Társoldalunk:

Újabb fontos részletek derültek ki Messi átigazolásának körülményeiről

2021.08.12. 12:28

Lionel Messi az aláírási pénzéhez, diplomatikusabban fogalmazva "üdvözlő csomagjához" szurkolói tokeneket is kapott a Paris Saint-Germain labdarúgóklubtól, amelyhez a héten szerződött a 34 éves argentin sztár. Az aláírási pénze egy részét úgynevezett szurkolói tokenekben kapta, amelyek egyfajta korlátozott értékű részvényeknek tekinthetők. Az is felmerülhet, hogy ezzel akarják a pénzügyi fair play-t megkerülve pénzhez juttatni Messit.

A PSG bejelentése szerint a szurkolói tokeneket partnere, a Socios.com biztosította, és bár konkrét számadatokat nem közölt arra vonatkozóan, hogy az aláírási pénznek ez mekkora hányadát teszi ki, annyit mégis jelzett, hogy "nagy számot" jelent. 

Messi a 25 millió eurós aláírási bónusz mellett évi 25 millió eurós fizetést kap majd új csapatátólForrás: AFP/Stephane De Sakutin

Az FC Barcelonától 21 év után távozott Messi sajtóhírek szerint 25 millió eurós (8,8 milliárd forint) aláírási pénzhez jutott Párizsban, ahol 2+1 évre szóló szerződése alatt is nettó 25 millió eurót keres majd évente.
A szurkolói token - amelyet a PSG mellett már több neves európai futballklub is bevezetett - lehetőséget ad a drukkereknek, hogy a klub életével, működésével kapcsolatos döntésekbe beleszóljanak, arról közvetlen véleményt formáljanak.A PSG elsőre 20 millió szurkolói tokent dobott piacra darabonként 1,69 fontért (704 forintért), és mostanra közel 80 millió szimpatizánsának adott a lehetőség, hogy bizonyos kérdésekben szavazzon, és így közvetlenül részt vegyen a klub életében. A kriptovalutának számító szurkolói tokenekkel szabadon lehet kereskedni, azok piaci értéke viszont kevés kapcsolatot mutat a csapat aktuális formájával, teljesítményével és eredményeivel.

Vagyis ezeket a tokeneket Messi akár el is adhatja, ha pedig ezeket a klub - vagy valamilyen tulajdonoshoz köthető személy vagy vállalkozás - veszi meg, esetleg áron felül, az egy módja lehet annak, hogy a hivatalos fizetésén kívül nem teljesen legálisan pénzhez juttassák Messit.