Társoldalunk:

45 éves lett minden idők legjobb középcsatára - videó

2021.09.22. 14:53

45 éves lett minden idők legjobb középcsatára, a brazil Ronaldo, akinek zsenijére fantasztikus góljaival emlékeznek pályafutása meghatározó klubjai.

Ronaldo Luis Nazario de Lima 1976. szeptember 22-én született Rio de Janieróban, és jöhet bármilyen támadó bármilyen gólrekorddal, a legtöbb futballrajongó joggal tartja őt minden idők legjobb csatárának. 

Ronaldo 1994-ben hagyta el hazáját és a Cruzeirót, és igazolt a holland PSV-be, ahol két szezon során 57 meccsen 54 gólt szerzett, és 1996-ban kupagyőztes lett a csapattal. A PSV három góllal emlékszik a klub történetének legjobb játékosára: cselezős, sarkazós és távoli bomba mutatja milyen sokoldalú játékos volt a Fenomeno.

Nem véletlenül igazolta le a katalán sztárcsapat, az FC Barcelona, ahol egyetlen szezont töltött, de nem lopta a napot, amíg ott volt: 49 meccsen 47 gólt lőtt, 37 bajnokin lőtt 34 góljával spanyol gólkirály lett. A vezetőedző, Bobby Robson mellett tolmácsként dolgozó José Mourinho lenyűgözve így nyilatkozott róla: "A legjobb futballista, akit életemben láttam." Egy klasszikus Ronaldo-gól a 47-ből: erő, sebesség, technika, helyzetfelismerés. Érdemes megnézni Bobby Robson reakcióját.

Ronaldo a következő öt idényt az olasz Internazionale csapatában töltötte, de ez az időszak leginkább sérüléseiről és számtalan magánéleti problémájáról maradt emlékezetes, mintsem a 99 meccsen lőtt 59 góljáról (bajnokikon még félelmetesebb a mérleg: 68 meccs 49 gól). Az olaszok egy látványos gumiabroncs-reklámmal adóznak a nagyszerű csatár munkássága előtt: 

Innen a galaktikus Real Madridba vitt az útja, ahol szerencsére elkerülték a sérülések és négy teljes idény 170 meccsén 103 alkalommal volt eredményes. Ennek ellenére Madriban senkinek nem jutott eszébe, hogy felköszöntse, ahogy az AC Milannál sem vitték túlzásba, bár igaz, hogy a milánói piros-feketéknél állandó sérüései miatt szűk két szezon alatt mindössze 20 meccsen tudott pályára lépni és csak 7 gólt lőtt. 

Ronaldóról szólva nem maradhat ki a brazil válogatott sem, amellyel 1994-ben és a 2002-ben is világbajnok lett, utóbbi tornán nyolc találattal gólkirály lett, és persze őt választották a vb legjobbjának is. A két aranyérem mellett egy ezüst is van a gyűjteményében mégpedig az 1998-as franciaországi vb-ről. A Copa Américán hasonló a gyűjteménye, azaz két arany és egy ezüstérem. A nemzeti csapatban 98 meccsen 62 gólt szerzett, míg a vb-ken 19 meccsen 15-ször volt eredményes. Nem csoda, hogy a nap sztárja a FIFA Twitter-csatornáján: