Vágólapra másolva!
Kubatov Gábor, a Fradi elnöke és Orosz Pál, a klub vezérigazgatója kedd délelőtt tartott sajtótájékoztatóján az Origo is ott volt. A Young Boys elleni BL-selejtezős párharcra készülő együttes Közép-Európa egyik legnagyobb csapatává nőtte ki magát az elmúlt időszakban, amit az eredmények is alátámasztanak.

"11 év alatt nagyon sok szituáción vagyunk túl, mindegyiknél fontos volt, hogy hideg fejjel tudjunk dönteni" - mondta Orosz Pál az egyik legfontosabb tapasztalatáról az elmúlt bő egy évtizedből. "Mivel sikerült Közép-Európa legerősebb csapatait kiejtenünk az európai kupákból, ezért lehet, hogy már mi is oda tartozunk.

- mondta a vezérigazgató.

"Célunk, hogy ezeket a csapatokat stabilan le tudjuk győzni, de ennek a sikernek sok összetevője van. Nem csak a játékosok, hanem az infrastruktúra minősége és a szurkolók is kellenek hozzá"- vázolta fel az egyik legfontosabb célt Kubatov Gábor.

Kubatov Gábor szerint a Fradi immáron Közép-Európa egyik legvonzóbb csapata nem csak a magyar, de a külföldi játékosok számára is Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi elnöke elárulta, szerinte a BL-főtáblára jutás sokkal többet ér nem csak anyagi, de presztízs szempontból is, mint ha mondjuk egy szerencsésebb sorsolásnak is köszönhetően tavaszig tartó Európa Liga-menetelésbe kezdenének. A sportvezető azt is elmondta, hogy mi a különbség egy Puskás Arénában és egy Groupama Arénában megrendezésre kerülő Bajnokok Ligája találkozóban.

- a Young Boys elleni párharc minél sikeresebb megvívásához a tervek szerint a hétvégi Puskás Akadémia elleni bajnoki elmarad, amelynek pótlására még nincs időpont.

A zöld-fehérek ezt a szezont már nem a rendkívül eredményes éveket maga mögött tudó Szergej Rebrovval, hanem Peter Stögerrel kezdték meg. "Amikor rá esett a választás, döntő szerepe volt a Bundesliga-múltja mellett az, hogy milyen játékot akar játszani a csapatával.

A Ferencvárosnak van egy olyan küldetése, hogy a magyar labdarúgást megfelelően képviselje a nemzetközi kupákban"

- mondta Orosz Pál, majd Kubatov Gábor az új vezetőedző ukrán elődjének a távozásáról is beszélt.

Kubatov Gábor és Orosz Pál a Fradi kedd délelőtti sajtótájékoztatóján válaszolt a kérdésekre Forrás: Origo

"Próbáltuk az aktuálisan legjobb döntést meghozni, de nem azért, hogy az egónkat menteni tudjuk, hanem mert ez volt a legjobb a Fradinak. Mi lett volna, ha kihirdetjük, hogy Rebrov januárban felmondott? Nem lett volna szerencsés a játékosaink szempontjából sem. Nagyon nehéz időszak volt egy ilyen sikeres periódus után. Elég alapos döntéseket szoktunk hozni, négy-öt edzővel is tárgyaltunk. Szergej egy határozott ember volt, Stöger pedig egy igazi csapatember" - vázolta fel a két szakember közötti legnagyobb különbséget az elnök.

"Nem a pénz futballozik a pályán. Peter egy csendes, bölcs ember. Ha valakinek nem megy az edzés, nem jók az adatai, akkor az a futballista nem fog játszani nála. Nem indulatból teszi ezeket a dolgokat, hanem mert a klub érdekeit tartja szem előtt. Kifejezetten üdítő, ami most történik. Nem félelmem volt, hanem egy kérdés, hogy lesz-e ideje csapatot építeni a selejtezők kezdetéig. Időt kell adni a játékosoknak és neki is."

Nem volt túl hosszú pihenőidőszak a válogatott események miatt. Célunk volt, hogy minden posztra két hasonló kvalitású játékos legyen. Azért invesztálunk játékosokba, hogy elérjünk sikereket. Az áruk vissza is jön azzal, hogy bejutunk a csoportkörbe. Ha pedig valaki a csoportkörben is megmutatja magát, akkor azzal az ára is növekedik" - mondta Orosz Pál.

"A Ferencváros valóban tud olyan lehetőségeket nyitni, amivel a nemzetközi kupában egy játékos meg tudja mutatni magát, és innen tovább tud menni"

- büszkélkedett az elnök a Fradi szintlépésével, ami egyre több rajongót vonz a Groupama Arénába. Mióta megépült az új stadion, az átlagnézőszám megduplázódott. Míg a régi stadionban átlagosan 5100-an voltak kíváncsiak a rekordbajnok egy-egy fellépésére, addig a 2014 augusztusában átadott létesítményben hétről hétre 10 500-an vannak kint.

Orosz Pál szerint a legfontosabb nyári feladat az volt, hogy minden posztra két azonos képességű futballistája legyen az együttesnek Fotó: Koncz Márton - Origo

Kubatov Gábor az alábbiakban látja a változás okait: "Az új stadionban megtanultak viselkedni az emberek.

Mindenki megértette, hogy mik a játékszabályok, ez alól senki sem kivétel. A gyermekek és a nők aránya már 20 %, az ideális az 30 % lenne.

Ez fontos, mert ha ők nem jönnek, akkor tíz-húsz év múlva nem lesznek Fradisták. A szurkolói viselkedés megváltozása segítette ezt a folyamatot. A családi szektorban még komolyabb lépéseket fogunk tenni, hogy ott egyre kevesebb csúnya szó hangozzon el."

Az ultrák magatartásának pozitív irányú változása mellett az immáron 20 millió eurónál nagyobb költségvetésből gazdálkodó klub az eredményessége miatt is egyre vonzóbb minden korosztály számára. A sikerek egyik fő letéteményese Hajnal Tamás, akit az elnök a jövőben sportmenedzserből sportigazgatóvá szeretne előléptetni.

"Hajnal Tamás egy nagyon komoly játékosmegfigyelői hálózatot hozott létre, hatan dolgoznak alatta. A Balkán mellett Brazíliában is figyelünk játékosokat, új szoftverek, megdöbbentő újítások állnak a rendelkezésünkre. Jobb kapcsolata van Stögerrel, mint Rebrovval. Akár este tízkor is felhív minket, ha talál egy nekünk megfelelő játékost. Jó példa a többi magyar klub számára is, hogy igenis el lehet hozni ilyen játékosokat."

A csapat vonzerejét még tovább növelné, ha sikerrel venné a Young Boys elleni BL-selejtező playoffkörét. Ehhez először szerdán 21:00-tól, idegenben kell biztató eredményt elérnie.