Vágólapra másolva!
Milák Kristóf úszása miatt megérte felkelni szombat hajnalban, ugyanis a 21 éves világklasszis újabb érmet szerzett, ráadásul egészen fantasztikus versenyt hozott össze a világcsúcsot úszott Caeleb Dressellel. A hajnali órákban a magyar triatloncsapat, a női kardcsapat és Kozák Luca volt még érdekelt.

Milák Kristóf a 200 méter pillangó olimpiai aranya után a második legjobb idővel, az ötös pályáról várta a 100 fináléját, melynek nagy esélyese a 100 méter gyorson győztes Caeleb Dressel volt. Az amerikai végül érvényesítette is a papírformát, szokásos remek rajtjával azonnal élre állt és fél testhossz előnnyel fordult a második ötvenre, amelyen egyre jobban megközelítette őt Milák, de már nem tudta utolérni riválisát.

Kívülről úgy tűnt, ha pár métert tartott volna a küzdelem, akkor még ennél a 23 százados különbségnél is kisebb lehetett volna végén.


Dressel 49.45 másodperces világcsúccsal csapott a célba, öt századot faragott a két évvel ezelőtti vb-n felállított rekordján.

A BHSE 21 éves világklasszisa 23 századdal maradt el tőle, de így is 27 századdal felülmúlta a szerb Milorad Cavic szuperdresszes Európa-csúcsát, amelyet még 2009-ben úszott.

Milák a 49.68-as eredménnyel pontosan fél másodpercet javított egyéni legjobbján és egyben az országos csúcson, melyet májusban, a budapesti Európa-bajnokságon ért el. A két kiváló úszó a célba érkezés után mosolyogva azonnal összeölelkezett, és láthatóan mindketten elégedettek voltak a saját eredményükkel.

Milák Kristóf és a 100 pillangó ezüstérme Forrás: AFP/Oli Scarff

„Majdnem megvolt" – érkezett Milák Kristóf az M4 Sport kamerája elé. „Nagyon boldog vagyok, elégedett vagyok ezzel. Ez volt életem egyik legkomolyabb csatája, nagyon élveztem. Jól éreztem magam az első 50-en, reménykedtem, hogy el tudom kapni, jöttem fel, lehet, ha jobban kijön a fal, akkor esetleg, de így sikerült, erre is nagyon büszke vagyok.

reméljük, egyszer sikerül majd megelőzni, de addig sok sikert kívánok neki" – mondta Milák Caeleb Dresselről.

„Megkönnyebbültem, végre vége. Most büszkeséget érzek, mert ennél többet nem tudtam úszni, úgyhogy szerintem kihoztuk egymásból a legjobbat" - fogalmazott Milák, aki a magyar csapat hatodik érmét, egyben a második ezüstöt szerezte a tokiói játékokon. A medencés programokat befejezte a magyar csapat, két érmet szerzett, mindkettőt Milák Kristóf nyakába akasztották.

Ami a további hajnali szereplőket illeti, Kozák Luca bejutott az elődöntőbe 100 m gáton. A 25 éves futó májusban 12.81 mp-et futott Savonában, ez idei legjobbja, míg egyéni csúcsa a 12.71 mp-es országos rekord. Az olimpia előtt úgy nyilatkozott, hogy az elmúlt évek eredményei alapján 12.65 és 12.70 közötti idővel lehet bekerülni az olimpiai döntőbe, ő pedig szeretne azok között lenni, akiknek erre van esélyük.
Kozák Luca a negyedik futamba került, többek között az amerikai Christina Clemons társaságában, aki minden idők ötödik legjobb 60 gátas eredményével büszkélkedhet.

Kozák Luca a harmadik helyen futott be Forrás: AFP/Ina Fassbender

A magyar gátas nem a legjobban jött el a rajttól, de stabilan továbbjutó helyen futott, és 12.97 mp-cel a harmadik helyen ért célba. Így készülhet a vasárnapi elődöntőre.

„Jobbat akartam, de az első futás mindig a legnehezebb, nagyon hosszú volt a várakozási idő a call roomban.

Ennél többet éreztem magamban, de sok hibát elkövettem" - nyilatkozott az MTI-nek Kozák Luca. Hozzátette, látszott, hogy reggel van és meleg, mert egy-két kivétellel mindenki gyengébb időt ért el.

A Bragmayer Zsanett, Bicsák Bence, Kovács Zsófia, Tóth Tamás összeállítású csapat a 11. helyen zárta a triatlonosok vegyesváltó versenyszámát. A magyar együttes 1:26:43 órás idővel ért célba az 1,2 kilométer úszásból, 27,2 kilométer kerékpározásból és 8 kilométer futásból álló viadalon. Az aranyérmet óriási küzdelemben a britek nyerték, az ezüst az Egyesült Államokhoz, míg a bronz a franciákhoz került.

Bicsák Bence a triatlon vegyesváltók versenyében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A vegyesváltók viadala először szerepelt az ötkarikás programban, és 16 ország négyfős csapata vett részt az eseményen. A magyar váltóban az egyéni versenyben négy nappal ezelőtt 12. Bragmayer kezdett, és a 300 méter úszás után a 10. helyen szállt ki a vízből. A 27 éves, első olimpiáján szereplő versenyzőnek a 6,8 kilométernyi kerékpározás során nem sikerült javítania, de az üldözők csoportjában maradt. Bragmayer a 13. pozícióban kezdte a 2 kilométeres futást, melyet tizenegyedikként zárt.

Váltás után Bicsákon volt a sor a magyaroknál, az együttes legfiatalabb tagja öt napja hetedik lett az egyéni versenyben, ami a sportág történetének legjobb magyar olimpiai eredménye. A 25 esztendős Bicsák az úszás során visszaesett a 15. helyre, kerékpározásban viszont javítani tudott, 13. volt, majd a futásban előrébb verekedte magát, és a 10. pozícióban váltott Kováccsal.

Bragmayer Zsanett a triatlon vegyesváltók versenyében Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A sorozatban harmadik olimpiáján szereplő Kovács úszásban feljött, hetedik volt, a kerékpározást viszont a 11. pozícióban zárta. A 33 éves versenyző futásban javított, és a 10. helyen váltott Tóth Tamással. A pályafutása során nyári játékokon másodszor induló Tóth úszásban megtartotta a magyarok pozícióját, a kerékpározás során viszont két riválisa megelőzte őt, így 12. volt a futás kezdetén. A 32 esztendős Tóth a hajrában egy helyet javítani tudott, így a magyar váltó 11. lett.

A magyar női kardválogatott elvesztette az első mérkőzését, így nem jutott be az elődöntőbe a fegyvernem szombati csapatversenyében a tokiói olimpián.

A Katona Renáta, Márton Anna, Pusztai Liza összeállítású együttes a nyolc között a Koreai Köztársaság csapatától kapott ki fordulatos csatában, 45-40-re. Az összecsapást a tokiói egyéni versenyben negyedik, térdsérüléssel vívó Márton és a 2012-es londoni bajnoki Kim Dzsi Jon kezdte, a magyart 5-4-nél váltotta Pusztai, aki viszont nem bírt Csoj Szu Jonnal (3-6). Katona is kikapott egy tussal Jun Dzsi Szutól, így az első kör után 15-12-re a rivális vezetett. Márton és Katona is alulmaradt egy tussal a második asszójában, ezzel öt pár után már 25-20-as előnybe kerültek a dél-koreaiak, de aztán jött Pusztai, aki 9-5-re megverte Junt, és 30-29-re felhozta a csapatát.

Katona átvette a lendületet, remek vívással 6-2-re jobbnak bizonyult Csojnál (35-32), Márton azonban 8-4-re kikapott, így a záró asszó előtt ismét a vetélytársnál volt az előny 40-39-cel. Az utolsó párban aztán Pusztai nem tudta megismételni a korábban mutatott jó teljesítményét, simán kikapott Kimtől, így szertefoszlottak az éremről szőtt álmok.

Pusztai Liza (jobbra) a koreai Kim ellen Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

"A középső asszóm nagyon kellett, ott nagyon felszívtam magam, és szerintem azzal az egész csapat visszanyerte a hitét - nyilatkozott Pusztai Liza. - Aztán ahogy a hit visszajött, sajnos egy szempillantás alatt el is tűnt. Pedig az utolsó asszómra is úgy álltam fel, hogy ezt még meg lehet fordítani. Úgy látom, az utolsó két asszóra Panka (Márton Anna) és én is elfogytunk, hosszú volt ez az öt év mentálisan és fizikailag is."

A folytatással kapcsolatban úgy fogalmazott: bár csalódottak, megpróbálják felpörgetni magukat az utolsó két meccsükre, és megszerezni az ötödik helyet.

"Persze más lett volna a hangulat, ha éremért vívunk, de nem mindegy, hogy olimpiai ötödikként vagy nyolcadikként utazunk haza" - tette hozzá.

A magyar csapat végül a japánok elleni meccset is elveszítette, így a hetedik helyért vívhat majd.

Ami a további magyar programot illeti, a magyar női kézilabda-válogatott 12.30-kor a spanyolok ellen lép pályára, Berecz Zsombor vitorlásfutamait egyelőre halasztották és a férfi vízilabda-válogatott 7.00 órakor az Egyesült Államok ellen játszik majd.