Egy nem létező ország csapata csinál csodát a Bajnokok Ligájában

fbl Horizontal
Sheriff's players celebrate after the UEFA Champions League football match between FC Sheriff and FC Shakhtar Donetsk at Sheriff Stadium in Tiraspol on September 15, 2021. (Photo by Sergei GAPON / AFP)
Vágólapra másolva!
Kis túlzással egy volt KGB-ügynöknek köszönhető, hogy 2021-ben a labdarúgó Bajnokok Ligája legérdekesebb történetét a Sheriff Tiraspol szolgáltathatja. A moldáv meglepetéscsapat a selejtezők során egyszer sem kapott ki és olyan klubokat búcsúztatott, mint a nála jóval jelentősebb futballmúlttal rendelkező Crvena Zvezda és a Dinamo Zagreb. A szerb és a horvát bajnok legyőzése után a főtáblás szereplését is egy szenzációs győzelemmel kezdte: 2-0-ra legyőzte a rendszeres BL-résztvevő Sahtar Donyecket. A Sheriff Tiraspol egy kör után a Real Madrid, az Inter és a Sahtar előtt vezeti a csoportját, és tovább folytatná csodás utazását a Bajnokok Ligájában.

Amikor augusztus 25-én a játékvezető lefújta a Zágrábban rendezett Dinamo Zagreb-Sheriff Tiraspol labdarúgó Bajnokok Ligája playoff-visszavágót,

a Sheriff Tiraspol játékosai közül jó néhányan a földre borultak és sírni kezdtek örömükben.

Moldáv csapat most először jutott be a labdarúgó Bajnokok Ligája 32-es főtáblájára.

Tiraspol, a Sheriff otthona Forrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

Az 1997-ben alapított Sheriff Tiraspol papíron moldovai klub, azonban gyakorlatilag egy szakadár, senkitől el nem ismert terület európai szinten legsikeresebb futballcsapata. A sors furcsasága, hogy a Tiraspolban élők nem is nevezik magukat moldávoknak.

30 évvel ezelőtt, 1991-ben a Szovjetunió szétesésekor Moldova is önálló állammá vált, azonban az ország legkeletibb,

a Dnyeszter folyó partján elhelyezkedő térsége a maga függetlenségét is kikiáltotta Dnyeszter Menti Moldáv Köztársaság néven.

Az orosz többségű terület vezetői attól tartottak, hogy Moldova és Románia egyesülésével utóbbi ország fennhatósága alá kerülnek, ezért 1992-ben még háborút is vívtak azért, hogy kivívják függetlenségüket. A Transznisztria vagy Dnyesztermellék néven is ismert térség önállóságát sosem ismerték el hivatalosan, a közel félmillió lakosú, mintegy 4100 négyzetkilométeres terület mégis saját parlamenttel, kormánnyal és gazdasággal működik.

Vlagyimir Iljics Lenin szobra Tiraspolban Forrás: AFP/DANIEL MIHAILESCU/Daniel Mihailescu

A fővárosban, Tiraspolban található hatalmas Lenin-szobor pedig az egykori kommunista fennhatóság emlékét őrzi. Az ENSZ egyetlen tagországa sem ismeri el a Dnyesztermelléket. Ez az egyetlen létező állam a Földön, amelynek zászlaján továbbra is a kalapács és a sarló látható.

A szakadár állam gazdaságát a biztonsági cégként induló Sheriff-csoport uralja, amely manapság az energiaiparban, a bankszektorban, a kereskedelemben és a labdarúgásban is jelen van.

Életkép a Dnyeszter-menti fővárosból, Tiraspolból Forrás: AFP/DANIEL MIHAILESCU/Daniel Mihailescu

A tulajdonos, Viktor Guszan és akkori üzlettársa, Dimitrij Ogircsuk 1996-ban vásárolta meg a másodosztályban szereplő FC Tiraspolt és Sheriff Tiraspolnak nevezték el 1997-ben. A klub névadója, a Sheriff egy konglomerátum, amely 1993-ban, a Szovjetunió összeomlását követően alakult, és amely ma a második legnagyobb vállalat a térségben

A két jelenlegi tulajdonos, Viktor Guszan (ő korábban a KGB ügynöke volt) és Ilja Kazmalj a régió szinte minden üzleti részében jelen vannak.

A Sheriffnek annyi köze van a cowboyokhoz, mint a Red Bull Salzburgnak a bíborvörös szarvasmarhákhoz.

Ami az üzletet illeti: ennek a cégnek vannak benzinkútjai, szupermarketei, tévécsatornái, mobiltelefon-hálózata, kenyérgyára és még hosszan sorolhatnánk az érdekeltségeket.

A klub elnöke, Viktor Guszan, korábban KGB-ügynök volt Forrás: fc-sheriff.com

A Sheriff elég gyorsan a szegényes futballmúlttal rendelkező ország legsikeresebb klubjává vált. Az első idényében feljutott az élvonalba, 2001-ben pedig már bajnoki címet ünnepelhetett, ráadásul az utóbbi 20 évben csupán kétszer (2011, 2015) adta át más csapatnak az elsőséget.

A Sheriff Tiraspoltól mindenki fél.

A hatodik bajnoki aranyuk megszerzése után abbahagyták az elsőségek megünneplését.

A Sheriff számára a moldáv bajnoki cím megszerzése szinte formalitás. A rajongóik őrültek. A stadionban azt kiabálják, hogy "Oroszország, Oroszország". Mintha oroszok lennének.

Az előző évadban is toronymagasan nyerte meg a moldáv bajnokságot, 16 ponttal gyűjtött többet, mint a második helyezett Petrocub, és 36 forduló alatt egészen elképesztő, 116-7-es gólkülönbséget produkált.

Az európai kupákban 2009-ig nem járt szerencsével. A Bajnokok Ligája csoportkörébe vágyó csapat addig minden alkalommal a második selejtezőkörig jutott, majd a 2009/2010-es szezonban a BL-playoffig menetelt, amely ugyan a végállomást jelentette számára, viszont így az Európa-liga csoportkörébe bekerült. A második számú európai kupasorozatban további három alkalommal szerepelt, de az egyenes kieséses szakaszba egyszer sem sikerült továbbjutnia.

A Sheriff a mostani szezonban szenzációs sikert ért el, ugyanis története során először bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe, így ott van Európa legjobb 32 csapata között.

A Dinamo Zagreb kiejtésével BL-főtáblára jutott a Sheriff Tiraspol Forrás: uefa.com

A csapatban finoman szólva sem hemzsegnek a sztárok, de tele van légiósokkal, akik nélkül biztosan nem sikerült volna ilyen menetelésbe kezdeni a BL-ben. Az együttes 31 fős keretében mindössze 7 moldáv labdarúgó szerepel, közülük többen is kettős állampolgársággal rendelkeznek. A külföldiek terén széles a paletta, többek között görög, bosnyák, észak-macedón, brazil, kolumbiai, mali és még trinidadi futballista is akad a klubban. A játékoskeret becsült értéke alig több mint 12 millió euró, a legértékesebb focista a csapatkapitány, a kolumbiai Frank Castañeda, aki 1 millió eurót ér a transfermarkt becslése szerint.

Ami az idei BL-menetelést illeti, a moldáv bajnok veretlenül jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe.

A Sheriff az első két fordulóban a Fradihoz hasonlóan kettős győzelemmel jutott túl ellenfelein. Az albán Teuta Düres, majd az örmény Alashkert sem állhatott az útjába - előbbit 5-0-s, utóbbit 4-1-es összesítéssel ejtette ki a legrangosabb európai kupából.

A harmadik fordulóban már egy lényegesen erősebb ellenfél, a BL-ben vagy az El-ben az elmúlt négy szezonban egyaránt főtáblás Crvena Zvezda várt a Sheriff Tiraspolra. A moldávok Belgrádban 1-1-es döntetlent játszottak a szerbekkel, majd hazai pályán 1-0-ra nyertek, így meglepetésre bejutottak a rájátszásba, és karnyújtásnyira kerültek történetük legnagyobb sikeréhez. A playoffban az a Dinamo Zagreb várt rájuk, amelyet tavaly a Fradi is kiejtett a selejtezők során, igaz, akkor egy mérkőzésen dőlt el a továbbjutás sorsa. Ha idén is egy meccs döntött volna erről, akkor is a Sheriff ment volna tovább, ugyanis a párharc első felvonásán a moldáv együttes 3-0-ra intézte el a horvát bajnokot.

A visszavágón nem esett gól, így a Tiraspol történelmet írt és bejutott a Bajnokok Ligája legjobb 32 csapata közé, ahol az egyik halálcsoportba került, a Real Madrid, az Inter és a Sahtar Donyeck mellé.

A BL-csoportkört fantasztikus győzelemmel kezdte a moldáv bajnok Forrás: AFP/Sergei Gapon

Itt még nem ért véget a Sheriff tündérmeséje, ugyanis a csoportkört is egy szenzációval kezdte: 2-0-ra legyőzte az évek óta stabil BL-résztvevő Sahtar Donyecket.

Azt a Sahtart, amelynek a kerete tele van brazil légiósokkal és az előző szezonban kétszer is megverte a Real Madridot. A mérkőzés 16. percében a mali válogatott Adama Traoré szépségdíjas góljával szerzett vezetést a hazai együttes. A 26 éves támadó egy bal oldalról érkező beadást mintegy 11 méterről kapásból lőtt a léc alá. A 62. percben a guineai Momo Yansane fejelte a második gólt, beállítva a végeredményt. Hiába birtokolta a labdát 68 százalékban az ukrán csapat és próbálkozott jóval több kapuralövéssel, a Sheriff gyilkos kontráira nem volt ellenszere, és az eredményt tekintve simán kikapott.

Az első gólt szerző 26 éves Traoré a BL-ben eddig abszolút húzóembere a moldávoknak, a selejtezők során 8 meccsen 4 gólt rúgott és 2 gólpasszt adott, és a Sahtar ellen lőtt gólját a forduló legszebb találatának választotta az UEFA.

A fantasztikus kezdés ellenére könnyen előfordulhat, hogy a következő öt meccsén kikap a Sheriff, és csoportutolsóként végez, de ennél azért jobb forgatókönyv is következhet számára. Talán a továbbjutásról nem is, de a harmadik helyről még álmodozhat, amely ebben az esetben az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába kerülést jelentené.

A klub 12700 férőhelyes stadionja - amely az edzőközponttal együtt 2002-ben készült el - a Sahtar elleni csoportmérkőzésen és a playoff-meccseken sem telt meg, de az Inter és a Real elleni rangadókon valószínűleg teltházra számít a vezetőség, hiszen nem minden nap fogadnak Tiraspolban olasz és spanyol sztárcsapatokat.

Az utóbbi 24 évben sűrűn cserélődött az együttes játékoskerete, a klubnál általában ingyen vagy nagyon olcsón próbálnak játékosokat venni, akiket némi haszon fejében eladnak.

A gyors változás az edzőkre is igaz, ugyanebben az időszakban 22 tréner fordult meg a moldáv csapat kispadján, tehát szinte évente sor került edzőváltásra. A jelenlegi szakvezető az ukrán Jurij Vernidub, aki idén januárban érkezett, és tulajdonképpen fél év alatt történelmi sikert ért el a BL-főtáblára jutással.

Jurij Vernidub irányításával történelmi sikert ért el a Sheriff Tiraspol Forrás: AFP/Sergei Gapon

Az előző idény BL-csodáját kétségtelenül a Ferencváros szolgáltatta, miután 25 év után jutott be a csoportkörbe, az idei szezon szenzációját pedig a Sheriff Tiraspol szereplése okozza. A realitás alapján a D jelű kvartett utolsó helyén kellene végeznie a Real Madrid, az Inter és a Sahtar Donyeck mögött, de a moldáv meglepetéscsapat az utóbbi időben többször is borította a papírformát, szóval korai lenne leírni. Jelenleg egy kör után vezeti a csoportját, és minden bizonnyal szeretné folytatni saját tündérmeséjét a Bajnokok Ligájában.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY