Messi és a PSG totális csődje volt a BL-forduló legnagyobb szenzációja

VOETBAL FOOT FOOTBALL CLUB DE BRUGES AFP fbl Horizontal
Paris Saint-Germain's French forward Kylian Mbappe gestures next to Paris Saint-Germain's Brazilian forward Neymar (L) and Paris Saint-Germain's Argentinian forward Lionel Messi (C) during the UEFA Champions League Group A football match Club Brugge against Paris Saint-Germain (PSG) at Jan Breydel Stadium in Bruges, on September 15, 2021. (Photo by KENZO TRIBOUILLARD / AFP)
Vágólapra másolva!
Mindenki azt hitte, hogy a Messivel, Neymarral és Mbappéval felálló PSG simán győz a belga Brugge otthonában. Nem ez történt, az 1-1-es végeredmény a francia sztárcsapat szemszögéből óriási blama. A tavalyi döntős Manchester City hazai pályán 6-3-ra legyőzte a három magyarral felálló RB Leipziget. A Liverpool fordulatos meccsen nyert a legrangosabb európai kupasorozatba 2014 után visszatérő AC Milan ellen, míg a Real Madrid a hajrában tudta csak legyőzni az olasz bajnok Internazionálét. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a szerdai játéknap további érdekességei.

Erődemonstrációt tartott a Manchester City

Az A csoportban a tavalyi döntős Manchester City 6-3-ra legyőzte a három magyar válogatott labdarúgóval felálló német RB Leipziget az Etihad Stadionban. A Premier League címvédője sorozatban nyolcadik hazai meccsét nyerte meg, ezzel 2019. november 26. óta veretlen otthon. A lipcsei védők kivették a részüket a City nagyarányú győzelméből, hiszen az első félidőben Nordi Mukiele borzasztóan szerencsétlen mozdulattal fejelt öngólt, Lukas Klostermann pedig összehozott egy teljesen felesleges tizenegyest a hazaiaknak. Az eredmény bár nagyon simának tűnik, a Leipzig háromszor is fel tudott zárkózni egy gólra. A második félidőben, 4-2-es állásnál állt be Szoboszlai Dominik, de igazán nagy lendületet ő sem tudott adni a csapatnak.

Voltak jó pillanataink a meccs során, de bátrabban kellett volna játszanunk. Rengeteg energiát pazaroltunk arra, hogy csak futottunk az eredmény után, mert hanyag gólokat adtunk az ellenfélnek. Tanulni kell a hibáinkból" – mondta Emil Forsberg, az RB Leipzig svéd válogatott középpályása.

Hat gólt kapott a Manchester City otthonában a Leipzig Forrás: AFP/Oli Scarff

Christopher Nkunku, a lipcsei együttes francia támadója a negyedik olyan játékos lett, aki vesztes csapat tagjaként lőtt mesterhármast a Bajnokok Ligájában.

Tudtuk, hogy milyen színvonalú csapat a Manchester City, sokkal jobban kellett volna koncentrálnunk" – mondta a három gólt szerző Nkunku, aki a lipcsei klub történetének első játékosa lett, aki három gólt lőtt egy BL-meccs során.

Bár a bombagólt szerző Joao Cancelót választották a mérkőzés legjobb játékosának, muszáj megemlíteni Jack Grealish-t is, aki első Bajnokok Ligája-mérkőzésén góllal és gólpasszal mutatkozott be.

"Nyilvánvalóan nagyszerű érzés, hogy góllal mutatkozhattam be a Bajnokok Ligájában.

- mondta a Premier League legdrágább játékosa, Jack Grealish.

Jack Grealish első BL-meccsén góllal és gólpasszal mutatkozott be Forrás: AFP/Oli Scarff

"Kiábrándító úgy kikapni, hogy három gólt is lőttünk.

Sok bosszantó hibát követtünk el, és hagytuk kicsúszni a meccset a kezeink közül. Még nem néztem meg az ismétlést, de úgy gondolom, hogy jobban is védekezhettünk volna bizonyos helyzeteknél. Mindannyiunknak voltak olyan pillanatai, amikor jobb döntéseket is hozhattunk volna, a City könyörtelenül megbüntette a hibáinkat " – jegyezte meg Lukas Klostermann, aki a Manchester City második gólja előtt kézzel ért a labdába a tizenhatoson belül.

Pep Guardiola 300. alkalommal irányította a Manchester City csapatát az RB Leipzig ellen, és ez volt a 219. győzelme, míg vezetőedzőként a 750. mérkőzésén ülhetett le a kispadra.

A spanyol szakember egészen hihetetlen statisztikát tudhat magáénak, ugyanis 750 mérkőzésből 639 alkalommal nyertek az általa irányított csapatok.

Pep Guardiola 300. alkalommal ülhetett az angol csapat kispadján Forrás: AFP/Oli Scarff

"A Leipzig soha nem adja fel. Ellenük soha nem érezheti úgy az ember, hogy vége lenne a meccsnek, mert mindent vagy semmit alapon játszanak. Szerencsére sokat segített nekünk, hogy a góljaik után rendre perceken belül tudtunk reagálni.

de a mi játékosaink jobbak voltak ma, és ezért nyertünk" – dicsérte a lipcsei csapatot Pep Guardiola.

Totális PSG-csőd Belgiumban

A csoport másik meccsén a végső győzelemre is esélyes Paris Saint-Germain hatalmas meglepetésre nem bírt a belga Club Brugge csapatával, amely 1-1-es döntetlennek köszönhetően otthon tartott egy pontot. Mauricio Pochettino csapata jól kezdte a találkozót, és Ander Herrera góljával hamar vezetést is szerzett, azonban az egyre bátrabban játszó hazai együttes egyenlített a szünet előtt. A folytatásban sem Messi, sem Neymar, sem pedig Mbappé nem tudott segíteni csapatán, amely így kínos döntetlennel kezdett a BL nyitókörében.

A francia csapatban először volt kezdő a Lionel Messi, Kylian Mbappé és Neymar trió. A hatszoros aranylabdás Messi pedig először lépett pályára PSG-játékosként a Bajnokok Ligájában.

"Igazság szerint nem volt sok dolgom. Összességében nagyon jól játszottunk. Nem adtunk esélyt a hihetetlen támadóiknak. Nem lehet egyet sem kiemelni közülük, mert mindegyik világklasszis játékos. Két vagy három védésem volt a meccsen, de azok sem voltak túl nehezek" – vélekedett Simon Mignolet, aki korábban a Liverpool elsőszámú kapusa volt.

Megsérült a Paris Saint-Germain világbajnok francia csatára, Kylian Mbappé Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A francia csapat világbajnok támadója, Kylian Mbappé fájdalmas arccal hagyta el a pályát a második félidő elején, miután percekig ápolni kellett. Azt viszont egyelőre még nem lehet tudni, hogy mennyire súlyos a sérülése.

Továbbra is azt tudom mondani, hogy egyelőre még épülőben van a csapat. Ma nem volt jó esténk, de dolgoznunk kell tovább" – mondta a PSG vezetőedzője, Mauricio Pochettino.

Pochettino szerint időre van szüksége a Messi, Mbappé, Neymar triónak Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

"Megmutattuk, hogy van bátorságunk. Az első 15 perc nehéz volt, de aztán kicsit felszabadultabbak lettek a srácok és elkezdtük a saját játékunkat játszani. A játékosaim történelmi meccset játszottak ma. Nagyon büszke vagyok rájuk. Bebizonyítottuk, hogy fizikailag erősek vagyunk és bárkivel felvesszük a versenyt. Azt hiszem, mi jobban akartuk a győzelmet, mint a PSG. A végsőkig harcoltunk, de ez nem is meglepő, hiszen nálunk az az alapszabály, hogy „nincs dicsőség verejték nélkül" – mondta a Club Brugge vezetőedzője, Philippe Clement.

A hatszoros aranylabdás Lionel Messi a 150. mérkőzésén lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban, ezzel Cristiano Ronaldo (177) és Xavi (151) után ő lett a harmadik olyan mezőnyjátékos, aki elérte ezt a mérföldkövet.

Nem úgy sikerült Messi bemutatkozása, ahogyan azt vélhetően tervezte Forrás: AFP/John Thys

Szenzációs Liverpool

A B-csoport rangadóján a Liverpool fordulatos mérkőzésen 3-2-re legyőzte az AC Milan csapatát az Anfield Roadon. Jürgen Klopp együttese már a 9. percben megszerezte a vezetést, ráadásul pár perccel később már kettővel is mehetett volna a hazai együttes, de Mohamed Szalah büntetőt hibázott.

Az egyiptomi csatár a 19. tizenegyesét végezte el a Liverpool játékosaként, és mindössze másodszor rontott.

Aztán még a szünet előtt, mindössze 40 másodperc alatt megfordította az állást az olasz csapat, ám a Liverpool Szalah és Jordan Henderson góljaival végül otthon tartotta a három pontot. A hétszeres BEK/BL-győztes milánói együttes 2014 után játszhatott ismét a Bajnokok Ligájában.

A Liverpool csapatkapitánya, Jordan Henderson hét év után lőtt újra gólt a BL-ben Forrás: AFP/Paul Ellis

– kezdte értékelését a BT Sportnak a Liverpool győztes gólját szerző Jordan Henderson, akit a mérkőzés emberének választottak. Az angol együttes csapatkapitánya 7 éve, a Ludogorec ellen talált be legutóbb a BL-ben.

"Hihetetlenül jól kezdtük a meccset. Azt játszottuk, amit játszanunk kellett, egészen az első félidő végéig nem adtunk nekik lehetőséget, akkor viszont kétszer is büntettek.

– mondta a Liverpool menedzsere, Jürgen Klopp.

Jürgen Klopp elégedett volt a Milan elleni mérkőzés után Forrás: AFP/Paul Ellis

"Nem kezdtünk jól, de a mérkőzés során feljavult a játékunk, és végül sikerült megmutatnunk, hogy mit tudunk. Úgy gondolom, hogy remek csapatunk van, és a legmagasabb szinten is képesek vagyunk felvenni a versenyt bárkivel. Az eredmény miatt van bennem némi csalódottság" – mondta Brahim Diaz, aki 22 évesen és 43 naposan a legfiatalabb Milan-játékos lett Yoann Gourcuff óta, aki gólt szerzett a BL-ben.

„A Liverpool remekül játszott, különösen az első 25 percben. Aztán sikerült fordítanunk, de sajnos a második félidőben két gólt is kaptunk a saját hibáink miatt.

– nyilatkozta a lefújást követően a Milan edzője, Stefano Pioli a Sky Italiának.

A B jelű kvartett másik meccsén kisebb meglepetésre az Atlético Madrid emberelőnyben játszva sem bírt hazai pályán az FC Portóval, amely a gólnélküli döntetlennel pontot mentett a La Liga címvédője ellen.

Fontos rangadót nyert a Real Madrid

A D csoportban szintén vereséggel kezdett a másik milánói együttes, az Internazionale, amely a kvartett rangadóján a 13-szoros BL-győztes Real Madridtól kapott ki 1-0-ra. A mérkőzés egészen a 89. percig gólnélküli döntetlenre állt, végül Rodrygo gólja döntött a spanyolok javára.

Carlo Ancelotti szerint csapata megmutatta, hogy nemcsak minősége, hanem hite is van Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

"Nagyon fontos győzelmet arattunk egy nagyon nehéz mérkőzésen.

A csapatom tudta, hogy ma meg kell szenvednünk a sikerért, és nagyon tetszett, hogy ezt meg is tették a srácok. Ennek a csapatnak nemcsak minősége van, hanem hite is, és ez a legfontosabb" – vélekedett Carlo Ancelotti, a Real Madrid olasz szakvezetője.

A C csoport favoritja, a Borussia Dortmund 2-1-re legyőzte a hazai pályán játszó Besiktas csapatát. A német együttes Jude Bellingham góljával szerzett vezetést a 20. percben. A fiatal szélső ezzel 18 évesen és 78 naposan a legfiatalabb angol játékos lett, aki idegenben gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. A szünet előtt a vendégek norvég gólfelelőse, Erling Haaland növelte tovább a BVB előnyét. A török együttes erejéből csak a szépítésre futotta. A hosszabbítás 93. percében Miralem Pjanic szabadrúgása után Francisco Montero fejjel talált be a kapuba, ezzel beállítva a 2-1-es végeredményt.

A második dortmundi találatot jegyző norvég Erling Haalandnak ez volt a 17. BL-meccse és a 21 gólja.

Könnyedén nyert a Dortmund Törökországban Forrás: AFP/Ozan Kose

A Dortmund mellett az Ajax is győzelemmel kezdett a C csoportban, miután a holland együttes 5-1-re kiütötte a portugál Sportingot. Sebastien Haller mindössze 9 perc alatt lőtt két gólt, majd az elefántcsontparti csatár később még kétszer volt eredményes, így összesen négy rúgott góllal segítette győzelemhez csapatát. Haller a második játékos, aki első BL-meccsén négy gólt lőtt, rajta kívül ez csak Marco van Bastennek sikerült 1992-ben.

- fogalmazott a négygólos afrikai csatár.

HOSSZABBÍTÁS
Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Manchester City sorozatban a nyolcadik hazai mérkőzését is megnyerte a BL-ben, immáron 2019. november 26. óta nem vesztett pontot az Etihad Stadionban.
  • A Manchester City lett a második csapat, amely leghamarabb elérte az 50 győzelmet a legrangosabb európai kupasorozatban. Guardiola csapatának ehhez mindössze 91 mérkőzés kellett. Ennél jobb mutatóval csak a Real Madrid bír, amely 88 meccs alatt érte el az 50. győzelmét.
  • Christopher Nkunku lett az RB Leipzig első olyan játékosa, aki három gólt lőtt egy BL-meccsen.
  • Sebastian Haller a második játékos lett a BL történetében, aki az első BL-meccsén négy gólt szerzett. Korábban ez csak az AC Milan legendájának, Marco van Bastennek sikerült 1992 novemberében a Göteborg ellen.
  • Jack Grealish góllal és gólpasszal mutatkozott be első Bajnokok Ligája-fellépésén, ezzel Wayne Rooney 2004-es debütálása óta ő az első angol játékos, akinek ez sikerült.
  • A Manchester City támadója, Rijad Mahrez öt gólt szerzett a legutóbbi öt BL-meccsén, a PSG spanyol középpályása, Ander Herrera pedig 4-et a legutóbbi 4 találkozóján.
  • Lionel Messi pályafutása 150. Bajnokok Ligája-mérkőzésén lépett pályára. A hatszoros aranylabdás világsztárt a rangsorban csak Cristiano Ronaldo (177) és Xavi (151) előzi meg.
  • Jürgen Klopp irányításával a Liverpool a legutóbbi 13 hazai csoportmeccsén veretlen maradt
  • Pep Guardiola a Leipzig ellen irányította 300. alkalommal a Manchester City csapatát, amellyel a 219. győzelmét is megszerezte. A spanyol szakember emellett vezetői pályafutása 750. mérkőzésén ülhetett le az általa irányított csapat kispadjára.
  • Jude Bellingham, a Borussia Dortmund szélsője 18 évesen és 78 naposan a legfiatalabb angol játékos lett, aki idegenben gólt szerzett a Bajnokok Ligájában.
  • A Real Madrid brazil támadója, Rodrygo a hatodik gólját szerezte a 17. BL-meccsén, mindezt nyolc kísérletből érte el.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:

A csoport:
Manchester City (angol)-RB Leipzig (német) 6-3 (3-1)
gól: Aké (16.), Mukiele (28. - öngól), Mahrez (45+2. - 11-esből), Grealish (56.), Joao Cancelo (75.), Jesus (85.), illetve Nkunku (42., 51., 73.)
piros lap: Angelino (79., Leipzig)

Club Brugge (belga) - Paris Saint-Germain (francia) 1-1 (1-1)
gól: Vanaken (27.), illetve Herrera (16.)

B csoport:
Atlético Madrid (spanyol)-FC Porto (portugál) 0-0
piros lap: Mbemba (95., Porto)

Liverpool FC (angol)-AC Milan (olasz) 3-2 (1-2)
gól: Alexander-Arnold (9.), Salah (49.), Henderson (69.), illetve Rebic (42.), Diaz (44.)

C csoport:
Sporting CP (portugál)-AFC Ajax (holland) 1-5 (1-3)
gól: Paulinho (33.), illetve Haller (2., 9., 51., 63.), Berghuis (39.)

Besiktas (török)-Borussia Dortmund (német) 1-2 (0-2)
gól: Montero (94.), illetve Bellingham (20.), Haaland (45+3.)

D csoport:
Internazionale (olasz)-Real Madrid (spanyol) 0-1 (0-0)
gól: Rodrygo (89.)

Sheriff Tiraspol (moldovai)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-0 (1-0)
gól: Traore (16.), Yansane (62.)