A Fradi nyerte a rangadót, egyre reménytelenebb helyzetben az összeomlott Újpest

2021.09.26. 19:00

Nem volt könnyű helyzetben a kiesőhelyen álló Újpest csapata a Ferencváros elleni rangadó előtt az NB I hetedik fordulójának slágermérkőzésén. Az Európa-liga csoportkörében szereplő Fradi otthonában ráadásul már az első percekben emberhátrányba került Diaby kiállítása miatt. A Ferencváros Ryan Mmaee tizenegyesével és Tokmac találatával kétgólos előnyre tett szert, de az újpesti Tallo szépített az első félidő hosszabbításában. A második félidőben remekül helytállt a tíz emberrel küzdő Újpest, de Uzuni gólja végleg eldöntötte a meccset a Ferencváros javára.

A Ferencváros tizenhét tétmérkőzés óta veretlen a legnagyobb riválisával szemben. Peter Stöger csapata a legutóbbi négy bajnoki mérkőzését megnyerte, az Újpest viszont hat bajnoki forduló óta nem tudott nyerni, és az utolsó előtti helyen állt a bajnokságban. A vendégek az előző három bajnoki meccsükből kettőt elveszítettek.

Már az első félidő elején nehéz helyzetbe került a vendég Újpest csapata: Laidouni indította az újpesti védők közül kilépő Uzunit, de az albán válogatott támadó túl hosszan vette át a labdát, és az újpestiek kapusa, Banai ütközött a ferencvárosiak játékosával. Némi videobírózás után a bíró tizenegyest ítélt a hazai csapat javára. Ryan Mmaee a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, és ezzel az 5. percben megszerezte a vezetést a Ferencváros.

A Ferencváros tizenegyesből talált beFotó: Csudai Sándor - Origo

A 13. percben megfogyatkozott a mélyebben védekező Újpest, mivel a vendégek játékosa, Diaby piros lapot kapott Uzuni lerántásért. A megítélt szabadrúgást Uzuni végezte el, és az újpestiek kapusa, Banai óriási bravúrral ütötte ki a jobb felső sarok felé tartó labdát. 

Az első húsz perc után a korai kapott góltól megzavarodott Újpest némileg magához tért, és a vendég játékosoknak már sikerült eljutniuk a Ferencváros tizenhatosáig, és ott pontrúgásokat kiharcolniuk. A Ferencváros többet birtokolja a labdát, de Peter Stöger csapata eddig nem tudta ráerőltetni az akaratát az emberhátrányban játszó Újpestre. Az utolsó tíz percben leginkább mezőnyjáték folyt a pályán.

Nagy harc folyt a pályán az első félidőbenFotó: Csudai Sándor - Origo

A Ferencváros a középpályán sokszor szerzett labdát, majd a hazai játékosok gyorsan fel tudtak érni az Újpest kapujáig. A 40. percben Zachariassen ugratta ki a jobb oldalon megiramodó Wingót, akinek élesen középre lőtt labdájáról ketten is lemaradtak a tizenhatoson belül.

Az első félidő vége előtt két perccel a Ferencváros megszerezte a második gólját: a 43. percben Blazic a saját térfeléről indította Uzunit, akinek beadásába még beleért Kastrati, de pont így lett jó Tokmacnak. A norvég csatár pedig tíz méterről a vendégek kapujába emelt, az újpestiek védője, Kutrumbisz már nem tudott tisztázni a gólvonal előtt.

Tokmac a második gólt szerezte a meccsenFotó: Csudai Sándor - Origo

Hiába a kétgólos előny, a Fradi edzője, Peter Stöger folyamatosan idegeskedett az oldalvonal mellett, mivel nagyon elégedetlen volt a mutatott játékkal. Az osztrák szakember félelmei beigazolódni látszottak, mivel az első félidő hosszabbításában szépített az Újpest: a baloldalon felfutó Antonov labdáját a tizenhatosról még kirúgták a ferencvárosi védők, de ezt követően Mitrovics a kimozduló védők (Blazic, Civic) helyére belépő Tallo elé emelte a labdát. Az újpestiek csatára pedig egy pattanás után hét méterről a ferencvárosi kapu jobb oldalába lőtt.  Emberhátrányban szerzett gólt az Újpest, de ezután több találat már nem esett az első félidőben.

A második félidő elejére is lendületben maradt az Újpest. Bjelos, majd Tallo került helyzetbe a ferencvárosiak kapuja előtt, de mindkét játékos elhibázta a gólszerzési lehetőséget. A Fradi megpróbálta letámadni az Újpestet, a vendégek viszont a sokszor félpályáig visszalépő Tallót keresték a hosszú passzaikkal.

Tallo sokat küzdött a ferencvárosi védőkkelFotó: Csudai Sándor - Origo

Az 59. percben az egykori kedvenc Muhamed Besic is beállt csereként a Fradi csapatába. Pár perccel később Besic a csapattárs Uzuni beadását próbálta meg kapásból ellőni a tizenhatos vonaláról, de rosszul találta el, így a labda majdnem az oldalvonalon túlra szállt.

A 67. percben Ryan Mmaee beadása után Zachariassen lőhetett kapura az újpestiek ötösén belül, de a ferencvárosi középpályás kihagyta az óriási lehetőséget. A 81. percben Uzuni lőtt gólt Sammy Mmaee passza után, de a bíró les miatt érvénytelenítette a találatot.

A 85. percben óriási egyenlítési lehetőség előtt állt az Újpest, de Simon kihagyta a ziccert. Mack passza után picit hosszan vette át a labdát az Újpest támadója a tizenhatoson belül, és nyolc méterről a kapu mellé emelt. Pár perccel később eldöntötte a meccset a Ferencváros: Laidouni kapott remek labdát Vécseitől a baloldalon, majd a ferencvárosiak védője betört az újpestiek tizenhatosára, és az élesen középre lőtt labdájára Kutrumbisz szorításában Uzuni érkezett. Ismét két gól lett a Ferencváros előnye.


Eredmény, NB I, 7. forduló:

Ferencváros - Újpest 3-1  (2-1)
gól: R. Mmaee 5., Tokmac 42., Uzuni 88., ill. Tallo 45+2