Vágólapra másolva!
A brazil labdarúgó-válogatott Sao Paulóban vb-selejtező mérkőzésen lépett pályára Argentína ellen vasárnap este. A mérkőzés érthetetlen módon a 8. percben félbeszakadt, a brazil egészségügyi minisztérium négy argentin játékosnál azonnali karantént rendelt el, mert két héten belül jártak Angliában, ezzel megszegték a karanténkötelezettséget.

Egy júniusi szabályozás szerint Brazíliába csak 14 napos karanténkötelezettség mellett léphetnek be azok, akik a beutazást megelőző két hétben tartózkodtak Angliában. Az NSO megírta, hogy a helyi hatóságok szerint az argentin labdarúgó-válogatott négy labdarúgója is megtévesztette a határellenőröket, amikor a Brazília elleni vb-selejtezőre utazva letagadták, hogy a szigetországban jártak - holott mind a négy játékos a Premier League-ben futballozik, és az útlevelük alapján egyértelmű, hogy nincs két hete, hogy elhagyták Angliát.

Az eset azután nyert sajtónyilvánosságot, hogy a helyi egészségügyi minisztérium felszólította a játékosokat és az argentin válogatott menedzsmentjét, hogy vonuljanak azonnali karanténba, és amint lehetséges, hagyják el Brazília területét.

A brazil egészségügyi hivatal szerint szándékosan megtévesztették a hatóságok munkatársait, amikor Brazíliába érkezve letagadták, hogy Angliában jártak volna az elmúlt 14 napban,

és csak arról számoltak be, hogy legutóbb Venezuelában tartózkodtak (csütörtökön 3-1-re nyert Caracasban vb-selejtezőn az argentin nemzeti csapat). A történet érdekessége, hogy a felszólítás csupán néhány órával a két válogatott világbajnoki selejtezője előtt jelent meg.

Nem mindennapi körülmények miatt szakadt félbe a brazil-argentin meccs Forrás: AGIF via AFP/Marcello Zambrana/AGIF/Marcello Zambrana

A hírek szerint a dél-amerikai világbajnoki selejtezőket helyi szövetségként szervező CONMEBOL már fel is vette a kapcsolatot a brazil hatóságokkal, hogy rendkívüli engedélyeket szerezzenek az argentin játékosoknak, akik így pályára léphetnének a vb-selejtezőn. Sőt, a szövetség főtitkára, Gonzalo Beloso arról tájékoztatta a Clarin című lapot, hogy nem is lehetne probléma a futballisták brazíliai tartózkodásából, mivel a vb-selejtezőket nézők nélkül rendezik meg, a Brazil Labdarúgó-szövetség pedig vállalta, hogy nem eshet meg olyan, hogy valaki negatív teszteredmények mellett a koronavírussal kapcsolatos bármilyen szabályozás miatt lemaradjon egy meccsről.

Ehhez képest a találkozó 8. percében, miután Paredes, majd Neymar is a földre került, a futballisták és a kispadok között veszekedés és lökdösődés alakult ki, majd az argentin válogatott játékosai levonultak a pályáról.

Érthetetlen, hogy az események ismeretében egyáltalán miért nem halasztották el a mérkőzést. A találkozó folyatása aztán sokáig kérdéses volt, a felek egyeztettek egymással, mindenki mondta a maga igazát, de nem sikerült konszenzusra jutniuk. Jesús Valenzuela, a meccs venezuelai játékvezetője végül hivatalosan is félbeszakította a jóformán el sem kezdődött mérkőzést, a dél-amerikai szövetség (CONMEBOL) pedig megküldi a történtekről szóló beszámolóját a nemzetközi szövetségnek (FIFA), amelynek döntenie kell arról, mi legyen az összecsapás sorsa.