A FIFA szerint a szurkolók nagy része szeretné, ha gyakrabban rendeznének vb-t

FIFA World Cup 2018 / Final / France - Croatia 4-2. FIFA Sports Sports PLAYER French Jersey 18 Database National team WM2018 National player France Copa do Mundo RUS Croatia Russia Croats FOOTBALL football tournament footballer worldcup WORLD CUP Croatian
Gianni INFANTINO (FIFA President), pointing to the World Cup, Cup, Trophy. Award Ceremony, Victory Ceremony. France (FRA) - Croatia (CRO) 4-2, Final, Game 64, on 15.07.2018 in Moscow; Luzhniki Stadium. Football World Cup 2018 in Russia from 14.06. - 15.07.2018. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) felmérése szerint a szurkolók többsége a jelenlegi négyéves rendszernél gyakrabban rendezne világbajnokságokat.

A FIFA csütörtökön tette közzé közvélemény-kutatását, melyben hat kontinentális tagszervezet 23 országából összesen 15 ezer futball iránt érdeklődő személy vett részt. Az online kutatás alapján a megkérdezettek 45 százaléka támogatja a mostani lebonyolítási rendet, míg 55 százalék ennél gyakrabban - évente, illetve két- vagy háromévente - szeretne vb-t látni.

A többség ugyanakkor mind az öt vizsgált korcsoportban a négyévenkénti rendezésre szavazott. A 18-24 éveseknél 31 százalék a kétévenkénti, 37 százalék a négyévenkénti lebonyolítást támogatja, az 55 év felettieknél pedig 58 százalék állt ki a jelenlegi metódus mellett.

Gianni Infantino, a FIFA elnöke Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A kétévenkénti vb-rendezés Gianni Infantino FIFA-elnök forradalmi terve, az erről szóló tanulmány elkészítéséhez a szervezet 211 tagjából 166 támogatását sikerült megnyernie májusban. A FIFA technikai bizottsága - a francia Arséne Wenger vezetésével - múlt héten Dohában egyeztetett a kérdésben, majd arra az álláspontra jutott, hogy 2026-tól már át lehetne térni a sűrűbb rendezésre.

Amíg az európai (UEFA) és a dél-amerikai (CONMEBOL) szövetségnél - elsősorban az amúgy is túl sűrű versenynaptárra és a játékosok túlterheltségére hivatkozva - nagy ellenkezést váltott ki az ötlet, addig az észak- és közép-amerikai, valamint a karibi térség (CONCACAF) és az ázsiai szövetség (AFC) támogatja a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését.