - 10 méterről, talpról: hibátlan megoldás volt. Márton Gréta újabb elfutása nyomán 5-1-re vezetett a magyar csapat, a spanyolok időt kértek.

Ilyen jól még nem játszottunk ezen az olimpián, mintha egy teljesen kicserélt csapatot láttunk volna a Jojogi Arénában. A spanyol időkérés hatott, Martín hétméteresből szépített és 5-2 volt az állás.

A teljes transzban játszó Márton már a harmadik gólját dobta.

Vámos betörésből 7-2-re alakította az állást. Szinte hihetetlen volt, hogy a spanyolok 10 perc alatt mindössze két gólt dobtak. Aztán még kettőt és 7-4-re jöttek fel. Szerencsére a pillanatnyi zavar nem okozott nagy gondot. A hosszan támadó magyar csapat gyakran játszott passzívban. A 9. magyar gól is úgy esett, hogy nem volt már passzolási lehetőség, erre Klujber vállalta el, s óriási gólt dobott. 9-4-re vezetett a magyar csapat a 17. percben.

Lukács Viktória (háttal) és a spanyol Lara González Ortega a Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a Jojogi Nemzeti Sportcsarnokban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Utána megint a spanyolok percei következtek és 9-6 lett az állás. Rendezni kellett a sorokat, mert Vámos lépéshibát követett el, majd Háfra hagyott ki helyzeteket. Mind a két csapat sokat hibázott, ekkor az volt a kérdés, ki jön ki ebből a rossz szakaszból jobban. Az addig minden helyzetét kihagyó Háfra lőtt végre gólt, és ezzel 11-7-re vezettek a magyarok. Majd kétszer is rendezetlen védelmünk ellen támadhattak, így a 28. percben csak három góllal, 12-9-re vezetett a magyar csapat. Háfra újabb gólja idegnyugtatólag hatott, Vámos két gólt lőtt, de a spanyolok játéka is felgyorsult. Hatalmas adok-kapokkal ért véget az első félidő, a szünetben 14-11-re vezetett a magyar csapat.

Klujber Katrin (b) és spanyol Lara González Ortega a magyar-spanyol női kézilabdameccsen Tokióban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második félidő González góljával kezdődött, már csak két gól volt a magyarok előnye. Aztán egy, mert Lopez is bevágta szélről. Szerencsére Kisfaludy a beálló posztjáról megszerezte az első magyar találatot a második félidőben. Aztán megrázta magát a magyar csapat és lerázta magáról az ellenfelet, tudniillik a 35. percben már 17-14-re vezettünk. Bíró Blanka védései is nagyon kellettek ahhoz, hogy az előnyt tartani tudjuk. Olykor szerencsénk is volt, mint például Bordás góljánál. A debreceni játékos egy kipattantót váltott gólra nagy szerencsével.

Lukács egy gyorsan elvégzett magyar szabaddobás után a 40. percben visszaállította az ötgólos különbséget (21-16), sőt, Vámos egy oldalsó betörés után már 22-16-ra módosított. Rá sem lehetett ismerni a magyar csapatra, s ez a teljesítmény kifejezetten biztatónak tűnt. A spanyolok kénytelenek voltak időt kérni, mert csak vergődtek a magyarok szorításában. 23-16-nál pedig úgy tűnt, hogy ezen az estén nem lehet legyőzni a magyarokat,

Kisfaludy Anett fontos gólt dobott a második félidő elején Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Aztán percek alatt meleg lett megint a helyzet, mert az ellenfél egy 3-0-s szériát csinált (23-19), Elek Gábor pedig kénytelen volt időt kérni. Nem hatott, mert a spanyolok hétmétereshez jutottak, és Pena könyörtelenül bevágta azt. Már csak három gól volt a magyarok előnye.

Nagyon visszaesett a magyar csapat támadójátéka, a spanyolok pedig vérszemet kaptak. Martin a beállóból megint mattolta a védelmet, miközben már 8 perce nem dobtunk gólt. A spanyol kapus mindent védett ebben az időszakban, a mieink elbátortalanodtak, elbizonytalanodtak, 10 perc volt hátra és teljesen nyílt volt a meccs. A nagy magyar gólcsendet Klujber törte meg, ezzel 24-21 lett az állás.

Vámos Petra (háttal) és a spanyol Alicia Fernandez Fraga harca Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az 52. percben Hernandez középről lőtt gólt, és ezzel egyetlen gólra olvadt a magyarok előnye. Egészen elképesztő volt ez a fordulat. Ekkor Klujber vágott be egy hetest, mondanunk sem kellett, mennyire fontos gólt volt ez. Meg mennyire fontos volt Bíró Blanka védése. Újra támadhattunk a +3-ért. Háfra tudta, mi a dolga és gólt lőtt. Megnyugodhattunk kissé.

A végjátékban Elek Gábor csapata jól sáfárkodott a megszerzett előnnyel, a 28. percre pedig sikerült újra elhúzni öt góllal. Ekkor már biztos volt, hogy ezt a meccset megnyeri Magyarország. Kezdődhetett a számolgatás. A hétfői zárókörben azon kell drukkolni, hogy

  • Magyarország legyőzze Svédországot
  • Oroszország megverje a spanyolokat
  • és a francia-brazil meccs ne hozzon döntetlent.

Ebben az esetben a magyar csapat folytathatja az olimpiai szereplést a legjobb nyolc között. Ehhez az is kellett, hogy a magyarok 29-25-re legyőzzék a spanyolokat.