Társoldalunk:

A Bayern edzője az amerikaifociból hozna újítást a labdarúgásba

2021.09.19. 16:15

Julian Nagelsmann, a német bajnok, Bayern München vezetőedzője szerint a labdarúgás nem bújhat mindig a százéves hagyományok mögé, és muszáj lesz megújulnia, ha meg akarja tartani a drukkereket. Ötlete is van a hogyanra.

A 34 éves szakember, aki korábban sikeresen dolgozott a Bundesligában szereplő Hoffenheimnél, majd az RB Leipzignál is idén nyáron vette át a rekordbajnok Bayern München irányítását, és egyelőre ott is jól muzsikál. Az újításokra fogékony fiatal edző pedig nem éri be a taktikai finomságok kidolgozásával, hanem komolyabb reformötletei is vannak a labdarúgás népszerűségének megőrzésére.

"A focinak be kell fejeznie, hogy folyton a hagyományok még bújik, és forradalmasítania kell saját magát - mondta a szombati, Bochum elleni 7-0-s kiütéses győzelmet követően. - Az amerikaifoci technológiai téren például lényegesen előbbre jár. Az irányítónak például van fülhallgatója van, amin keresztül hallhatja az edzőjét. Pontosan valami ilyesmire lenne szükségünk nekünk is. Edzőként én ezt egy remek megoldásnak érzem" - zárta gondolatait.

Ha Julian Nagelsmann (jobbra) valamit mondani szeretne meccs közben Leon Goretzkának, akkor egyelőre be kell érnie a képen látható módszerrelForrás: AFP/Lluis Gene

Tény, hogy a játékosok egy olyan stadionban, ahol akár több tízezer drukker van a lelátókon, mit sem hallanak az edzői utasításokból, ugyanakkor az amerikaifociban az eszköz használatát megkönnyíti a sisak, amibe be van építve a rádió - labdarúgásban ez nyilván elképzelhetetlen.