Vágólapra másolva!
A Ferencváros első magyar csapatként nyerhet a svájci Young Boys otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező negyedik fordulójának szerda esti, első mérkőzésén. Ha ez megtörténik, akkor a zöld-fehérek nagy lépést tesznek afelé, hogy első magyar klubként zsinórban második alkalommal jussanak be a BL-csoportkörbe.

„Szeretnénk, hogy a Ferencváros hosszú távon is az egyik legmeghatározóbb közép-európai klub legyen" – mondta Orosz Pál, az FTC vezérigazgatója a klub kedd délelőtti sajtóeseményén. A zöld-fehérek ehhez tehetnek egy újabb lépést, ha kiejtik a svájciakat és sorozatban második szezonjukban is bejutnak a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

Tavaly a Fradi volt az egyetlen közép-európai csapat, amelyik a BL-főtáblán szerepelhetett.

A selejtezős menetelés során a régió egyik legnagyobb klubját, a Dinamo Zágrábot is sikerült búcsúztatni, és már idén nyáron a Slavia Praha kiejtésével ismét bizonyította, hogy a sportvezető kijelentése nem alaptalan.

A Fradi sorozatban hét megnyert párharcnál jár a Bajnokok Ligája selejtezőjében az elmúlt egy évben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi elnöke, Kubatov Gábor elárulta, szerinte a BL-főtáblára jutás sokkal többet ér nemcsak anyagi, de presztízs szempontból is, mint ha mondjuk egy szerencsésebb sorsolásnak is köszönhetően tavaszig tartó Európa-liga-menetelésbe kezdenének. Ugyanakkor nem lesz könnyű dolga a már biztos El-csoportkörös rekordbajnoknak: a Young Boys eddig még veretlennek mondhatja magát, amikor magyar klubot fogadott a svájci fővárosban.

A Vasas 1957-ben a BEK-ben 1-1-es döntetlent játszott Bernben, az MTK egy évvel később szintén a BEK-ben 4-1-re, a Zalaegerszeg 1985-ben, majd a Haladás 1988-ban az Intertotó Kupában egyaránt 4-0-ra, a Debrecen pedig 2008-ban az UEFA Kupában 4-1-re, 2014-ben az Európa-ligában pedig 3-1-re kapott ki.

A svájci bajnokságban a legutóbbi négy idényben első Young Boys előbb a szlovák Slovan Bratislava, majd a román CFR Cluj együttesét búcsúztatta a BL-selejtezőben. Az FTC a koszovói FC Prishtinán, a litván Zalgiris Vilniuson, majd a cseh Slavia Prahán jutott túl.

Myrto Uzuni fantasztikusan játszik eddig a teljes selejtezősorozatban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A legutóbbi szezonban a svájciak a nyolcaddöntőig jutottak az Európa-ligában, csak az Ajax tudta őket megállítani. A Young Boys a 2010-11-es szezon óta nem kevesebb mint nyolc alkalommal jutott el valamely európai kupasorozat csoportköréig, amely hétszer az El, 2018-ban pedig egyszer a BL főtáblájára kvalifikálta magát.

Ha ez nem lenne elég, a Young Boys játékoskeretének összértéke a Transfermarkt szerint 60 millió euró körül van, ami a Fradi 40 millió eurós értékénél több.

A svájciak legértékesebb labdarúgója 7 millió euróval a jelenleg sérült kameruni középcsatár, Jean-Pierre Nsame. Rajta kívül Jordan Lefort, Joël Monteiro, Fabian Lustenberger és Michel Aebischer sem léphet pályára. Az FTC-ből eltiltás miatt Eldar Civic hiányzik majd, Tokmac Nguen pedig megsérült a hétvégi Mezőkövesd elleni bajnokin.

A berni csapat vezetőedzője a Frankfurtban született, német-amerikai kettős állampolgár David Wagner, aki a német Bundesligából kiesett Schalkét irányította, és júliusban vette át a Young Boys irányítását. A szakember korábban a Premier League-ben is dolgozott, a Huddersfield Town csapatát vezette fel a legjobbak közé, ahol az első évben bent is maradtak (igaz, a második szezonban összeomlott a csapat, és Wagnert elküldték). Bernben a 4-4-2-es formációt részesíti előnyben, együttese így állt fel a CFR Cluj ellen is.

A Fradi lehet az első magyar csapat, amelyik zsinórban kétszer bejut a BL-csoportkörbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az FTC hétfőn Telkiben, a magyar szövetség edzőközpontjában edzett, hogy a lehető legjobban felkészüljön a svájci körülményekre. A klub honlapján Hajnal Tamás sportmenedzser elmondta, hogy tudomásuk szerint Telkiben ugyanolyan műfüves borítása van a pályának, mint a Young Boys stadionjában.

A Fradi kedd délután kelt útra, hogy az érkezés után a Wankdorf Stadionban egy átmozgató edzésen vegyen részt, majd sor kerüljön a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatóra.

A házigazdák az alsóbb osztályú FC Littau 4-1-es legyőzésével melegítettek a BL-selejtezőre, ezzel a legjobb 32 közé kerültek a svájci kupában. Az FTC ugyancsak 4-1-re győzött a Mezőkövesd ellen az OTP Bank Liga harmadik fordulójában. A zöld-fehéreknek a svájciak elleni párharc által körülhatárolt hétvégén nem kell majd pályára lépni, a Puskás Akadémia elleni mérkőzésüket későbbre halasztották.

- mondta Peter Stöger, a klub élére a szezon előtt kinevezett vezetőedző az összecsapás előtti sajtótájékoztatón. Az osztrák szakember szerint a fáradtság még nem okozhat gondot a mieink számára.

Peter Stöger szerint lehetséges a Fradi továbbjutása Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Peter Klaunzer

- beszélt a Fradi előtt álló egyik legnagyobb feladatról Stöger.

Az ellenfél vezetőedzője, David Wagner szerint nincs kimondott esélyese ennek a párharcnak.

- mondta a Young Boyst a nyár óta irányító szakember.

A BL-selejtező rájátszás körének első mérkőzése szerdán 21:00-kor kezdődik, a találkozó játékvezetője a skót William Collum lesz. A visszavágót augusztus 24-én, kedden rendezik.