Dárdai Pállal a kispadon, a fél magyar válogatottal a pályán indul a Bundesliga

Szoboszlai Dominik RB Leipzig
07 August 2021, Baden-Wuerttemberg, Sandhausen: Football: DFB Cup, SV Sandhausen - RB Leipzig, 1st round, Hardtwaldstadion. Leipzig's goal scorer Dominik Szoboszlai (centre) celebrates with team colleagues after scoring the 0:4 goal. (IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series). Photo: Uwe Anspach/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by UWE ANSPACH / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Német Kupában góllal bemutatkozó Szoboszlai Dominik vasárnap játszhat először bajnoki mérkőzést a Bundesligában, ahol rajta kívül hat másik magyar játékos is szerepel majd ebben a szezonban. A Lipcse lehet az egyik olyan csapat, amely megtörheti a Bayern München egyeduralmát, a Borussia Dortmund pedig a másik. A németek nyári Eb-égése után megkülönböztetett figyelemmel követi majd a világ a Bundesliga eseményeit.

A Bundesliga 59. szezonja pénteken rajtol. Méghozzá a történelem egyik legnagyobb rangadójával, a Borussia Mönchengladbach-Bayern München találkozóval. A '70-es években ez volt a mérkőzések mérkőzése Nyugat-Németországban. Ha a mai rendszer szerinti Bajnokok Ligája lett volna, akkor biztosan többször döntőt játszott volna ez a két csapat. Így csak a Bayern nyerhette meg abban az évtizedben háromszor a legrangosabb európai klubtrófeát, a Gladbachnak „csak" vesztes döntőre futotta itt, és UEFA Kupa-diadalokra.

Ma viszont már a Gladbach és az összes vetélytárs csak futhat a Bayern után. Az elmúlt kilenc bajnokságot a müncheni sztáralakulat nyerte.

A Bayern Münchennek az 1963-ban indult Bundesligában több bajnoki címe van, mint az összes csapatnak együtt.

Vajon mennyire tesz jót a Bundesligának a Bayern München uralma? Forrás: AFP/Christof Stache

Meglesz zsinórban a tizedik is?

Órákon keresztül lehetne sorolni azokat a kategóriákat, melyben a Bayern vezeti az örökrangsort. Gyakorlatilag alig van olyan pozitív statisztikai adat, amelyben nem áll az élen. Ezek közül az egyiket a Gladbach birtokolja, ugyanis az 1977-78-as bajnokság utolsó fordulójában 12-0-ra győzte le a Dortmundot, és ennél nagyobb különbség soha nem volt Bundesliga-meccsen két csapat között. Könnyen megjósolható, hogy soha nem is lesz, mert ma már nem szokás megalázni az ellenfelet.

Bár sokáig úgy tűnt, hogy a legtöbb első osztályú találkozóval sem fog soha rendelkezni a Bayern, de ebben a rangsorban a 27. fordulóban, 2022. március 21-én az élre fog állni. Ugyanis a jelenlegi listavezető Werder Bremen az idei szezont a másodosztályban tölti, így nem tudja növelni szereplései számát.

És akkor el is érkeztünk a vetélytársakhoz!

A tradicionális nagycsapatok közül idén a következők nem szerepelnek a Bayernnel egy ligában: Hamburg, Bremen, Schalke, Nürnberg, 1860 München, Kaiserslautern, Braunschweig.

A Schalke kivételével mind voltak bajnokok a Bundesligában. Közülük az első négy idén a Bundesliga 2-ben játszik, a többi három a Bundesliga 3-ban.

Julian Nagelsmann (jobbra) váltja Hansi Flicket a Bayern kispadján Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A Bundesliga csak hat olyan csapattal rajtol, mely valaha volt bajnok itt. Most kapásból rá lehet vágni, hogy közülük ötnek idén nincs esélye. Majd hozzá lehetne tenni, hogy a további csapatoknak sem, mert a Bayern ismét letarolja a mezőnyt.

Ám ha az elmúlt 10 évben valamikor volt/van esély megelőzni a rekordbajnokot, akkor az most van. Mert minden téren átalakult, és a keret semmit sem erősödött tavaly óta. Változott a vezérkar, Uli Hoeness után Karl-Heinz Rummenigge is nyugdíjba ment, és ugyan az előbbi továbbra is beleszól a dolgokba (talán az utóbbi is bele fog szólni), ma már az egykori kapuskirály, Oliver Kahn irányít. A klubházból.

Mert a szakmai munka felelőse Hansi Flick helyett Julian Nagelsmann lett,

és távozott az a Hermann Gerland is, aki nemcsak kiváló edző volt, hanem remek nevelő, pótapa, mókamester.

Maradt viszont a sportigazgatói székben az erre a feladatra teljesen alkalmatlan Hasan Salihamidzic, aki a tavalyi évhez hasonlóan most is megbukott az átigazolási időszakban. A csapattól távozott a világbajnok Jerome Boateng, a német bajnoki győzelmek számát tekintve csúcstartó David Alaba, továbbá „Miszter Szuperkupa" (ahogy Müller nevezte Budapesten) Javi Martinez. Komolynak tűnő igazolás csak Dayot Upamecano, bár az esetében talán az a fontosabb, hogy a Bayern gyengítette vele a vetélytárs, Leipziget. Bár ez nem biztos, hogy igaz, lehet, hogy távozásával erősödik a szász alakulat.

Sancho nélkül, Haalanddal próbálja meg a trónfosztást a Dortmund Forrás: Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Anke Waelischmiller/Sven Simon

A Lipcse sokak szerint az egyik olyan csapat lehet, mely letaszíthatja a trónról a rekordbajnokot. A másik a Borussia Dortmund. Mindkettő esetében az edző jelenti a legnagyobb rizikófaktort. Mindkét mesternek jó az ajánlólevele, de ez még önmagában nem garancia a sikerre. A BVB-t irányító Marco Rosénak már voltak jó dolgai a Gladbach trénereként, kérdés, hogy lesz-e annyira jó Dortmundban, mint amennyire hiányzik a csikóknál.

A Leipzig új trénere egy amerikai, Jesse March, aki az ismert energiaitalt gyártó cég New York-i csapatától előbb tanulni jött a gyár lipcsei gárdájához, majd főnöknek ment Salzburgba. Ralf Rangnicktól lesett el sokat Európában, ám kérdés, hogy a Professzor van-e akkora tanár, mint amekkorát gondolnak róla sokan.

A két csapat játékosállománya elég lehet a Bayern megelőzéséhez, de ehhez a Dortmundnak kilenchónapos csapattá kell válnia, a Leipzignek pedig kell egy jó pszichológus, aki elhiteti a játékosokkal, hogy a Bayern és a Dortmund címer puszta látványától nem kell elveszíteni egy rangadót.

Szoboszlai Dominik számára végre megkezdődhet a lipcsei kaland a Bundesligában is Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Uwe Anspach

A Leipzig a Bundesliga legkevésbé népszerű csapata. Nem szeretik a németek ha nincs múltja, gyökere, tradíciója egy klubnak. A szász együttest 2009-ben hozták létre a semmiből, jó sok pénzzel.

Viszont nekünk, magyaroknak kedves, hiszen három válogatott focistánk is ott szerepel.

Gulácsi Péter már évek óta a liga egyik legjobb kapusa, tavaly 15 meccsen (majdnem a bajnokik felén) nem kapott gólt. Willi Orbán helyzete már nem volt ennyire egyszerű Nagelsmann idején. Őt néhány meccsen kihagyta a fiatal tréner, viszont amikor játszott, akkor nagyszerűen kisegítette a különösen tavasszal csetlő-botló, a nyáron a Bayernhez távozó Dayot Upamecanót.

Szoboszlai Dominikot a téli szünetben igazolta le a csapat, de eddig sérülés miatt egyetlen percet nem tudott játszani. Emlékezhetünk rá, hogy az Európa-bajnokságot is ki kellett hagynia. Most már egészséges, és a Német Kupában nemcsak bemutatkozott új csapatában, hanem gólt is szerzett. Most következhet az első Bundesliga találkozója. Ö lehet a 38. magyar a Bundesligában, de lehet, hogy csak a 39. lesz.

Ennek okáról majd később, most rögzítsük a tényt, hogy a három magyar csapata a Mainz ellen kezd. Ahol Szalai Ádám szerepel. A csatár a második legtöbb mérkőzésen szerepelt a magyarok közül a német első osztályban. Ezen a téren csak Dárdai Pál előzi meg. 21 találkozó előnnyel. Vagyis még ebben a szezonban Szalai átveheti tőle az első pozíciót.

Szalai Ádám csodálatos gólt fejelt a németeknek az Európa-bajnokságon Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann/Sven Simon

2010 óta játszik Németországban, voltak jobb és rosszabb periódusai. Ám javára írandó, hogy mindig talpraállt.

Most ott, vagyis Mainzban szerepel, ahol annak idején bemutatkozott, és jó úton halad, hogy olyan klublegenda legyen, mint Dárdai a fővárosban.

Jelenlegi csapata biztos kiesőnek tűnt tavaly féltávnál, és Szalai akkoriban nem játszott. A sokadik edzőcsere jól jött neki is, és a klubnak is: óriási bravúrral sikerült bentmaradni. Ádám is tett érte jócskán. Most nyugodtabb évben bíznak arrafelé, és erre minden esély megvan, mert sok a - német szinten - gyenge csapat a pontvadászatban.

A Mainz által megelőzhető gárdák közé tartozik a Freiburg is, ahol Szalai válogatottbeli társa, Sallai Roland szerepel. Igaz, valószínűleg a Fekete-erdőben meg a Mainz megelőzésében bíznak.

Sallai Roland már negyedik évét kezdi itt, egyre jobb helyzetbe kerül, és mivel arrafelé a legnagyobb erény az állandóság, a helyét sem kell féltenie.

A 2011 óta ott lévő edző, Christian Streich tudja mire képes, sztárigazolásaik soha nincsenek, úgyhogy döcög a freiburgi szekér a saját útján.

Sallai Roland még egy olyan remek szezonnal, mint az előző, akár egy komolyabb csapat figyelmét is felkeltheti Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Daniel Karmann

Sallai Roland szombaton Bielefeldben kezdi a szezont, a Mainz-Leipzig vasárnap lesz, és ugyanezen a napon kezdheti el a bajnokságot a két Dárdai is. Az apa a padon, fia a pályán. Márton 19 éves, és már 12 találkozón lépett pályára a bajnokságban. Egyáltalán nem azért, mert az edző-apa kivételez vele. Válogatottunk védelmének erőssége lehetne a következő 15 évben, de - nekünk - sajnos kettős állampolgár.

Dárdai fejlődőképes korban van, félő, hogy erre Németországban is felfigyelnek, mert a jelenlegi német válogatott leggyengébb pontja a védelem, ezt láttuk az Európa-bajnokságon. Bár az meglehetősen rövid lett a nemzeti csapatnak.

Ez lehet az az év, amikor a középső Dárdai végképp berobban.

Újabb fejezetet írva a Bundesliga történelemkönyvébe, ahol már így is három Dárdai szerepel. És Mártonnak, valamint a haza igazolt Palkónak még van egy öccse.

És akkor kerüljön szóba a hetedik focistánk is, aki miatt lehet, hogy Szoboszlai a 39. magyar lesz a Bundesligában. Ugyanis szombaton Wolfsburgban mutatkozik be az egyik újonc, a Bochum, mely a gyakorlatilag szomszédját, a Schalkét váltja a legjobbak között. Bochum és Gelsenkirchen nagyon közel van egymáshoz, de a címerében 1848-as alapítással hencegő klub nem ezért érdekes nekünk.

Hanem Novothny Soma miatt, aki tavaly a Bundesliga 2-ben 14 találkozón lépett pályára, és ezeken 2 gólt szerzett.

Ő egyébként támadó, 27 éves, már tinédzserként külföldre került, azóta kisebb időket töltött csak magyar csapatokban, a Diósgyőrben és az Újpestben. Ha ő is bemutatkozik a hétvégén, akár hét magyar is pályára léphet. Ez már majdnem egy komplett válogatott. És van még hozzá egy volt szövetségi kapitányunk is, hiszen a Herthát Dárdai Pál irányítja.

Lesz kinek szurkolnunk a Bundesliga következő szezonjában is Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Hétnél több honfitársunk csak két szezonban játszott a német élvonalban. Az ezredfordulót is magába foglaló két bajnokságban volt 8-8. Akkor Dárdai Pál még focizott a Herthában, azóta klublegenda lett és edző. A legtöbb első osztályú meccset ő vívta a Hertha mezében, és már edzőként is a második a főváros nagyobbik klubjában, 167 találkozóval, Helmut Kronsbein mögött. A nyolc magyar miatt különösen érdekes lesz számunkra az idei bajnokság.

Továbbá a bevezetőben említett, sorozatban 10. Bayern-cím lehetősége miatt. Vagy azért, mert az üldözők elkapják a rekordbajnokot. Továbbá kérdéses, hogy a legutóbbi két világeseményen is elkeserítő produkciót mutató válogatott bajnoksága felül emelkedik-e legjobbjai bukásán. Illetve a korosztályos világeseményen (hazánkban is) brillírozó fiatalok közül hányan tudnak már idén főszerephez jutni. Mire jutnak a nemzetközi kupákban induló német csapatok, mert bizony az előjelek nem túl biztatóak. Rengeteg tehát a kérdés! A válaszokat folyamatosan kapjuk majd a pénteken rajtoló szezonban.