Társoldalunk:

A Fradi elleni vereséggel újra katasztrofális helyzetbe kerülhet az Újpest

2021.09.26. 05:58

A 2021-22-es bajnoki idény első Ferencváros-Újpest NB I-es mérkőzésére úgy kerül sor (vasárnap, 17.00), hogy a forduló előtt a Fradi a második helyen állt, míg az Újpest a kieső, azaz a 11. helyet foglalta el. A lila-fehér csapat vesszőfutása ma már csak azokat lepheti meg, akik az elmúlt években egyetlen hírt sem olvastak el a magyar bajnoksággal kapcsolatban. Bár az NB I-es idényből még nagyon sok van hátra, egy újabb Újpest-vereség után (újra) katasztrofális helyzetbe kerülne az egyik legnagyobb múltú magyar egylet.

Amikor a 2020-21-es szezonban a Ferencváros 4-0-ra nyert Újpesten, s a lila-fehér csapat szintén a kieső helyre került, akkor írtuk meg, hogy reális a veszélye annak, hogy az a csapat, amely 1912 óta nem esett ki az NB I-ből, most megteheti ezt. A hazai pályán kapott négyes után azonban magához tért a lila-fehér csapat, sőt, a Magyar Kupát is megnyerte. Ez akkor óriási bravúrnak számított, mert a döntőben az újpestiek a sokkal esélyesebbnek tartott MOL Fehérvárt győzték le. Ezek után elindulhattak az újonnan létrehozott Konferencia Ligában. A második selejtezőkörben kettős győzelemmel jutottak tovább a Vadúz ellen, a következő kanyarban simán kiestek a svájci FC Basel ellen, mégpedig úgy, hogy a Basel hatot rúgott az Újpestnek két meccsen, s mindössze egyet kapott. Ez azonban a papírformának megfelelő kiesés volt. 

Az Újpest nagyon simán esett ki a svájci FC Basel ellen a Konferencia LigábólForrás: MTI/EPA/Keystone/Peter Schneider

Közben megkezdődött az NB I-es szezon is, amelyben pocsék rajtot vett az Újpest. A hat eddig lejátszott mérkőzésen három döntetlen mellett háromszor szenvedtek vereséget, ezzel 3 pontot szereztek, s ugyanúgy kieső helyen állnak, mint az újonc Gyirmót csapata. A Puskás Akadémia, az MTK és a Paks győzte le a lilákat, míg a ZTE, a Honvéd és a Debrecen ellen értek el döntetlent. NB I-es bajnoki mérkőzésen tehát ebben az idényben még nem tudott nyerni az Újpest, a legutóbbi bajnoki sikere még az előző szezonra datálódik.

Borzalmasan rosszul kezdte az idényt az ÚjpestForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A borzalmas eredmények mellett sem lehet szó nélkül elmenni, de az is megér egy bekezdést, hogy az Újpest belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet állítólag rég megállapodott a csapat eladásáról. A szenzációsnak tűnő hírt először az NB I.hu oldal tette közzé szeptember 17-én. A tulajdonos ekkor ezt mondta:

Két féllel is megállapodtam az eladás feltételeiben, egy magyar és egy külföldi féllel is, már egy jó ideje. Sajnos egyik fél sem rendelkezik még a kellő anyagi forrással, hogy teljesedésbe mehessen az adásvétel".

Maradjunk annyiban, hogy ez a nyilatkozat több, mint elgondolkodtató. A belgát nem olyan embernek ismerhettük meg, aki most jött le a falvédőről. Akkor hogy állapodhat meg olyan féllel, amelynek (vagy amelyeknek) nincs meg a fedezetük a tranzakció lebonyolításához? Éppen ezért ezt a nyilatkozatot is komoly fenntartásokkal kell kezelnünk, bár abban nincs kétségünk, hogy a belga ma már szívesen megszabadulna attól az Újpesttől, amely mostanra koloncként húzza le a nyakát. Mindenesetre a leendő vevőnek – ha egyáltalán van ilyen – mélyen a zsebébe kell nyúlnia, mert a csapatot a belga tulajdonos 20 millió euróra taksálja.

Az Újpest FC belga tulajdonosa, Roderick Duchatelet már inkább megszabadulna a klubtólForrás: MTI/Illyés Tibor

Abban mindenki egyetért, hogy Roderick Duchatelet évek óta egyedül tartja életben az Újpestet. Nem ezzel van a baj, hanem azzal, hogy az eredmények a lehető legritkább esetben igazolják vissza a törekvéseit. A rövid kispad, a rosszul megválasztott igazolások azonban azt mutatják, hogy a belga inkább egy feneketlen zsákba önti bele a pénzét. Sikertörténetről itt és most nem lehet beszélni.

A csapat vezetése amúgy elkészített egy olyan videós összeállítást, amelyben azt mutogatták, mennyi bírói tévedés sújtotta őket, miközben már az MLSZ is bevezette a videobíró rendszerét.

Ezek a nyilatkozatok legfeljebb a figyelem elterelésére alkalmasak, másra nemigen. Hangulatkeltésnek mindenesetre kiváló egy-egy ilyen összeállítás. Arról ebben sem esik szó, hogy mi az oka annak, hogy az Újpest még mindig nem tudott nyerni egyetlen meccset sem az NB I idei szezonjában. De nem is ez a legszomorúbb az egészben. Hanem az, hogy ez a döbbenetes vesszőfutás ma már tényleg csak a „hardcore" Újpest-drukkereket érdekli – ha egyáltalán vannak még ilyenek. Persze, lenniük kell, mert ha ők sem lennének, akkor ki járna ki a Megyeri útra a bajnoki meccsekre? Érdemes-e még arról beszélni, hogy kit izgat az Újpest sorsa, amikor a Puskás Akadémia elleni hazai meccsükön 1533 néző ült abban a stadionban, ahová hajdanában nemritkán 30 ezer néző ment ki meccset nézni. A szomorú igazság az, hogy ennek az Újpestnek a sorsa ma már szinte senkit sem érdekel. Vagy ha mégis, akkor azokat nevezzük rejtőzködőnek, a bajnokikat csak a tévén bámuló tömegnek, vagy olyan Újpest-drukkereknek, akikről senki sem tud. Tegyük hozzá azt is, hogy az Újpest-ultrák ezidőtájt bojkottálják a meccseket, otthon maradnak. Ez sem mindennapos egy klub életében.

Egy újabb vereséggel katasztrofális helyzetbe kerülhet az ÚjpestForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ilyen előzmények után kerül tehát sor vasárnap a Ferencváros-Újpest találkozóra, amelynek egyértelmű esélyese a zöld-fehér csapat. Hogy miben bízhatnak mégis az újpestiek? Olyan közhelyeket kár lenne leírni, hogy a labda milyen alakú, miként az sem biztos, hogy érdekes, ha azt írjuk: nem mindig a jobbik csapat nyer. Az azonban biztos, hogy egy újabb újpesti vereség katasztrofális helyzetbe sodorná az NB I egyik legpatinásabb csapatát.

Már megint. Nem először. Újra és újra.