Remeklő Szoboszlai, nagyon ideges Dárdai - hat magyar játszott a hétvégén a Bundesligában

Szoboszlai Dominik RB Leipzig Lipcse
firo: 18.09.2021, Fuvuball, 1st Bundesliga, season 2021/2022, 1.FC Kv? ln - RB Red Bull Leipzig 1: 1 Dominik SZOBOSZLAI, Leipzig right in front of Benno SCHMITZ (Photo by Ralf Ibing / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Hat magyar játékos volt a kezdőcsapat tagja a Bundesliga 5. fordulójában. Egyikük sem vallott szégyent, ráadásul ketten pontot érő gólpasszt adtak.

Dárdai Mártonra sérülése után először számíthatott édesapja a kezdőcsapatban. Végig is játszotta a találkozót. A Hertha rossz kezdése miatt nagyon fontossá vált Greuther Fürth elleni találkozón a 61. percben egygólos hátránynál végezhetett el szögletet, és ebből fejelte a labdát a vendégek kapujába Jürgen Ekkelenkamp.

Ezzel egyenlített a nagyobbik berlini csapat, és alapozta meg a győzelmet.

Nagyon fontos három pont volt ez, mert a 3. forduló után a Dárdai Pál által irányított gárda még pont nélkül állt, és a biztos kiesőnek tűnő Fürth ellen így kötelezővé vált a győzelem. Összejött. Pedig az első játékrészben nem így nézett ki a dolog.

– mondta Dárdai Pál a mérkőzés után. Valóban játékosai sokkal nagyobb erőbedobással küzdöttek a második játékrészben, nem is tehettek mást. Ha edzőjük is tüzeli őket a padról, akkor nem illik alibizni.

Dárdai mester annyira együtt élt a játékkal, hogy egy eset után Tobias Stieler játékvezetőnek a nyugtató szavak mellett még egy sárga lap felmutatásával is higgadtabb viselkedésre kellett őt figyelmeztetnie. Végül a sárga kártya, és Arne Friedrich sportigazgató fellépése is kellett, hogy a magyar edző megnyugodjon.Erről már mosolyogva beszélt a német szaklapnak, a Kickernek a lefújás (és a győzelem!) után:

„A köztünk zajló beszélgetés maradjon a mi titkunk. Azt hiszem túl idegesen viselkedtem, de már bocsánatot kértem a játékvezetőktől."

Berlinben az a furcsa eset fordult elő, hogy az edző Dárdai neve bekerült a „figyelmeztetettek" rovatba, míg a középhátvéd Dárdaié nem. Apa és fia végül együtt örülhettek a győzelemnek, és annak, hogy a Hertha a rossz kezdés után már a második győzelmét is megszerezte.

Sallai Roland nem tudott gólt szerezni Szalai Ádámot is foglalkoztató Mainz csapatával szemben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

A Mainz-Freiburg találkozón is két magyar név került a jegyzőkönyvbe, de közülük egyiket sem kellett fegyelmezni. Szalai Ádám Mainza és Sallai Roland Freiburgja nyugodt találkozót vívott.

Talán túl nyugodtat is, igazából az unalmas jelző sem túlzás ebben az esetben. Az nem mondható, hogy a szezon eddigi leggyengébb meccse volt (vannak még erre jelentkezők), de versenyben van ezért a nem éppen hízelgő címért. Mind a két csapat a várakozásokon felül kezdett, ettől talán kissé elégedett lett, és úgy gondolta, hogy egy ilyen találkozón elég elkerülni a vereséget. Az első játékrészben kicsit aktívabban játszott a Sallai Roland jobb oldali próbálkozásaival (is) apelláló Fekete-erdei együttes, de Szalai Ádámnak is volt egy szép kapura fordulása, ám lövésébe még azelőtt beleléptek, hogy az eljutott volna a kapusig. Az első 45 percben mindössze egy lövést ment kapura, azt is magabiztosan hárította a Freiburg hálóőre.

Nem volt meglepetés, hogy az első félidőben óriásit küzdő, és birkózó Szalai nem jött ki a folytatásra. Pedig már a kezdő sípszó előtt is látszott, hogy mennyire fontos tagja ő az egykori játékostársa, Bo Svensson által irányított Mainznak. Amikor a találkozó előtt a játékosok jégkorongos módra körbeállva összekapaszkodtak, ő hergelte, tüzelte őket. Az egyik nagy erénye ennek a csapatnak, hogy nagyon tud küzdeni, nagyon lelkesen játszik, és ebben a mezőnyben akár huzamosabb ideig is a tabella első felében lehet.

Az talán túlzás, amit a Freiburg edzője, Christian Streich mondott, hogy nemzetközi kupában indulásra is jogosító helyen végezhetnek Sallaiék, de az ellenfelek segítségével még akár ez is összejöhet. Streich ilyen jókat saját csapatáról nem mondott, pedig megtehetné. Ugyanis a Freiburg 5. forduló után is veretlen, és kis szerencsével nyerhetett volna Mainzban, ugyanis a hosszabbításban meccslabdája volt Vincenzo Grifonak. Kihagyta, és ez így volt igazságos. Ugyanis, ez volt a vendégegyüttes második kapura tartó lövése, igaz a hazainak is csak három jött össze. Grifo lövésénél egyébként már egyik magyar sem volt a pályán, ugyanis Sallai a 81. percig lehetett ott.

Szoboszlai Dominik gólpasszt adott és kapufát rúgott a hétvégén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Kölnben viszont a három magyar közül kettő végig játszott, és Szoboszlai Dominiknak is csak néhány másodperccel a vége előtt kellett lejönnie. A szezon egyik legjobb, és legérdekesebb meccsén, melyen ő is jól játszott.

Dióhéjban azt lehetne elmondani a Köln-Leipzig 1-1-es találkozóról, hogy a két gólon kívül volt két kapufa, három lesgól, ötször kellett segítségül hívni a videobírót, aki egyszer a mérkőzést is befolyásoló módon változtatta meg a pályán született döntést.

Szoboszlai az első félidőben lesről talált a kapuba, és volt egy remek szabadrúgása.

A második félidőben még aktívabb volt, de közben hátrányba került csapata. Anthony Modestenek, a kölniek francia kedvencének előbb nem adta meg a bírói csapat a lesről született gólját, majd a pályán döntéseket hozó Felix Brych azért érvénytelenítette a következőt, mert korábban szabálytalanságot látott. Ám a „bírói testület" (még esküdtszék nincs kirendelve mellé, de lehet, hogy előbb-utóbb az is érkezik) hosszas tárgyalás után úgy döntött, hogy Simakan önszántából hozta ziccerbe a franciát, és nem azért, mert bántotta valaki. Ezzel vezetett a Köln, és

Szoboszlai 17 perccel később szögletből úgy varázsolta a labdát Amadou Haidara fejére, hogy megszületett az egyenlítő találat.

A hosszabbításban pedig volt még egy ziccere, amivel az augusztusban a hónap újoncának választott magyar támadó megnyerhette volna a meccset a szász gárdának. A lipcseieket az egész meccsen őrületben kergető Timo Horn kapus azonban hárított, és ha nincs egy hasonlóan parádézó magyar kapus a másik oldalon, akkor kikap az RB.

Ám az egész mérkőzésen megbízható Gulácsi Péter Szoboszlai helyzete után óriási bravúrral elsőre védte Andersson lövését, majd földöntúli képességekről tanúbizonyságot téve megbabonázta Dudát. Így az a kipattanóval nem a kapu üresen tátongó hat méteres részét vette célba, hanem azt az egyet, ahol Gulácsi feküdt.

Vagyis a hajrában Szoboszlai nem tett ( a neki köszönhetően is) meglévő egy ponthoz még kettőt, viszont Gulácsi megmentette azt az egyet. Willi Orban pedig magabiztosan irányította a védelmet, amit megszoktunk tőle, az ilyen szintű csapatok ellen. Ilyen manapság egy élvonalbeli német mérkőzés, és ezt valóban jó nézni nekünk, magyaroknak.