A Fradi történelmet írhat a BL-ben a Young Boys kiverésével

Bern, 2021. augusztus 18. Franck Boli, a Ferencváros játékosa (j2) csapattársával, Miha Blazic-csal ünnepli gólját a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójának Young Boys - Ferencváros első mérkőzésén a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 18-án. MTI/EPA/Alessandro Della Valle
Vágólapra másolva!
A Ferencváros olyan bravúrra készül, amire korábban még egyetlen magyar csapat sem volt képes, sőt, amelynek igazából a közelébe sem került mindeddig egyetlenegy sem: amennyiben a zöld-fehérek kedden sikerrel zárják a svájci Young Boys elleni párharcot, sorozatban másodszor, összesen pedig már harmadszor juthatnak el a Bajnokok Ligája főtáblájára. Peter Stöger csapatának ehhez persze bravúrra van szüksége, de látva a Fradi produkcióját ebben a BL-selejtezősorozatban, ez egyáltalán nem lehetetlen. A Fradi szempontjából 2-3-as állásról folytatódó párharc visszavágójára kedden (azaz ma) 21 órától kerül sor telt ház előtt a Groupama Arénában.

Az elmúlt bő egy évtizedben a Dinamo Zagreb lett a kelet-közép európai régió bezzegcsapata: a szinte örökös horvát bajnok - ha csak 2005-ig megyünk vissza - minden évben ott volt a BL vagy az Európa-liga csoportkörében. Ez nem akármilyen teljesítmény egy olyan világban, ahol már szinte csak hihetetlenül gazdag sztárcsapatoknak terem babér a nagy sorozatokban. De egy kisebb, kitartóan és ésszerűen építkező klub számára is elérhetőek hasonló sikerek. És a Fradi az elmúlt tíz évben éppen ezt az utat járja, és egyre inkább úgy tűnik, hogy jó úton jár: a 2019-20-as idény Európa-liga-szereplését egy évvel később már a Bajnokok Ligája-kaland követte a csoportban - a Dinamo Kijev mellett - a Juventusszal és a Barcelonával. Többek között éppen a Dinamo Zagrebet búcsúztatva.

Az előző idényben a Cristiano Ronaldóval felálló Juventus ellen is helytállt a Ferencváros Forrás: AFP/Miguel Medina

Mondjuk ki: a Fradi sorozatban harmadszor lesz ott egy európai kupa főtábláján (az El-szereplés már biztos), és másodszor érhet oda a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Ehhez "mindössze" annyit kell tennie, hogy kedden este túljut azon a Young Boyson, amelyik az FC Baselt letaszítva a trónról sorozatban nyerte meg a legutóbbi négy svájci bajnokságot, méghozzá meggyőző fölénnyel.

Egy héttel korábban a berni Wankdorf Stadionban a Ferencváros nagyon közel került ahhoz, hogy egy viszonylag stresszmentes - azért mégiscsak egy BL-rájátszásról beszélünk, ahol egyetlen ellenfelet sem lehet lebecsülni - visszavágón masírozzon be a kontinens 32 legjobb csapata közé. Csakhogy a zöld-fehérek nem tudták kihasználni, hogy a 25. perctől emberelőnyben játszottak, ráadásul még egy tizenegyest is kihagytak, a szerencsével sem hadilábon álló svájciak pedig három jól eltalált lövéssel 3-2-re megnyerték a párharc első mérkőzését. Vitathatatlan, hogy egy ilyen csatában csak az eredmény számít, de azt se felejtsük el, hogy a meccs során a Fradi többek között labdabirtoklásban, a passzok pontosságában és a lövések számában is jobb volt.

- foglalta össze a lényeget Peter Stöger, a Fradi edzője. Az osztrák szakvezető azt is elismerte, hogy bár voltak korábban is szakmai sikerei, de nem is kérdés, hogy a BL-csoportkör lenne karrierje legkiemelkedőbb eredménye.

Franck Boli (70) két gólja nem csupán életben tartotta a Fradi reményeit, hanem megadta az esélyt a továbbjutásra Forrás: MTI/EPA/Alessandro Della Valle

Az viszont biztos, hogy nem vár könnyű 90 (120?) perc a Fradira, hiszen a Young Boys egy hete megmutatta, hogy még tíz emberrel játszva is nagyon veszélyes tud lenni, és nem csupán a gyors szélsők pontos beadásaira, hanem a veszélyes átlövésekre is építhet.

- mondta Stöger, aki ebben a fontos feladatban nem számíthat Igor Haratinra, aki sárga lapjai miatt nem léphet pályára, a szakember azonban elmondta, két játékos is készen áll, hogy átvegye az ukrán focista helyét és szerepét. Ugyancsak biztos, hogy nem fog pályára lépni a selejtező harmadik fordulójában, a Slavia Prága elleni visszavágón combizomsérülést szenvedő Tokmac Nguen sem,

azonban a Bernben két gólt szerző Franck Boli láthatóan képes lehet a pótlására.

És nem szabad elfeledkeznünk két nagyon fontos dologról sem. Egyrészt, hogy ezt a mérkőzést már nem egy mértéktelenül túllocsolt műfüves pályán rendezik, ami egyértelműen a felülethez és a körülményekhez már hozzászokott svájci csapatot segítette az odavágón. És talán még ennél is fontosabb, hogy a Groupama Arénában telt ház, mintegy húszezer fanatikus szurkoló várja majd a csapatokat. A Fradi-tábor előtt már a magyar bajnoknál esélyesebbnek tartott Slavia játékosainak lába is megremegett, és végül 2-0-ra nyertek a zöld-fehérek.

"Számunkra nem jelent veszélyt, hogy telt ház előtt kell játszani, sőt, az, hogy így lehet, hosszú-hosszú idő után mindenki számára a legjobb, ez hozzátartozik a sporthoz, pluszt ad hozzá.

- mondta Peter Stöger a szurkolók jelenlétéről.

Biztos, hogy a Fradi-tábor a Young Boys ellen is pokoli hangulatot fog teremteni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A találkozó fontosságát hangsúlyozta David Wagner, a Young Boys edzője is, leszögezve, hogy magabiztosan készülnek a visszavágóra.

A hétvégén egyik csapat sem játszott bajnoki mérkőzést, ami mindkét edző szerint jó döntés volt, miután a csapatok az év legfontosabb mérkőzésére készülnek.

Maximálisan ki tudtuk használni az időt a mérkőzések elemzésére, illetve a játékosoknak több idejük maradt a regenerálódásra" - mondta Peter Stöger a szombati, Puskás Akadémia elleni elhalasztott bajnokiról, míg német-amerikai kollégája a sérülésveszély csökkentését emelte ki.

Az UEFA júniusi döntése, miszerint eltörölte az idegenben lőtt gólok szabályát az európai kupaküzdelmekben, most kimondottan rosszul jön a Fradinak, hiszen a két berni gól roppant értékes lett volna. Persze így sem értéktelen, hiszen már az egygólos siker is hosszabbítást ér, de a továbbjutáshoz legalább két góllal kell nyernie a magyar bajnoknak.

A Slavia ellen büntetőt értékesítő Igor Haratinra nem számíthat Peter Stöger, a meccs végi tizenegyespárbajra annál inkább Fotó: Csudai Sándor - Origo

Amennyiben a 90, majd a 120 perc után is egygólos győzelemre áll a Ferencváros, jöhetnek a tizenegyesek. Hétfőn mindkét edző megerősítette, hogy gyakorolták a tizenegyeseket, de, ahogy arra Peter Stöger rávilágított: az edzésen belövöldözött büntetőkből nem lehet komoly következtetést levonni arra nézve, hogy nagy tétnél, kiélezett helyzetben egy fanatikus szurkolótábor előtt mire képes egy-egy játékos. Márpedig kedden pont ilyen mérkőzésre lehet számítani.

A Ferencváros - Young Boys Bajnokok Ligája-selejtező playoff mérkőzést kedden 21 órai kezdettel rendezik a Groupama Arénában. Az Origo élő szöveges tudósítás formájában közvetíti a mérkőzést.