Vágólapra másolva!
Tite, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya nyolc angliai légióst hívott meg keretébe az októberi világbajnoki selejtező-mérkőzésekre.

A szakember pénteken hozta nyilvánosságra a névsort, amelyben szerepel Alisson, valamint Fabinho (mindkettő Liverpool), Ederson, illetve Gabriel Jesus (mindkettő Manchester City), továbbá Fred (Manchester United), Raphinha (Leeds), Emerson Royal (Tottenham) és Thiago Silva (Chelsea).

A dél-amerikai csoportban Brazília eddig mind a nyolc mérkőzését megnyerte, viszont szeptemberben, az Argentína elleni rangadója emlékezetes és nagy visszhangot kiváltó körülmények között pár perc után félbeszakadt.

Akkor a brazil egészségügyi hatóságok (Anvisa) tisztviselője a találkozó közben azt kifogásolta, hogy a vendégcsapatban négy olyan játékos szerepel - közülük hárman a kezdőben léptek pályára -, akik a kezdés előtt 14 nappal Angliában voltak, így karantén várt volna rájuk.

Később a brazil hatóságok eljárást indítottak a négy érintett futballistával (Emiliano Buendía, Emiliano Martínez, Giovani Lo Celso, Cristian Romero) szemben.

Alisson (1) és Thiago Silva (2) is meghívót kapott az októberi vb-selejtezőkre Forrás: AFP/Juan Mabromata

A nemzetközi szövetség (FIFA) még azóta sem döntött, mi legyen a félbeszakadt találkozó sorsa.


Szeptemberben az angol klubok úgy határoztak, hogy nem engedik el válogatott játékosaikat olyan országba, ahonnan visszatérve a brit előírásoknak megfelelően ugyancsak karanténban kell tartózkodniuk, így két-három klubmérkőzést is kihagyni kényszerülnek.

Mivel az erre vonatkozó brazil és brit előírásokban döntő változás azóta sem történt, a brazil szövetség megkezdte az egyeztetést, hogy az érintett játékosok Nagy-Britanniában és Brazíliában is ideiglenes mentességet élvezzenek.

A brazilok október 7-én Venezuelával játszanak Caracasban, majd három nappal később Barranquillában lesznek Kolumbia vendégei, zárásként pedig 14-én Manausban fogadják Uruguayt. A mentességet utóbbi PL-légiósai - így például Edinson Cavani - is kérvényezték a brazilok, hogy megelőzzék a hónap elején történteket.