Társoldalunk:

Dzsudzsák Balázs visszatér a válogatottba?

2021.08.20. 06:00

A 108-szoros magyar válogatott Dzsudzsák Balázs bombaformában kezdte az OTP Bank Liga 2021-22-es szezonját. A Debrecen focistája három forduló alatt lőtt két gólt, adott két gólpasszt, mellette pedig egy kulcspasszal is hozzájárult csapata kilenc szerzett góljához. A 34 éves válogatottsági társcsúcstartó legutóbb 2019 novemberében lépett pályára a nemzeti csapatban, de könnyen lehet, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány újra felfedezi magának a korábbi csapatkapitányt, aki minden megszólalásával hangsúlyozza, hogy nem mondott még le a válogatottságról.

Dzsudzsák két éve nem volt válogatott

Marco Rossit 2018 nyarán nevezték ki a válogatott élére, és a székfoglalójában leszögezte, hogy csak olyan játékosokat hív meg a válogatottba, akik rendszeresen játszanak a klubcsapatukban. Az olasz mester tartotta a szavát, az éppen klub nélkül tengődő Dzsudzsáknak akkor nem is küldött meghívót.

A magyar válogatott korábbi csapatkapitánya ezért négy Nemzetek Ligája-meccsről is lemaradt, azonban év végére visszakerült a nemzeti csapatba, így az Eb-selejtező sorozatot végigjátszotta. 2019 novemberében a válogatott az Eb-szereplés kiharcolásáért lépett pályára Cardiffban, a Dzsudzsák vezette csapat azonban 2-0-ra kikapott, így elúszott az egyenes ágon való kijutás esélye. A meccs előtt azonban már biztos volt, hogy ha kikap a magyar csapat, akkor is Eb-pótselejtezőt játszhat.

A magyar szurkolók vigasztalták Dzsudzsák Balázst a cardiffi vereség utánFotó: Koncz Márton - Origo

2020 februárjában Dzsudzsák Balázst egyik napról a másikra, teljesen váratlanul lapátra tette az arab emírségekbeli klubja. Az al-Ittihad Kalba a hivatalos Instagram-oldalán közölte, hogy nem tart igényt Dzsudzsákra, majd a közösségi oldalon elérhető keretlistáról is eltüntették a nevét.

A 108-szoros válogatott focista ezt követően szintén az emírségekbeli al-Ain csapatánál futballozott három hónapot, szeptemberben aztán hazatért Debrecenbe, hogy az NB I-ből kiesett nevelőegyesületét segítse visszajuttatni az élvonalba.

A válogatottság időközben szóba sem jöhetett, ugyanis a koronavírus-járvány miatt elhalasztották a 2020 márciusára tervezett bolgárok elleni Eb-pótselejtezőt.

Dzsudzsák nem akar szánalomból válogatott lenni

Dzsudzsák a hazatérése után jó időre lemondhatott a válogatottságról, ugyanis Marco Rossi szövetségi kapitány kijelentette, hogy a válogatási elveibe nem fér bele, hogy bárkit is meghívjon a másodosztályból. Az olasz szakember ehhez tartotta magát, mert nem csak Dzsudzsákot nem hívta, hanem a Vasashoz igazoló Pátkai Mátét sem, aki a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőn is győztes gólt lőtt.

Pátkai Máté döntötte el a horvátok és a walesiek elleni hazai Eb-selejtezőt isFotó: Csudai Sándor - Origo

„Nagyon örülök, hogy újra van csapata. Mivel nagyon hosszú időt hagyott ki, így biztosan szüksége lesz egy kis időre, hogy a legjobb formáját tudja hozni, de biztos vagyok benne, hogy ez is sikerülni fog neki. A válogatott szempontjából azt tudom elmondani, amit korábban is már többször, megvannak azok a szabályok, amelyek alapján mindig összeállítjuk az aktuális keretet, ezek továbbra is érvényesek és továbbra is ugyanazokat az elveket követjük" – nyilatkozta Marco Rossi miután Dzsudzsák Balázs 2020 szeptemberében Debrecenbe igazolt.

Az olasz szakember tehát nem számolt az NB II-be igazoló focistával, de hangsúlyozta, hogy figyelemmel követi majd a teljesítményét, mert szeretné megadni neki a lehetőséget, hogy egyedüliként ő legyen a magyar válogatottsági rekorder – most Király Gáborral mindketten 108 válogatottságot számlálnak.

Marco Rossinak kemény elvei vannak a válogatás terénFotó: Polyák Attila - Origo

Decemberben aztán Dzsudzsák Balázs az Origónak adott interjúban elmondta, hogy mindenképpen szeretne visszakerülni a válogatottba, és játszani a budapesti Európa-bajnokságon. Mellette pedig reflektált Marco Rossi nyilatkozatára és kijelentette, hogy szánalomból nem szeretne válogatottsági csúcstartó lenni.

„Soha nem titkoltam, hogy számomra az első számú csapat a magyar válogatott. Én mindig ott voltam a nemzeti csapattal lélekben akkor is, ha nem válogattak be. Nekem az, hogy Magyarországot, a világ legszebb színeit, a piros-fehér-zöldet 108 alkalommal képviselhettem, elmondhatatlan büszkeség"
– mondta Dzsudzsák, aki kijelentette, hogy a válogatottságot nem tekinti lezárt történetnek. "Semmiképpen sem az, és ez így is marad, ha soha többet nem hívnak meg a nemzeti csapatba. Én a válogatott szereplést soha nem fogom lemondani. Ha nem válogatnak be, az más kérdés. De olyan sajtóeseményt nem fogok összehívni, amelyen bejelentem, hogy lezártam a válogatott szereplést, engem többet nem látnak a címeres mezben. Tisztában vagyok a saját képességeimmel. Ha eljön az a pillanat, amikor nem tartom magam alkalmasnak a válogatottságra, akkor el fogom magamban engedni ezt a kérdést, de jelen pillanatban nem tartunk itt."

Dzsudzsák Balázs hazatérését óriási érdeklődés övezteFotó: Csudai Sándor - Origo

Dzsudzsák Balázs – Király Gáborral együtt – 108-szoros válogatott, ezzel ketten csúcstartóak. Király már visszavonult, így ha a debreceni focista pályára lépne még egyszer a nemzeti csapatban, egyedüli csúcstartó lehet.

„Soha nem foglalkoztatott ez a szám. Én soha nem azért jöttem játszani a válogatottba, hogy egyszer elmondhassam: én vagyok a magyar futball történetének az a játékosa, aki a legtöbbször játszott a nemzeti együttesben. A horvátok ellen sem úgy léptem pályára az Üllői úton, hogy úristen, ez a századik válogatottságom, emberek, jöjjetek, mert ilyet még nem láttatok. Én nem azért élek, hogy egyedüli csúcstartó legyek. Sőt, ha valaki azt mondaná, hogy kegyelemből, vagy szánalomból betesz még egyszer, hogy 109-szeres válogatott legyek, akkor életemben először azt mondanám, hogy ebből nem kérek.

Az MLSZ elnöke, Csányi Sándor köszöntötte Dzsudzsák Balázst a 100. válogatottsága alkalmábólFotó: Mudra László - Origo

A válogatottság nem ajándék. A múlt nagy ikonjai, Puskás Ferenc, Bozsik József, Fazekas László, Király Gábor sem engedhették meg maguknak egyszer sem, hogy ajándékba kapják a válogatott fellépést. Akkor én ezt hogyan fogadhatnám el? De abban se reménykedjen senki, hogy feladom az álmaimat. Az lebeg a szemem előtt, hogy a magam erejéből jussak vissza a válogatottba" – mondta a Debrecen csapatkapitánya.

Rossi végül tartotta magát az elveihez, nem hívta be Dzsudzsák Balázst a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra. Az olasz szakember a 2019-es Cardiffban elvesztett Eb-selejtező után új csapatot épített, és mintha végleg elengedte volna a korábbi csapatkapitányt.

„Ha egy futballista sétál a pályán, az lehet, hogy az egyesületének megfelelő, de a válogatottban kevés. A 2019-es cardiffi meccs után változtattam a válogatási elveimen. Akkor úgy voltam vele, vagy felmondok, vagy változtatok. Én nem valakinek felelek a válogatott eredményeiért, hanem a magyaroknak felelek. Ha valaki küzd és harcol, az számíthat a meghívásomra" – mondta a szövetségi kapitány az Európa-bajnokság után, nem nevesítette, hogy kik voltak a csapat sétáló focistái, de sokan úgy gondolták, hogy Dzsudzsáknak szólt az üzenet, hiszen azóta nem volt válogatott.

Fel van adva a lecke Marco Rossinak

A szövetségi kapitánynak az elmúlt évben elég volt azzal lerendeznie a Dzsudzsák-ügyet, hogy azért nem hívja, mert az NB II irama nem készíti fel a nemzetközi szintre. Most azonban a 34 éves focista visszajutott a csapatával az első osztályba, és csúcsformában futballozik.

  • Dzsudzsák az első fordulóban a Honvéd ellen 4-1-re megnyert meccsen kiharcolt és értékesített egy tizenegyest.
  • A második fordulóban egy gyorsan elvégzett szabadrúgás után gólpasszt adott, ezzel pedig kulcsszerepet vállalt abban, hogy csapata kétgólos hátrányból visszahozta a meccset 2-2-re.
  • A harmadik fordulóban a Paks elleni 3-3-ra végződő találkozón az első félidőben gyönyörű gólpasszt adott Ferenczi Jánosnak, majd egy kontratámadás után 12 méterről lőtt védhetetlen gólt, a második félidőben pedig az ő beadása volt a kulcspassz Ugrai Roland gólja előtt.
Dzsudzsák Balázs visszavezette a DVSC-t az élvonalbaForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Mindig próbálok rácáfolni azokra, akik már rég vissza szerettek volna vonultatni. Nyilván szembesülök azzal, hogy kinek mi a véleménye, ezekre soha nem adtam. Az NB II-őt is becsülettel végigcsináltam. Amit ígértem, amikor hazajöttem, hogy megnyerjük a bajnokságot, sikerült. Valamint most is azt, hogy az NB I-ben nem olyan csapat szeretnénk lenni, amelyik beáll és várja a túlélést, ezzel szeretne bennmaradni. Igenis focizni szeretnénk. Ennek alappillére szeretnék lenni. Mint csapatkapitány ehhez hozzá kell járulnom góllal, gólpasszokkal, pályán kívüli tettekkel. Ahogy szokták mondani, a kor az csak egy szám. Amíg jól érzem magam, meg profi az ember, addig tudok segíteni a csapatnak. És abszolút azt érzem, nem kifelé lógok ki" – nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Dzsudzsák Balázs.

Hol lehet helye Dzsudzsáknak a válogatottban?

Marco Rossi a 2019-es Cardiffban elvesztett Eb-selejtező után átállt a 3-5-2-es játékrendszerre, azóta pedig szárnyal a magyar válogatott. Korábban már többször is megemlítették, hogy Dzsudzsáknak nincs helye ebben a szisztémában, mert ebben a szárnyvédős rendszerben rengeteget kell robotolni, ráadásul a Loki focistája akkor sem tudott szárnyvédőt játszani, amikor pályafutása csúcsán volt.

Viszont Huszti Szabolcs februári debreceni kinevezése óta Dzsudzsák Balázs már nem a balszélen futkározik, hanem az egykori válogatott csapattárs bevezényelte a középpálya középre, és nagyon úgy tűnik, hogy ízlik neki az irányító szerepkör.

A magyar csapatnak Szoboszlai Dominik személyében van karmestere, és az Európa-bajnokságon remek teljesítményt nyújtó Schäfer Andrást is nehéz lesz kirobbantani a kezdőcsapatból, azonban a kispadra mindig kellenek olyan emberek, akik meg tudják változtatni a játék képét.

Lesz még együtt válogatott Szoboszlai és Dzsudzsák?Fotó: Csudai Sándor - Origo

Márpedig Dzsudzsák Balázs hiába 34 éves, azt nem lehet elvitatni, hogy a lövőtechnikája és a játékintelligenciája még mindig kimagasló, így a szögleteivel, az életveszélyes szabadrúgásaival és a mélységi indításaival komoly fegyver lehetne a magyar válogatott számára.

Marco Rossi már megtalálta a csapatát, és az biztos, hogy ebben a csapatban Dzsudzsák Balázs már nem lehet vezér. Azonban a magyar válogatott legendás játékosát még korai temetni, és ha továbbra is bombaformában játszik, érkezhet a válogatott meghívó Debrecenbe, és Dzsudzsák bal lába aranyat érhet az angol válogatott elleni szeptember 2-án esedékes vb-selejtezőn.