Vágólapra másolva!
A cseh bajnok Slavia Praha csapatát fogadta a Ferencváros a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első meccsén a Groupama Arénában. Az első félidőben egy gyors kontra végén egy öngóllal szerezte meg a vezetést a Ferencváros, majd a második félidőben Haratyin tizenegyesével már két gólra növelte előnyét a Fradi. Ezután Tokmacnak még volt egy óriási helyzete. A meccs végén t támadott a Slavia Praha, de a Ferencváros magabiztosan őrizte az előnyét, és megérdemelten szerezte meg a győzelmet a BL-selejtező első meccsén. 

A zöld-fehérek egyelőre százszázalékosak a sorozatban, hiszen a koszovói Pristina és a litván Zalgiris Vilnius együttesével szemben is kettős győzelemmel jutottak tovább.

A második selejtezőkörben aratott győzelemmel az már eldőlt, hogy a 2019-ben az Európa-liga, tavaly pedig a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelt Ferencváros 2021 őszén is érdekelt lesz valamely európai kupasorozat csoportkörében. A Ferenváros a

Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Laidouni, Haratin – Tokmac, Zachariassen, Uzuni – R. Mmaee

kezdőcsapattal állt fel a Slavia Praha ellen.

Az első percekben letámadással próbálkozott a Slavia Praha, de nem alakult ki nagyobb veszély a Ferencváros kapuja előtt. A Fradi játékosai legtöbbször hosszú indításokkal a baloldalon próbáltak meg a cseh védők mögé kerülni. Az első negyedóra végén Ryan Mmaee próbálkozott lövéssel hazai részről, de a vendégek védői blokkolták a csatár kísérletét. Többet birtokolták a labdát az első húsz perc után a vendégek.

Az első negyedórában gondban voltak a Fradi játékosai Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 23. percben Blazic adta el a labdát, amivel a csehek csatára, Kuchta betört a tizenhatosra, de szerencsére Laidouni az utolsó pillanatban menteni tudott a Slavia Praha támadója elől. A 29. percben Samy Mmaeét cselezi ki a csehek középpályása, Stanciu a jobboldalon, és a román középpályás éles szögből leadott lövését Dibusz Dénes hatalmas bravúrral védte.

Pár perc múlva Blazic hibája után ismét Kuchta került helyzetbe a Fradi kapuja előtt, de szlovén hátvéd az utolsó pillanatban menteni tudott, és blokkolta a cseh csatár lövését. Nem alakult ki folyamatos játék a meccsen,

de a csehek továbbra sem lazítottak a nyomáson, és folyamatosan letámadták a hazai játékosokat.

A Fradi középpályásainak meg kellett harcolniuk a labdáért Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros addigi legnagyobb helyzete a 38. percben jött:

Uzuni készítette le a labdát Tokmacnak, aki nyolc méterről óriási helyzetben nem találta el a csehek kapuját.

Nemsokkal később egy öngóllal szerzett vezetést a Ferencváros a 43. percben: Zachariassen kiugratása után Ryan Mmaee futott verseny a csehek védőjével, az ukrán Taras Kacharabával a labdáért. A tizenhatos előtt Kacharaba elrúgta a labdát a ferencvárosiak csatára elől a vendégkapu irányába.

A Slavia Praha kapusa felé guruló labda viszont egy göröngyön megpattant, és átpattant a kapus lábfeje felett, és végül a hálóban kötött ki.

Ryan Mmaee ünnepli a Fradi vezető gólját Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidőben több gól már nem született. A második félidő eleje remekül indult a Ferencváros szempontjából, mivel tizenegyest kapott a Fradi: a hazaiak játékosa,

Uzuni egy szép biciklicsellel megverte a védőjét a tizenhatoson belük, aki odarúgott a Fradi játékosának, a bíró pedig megadta a jogos 11-est.

A büntetőt Haratyin végezte el az 50. percben, és az ukrán középpályás góljával már kettővel vezetett a Ferencváros a Slavia Praha ellen.

Igor Kharatin büntetőt lő Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sőt, az 53. percben már hárommal is vezethetett volna a hazai csapat: Tokmac egyedül lépett ki a labdával a cseh védők közül, de a tizenhatoson belül a norvég csatár nem tudta ellőni a vendégek kapusa mellett a labdát. Óriási helyzet maradt ki.

A Ferencváros játékosai sokkal agresszívebben védekeztek a második félidőben, és ez főleg a középpályán volt észrevehető, ahol megpróbálták becsapdázni a labdát tartó cseh játékosokat.

A 66. percben a meccs egyik legjobbja, a védekezésben és támadásban is fáradhatatlanul játszó Uzuni tört be a csehek tizenhatosára, de az albán játékos utolsó passza nem jól sikerült, így nem alakult ki nagyobb helyzet.

Myrto Uzuni a meccs egyik legjobbja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 69. percben Dibusz Dénes óriási védéssel óvta meg a Ferencváros kapuját a góltól: a Masopust helyére csereként beálló Schranz lövését lábbal védte a magyar válogatott kapus.

A csehek egyre nagyobb nyomás alá helyezték a Fradi kapuját a meccs utolsó negyedórájában.

A 77. percben a Slavia Praha játékosa, Alexander Bah kapáslövése a hazaiak védőjén, Blazicson irányt változtatott, és a kapufáról az alapvonalon túlra pattant a labda.

Az utolsó tíz percben többet támadott a Slavia Praha, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani a csehek. A Fradi több veszélyes ellentámadást indított a kitámadó csehek ellen, de több gól már nem esett a meccsen.

A hatalmas szívvel-lélekkel játszó Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező harmadik fordulójának első meccsén két góllal legyőzte a cseh bajnok Slavia Praha csapatát, és bizakodva várhatja a visszavágót.

Eredmény, selejtező, 3. forduló, első mérkőzés:

Ferencvárosi TC-Slavia Praha (cseh) 2-0 (1-0)

Groupama Aréna, 17 127 néző, v.: Gil Manzano (spanyol)
gólszerzők: Kacharaba (44., öngól), Haratin (50., tizenegyesből)
sárga lap: Blazic (29.) illetve Plavsic (45+1.) Dorley (88.)

Ferencváros:

Dibusz - Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic (Botka, 85.) - Laidouni, Haratin - Nguen (Kovacevic, 92.), Zachariassen (Zubkov, 86.), Uzuni - R. Mmaee (Loncar, 74.)

Slavia Praha

Kolár - Masopust (Schranz, 53.), Kacharaba, Zima, Dorley - Bah, Sevcik (Traoré, 25.), Holes (Lingr, 72.), Stanciu, Plavsic (Olayinka, a szünetben) - Kuchta (Musa, 53.)