A 65 évvel ezelőtti Szovjetunió elleni magyar válogatott győzelemre emlékeztek

Bozsik József
A fehér mezes Bozsik József az 1956. szeptember 23-án lejátszott Szovjetunió-Magyarország mérkőzésen
Vágólapra másolva!
A napra pontosan 65 évvel ezelőtt született moszkvai magyar labdarúgó-sikerre, valamint a 88 éves Fenyvesi Máté válogatott futballistára emlékeztek csütörtökön.

Az Aranycsapat Testület és a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület megemlékezésén id. Lomnici Zoltán, a testület elnöke arról beszélt, hogy sporttörténeti értéke mellett jelentős társadalmi hatása is volt az Aranycsapat 1956. szeptember 23-i, a moszkvai Lenin Stadionban a Szovjetunió csapata felett aratott 1-0-s győzelemnek. Czibor góljának, illetve a Moszkvában aratott győzelemnek igen nagy pozitív visszhangja volt Magyarországon, már csak azért is, mert a Szovjetunió ellen nem volt szabad győzni, még barátságos mérkőzésen sem.

"Az egy hónappal az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörése előtt, 105 ezer néző előtt kivívott siker hatott a közhangulatra, és erősítette a magyar nemzet önbecsülését, hazaszeretetét. Nagy tett volt hazai pályán legyőzni a szovjeteket" - mondta Lomnici Zoltán majd arról beszélt, hogy az ötvenes években más jelentése is volt a sportsikereknek. A labdarúgó Aranycsapat sikersorozata, illetve az 1954-es világbajnoki döntőben elszenvedett veresége befolyásolta a közhangulatot.

A fehér mezes Bozsik József az 1956. szeptember 23-án lejátszott Szovjetunió-Magyarország mérkőzésen Forrás: Origo

Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke a győztes magyar gólt szerző Czibor Zoltánt méltatta. Mint mondta, az FTC balszélsője nagy ellenálló volt, és az öltözőfolyosón azt hangoztatta, hogy "legyőztem a Szovjetuniót!" A mérkőzés utáni ominózus kijelentése után be is rendelték az Államvédelmi Hatósághoz, ahol akasztással vagy a Gulagra küldéssel fenyegették. Végül Puskás Ferenc is közbenjárt érdekében a hírhedt Farkas Mihálynál, a néhány héttel később kezdődő forradalomnak is köszönhetően Czibor Zoltán végül megúszta a büntetést. Takács Tibor elmondta, hogy Czibor részéről az ellenállás része volt az is, amikor a hatalom döntésének következtében el kellett hagynia a Ferencvárost, de nem egyből a Honvédba ment, hanem egy csepeli kitérővel.

Az Aranycsapat ötvenes évekbeli ferencvárosi balszélsője után Takács Tibor áttért a zöld-fehérek másik balszélsője, a szeptember 19-én 88. életévét betöltő Fenyvesi Máté méltatására. Kiemelte, hogy Fenyvesi Máté hat alkalommal csereként játszott a legendás Aranycsapatban, valamint hogy az ő fejesgóljával nyerte meg az 1964-65-ös idényben az FTC a rangos nemzetközi kupát, a VVK-t (Vásárvárosok Kupája).

Mivel az ünnepelt betegsége miatt nem vehetett részt az eseményen, öccse, József, a szintén egykori ferencvárosi játékos fogadta a jókívánságokat. Fenyvesi József közös pályafutásukból kiemelte, hogy az 1962-63-as bajnokság utolsó mérkőzésén győzniük kellett ahhoz, hogy aranyérmesek legyenek és végül a Salgótarjánt a két Fenyvesi egy-egy góljával győzték le, így lettek bajnokok, a Salgótarján pedig kiesett az első osztályból.