Vágólapra másolva!
A világ legtöbb részén – közte Magyarországon is – az átigazolási piac augusztus 31-én zárult, azaz ezt követően már csak olyan labdarúgókat igazolhatnak a klubok, akiknek nincs csapatuk, azaz szabadon meg lehet velük egyezni. Hogy érdemes a hivatalos piaci zárás után is nyitott szemmel járni, arra a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban címvédő Ferencváros a legjobb példa. Bár a Fradi már a nyáron is kiválóan erősített – elég csak a szerb szupertehetség, Zseljko Gavrics nevét említeni, ám nem túlzás azt állítani, az igazi katarzist a szeptember hozta el a zöld-fehér drukkerek fanatikusainak. Peter Stöger csapata ugyanis előbb szeptember 17-én a korábbi közönségkedvenc, az Evertonban is megfordult a bosnyák válogatott középpályás, Muhamed Besic, majd egy nappal később a német válogatott, korábbi Chelsea-sztár, Marko Marin szerződtetését is bejelentette. Nem biztos, hogy bő tíz évvel ezelőtt ilyen kaliberű játékosok érkezésére sokan nagytételben fogadtak volna.

Nevesincs légiósoktól az átigazolási bravúrokig

Igor Pisanjuk, Mester Tamás, Emil Miljkovic, Srdjan Stanic, vagy éppen Nikola Jakimovski neve talán csak a legfanatikusabb ferencvárosi szurkolók számára mond valamit. Anélkül, hogy megbántanánk az említett labdarúgókat, túlzás lenne azt állítani, hogy bárki közülük nagy nyomott hagyott a klub történelmében. Pedig annyira nem is régen, a 2010/11-es idény érkezői közül emeltünk ki pár nevet. De

biztosan nem sokan emlékeznek Joaquín Pastor, Carlos Alcántara, José Carlos Díaz, Matthew Bartholomew vagy éppen Jan-Michael Williams nevére, akik ezt megelőzően ugyancsak erősítés gyanánt érkeztek a Fradihoz.

A Kevin McCabe-éra eltelt nagyjából tíz évben tehát nem csak infrastrukturálisan, pénzügyileg, vagy éppen eredményesség terén fejlődött hatalmasat a klub Kubatov Gábor és Orosz Pál vezetésével – bár igazából egyik terület sem tud igazán fejlődni a többi nélkül –, hanem az átigazolási koncepciót tekintve is nagyot lépett a topklubok felé, amelyben

hatalmas szerepe van a sportigazgatónak, Hajnal Tamásnak is.

Ezt az időszakot biztosan nem sírják vissza a Fradi szurkolói Forrás: Tempofradi

Nehéz elsőre leírni a feladatkört, hiszen temérdek összetevője lesz, de a lényeg, hogy a különböző szakmai csoportok munkáját segítem" – idézte a 2018-s munkába állásakor a klub honlapja az új teendőivel kapcsolatban megszólaló Hajnal Tamást. A legfontosabb cél, hogy

a klubnak jó játékosokat találjunk, ennek a megszervezése összetett feladat. E munka elvégzése nagyrészt rám hárul"

– tette hozzá a sportigazgató.

Az azóta eltelt idő bizonyítja, hogy Hajnal Tamás kiváló munkát végez. A Ferencváros ugyanis évről-évre egyre jobb labdarúgókat tud igazolni, ennek pedig meg is van a pályán az eredménye. Az FTC az elmúlt három évben valamelyik nemzetközi kupa csoportkörébe jutott – kétszer Európa-liga, egyszer Bajnokok ligája –, miközben hazai színtéren egyeduralkodó, sorozatban háromszor végzett az első helyen.

A magyar szinten klasszisnak is mondható igazolásokhoz elengedhetetlen, hogy rendre ott legyen a legjobbak között a klub a nemzetközi színtéren.

„Mindenképp vonzóbb a Ferencváros a kiszemelteknek, de azzal, hogy

ezt ki is kell használnunk. A kulcs az, hogy mindig olyan játékosokat hozzunk, akik a Fradit kihívásnak tekintik, akik szívesen játszanak itt, és akik velünk együtt akarnak tovább fejlődni. Sikerre éhes, motivált játékosok kellenek, akik a megfelelő tudással és képességekkel rendelkeznek" – mondta nem is olyan régen Hajnal az M4 Sport műsorában.

Hajnal Tamás nagyon jó munkát végez a Fradinál Forrás: fradi.hu

Mielőtt rátérünk a két szeptemberi érkező kivesézésébe, érdemes megnézni, hogy a Fradi milyen nagy átigazolásokat hajtott végre az elmúlt években, amelyek meghozták a sikert a klubnak, ezzel pedig azt, hogy a magasabb polcon lévő játékosok elmérhetetlenek már az NB I kirakatcsapata számára.

A 2017/18-as szezonban érkezett a szlovén válogatott, a jelenleg is a Fradi alapemberének számító Miha Blazic, az azóta hazaigazoló és már az uruguayi válogatottban is bemutatkozó Fernando Gorriarán, a már a belga Genkben futballozó Joseph Paintsil,

vagy éppen a válogatott Nagy Dominik és Priskin Tamás is. A 2018/19-s szezonban olyan nevek érkeztek, mint az olasz Davide Lanzafame, az azóta is nagy kedvencek, Tokmac Nguen és Sigér Dávid, az idény nyáron a Legiához távozó Ihor Haratin, vagy éppen a jelenleg a MOL Fehérvárt erősítő Marcel Heister és Ivan Petryak.

A következő átigazolási időszakokban

sikerült tovább szintet lépni, Eldar Civic, Franck Boli, Aissa Laidouni, Myrto Uzuni, vagy éppen Ryan Mmaee képességeit sem kell senkinek sem bemutatni.

És el is érkeztünk az idei nyárhoz, amikor többek között a 2,5 millió euróra értékelt Stjepan Loncar, vagy éppen a Rosenborg sztárja, Kristoffer Zachariassen mellett

az FTC elképesztő átigazolási bravúrt végrehajtva megszerezte a Crvena zvezdától a 20 évesen kétszeres felnőtt szerb válogatott, Zseljko Gavricsot, akit 4,5 millió euróra taksálnak,

ezzel pedig az NB I legértékesebb játékosa lett.

„Sok háttérmunka eredménye egy ilyen igazolás. Nem titok, hogy

aki még mindig nagyon fiatal, de már egy kemény iskolán ment keresztül, ugye a Crvena zvezda öltözője, légköre nem a legbarátságosabb. Azt gondolom, ő már sok mindenre fel van készülve, de azért itt is, mint minden új játékosnál, egy kis türelmet kérek, mert tényleg nagyon fiatal tehetségről van szó, de óriási potenciál van benne.

Összetett téma egy ilyen transzfer. Már a meccs előtt megállapodtunk a játékossal és a csapattal is, a szerződtetése biztos volt. Ilyenkor a személyes kapcsolat is fontos. Az, hogy a Ferencváros is elért egy olyan szintre, hogy érdekes lehet egy ilyen játékos számára, az összességében az elmúlt évek elismerése.

Gavrics menedzsere Alekszandar Kolarov (a Manchester City és a Roma szerb válogatott legendája – a szerk.) testvére, nem kell őt bemutatnom. Ők is leinformálják a klubot, hogy hogyan bánnak a játékosokkal, milyenek a lehetőségek itt, milyen a csapatszellem, ezek is mind nagyon fontos szerepet játszanak" - mondta Hajnal Tamás.

Gavricsot a Crvena zvezda csapatától szerezte meg a Fradi Forrás: AFP/Andrej Isakovic

Hajnal hozzátette: tudomása szerint egyébként igaz, hogy

Gavrics egy nyugat-európai klub helyett választotta az FTC-t, a hírek az olasz Atalantáról szóltak.

„Tudomásom szerint ez így van. Alázatos, szorgalmas mentalitással bír, jó a családi háttere, korrekt a menedzsment körülötte. Az sem titok, hogy Crvena zvezda milyen (pénzügyi) helyzetbe került, hogy a kiesés hatására változhattak a transzfer kondíciói. Korábban arról volt szó, hogy kölcsönbe érkezik, vételi opcióval, ez volt a megállapodás, utána lett belőle végleges transzfer, aminek mi tulajdonképpen nagyon örülünk."

A Fradinak tehát úgy sikerült folyamatosan erősebbé tenni a csapatot, hogy a játékosok számára is vonzó volt az opció, hogy a klubtól a magyarnál erősebb bajnokságokba lehet igazolni,

ha valaki tud bizonyítani a zöld-fehéreknél.

Egy-két kivételtől eltekintve ráadásul pénzért tudta értékesíteni a klub a játékosokat, az így megszerzett összeget pedig nem elherdálta, hanem olyan játékosokba fektette, akiket a jövőben nagy valószínűséggel pénzért tud majd értékesíteni.

Ha még nem is tud 10 millió eurókért eladni játékosokat a Ferencváros, nagyon jó úton halad az oly sokszor pozitív példaként említett horvát Dinamo Zagreb, vagy éppen az ukrán Dinamo Kijev együtteséhez hasonló bevételekre tudjon szert tenni csak a transzferekből. (Sok szempontból egyébként már felzárkózott a Fradi az említett klubokhoz, amely nagy szó.)

Az egyik ilyen játékos lehet Gavrics is, aki a szakemberek szerint hatalmas tehetség, így ha ki tudja magából hozni a maximumot, akkor hamarosan hatalmas összegért egy nyugat európai topcsapatban találhatja magát. Bár hatalmas fogás volt a fiatal szerb leigazolása, ő inkább a jövő embere, így nem túlzás azt állítani, hogy

az igazi átigazolási bombákat szeptemberre tartogatta a klub Muhamed Besic és Marko Marin leigazolásával.

Liverpoolból tért vissza a korábbi közönségkedvenc

A ferencvárosi szurkolóknak nem kell bemutatni Muhamed Besicet, akit 2020-ban a Fradi történetének legjobb légiósának választottak meg a drukkerek.

Muhamed Besic Kabát Péter ellen már nem küzdhet, de az Újpest ellen majd igen Forrás: MTI/Beliczay László

Besic 2012 nyarán érkezett először a Ferencvároshoz, ahol nagyon hamar megszerették a Fradi-szurkolók.

Már akkor is több poszton kiválóan megállta a helyét, a zöld-fehér együttesben játszott középső védőt, jobbhátvédet, de védekező középpályásként is kiváló teljesítményt nyújtott. A Fradiban összesen 71 mérkőzésen játszott, és két találatot szerzett.

Íme, az első, amely igencsak különlegesre sikeredett:

2014-ben jött meg számára az igazán nagy áttörés, amikor Bosznia-Hercegovinával a brazíliai világbajnokságon szerepelt, ráadásul alapemberként. Az Argentína, a Nigéria és az Irán elleni csoportmeccsek mindegyikét végigjátszotta.

Sokan emlékezhetnek rá, hogy az azóta már hatszoros Aranylabdás Lionel Messivel szemben milyen kiválóan helyt állt.

Ilyen teljesítmény után nem volt meglepő, hogy soka európai topcsapat érdeklődését felkeltette.

Végül csaknem öt millió euróért a kilencszeres angol bajnok Evertonhoz szerződött a Premier League-be.

Azóta 46 PL-mérkőzésen lépett pályára a már 45-szörös bosnyák válogatott játékos, aki az előző éveket kölcsönben töltötte a Middlesbrough-nál, valamint a Sheffield Unitednél, így 52 meccse van a Championshipben is, amelyeken három gólig jutott.

Anthony Martialnak sem volt könnyű dolga Muhamed Besic ellen Forrás: AFP/Adrian Dennis

A kölcsönadások után Besicnek 2021 júliusában lejárt a szerződése a liverpooli együttesnél, és bár voltak máshonnan is megkeresései, soha nem tagadta, hogy imádott a Fradinál játszani, így visszatért a korábbi klubjához.

„Ha Besicnél minden rendben ment volna az elmúlt egy-két évben, akkor valószínűleg most őt nem tudtuk volna leigazolni. Az elmúlt másfél évben végig kapcsolatban voltunk, és az mindig érződött rajta, hogy neki a Ferencváros számára egy érdekes opció.

Többször hangsúlyozta, hogy a pályafutása során itt érezte magát a legjobban. Az ő képességei kétségen kívül állnak. Rengeteg tesztet végeztünk el rajta az igazolás előtt, és nagyon pozitívak a visszajelzések. Erőnlét szempontjából nagyon jó állapotban van, ez is mutatja, hogy milyen profin dolgozott, amikor kevesebbet, vagy egyáltalán nem játszott az elmúlt egy évben. Bízunk benne, hogy minél hamarabb visszanyeri a formáját" – mondta Hajnal Tamás Besicről a Fradi Podcast műsorában.

„Nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhettem a Ferencvároshoz – mondta Muhamed Besic a FradiMédiának. – Hét évvel ezelőtt jó állapotban hagytam el a klubot, és most is jó kondícióban vagyok.

minden egyes meccsen nagyon élveztem a játékot. Szerettem a szurkolókat, ők pedig ugyanúgy szerettek engem, így nagyon várom, hogy ismét pályára léphessek. Mindig azt mondtam, hogy ha Angliában már nem élvezem a játékot, akkor visszatérek a Fradiba, ez nem lehetett másképp. Kettőezertizennégyben ott voltunk, amikor elkezdték építeni az új stadiont, de sajnos már nem játszhattam benne, de most boldog vagyok, hogy ez megadatik számomra. A szurkolók tavaly megválasztottak a legjobb légiósnak, ezért is jöttem vissza, mert érzem, hogy itt szeretnek az emberek. Csak jó emlékeim vannak a drukkereinkről. Ugyanazt láthatják majd tőlem, mint az első két évemben: a legjobbamat fogom nyújtani és mindent megteszek a klub sikereiért."

Besic megszerzésének van még egy külön érdekessége, ugyanis Sallói István elmondása szerint a Vidi is megkereste a játékost, aki azonban fel sem vette a telefont a fehérváriaknak, csak üzent, hogy nem kíván Magyarországon futballozni.

A fehérvári sportigazgató, a szurkolói ankéton árulta el, hogy a MOL Fehérvár is szerette volna szerződtetni a Premier League-ben is megfordult középpályást.

Az eset mellett a Trolloci sem ment el szó nélkül:

„Megkerestük, vagyis inkább

– idézte a Sportplusz a fehérvári sportigazgató, Sallói István szavait a szurkolói ankétról még a Ferencváros hivatalos bejelentése előtt. Azóta már tudjuk, hogy Besic visszatért hazánkba, így még jobban fájhatnak a fehérvári drukkereknek Sallói szavai, így biztosan nem zárják majd a szívükbe a bosnyák játékost.

A vb-bronzérmes, kétszeres EL-győztes focista sem álom

Még alig fogták fel a Ferencváros drukkerei, hogy visszatért Muhamed Besic, egy nappal később újra robbant az átigazolási bomba az Üllői úton.

A Fradi ugyanis bejelentette, hogy leigazolta a vb-bronzérmes, kétszeres Európa-liga-győztes német válogatott sztárt, Marko Marint.

A Fradi honlapja hívta fel a figyelmet, hogy az utánpótlás labdarúgóként az SG Hoechst és a Frankfurt után 2005-ben a Mönchengladbach csapatához került,

ahol közelről figyelhette Lisztes Krisztián utolsó bundesligás idényét a Borussiában.

Marko Marin 2007 és 2009 között a Gladbach, majd 2009 és 2012 között a Werder Bremen meghatározó játékosa volt a német élvonalban, ahol összesen 124 meccsen játszott. Németország válogatottjában 16 találkozó jutott neki, ezeken 1 gólt szerzett.

Marko Marin gólja 1.02-től:

2012-ben az angol Chelsea igazolta le a villámgyors szélsőt, ám nem tudott gyökeret verni a csapatban, de így is 16 meccsen pályára lépett, amelyeken egy gólt szerzett.

A Premier League-ben hatszor lépett pályára, ebből kétszer volt kezdő. Az egyetlen találatát a Wigan ellen 4-1-re megnyert meccsen szerezte, amikor César Azpilicueta lövése után a kipattanót fejelte a kapuba a 92. percben.

A Chelsea sorrendben a spanyol Sevillának, az olasz Fiorentinának, a belga Anderlechtnek, majd a török Trabzonspornak adta kölcsön, tehát igazi topcsapatokban edződhetett tovább.

Chelsea-s szerződése lejárta után két-két év következett a görög Olympiakosznál és a szerb Crvena zvezdánál. Az előző évben a szaúdi Al Ahliban és az Al Raedben játszott, szerződése lejártával szabadon igazolható játékosként érkezett a Fradihoz, Besichez hasonlóan.

A Sevilla támadója, Marko Marin (balra) a Valencia játékosával, Seydou Keitával küzd az Európa-liga elődöntőjében Forrás: AFP/Jose Jordan

A 2,5 millió euróra taksált marin pályafutásának legnagyobb sikerei közé tartozik a Chelsea-vel és a Sevillával szerzett Európa Liga-győzelem,

ezen felül pedig görög és szerb bajnoknak mondhatja magát. A német címeres mezben U21-es Európa-bajnok, a felnőttekkel pedig a 2010-es világbajnokságon bronzérmes lett. Akkori piaci értéke 14 millió euró volt.

„Marin Besichez hasonlóan

Szeretnénk ezt a fajta felfogást kialakítani a klubnál. Bízunk benne, hogy ebben is sokat tud majd segíteni" – mondta Hajnal Tamás a német focistáról a Fradi Podcastban.

A még mindig csak 32 éves Marko Marin az elmúlt években többször is kapcsolatba került a zöld-fehérekkel,

az FTC sportigazgatójának, Hajnal Tamásnak pedig kulcsszerepe volt abban, hogy most össze is jött a megállapodás.

„Ha nem találtam volna megfelelő ajánlatot,

hogy felhagyjak a sporttal. Szóval viszonylag korán eldőlt, hogy a karrierem befejezését hátra fogom sorolni a lehetőségeim között. Magyarország mellett más országokból is voltak opciók, német klubokkal viszont nem volt kapcsolatom" - árulta el Marko Marin a Transfermarktnak adott interjújában.

Hozzátette, időről időre kapcsolatba került a Ferencvárossal az elmúlt években. Tradicionális klubról van szó, a legnagyobbról az országban, amely zsinórban harmadik éve az európai kupasorozatoknak is résztvevője.

„Sajnálom, hogy az El-csoportkörnek nem lehetek részese ebben az évben, de

remélem, hogy a tavaszt is megéli a csapat a sorozatban, és így az idény második felében már én is a keret tagja lehetek"

– tette hozzá Marin, majd azt is elárulta, miért döntött a Ferencváros mellett.

„A bajnokságban rengeteg az új stadion, a csapat infrastruktúrája pedig végtelenül profi. Hajnal Tamás a sportigazgató, őt senkinek sem kell bemutatnom a Bundesligában. Ő lépett velem kapcsolatba, teljesen meggyőzött. A Ferencvárosnál nagyszerű munkát végeznek,

és azt is meg kell jegyeznem, a szurkolók fantasztikusak errefelé. A német átlaghoz hasonlítva a stadion kisebb, de így is hangulatos."

A Transfermarktnak adott interjúból kiderül, Marin egy plusz egy évre szóló szerződést írt alá az NB I-es címvédőnél,

aki azt is elárulta, hogy nem levezetni érkezett a Fradihoz, még mindig örömét leli a futballban, nyerni akar, címeket szerezni.

Orosz Pál, az FTC Zrt. vezérigazgatója is büszke arra, hogy két ekkora név is a Fradihoz igazolt Fotó: Polyák Attila - Origo

Orosz Pál, a Fradi vezérigazgatója szerint Besic és Marin leigazolása is hatalmas fegyvertény.

"Óriási dolog, hogy 24 óra alatt két ekkora nevet sikerült leigazolni. Nem olyan játékosok, akiket könnyű megszerezni. Mind a ketten nagyon szerettek volna a Fradihoz kerülni.

Most itt ellent mondok önmagamnak, de ezeket a neveket azért más kluboknak nem biztos, hogy egyszerű lett volna leigazolniuk. Momónak (Muhamed Besic, - a szerk.) van egy ferencvárosi kötődése, óriási ferencvárosi kötődése. Voltak más ajánlatai, de ő mindenképp ide akart jönni. Markónak (Marko Marin - a szerk.) is voltak ajánlatai Törökországból, innen-onnan. de

Nem túlzás tehát azt állítani, hogy a Ferencváros az átigazolások terén is szintet lépett. Bizony pár évvel ezelőtt

lehetetlen vállalkozásnak tűnt volna, hogy a szerb futball egyik legnagyobb tehetsége, válogatott légiós a Premier League-ből, vagy éppen korábban a Chelsea-ben is megfordult német válogatott játékos Magyarországra igazoljon.

A Fradi 2021-re eljutott odáig, hogy ez ne csak álom legyen, most már csak az kellene, hogy a zöld-fehér klub ne torpanjon meg, és ha nem is az összes, de legalább még két-három magyar csapat hasonló útra lépjen.