Az elmúlt 10 év legnagyobb Fradi-csodája lehet a leverkuseni győzelem

Glasgow, 2020. augusztus 26. Tokmac Nguen, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban 2020. augusztus 26-án. MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles
Vágólapra másolva!
Egy európai topligás csapat, a Bundesligában jelenleg 6. helyen álló Bayer Leverkusen otthonában kezdi meg csütörtökön az Európa-liga-szereplést a csoportkörben a Ferencváros labdarúgócsapata (kezdés:18.45), Peter Stöger edző szerint a német csapat ennek a négyesnek a legerősebb együttese. Már csak ezért is óriási bravúr lenne az esetleges pontszerzés, a győzelemről nem is beszélve. Helyszíni jelentés Leverkusenből. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Leverkusenből.

Az már az Európa-liga sorsolásakor kiderült, hogy a Ferencváros nagyon nehéz csoportba került. A három ellenfél közül kettő topligás (a Leverkusen és a Betis), a harmadik (Celtic) pedig szintén nagyon erős csapat. Az első meccs - amely sok mindent meghatározhat a folytatásra - Németországban, a Bundesliga jelenlegi hatodik helyezettjének, a Bayer Leverkusennek az otthonában lesz, a mérkőzés kezdete 18.45.

Túlzás lenne azt mondani, hogy a Köln melletti német várost ez a meccs tartja lázban, de a szállásadónőm legalább tudta, hogy mi készül itt, amikor délben

megkérdezte tőlem, hogy a meccsre érkeztem-e Leverkusenbe.

Mi másra, ez nem az a hely, ahol az ember minden körülmények között szeretné a szabadságát eltölteni. A helyiek kimért udvariassággal fogadnak bennünket, de az már nem tetszett nekik, hogy a szerdai sajtótájékoztató után sokáig (45 percig) szerettük volna igénybe venni a BayAréna médiaközpontját. Finoman jelezték, hogy az idő lejárt, menjünk szépen vissza a hotelbe, vagy ahova akarunk.

A németek természetesen nagyon magabiztosak, de a Fradi sem az ijedt nyuszi szerepét akarja eljátszani az impozáns BayArénában. A szerdai sajtótájékoztatón a Fradi osztrák edzője, Peter Stöger nem óvatoskodott és nem beszélt mellé. Elismerte, hogy a Leverkusen nagyon jó és nagyon gyors csapat, erős támadójátékkal rendelkezik és sok gólt lő.

A Fradinak most tehát az lenne a feladata, hogy a Bayer játékát lelassítsa, elrontsa, miközben a támadásokat sem kellene feladni.

Ugyanakkor arra mindenképpen érdemes felkészülni, hogy ezen a meccsen nem a magyar bajnok dominanciája érvényesül majd.

Tokmac Nguen, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgow-ban, 2020. augusztus 26-án Forrás: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles

De a Ferencváros már a közelmúltban megoldott hasonló feladatokat. A 2020-21-es idény BL-selejtezőjéből a Celtic-FTC meccset érdemes megemlíteni, amelyet idegenben nyert meg a magyar csapat úgy, hogy a skótok a meccs nagy részében hatalmas fölényben játszottak. Két éve az Európa-liga csoportkörének első fordulójában pedig

az Espanyol ellen sikerült idegenben 1-1-es eredményt elérni,

úgy, hogy a Ferencváros a barcelonai mérkőzésen vezetett, s a házigazdák csak nehezen tudtak egyenlíteni. Ugyanebben a kiírásban pedig a szintén nem gyenge CSZKA Moszkvát 1-0-ra legyőzte a Fradi az orosz fővárosban. Ezek a mérkőzések bizonyítják, hogy a Fradinak idegenben sem kell félnie egy olyan ellenféltől, amely papíron sokkal magasabban jegyzett, és a költségvetése is sokkal nagyobb.

A két együttes ellentétes előjelekkel várja az EL-nyitányt. A Leverkusen a Bundesligában hazai pályán szenvedett 4-3-as vereséget a BL-szereplő Dortmundtól, a Fradi Kispesten a Budapest Honvéd otthonában nyert 1-0-ra úgy, hogy a meccs kétharmadában emberhátrányban játszott. A magyar csapat helyzetét nehezíti, hogy sérülés miatt sem Somalia, sem Botka Endre nem tudott elutazni a leverkuseni mérkőzésre. Szintén nincs itt a keretből is száműzött Franck Boli sem, akiről Stöger edző beszélt a köztévé munkatársának.

Franck Boli (jobbra) jelenleg a Fradi második csapatával edz Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Kiderült, hogy Boli úgy utazott el az elefántcsontparti válogatotthoz, hogy a Fradi nem engedélyezte az utazást. „Ez sajnos nem az első problémás eset volt Bolival, és meg kellett hoznunk egy döntést.

Azt hiszem, meg kell értenie, hogy mit nem szabad, és profi hozzáállást kell mutatnia, ez fontos a csapat szempontjából. Remélhetőleg pár hét múlva ismét az első csapatnál láthatjuk majd."

Mondanunk sem kell, hogy mind a hárman nagyon fognak hiányozni erről a mérkőzésről, ugyanakkor

Stöger következetességét jól mutatja, hogy Bolit akkor sem engedi vissza a csapathoz, amikor a Fradi megkezdi a nemzetközi szereplést.

Nincs tehát senkivel sem kivételezés.

Peter Stöger, a Ferencváros edzője Fotó: Csudai Sándor - Origo

Stögernek amúgy emocionálisan is sokat jelenthet ez a meccs, hiszen az osztrák szakember korábban két Bundesliga-csapatnál, a Kölnnél és a Dortmundnál is dolgozott. A Dortmunddal 2017. december elején 1-1-et játszott a BayArénában - ezt az eredményt csütörtökön este is elfogadnánk.

Ami a németeket illeti, ők a szokásoknak megfelelően nagyon magabiztosak. A meccs előtt a német szaksajtó arról írt, hogy a Leverkusen 1994 óta nem játszott magyar csapattal (akkor az UEFA-kupában a Honvédot verték Pesten 2-0-ra, hazai pályán pedig 5-0-ra) a nemzetközi kupákban, és arról, hogy a Fradit nagyon komolyan kell venni.

- mondta el a meccs előtt a Leverkusen edzője.

A 18.45-kor kezdődő Bayer Leverkusen-Ferencváros Európa-liga-mérkőzést az Origo élőben közvetíti.