Súlyos büntetés a Mexikói Labdarúgó Szövetségnek és 17 klubnak

2021.09.24. 11:12

A mexikói trösztellenes hatóság (Cofece) pénzbírságot szabott ki az ország labdarúgó-szövetségére (FMF) és 17 klubra a női játékosok fizetésének maximalizálása miatt.

A Cofece közleménye szerint a női bajnokság öt évvel ezelőtti létrehozása után a klubok összejátszottak, hogy egy-egy futballista havi bére ne lehessen több 2000 pesónál. A 17 évesnél fiatalabb játékosok egyáltalán nem kaptak fizetést, csak oktatási és étkezési hozzájárulást. Az FMF körlevélben szólította fel a klubokat, hogy tartsák be a korlátozást. A 2018/19-es szezonban módosították a megállapodást, és havi 15 ezer pesóra emelték a fizetési plafont.

A trösztellenes hatóság indoklása szerint a szabálytalan korlátozások negatív hatással voltak a játékosok jövedelmére, és kiszélesítették a nemek közötti bérszakadékot.

Súlyos büntetés a Mexikói Labdarúgó Szövetségnek és 17 klubnakForrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Ethan Miller

Ezenkívül a megbírságolt klubok és az FMF tíz évvel ezelőtt megállapodott abban, hogy a klubok fenntarthatják a jogot játékosaik megtartására a szerződésük lejárta után is, vagyis a távozásukhoz a vezetőség jóváhagyására volt szükség, új csapatuknak pedig gyakran fizetnie kellett, hogy leigazolhassa őket.

Az FMF és a klubokból álló Liga MX közös nyilatkozatában kijelentette, hogy ez a megállapodás 2018-ban érvényét vesztette, a fizetési plafon pedig 2019 májusában megszűnt.

Az FMF-nek, a 17 klubnak és nyolc személynek - akiknek a kilétét nem hozták nyilvánosságra - összesen 177,6 millió pesót (2,7 milliárd forint) kell fizetnie büntetésként. Az érintettek nem fellebbeznek a döntés ellen.