Vágólapra másolva!
Az angol labdarúgó-bajnokság 5. fordulójában a bajnoki címvédő Manchester City hazai pályán 0-0-s döntetlent játszott a Southamptonnal, a Liverpool 3-0-ra nyert a Crystal Palace ellen az Anfielden, az Arsenal pedig a Turf Mooron győzte le 1-0-ra a Burnley csapatát.

A veretlen Liverpool remekül kezdte a szezont, hét közben pedig az AC Milan ellen nyert rangadót a Bajnokok Ligájában. Jürgen Klopp együttese ezúttal azt a Crystal Palace-t fogadta, amely legutóbb 2017 áprilisában tudott nyerni az Anfielden, azóta nyolcszor találkozott a két csapat és mind a nyolc meccset a Liverpool nyerte. A találkozót a Patrick Vieira vezette Crystal Palace kezdte veszélyesebben, de a dél-londoni csapat nem tudta megszerezni a vezetést. A félidő felénél a Liverpool is felébredt, és sorra kezdte kialakítani a helyzeteket. A legközelebb Diogo Jota járt a gólszerzéshez, de a portugál válogatott támadó a 40. percben a kapu fölé bombázott egy kipattanót öt méterről.

Sadio Mané a 100. gólját lőtte a Liverpoolban Forrás: AFP/Paul Ellis

A 44. percben aztán megszerezte a vezetést a Liverpool.

A görög Kosztasz Cimikasz baloldali szögletét Mohamed Szalah fejelte nyolc méterről kapura, Vicente Guaita óriási bravúrral kitolta a bal alsóba tartó labdát a kipattanóra azonban Sadio Mané érkezett, aki közelről a hálóba lőtt.

  • A szenegáli támadónak ez volt sorozatban a kilencedik meccse, amikor gólt lőtt a Crystal Palace ellen.
  • Ráadásul ez volt a 100. gólja a Liverpool csapatában. Érdekesség, hogy ebből 10-et a Crystal Palace-nak lőtt.

A második félidőben a Palace már kevésbé volt veszélyes, a Liverpool pedig a 78. percben egy újabb szöglet után eldöntötte a meccset. Ismét Cimikasz lőtte be a labdát, ami Virgil Van Dijk csúsztatott meg, a hosszú oldalon érkező Szalah pedig öt méterről a kapuba bombázott.

  • Az előző szezon kezdete óta a Liverpool már 15 gólt szerzett szögletből. Többet, mint bármelyik csapat a Premier League-ben.

A 89. percben aztán a megsérült Thiago Alcántara helyére beálló Naby Keita állította be a végeredményt egy óriási bombagóllal, a Liverpool pedig öt mérkőzés után is veretlen a Premier League-ben és vezeti a tabellát.

Az Arsenal három vereséggel kezdte a szezont, ezzel beállított egy 67 éves negatív csúcsot. Azonban árnyalja a képet, hogy az észak-londoniak játszottak a BL-győztes Chelsea-vel és a BL-döntős Manchester Cityvel is, így Mikel Arteta csapatának gyilkos sorsolása volt. Az Ágyúsok az előző fordulóban legyőzték az utolsó Norwich csapatát, most pedig az utolsóelőtti Burnley otthonába látogattak.

Martin Ødegaard gólját ünneplik az Arsenal játékosai Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

Az Arsenal jól kezdte a meccset, többet birtokolta a labdát, nagy helyzetet azonban sokáig nem tudott kidolgozni. Az észak-londoniak aztán a 30- percben megszerezték a vezetést a Real Madridtól igazolt Martin Ødegaard szabadrúgásgóljával.

  • Ødegaard találata volt az Arsenal történetének 40. szabadrúgásgólja a Premier League-ben.
  • Legutóbb 2012 februárjában lőtt norvég játékos szabadrúgásgólt a PL-ben. Akkor Morten Gamst Pedersen, a Blackburn játékosa volt eredményes pont az Arsenal ellen.

A fordulás után a Burnley sokkal veszélyesebben futballozott. A 60. percben Maxwel Cornet révén egyenlíthetett volna a hazai csapat, de az Arsenal angol válogatott kapusa, a nyáron 30 millió euróért igazolt Aaron Ramsdale hatalmasat védett, így a harmadik meccsét is kapott gól nélkül hozta le az észak-londoni csapatban, amely a második meccsét nyert meg az idei szezonban.

A Manchester Citynek kötelező volt a győzelem a még nyeretlen Southampton ellen az Etihad Stadionban. Pep Guardiola csapata ugyan elvesztette az első bajnoki meccsét, azóta viszont három PL-meccset nyert úgy, hogy ezeken 11 gólt lőtt és egyet sem kapott. Ráadásul hét közben a Bajnokok Ligájában is parádézott a City, amely 6-3-re kiütötte az RB Leipzig csapatát.

Raheem Sterling a 9. játékos lett, aki elérte a 200 Premier League-mérkőzést a City színeiben, és Joe Hart (266) után a második angol, akinek ez sikerült Forrás: AFP/Oli Scarff

A Manchester City az első félidőben ugyan többet birtokolta a labdát, Pep Guardiola csapatának azonban nem volt kaput eltaláló lövése az első 45 percben. A második játékrészben a Citynek már a labdabirtoklási fölénye is elkezdett csökkenni, és a 65. percben még mindig nem volt kaput eltaláló lövése, így Guardiola az utolsó 25 percre pályára küldte Kevin De Bruyne-t és Rijad Mahrezt is.

A hajrára a katalán edző még az angol válogatott Phil Fodent is pályára küldte, azonban a City támadójátékára rá sem lehetett ismerni ezen a délutánon, így maradt a gólnélküli döntetlen.

Az utolsó Norwich City ezúttal a Watfordtól kapott ki hazai pályán 3-1-re, ezzel az újonccsapat az ötödik meccsét is elvesztette az idei szezonban, ezzel pedig felállított egy elképesztő negatív rekordot is: a német Daniel Farke vezetésével a csapat az utolsó 15 PL-meccséből mindegyiket elveszítette, ez pedig leghosszabb vereségsorozat az angol bajnokság történetében egyetlen menedzser irányítása alatt.

Az utolsó szombati meccsen a kiváló második félidejének köszönhetően az Aston Villa házigazdaként 3-0-ra legyőzte az eddig veretlen Evertont.

Premier League, 5. forduló:
FC Liverpool-Crystal Palace 3-0 (1-0)
Burnley-Arsenal 0-1 (0-1)
Manchester City-Southampton 0-0
Norwich City-Watford 1-3 (1-1)
Wolverhampton Wanderers-Brentford 0-2 (0-2)
Aston Villa-Everton 3-0 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Liverpool 27 19 2 6 64-25 39 63
V
GY
GY
GY
GY
I
2.
Manchester City 27 19 3 5 62-27 35 62
GY
D
GY
GY
GY
I
3.
Arsenal 28 19 4 5 68-23 45 62
GY
GY
D
GY
GY
I
4.
Aston Villa 27 17 6 4 59-37 22 55
GY
V
GY
GY
GY
I
5.
Tottenham Hotspur 26 15 6 5 55-39 16 50
GY
D
GY
V
GY
I
6.
Manchester United 27 14 11 2 37-39 -2 44
GY
GY
GY
V
V
I
7.
West Ham United 27 12 9 6 43-47 -4 42
V
V
V
GY
GY
I
8.
Newcastle United 27 12 11 4 57-45 12 40
D
GY
D
V
GY
I
9.
Brighton & Hove Albion 27 10 8 9 49-44 5 39
GY
V
GY
D
V
I
10.
Wolverhampton Wanderers 27 11 11 5 40-43 -3 38
GY
V
GY
GY
V
I
Teljes lista