Társoldalunk:

Komoly elismerést kapnak az Eriksen életét megmentő hősök

2021.08.24. 17:32

Simon Kjaer, a dán labdarúgó-válogatott csapatkapitánya és a dán együttes orvosi csapata UEFA elnöki-díjban részesül, miután a nyári Európa-bajnokságon megmentették Christian Eriksen életét, amikor a dán focistának megállt a szíve a finnek elleni csoportmeccsen.

Christian Eriksen a finnek elleni mérkőzés 43. percében minden előzmény nélkül összeesett a pályán, ahol bő tíz percen keresztül újraélesztették, mielőtt szállítható állapotba került. A szörnyű eset szinte mindenkit lesokkolt, azonban Simon Kjaer higgadt maradt és rengeteget tett azért, hogy csapattársa túlélje a helyzetet.

A dánok csapatkapitánya húzta ki Eriksen nyelvét, stabil oldalfekvésbe tette, majd a sérült futballista barátnőjében is hősként próbálta tartani a lelket.

Simon Kjaer az Európa-bajnokság legnagyobb hőse voltForrás: Getty Images/Stuart Franklin

Az UEFA kiemelte, hogy az orvosi csapat gyors reagálásának és a szakértői sürgősségi kezelésnek köszönhetően Eriksent a pályán újraélesztették, és már boldogan halad a gyógyulás útján.

Az UEFA elnöke, Aleksander Ceferin a kiemelkedő teljesítményt, a szakmai kiválóságot és a példamutató személyes tulajdonságokat elismerő díj kitüntetettjeit "az Európa-bajnokság igazi hőseinek" nevezte.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy átadhatom nekik az UEFA elnöki-díját. Idén az elnöki díj túlmutat a labdarúgáson. Fontos és örök emlékeztetőül szolgál arra, hogy mennyire értékes az élet, és mindent a legtisztább perspektívába helyez az életünkben. Szeretném továbbá a legjobb kívánságaimat küldeni Christian Eriksennek és családjának, miközben folytatja felépülését" - mondta Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke.

A dán játékosok védősorfalat álltak, amikor Christian Eriksen életéért küzdöttekForrás: AFP/Friedemann Vogel

„Szeretném Morten Skjoldagernek és Morten Boesennek megköszönni, amit értem tettek, fantasztikus munkát végeztek, és az életemet mentették meg. Szintén hatalmas köszönet illeti jó barátomat, a csapat kapitányát, Simon Kjaert, és a válogatott többi tagját a támogatásukért. Végül, de nem utolsósorban jár a köszönet a szurkolóknak is, akiktől rengeteg támogató üzenetet kaptam én és a családom is. Sokat jelentett, és rengeteg erőt adott. Köszönöm szépen" – üzent az UEFA honlapján Christian Eriksen.