A magyarokról is szólt a Bundesliga második fordulója

RB Leipzig - VfB Stuttgart Sports soccer --- Bundesliga Horizontal
20 August 2021, Saxony, Leipzig: Football, Bundesliga, RB Leipzig - VfB Stuttgart, Matchday 2, Red Bull Arena: Leipzig midfielder Dominik Szoboszlai (l), scorer of the 3:0, celebrates his second goal with Leipzig midfielder Emil Forsberg, scorer of the 2:0. IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Hendrik Schmidt/dpa (Photo by HENDRIK SCHMIDT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Bundesliga 2. fordulójában Szoboszlai Dominik kétszer, Sallai Roland egyszer volt eredményes. Vagyis három gólt szereztek a magyarok a német bajnokság második körében. A Leipzig középpályása a Stuttgart kiütése során a nagyon fontos első találatot lőtte, majd a találkozót végképp lezáró harmadikat. A Freiburg játékosa pedig a Dortmund kapujába talált be, és ezzel az idei szezon eddigi legnagyobb szenzációját okozó mérkőzésnek a sorsát döntötte el.

A Borussia Dortmund fantasztikusan kezdte a szezon, a Frankfurtot valósággal lefocizta a pályáról a nyitónapon. Persze egy meccs alapján nem lehet egy csapatot az egekig magasztalni, ám a BVB esetében elvileg minden adott ahhoz, hogy a szurkolók legmerészebb álmait valóra váltsák a focisták. A hangsúly az „elvileg" megjelölésen van. Mert ahhoz kilenc hónapos jó teljesítmény szükséges. Az utóbbi időkben ez a folyamatos jó teljesítmény hiányzott a sárga-feketéknél. Nyilván egy mérkőzés elvesztése után sem kell kongatni a vészharangokat.

Inkább örüljünk annak, hogy Sallai Roland megszerezte a szezonban első gólját. Egy héttel ezelőtt Bielefeldben a hajrában érkezett csereként, ezúttal a kezdőcsapat tagja lehetett. Bebizonyította, hogy ott is van a helye!

Sallai szép gólt rúgott a Dortmundnak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Sebastian El-Saqqa / firosportph/Sebastian El-Saqqa

Végig lendületesen, kreatívan játszott, és ennek a teljesítménynek a megkoronázása volt a gólja, mellyel 2-0-s vezetéshez juttatta a Fekete-erdei csapatot.

Sallai 13-adszor volt eredményes a Bundesligában, ezen a speciális góllövőlistán csak nyolc magyar játékos előzi meg őt.

Mindannyian több meccset játszottak nála. Miriuta „Laci" kivételével a többiek sokkal többet. A nála eredményesebb honfitársaink közül csak Willi Orbán és Szalai Ádám aktív.

Szalai ezen a hétvégén nem növelte góljai számát. Ő és Novothny Soma a szombati Bochum-Mainz mérkőzés előtt üdvözölhette egymást, ám mindketten a kispad felé vették az irányt ezt követően. A hazai edző, Thomas Reis a meccsen négyet cserélt, de a magyar játékos Bundesliga 1-es bemutatkozására még várni kell. Bo Svensson viszont a 62. percben pályára küldte Szalai Ádámot,

aki ezzel a 13. idényét kezdte a Bundesliga legmagasabb osztályában.

Reméljük szerencsét hoz neki ez a sokak által rettegett szám. Ádámnak ez volt a 265. találkozója, ezzel egy apró lépéssel ismét közelebb került a legtöbb Bundesliga1-es találkozón szereplő magyarok listáján az első helyen álló Dárdai Pálhoz.

Szalai Ádám a 13. szezonját kezdte a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Strauch

Dárdai 169. alkalommal már a kispadról irányította a főváros nagyobbik, bár tavaly sikertelenebb csapatát. Sajnos fiát, Mártont sérülés miatt nem tudta a pályára küldeni. És megint kikapott a Hertha, és megint úgy, hogy vezetést szerzett. Az előny megtartásának tudományán majd dolgozni kell a jövőben az „Öreg hölgynél".

Szoboszlai Dominik viszont bebizonyította, hogy miért várta mindenki a gyógyulását Lipcsében.

Eddig 95 percet játszott a német élvonalban, és két gólt szerzett. Fantasztikus bemutatkozás! Ő a 21. magyar, aki gólt lő a Bundesligában. Kleinheisler Lászlónál és Hrutka Jánosnál máris több gólt ért el, bár utóbbinak semmiképpen nem ez volt az elsőszámú feladata.

Jelenleg Szalai Ádám vezeti ezt a góllövőlistát 53-mal, Huszti Szabolcs a második 39-cel, és a harmadik helyen Lisztes Krisztián található.

Szoboszlai remekül kezdte az idényt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hendrik Schmidt

A Bremennel bajnoki címet szerző játékos 20-szor volt eredményes (206 találkozón), vagyis ha Dominik a jó kezdés után jól is folytatja a szezont, akár az első évében a harmadik helyre is kerülhet. Csapatával pedig a bajnoki harmadik helynél biztos, hogy jobbat célozhat meg.

Mert talán egyetlen csapat sem erősödött annyit a nyáron, mint a Leipzig. Mindössze egy minőségi focista távozott, a védelem tengelyéből Dayot Upamecano. Ám azt követően, hogy kiderült, a nagy rivális, Bayern Münchenhez igazol, elég gyengén totyogott hátul. A 21 éves Mohamed Simakan feledtetheti őt.

A kapuban Gulácsi Péter évek óta a liga egyik legjobbja, előtte a másik magyar válogatott, Willi Orbán védekezésben is remekel, de mint már szóba került korábban, a szerzett gólok tekintetében is jól áll.

Willi Orbán 15-nél tart, ennél többet csak hat magyar focista szerzett ebben a bajnokságban, egyik sem védő.

A horvát tinivel, Josko Gvardiollal is jobb lehet a védelem, és maradt a legutóbbi ősz nagy felfedezettje Angelino. Ám az igazi erősítések a támadó szekcióba érkeztek. Legfontosabb persze, hogy bevethető Szoboszlai Dominik, de a Frankfurttól ideigazolt az az André Silva, aki a legutóbbi szezonban második lett a góllövőlistán.

Az egy szezonban szerzett 29 góljáról csak annyit, hogy ennyivel 42 évadban is gólkirály lehetett volna a Bundesligában.

És csak 16-ban nem.

Willi Orbánék a Stuttgart ellen tudtak javítani Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Jelenleg a padra olyanok kerülhetnek, mint Poulsen, Sabitzer, Olmo, Sörloth, Laimer, Kampl. A jelenlegi öt cserelehetőség is a Dortmundon kívül talán a Leipzignek kedvez leginkább. A nagy kérdőjel az új edző, Jesse March, aki amerikai, és ez nem túl jó ajánlólevél a Bundesligában. Viszont ő már „eurokonform", ugyanis átjárja a vérét a főszponzor cég terméke, az ismert energiaital, mivel az öreg kontinens futball-kultúráját a németek professzorától, Ralf Rangnicktól tanulta.

Szoboszlaiék rajtja nem volt túl sikeres Mainzban, de a második fordulóban már elkapták a ritmust. Náluk jobban indult a Freiburg, Sallaiék még veretlenek, és már elkönyvelhettek egy nagy bravúrt. A Bochum és a Mainz egy győzelem, egy vereség mutatóval kezdte a bajnokságot, a magyarok közül egyelőre csak Dárda-edző és Dárdai-focista lehet szomorú Berlinben.

A Hertha ugyanis az egyetlen pont nélküli csapat a Bundesligában.

Ráadásul a hétvégén sem lesz könnyű dolga, ugyanis Münchenbe kell utaznia.

Dárdai nem lehet elégedett még a csapatával Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

A Bayern még „nincsen kész" ezt bizonyította vasárnap a Köln ellen is, de végül csak otthon tartotta a három pontot. Három rúgott, és két kapott góllal. A lipcseiek az egyetlen pontvesztés nélkül álló gárdához, a Wolfsburghoz mennek. Még nagyon a bajnokság elején tartunk, de Gulácsiéknak már most meg kellene gátolni, hogy a farkasok vérszemet kapjanak.