Társoldalunk:

Újabb részletek derültek ki az asztaliteniszező botránnyal kapcsolatban

2021.09.22. 16:03

A Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöksége legutóbbi ülésén megtárgyalta és elfogadta a felnőtt szövetségi kapitányok olimpiai, paralimpiai és Európa-bajnoki beszámolóit, egyúttal megbízta a főtitkárt a szakemberek szerződésének meghosszabbításával.

A MOATSZ szerdai hírlevele emlékeztet, hogy a női és férfi válogatott a lehetséges hét kvótából ötöt megszerezve minden idők legnagyobb csapatával vett részt a tokiói olimpián.

"Az olimpiai ciklusban az Európa-bajnokságokon női csapatban és férfi párosban szerzett érmek igazolják a szakmai építkezés helyes irányát, egyben alapul szolgálnak a jövőre vonatkozó még ambiciózusabb céloknak." - áll a szövetség közleményében, hangsúlyozva, hogy a paralimpián elért arany- és bronzérem, továbbá a pontszerző helyek is igazolják a sportolók és az őket felkészítő szakemberek megfeszített és eredményes munkáját.

Bátorfi Zoltán kitette a női válogatottból Pergel SzandrátForrás: moatsz.hu

A női szakmai beszámoló keretében téma volt Pergel Szandra jövőbeli válogatott-tagságának kérdése is. A női válogatott szövetségi kapitánya, Bátorfi Zoltán kiemelte, hogy a sportoló az edzői döntések folyamatos megkérdőjelezésével (beleértve az olimpiai női egyes versenyszámban való részvételét is), ezek kinyilvánításának stílusával és egyes esetekben érdekérvényesítési módszereivel messze túllépte azt a határt, mely egy válogatott sportoló részéről megengedhető, akceptálható és hitelessé tehetné a jövőre nézve az együtt elvégzendő közös munkát.

"A szövetségi kapitánynak nem csupán lehetősége, de kötelessége a csapategység és az eredményesség érdekében nehéz, akár egyéni sportolói karriereket befolyásoló döntéseket hozni. A szakmai, eredményességi és etikai szempontok mérlegelése és figyelembevétele alapján egyértelmű szakmai döntés született, miszerint az elkövetkezendő olimpiai ciklus középpontjában egy új csapatépítés áll majd, melynek nem képezi részét a csapategységet bomlasztó tényezőknek a további akceptálása. A szövetségi kapitány sajnálattal vette tudomásul, hogy a sajtóban megjelent nyilatkozatokban az önkritika legkisebb jele sem fogalmazódott meg Pergel Szandra részéről." - írta a MOATSZ.

Pergel Szandra Szudi Ádámmal vegyes párosban és a női csapat tagjaként állt asztalhoz a tokiói olimpiánForrás: MTI/Illyés Tibor

Az elnökség a válogatott edzők beszámolóit - benne a csapatépítésre vonatkozó tervekkel - elfogadta, egyben megbízta Lajtai Kristóf főtitkárt a szövetségi kapitányok szerződésének meghosszabbításával a következő olimpiai ciklusra.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy mind a tágabb közvélemény, mind a szűk sportági közösség teljesen természetes módon minden esetben sportolópárti, és a sportolókat érintő személyi döntések sportszakmai hátterét kevésbé áll módjában átlátni. Éppen ezért szükséges hangsúlyozni, hogy a válogatott összetételére vonatkozó aktuális döntés nem írja, nem írhatja felül a múltat, a múltban elért sikereket és eredményeket.

Ezekre a sikerekre méltán és közösen vagyunk büszkék. A döntésnek tehát a jövőre kell tekintettel lennie, azt kell szolgálnia, hogy a következő olimpiai ciklusban a magyar női asztalitenisz a múltjához méltóan, az elmúlt években tapasztalt jelentős előrelépést tudja folytatni, és a maximális számú olimpiai kvóta megszerzésén túl olimpiai pontszerző helyet vehessen célba. A Magyar Asztalitenisz Szövetség elismeri és megköszöni Pergel Szandra teljesítményét és munkáját. Egyben a továbbiakban az ügyet lezártnak tekinti." - közölte a MOATSZ.