Társoldalunk:

Az elmúlt 10 év legnagyobb Fradi-csodája lehet a leverkuseni győzelem

2021.09.16. 17:42

Egy európai topligás csapat, a Bundesligában jelenleg 6. helyen álló Bayer Leverkusen otthonában kezdi meg csütörtökön az Európa-liga-szereplést a csoportkörben a Ferencváros labdarúgócsapata (kezdés:18.45), Peter Stöger edző szerint a német csapat ennek a négyesnek a legerősebb együttese. Már csak ezért is óriási bravúr lenne az esetleges pontszerzés, a győzelemről nem is beszélve. Helyszíni jelentés Leverkusenből. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Leverkusenből.

Az már az Európa-liga sorsolásakor kiderült, hogy a Ferencváros nagyon nehéz csoportba került. A három ellenfél közül kettő topligás (a Leverkusen és a Betis), a harmadik (Celtic) pedig szintén nagyon erős csapat. Az első meccs - amely sok mindent meghatározhat a folytatásra - Németországban, a Bundesliga jelenlegi hatodik helyezettjének, a Bayer Leverkusennek az otthonában lesz, a mérkőzés kezdete 18.45.

Túlzás lenne azt mondani, hogy a Köln melletti német várost ez a meccs tartja lázban, de a szállásadónőm legalább tudta, hogy mi készül itt, amikor délben megkérdezte tőlem, hogy a meccsre érkeztem-e Leverkusenbe. Mi másra, ez nem az a hely, ahol az ember minden körülmények között szeretné a szabadságát eltölteni. A helyiek kimért udvariassággal fogadnak bennünket, de az már nem tetszett nekik, hogy a szerdai sajtótájékoztató után sokáig (45 percig) szerettük volna igénybe venni a BayAréna médiaközpontját. Finoman jelezték, hogy az idő lejárt, menjünk szépen vissza a hotelbe, vagy ahova akarunk. 

A németek természetesen nagyon magabiztosak, de a Fradi sem az ijedt nyuszi szerepét akarja eljátszani az impozáns BayArénában. A szerdai sajtótájékoztatón a Fradi osztrák edzője, Peter Stöger nem óvatoskodott és nem beszélt mellé. Elismerte, hogy a Leverkusen nagyon jó és nagyon gyors csapat, erős támadójátékkal rendelkezik és sok gólt lő. A Fradinak most tehát az lenne a feladata, hogy a Bayer játékát lelassítsa, elrontsa, miközben a támadásokat sem kellene feladni. Ugyanakkor arra mindenképpen érdemes felkészülni, hogy ezen a meccsen nem a magyar bajnok dominanciája érvényesül majd.

Tokmac Nguen, a Ferencváros játékosa (b2) ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgow-ban, 2020. augusztus 26-ánForrás: MTI/EPA/Getty/Mark Runnacles

De a Ferencváros már a közelmúltban megoldott hasonló feladatokat. A 2020-21-es idény BL-selejtezőjéből a Celtic-FTC meccset érdemes megemlíteni, amelyet idegenben nyert meg a magyar csapat úgy, hogy a skótok a meccs nagy részében hatalmas fölényben játszottak. Két éve az Európa-liga csoportkörének első fordulójában pedig az Espanyol ellen sikerült idegenben 1-1-es eredményt elérni, úgy, hogy a Ferencváros a barcelonai mérkőzésen vezetett, s a házigazdák csak nehezen tudtak egyenlíteni. Ugyanebben a kiírásban pedig a szintén nem gyenge CSZKA Moszkvát 1-0-ra legyőzte a Fradi az orosz fővárosban. Ezek a mérkőzések bizonyítják, hogy a Fradinak idegenben sem kell félnie egy olyan ellenféltől, amely papíron sokkal magasabban jegyzett, és a költségvetése is sokkal nagyobb.

A két együttes ellentétes előjelekkel várja az EL-nyitányt. A Leverkusen a Bundesligában hazai pályán szenvedett 4-3-as vereséget a BL-szereplő Dortmundtól, a Fradi Kispesten a Budapest Honvéd otthonában nyert 1-0-ra úgy, hogy a meccs kétharmadában emberhátrányban játszott. A magyar csapat helyzetét nehezíti, hogy sérülés miatt sem Somalia, sem Botka Endre nem tudott elutazni a leverkuseni mérkőzésre. Szintén nincs itt a keretből is száműzött Franck Boli sem, akiről Stöger edző beszélt a köztévé munkatársának.

Franck Boli (jobbra) jelenleg a Fradi második csapatával edzForrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Kiderült, hogy Boli úgy utazott el az elefántcsontparti válogatotthoz, hogy a Fradi nem engedélyezte az utazást. „Ez sajnos nem az első problémás eset volt Bolival, és meg kellett hoznunk egy döntést. Tudjuk, hogy veszítünk a minőségből a nélkülözésével, de mindenki számára egyértelművé kell tenni, hogy vannak bizonyos dolgok, amik így egyszerűen nem működnek. Ez fontos a keret szempontjából is. Boli most a második csapattal végzi az edzéseket, teszi a dolgát, de semmi sincs végleg elrontva. Azt hiszem, meg kell értenie, hogy mit nem szabad, és profi hozzáállást kell mutatnia, ez fontos a csapat szempontjából. Remélhetőleg pár hét múlva ismét az első csapatnál láthatjuk majd."

Mondanunk sem kell, hogy mind a hárman nagyon fognak hiányozni erről a mérkőzésről, ugyanakkor Stöger következetességét jól mutatja, hogy Bolit akkor sem engedi vissza a csapathoz, amikor a Fradi megkezdi a nemzetközi szereplést. Nincs tehát senkivel sem kivételezés. 

Peter Stöger, a Ferencváros edzőjeFotó: Csudai Sándor - Origo

Stögernek amúgy emocionálisan is sokat jelenthet ez a meccs, hiszen az osztrák szakember korábban két Bundesliga-csapatnál, a Kölnnél és a Dortmundnál is dolgozott. A Dortmunddal 2017. december elején 1-1-et játszott a BayArénában - ezt az eredményt csütörtökön este is elfogadnánk.

Ami a németeket illeti, ők a szokásoknak megfelelően nagyon magabiztosak. A meccs előtt a német szaksajtó arról írt, hogy a Leverkusen 1994 óta nem játszott magyar csapattal (akkor az UEFA-kupában a Honvédot verték Pesten 2-0-ra, hazai pályán pedig 5-0-ra) a nemzetközi kupákban, és arról, hogy a Fradit nagyon komolyan kell venni. A Fradinak számos olyan játékosa van, akik veszélyt jelenthetnek. Ilyen lehet Robert Mak és Tokmac Nguen is, de az albán Myrto Uzuni is nagyon veszélyes focista" - mondta el a meccs előtt a Leverkusen edzője.

A 18.45-kor kezdődő Bayer Leverkusen-Ferencváros Európa-liga-mérkőzést az Origo élőben közvetíti.