Vágólapra másolva!
A bajnoki címvédő Ferencváros Ryan Mmaee hajrában szerzett góljával 1-0-ra legyőzte a Mol Fehérvár csapatát idegenben az NB I 2. fordulójából elhalasztott szerda esti mérkőzésen. Szabics Imre együttese ezzel elveszítette veretlenségét a bajnokságban.

Szerda este a címvédő Ferencváros az előző idényben bronzérmes MOL Fehérvár FC otthonába látogatott az NB I második fordulójából elhalasztott mérkőzésén.

A fehérváriak a mezőnyben egyedüliként veretlenek, ugyanakkor az öt bajnoki találkozójukból háromszor is döntetlent játszottak, így csupán az ötödik helyen álltak a mérkőzés előtt a tabellán. Ezzel szemben a Ferencváros a nyitó fordulóban a Kisvárdától elszenvedett vereségét követően mindhárom összecsapását megnyerte, és a harmadik helyről várta az összecsapást.

A hétvégén

a Ferencváros és a Fehérvár is kiütéses győzelemmel hangolt a rangadóra,

a zöld-fehérek a Hatvan csapatát ütötték ki 9-0-ra, míg Szabics Imre legénysége Sopronban aratott 6-2-es győzelmet a Magyar Kupában.

A két csapat előző idénybeli három meccsén egy döntetlen mellett a zöld-fehérek kétszer diadalmaskodtak. A Fehérvár a bajnokságban tavaly júniusban tudta legyőzni legutóbb a fővárosi riválisát, igaz a Fradi akkor már tét nélkül, bajnokként várhatta azt a találkozót.

Az első félidő látványos futball helyett óriási küzdelmet hozott Forrás: MTI/Kovács Tamás

Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője egyedül Botka Endrére nem számíthatott, aki eltiltás miatt nem állt a rendelkezésére, a magyar válogatott balhátvéd helyére Wingo került be. A Ferencváros az alábbi kezdővel állt fel a Mol Fehérvár elleni rangadóra:

Dibusz – Wingo, Blazic, Mmaee, Civic – Laidouni, Zachariassen, Loncar – Uzuni, Mmaee, Tokmac

Szabics Imre sérülés miatt több játékosára sem számíthatott, a Mezőkövesd elleni bajnokihoz képest három helyen változtatott csapatán, így a Kovács – Nego, Rus, Fiola, Stopira – Dárdai, Szendrei, Makarenko, Heister – Nikolics, Jallow kezdőnek szavazott bizalmat a Ferencváros elleni rangadón.

Az első percektől kiegyenlített játék jellemezte a két csapat összecsapását. Az első puhatolózó percek után mezőnyfölénybe került a Fradi és percekig a fehérváriak térfelén folyt a játék, azonban helyzet nem alakult ki. A Ferencváros első kaput eltalált lövésére a 17. percig kellett várni, akkor Zachariassen egy lepattant lövést mintegy 17 méterről tűzött kapura, a bal felső sarok irányába szálló labdát a Vidi kapusa látványos mozdulattal fogta. Ezt követően a túloldalon Dárdai Palkó tette ki remekül a labdát Negónak, a jobb szélről érkező beadást viszont Fiola tíz méterről a léc fölé fejelte.

Fiola Attila a támadásban és a védekezésben is kivette a részét Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az első félidő fele kevés helyzetet, ám kiegyenlített és óriási küzdelmet hozott.

A 30. percben Ryan Mmaee egy szép csel után adott középre, azonban Makarenko becsúszva bravúrosan mentett Zachariassen elől, bár a játékvezető mégis kirúgást ítélt. A folytatásban is inkább a küzdelem dominált, mindkét együttes fegyelmezetten betartotta a taktikai utasításokat, ennek köszönhetően a kapuk nem forogtak veszélyben.

Sokat elmond a mérkőzés képéről, hogy az első félidőben mindössze egyetlen lövés talált kaput.

A Fehérvár sokkal aktívabb támadójátékot mutatott a fordulást követően, és kis híján megszerezte a vezetést. A 48. percben Jallow az alapvonalról laposan adott középre, az érkező Dárdai csupán centikkel maradt le a beadásról. Majd nem sokkal később Nikolics lekészített labdáját az üresen maradt Szendrei lőtte kapu fölé.

A folytatásban is kiegyenlített volt a játék. A 64. percben aztán Dibusznak kellett hatalmas védést bemutatnia Dárdai jobb felsőbe tartó lövésénél.

Loncar és Szendrei Norbert küzd a labdáért Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ezt követően a vendégek is jelezték, hogy megkívánják nyerni a találkozót, és egy fehérvári szögletből kis híján ferencvárosi gól született.

Szép kontratámadás után Tokmac passzolt a hétvégén hat gólt szerző Myrto Uzuninak, a lövését viszont hatalmas bravúrral védte Kovács.

A 79. percben a Fradi-szurkolók legnagyobb örömére Peter Stöger csereként pályára küldte a csapathoz a múlt héten hét év után visszatért közönségkedvencet, Muhamed Besict, akit a szurkolók a klubtörténet legjobb légiósának választottak.

A 83. percben aztán megtört a jég és a Ferencváros mezőnyfölénye egy pontrúgást követően góllá érett.

Civic ívelte be a baloldali szögletet, majd Ryan Mmaee az ötös vonalánál két fehérvári védőt is megelőzve fejelt a hazaiak kapujába.

A gól után Szabics Imre a kezdeti taktikán variálva átváltott négyvédős rendszerre és a Fehérvár a hajrában mindent egy lapra feltéve támadt, sőt időként beszorította ellenfelét a saját kapuja elé.

Uzuni az utolsó percekben még ziccert is rontott, ám újabb gól már nem esett a mérkőzésen, így a Ferencváros 1-0-ra nyert és ezzel feljött a tabella második helyére. Míg a Mol Fehérvár szezonbeli első vereségét szenvedte el.

OTP Bank Liga, 2. fordulójából elhalasztott mérkőzés:

MOL Fehérvár FC-Ferencváros 0-1 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista