Hihetetlen meglepetés: Madridban kapott ki a Real a BL újonca ellen

Madrid, 2021. szeptember 28. Eduardo Camavinga, a Real Madrid játékosa a földön a labdarúgó Bajnokok Ligája D csoportjának második fordulójában játszott Real Madrid - Sheriff Tiraspol mérkőzésen a madridi Santiago Bernabeu stadionban 2021. szeptember 28-án. MTI/EPA-EFE/Juanjo Martin
Vágólapra másolva!
A PSG hazai pályán 2-0-ra legyőzte a Manchester City együttesét a Bajnokok Ligája csoportkör második fordulójának szuperrangadóján. A párizsiak Gueye góljával szereztek vezetést az első félidőben, majd a hatszoros aranylabdás Lionel Messi megszerezte első találatát új csapatában. A moldovai Sheriff Tiraspol hatalmas meglepetésre 2-1-re győzött a Real Madrid otthonában, míg a három magyar válogatott labdarúgóval, Gulácsi Péterrel, Willi Orbánnal és Szoboszlai Dominikkal felálló RB Leipzig 2-1-re kikapott a belga Club Bruggétől.

A labdarúgó Bajnokok Ligája 2021-22-es kiírásának favoritjai közül kettő, az utóbbi két döntő vesztese, azaz a Paris Saint-Germain és a Manchester City találkozott egymással a csoportkör második fordulójának keddi játéknapján, Párizsban.

A PSG idegenbeli döntetlennel, a Manchester City gólzáporos hazai győzelemmel mutatkozott be a főtáblán, amíg azonban az angol bajnok meggyőző formát mutat az elmúlt hetekben, addig a PSG megnyerte ugyan legutóbbi három meccsét, azokon viszont nem remekelt. A bombaerős párizsi keret kétszer minimális különbséggel bizonyult jobbnak hazai riválisánál, a Montpellier-t pedig 2-0-ra múlta felül szombaton. Ráadásul amíg az angoloknál szinte a komplett keret Josep Guardiola vezetőedző rendelkezésére áll, addig kollégája, Mauricio Pochettino eltiltás vagy sérülés miatt a PSG több rutinos játékosára kérdőjelesen vagy biztosan nem számíthat.

Ugyanakkor a csontzúzódással bajlódott Lionel Messi visszatért, és a kezdőben kapott helyet a párizsi együttesben.

Akárcsak az eddig kevés játéklehetőséget kapó Gianluigi Donnarumma, aki most először kapott lehetőség, hogy a BL-ben bizonyítson a PSG színeiben.

Guardiola szintén a lehető legerősebb kezdőt állította ki a párizsiak ellen, ami ismét Ederson nevével kezdődött. A brazil kapus immáron 200. alkalommal védhette a City kapuját.

A két edző párbajában előbbi áll jobban: 12 győzelem, öt döntetlen és három vereség a mérlege.
A PSG még soha nem győzte le a Cityt - két döntetlen mellett három vereség -, angol csapattal szemben pedig elbukta a legutóbbi három hazai fellépését. A Manchester a BL-ben legutóbb 2019. április 9-én a Tottenhammel szemben maradt alul vendégként – érdekesség, hogy a győztes csapatot éppen Pochettino irányította -, azóta tíz idegenbeli fellépésén maradt veretlen.

Remekül kezdte a mérkőzést a PSG, és már a 8. percben megszerezte a vezetést.

Mbappé adott középre a jobb oldalról, Neymár rosszul találta el a labdát, de így lett jó Idrissa Gueyének, aki elképesztő erővel lőtte ki a bal felső sarkot.

A szenegáli középpályás a hétvégi Montepillier elleni bajnokin is vezetést szerzett a párizsi együttesnek, és immáron szezonbeli negyedik gólját szerezte.

Gueye gólját ünneplik a PSG-játékosai Forrás: AFP/Franck Fife

A gól után a City igyekezett fokozni a tempót, de teljesen beszorította a PSG-t. A 20. percben Cancelo beadása után Nuno Mendes szabadított fel Bernardo Silva elől.

Az első félidő felénél ugyan valamelyest többet birtokolta a labdát a City, de ez csupán meddő mezőnyfölénynek bizonyult, ugyanis kapura egyáltalán nem volt veszélyes az angol csapat.

A 25. percben csupán centik hiányoztak a Citynek az egyenlítéshez, de

két másodpercen belül kétszer is a kapufa mentette meg a hazaiakat.

De Bruyne beadása után Sterling hét méterről a felső lécre fejelt, majd a kipattanót Bernardo Silva közvetlen közelről szintén a lécre lőtte, végül Kimbempe szabadított fel. A túloldalon Herrera nem sokkal lőtt a bal alsó mellé.

Az első félidőben közvetlen közelről sem tudott betalálni a City a PSG kapujába Forrás: AFP/Alain Jocard

A PSG nagyon sok hibával játszott, míg a Manchester City nyomása egyre csak nőtt, de Cancelo távoli lövését, majd Mahrez kísérletét is fogta Donnarumma. A PSG aztán két helyzettel válaszolt, előbb Herrera lövését tolta Ederson a kapu fölé, majd a szöglet után Mbappé lapos passzáról nem sokkal maradt le Marquinhos. A hajrában Gueye ápolása miatt állt percekig a játék, akit De Bruyne taposott meg sárga lapot érően.

A félidő hajrájában az angolok sorra alakították ki a nagyobbnál nagyobb helyzeteket, de Donnarumma többször is bravúrral védett, így a szünetre egygólos hazai előnnyel vonultak a felek.

1. félidő
39Kevin De Bruyne
24Joao Cancelo
8Idrissa Gana Gueye
2. félidő
90Idrissa Gana Gueye
78Marco Verratti
78Raheem Sterling
77Marco Verratti
74Lionel Messi
74Kylian Mbappe
68Jack Grealish
Összeállítások
Paris Saint-Germain4-3-3
Manchester City4-2-3-1
Football Pálya
50
Gianluigi
Donnarumma
2
Achraf
Hakimi
5
3
Presnel
Kimpembe
25
Nuno
Mendes
21
Ander
Herrera
6
Marco
Verratti
27
Idrissa
Gana Gueye
30
Lionel
Messi
7
Kylian
Mbappe
10
3
Ruben
Dias
14
Aymeric
Laporte
31
Ederson
Moraes
2
Kyle
Walker
27
Joao
Cancelo
20
Bernardo
Silva
16
26
Riyad
Mahrez
17
Kevin
De Bruyne
10
Jack
Grealish
7
Raheem
Sterling

Paris Saint-Germain

Kezdők
50Gianluigi Donnarumma
2Achraf Hakimi
5Marquinhos
3Presnel Kimpembe
25Nuno Mendes
21Ander Herrera
6Marco Verratti
78
77
27Idrissa Gana Gueye
90
8
30Lionel Messi
74
7Kylian Mbappe
74
10Neymar
4Sergio Ramos
11Angel Di Maria
1Keylor Navas
60Alexandre Letellier
8Leandro Paredes
9Mauro Icardi
15Danilo Pereira
17Colin Dagba
18Georginio Wijnaldum
20Layvin Kurzawa
22Abdou Diallo
23Julian Draxler
24Thilo Kehrer
28Eric Ebimbe
Cserék

Manchester City

Kezdők
3Ruben Dias
14Aymeric Laporte
31Ederson Moraes
2Kyle Walker
27Joao Cancelo
24
20Bernardo Silva
16Rodri
26Riyad Mahrez
17Kevin De Bruyne
39
10Jack Grealish
68
7Raheem Sterling
78
22Benjamin Mendy
8Ilkay Gundogan
11Oleksandr Zinchenko
13Zack Steffen
33Scott Carson
5John Stones
6Nathan Ake
9Gabriel Jesus
21Ferran Torres
25Fernandinho
47Phil Foden
87James McAtee
97Josh Wilson-Esbrand
Cserék

A fordulás után sem változott a mérkőzés képe, lüktető iram jellemezte a játékot. A második félidő elején Sterling hagyott ki ordító helyzetet, majd De Bruyne lövését védte lábbal Donnarumma.

A PSG nem játszott szép futballt, ellenben nagyon eredményesen tette mindezt, és Neymar közel állt hozzá, hogy meglőjje csapata újabb gólját, azonban kissé kiszorított szögből a kapu mellé lőtt.

A 74. percben aztán az addig meglehetősen szürkén játszó Lionel Messi megvillant és tovább növelte a párizsiak előnyét. Mbappé sarokkal tette vissza az argentin sztárnak a labdát, aki mintegy 18 méterről lőtt a bal felsőbe.

A hatszoros aranylabdás klasszis a 121. gólját szerezte a BL-ben, és az elsőt a PSG-ben.

A sérüléséből visszatérő Messi megszerezte első gólját új csapatában Forrás: AFP/Franck Fife

A hátralévő időben Guardiola semmi újat nem tudott húzni, és meglehetősen hitehagyottan játszott csapata, így a PSG 2-0-ra nyerte korunk két legértékesebb csapatának összecsapását.

Az A csoport másik találkozóján a visszafogott szezonkezdetet produkáló RB Leipzig - amelyben a három magyar válogatott labdarúgó, Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is a kezdőben kapott lehetőség – 2-1-re kikapott a Club Brugge együttesétől hazai pályán. A lipcsei együttes remekül kezdte a mérkőzést és már a 7. percben megszerezte a vezetést. Szoboszlai indította a leshatáron helyezkedő Forsberget, a svéd passza után Nkunku mintegy 14 méterről lőtt a hosszú alsóba. A partjelző ugyan lest jelzett, de a videobíró visszanézése után megadta a játékvezető a találatot.

A gól után a vendég együttes sokkal bátrabban futballozott és a félidő felénél ki is egyenlített. Bár a folytatásban a Lipcse játszott fölényben, a félidő hajrájában fordítani tudott a belga csapat. Egy bal oldali beadás után Vanaken kapáslövését még Mukieléről blokkolni tudta, de a kipattanó épp Rits elé került, aki közelről Gulácsi mellett a kapuba lőtt. A második félidőben Jesse Marsch igyekezett frissíteni csapatán, lecserélte Szoboszlait is. Ennek ellenére a Brugge játszott veszélyesebben a folytatásban is, és végül 2-1-re nyert.

A belgák nemzetközi kupameccsen több mint 18 év után tudtak ismét nyerni német riválissal szemben. Az RB Leipzig legutóbbi négy BL-meccsét elbukta.

A visszafogott szezonkezdetet produkáló RB Leipzig nem is emlékeztet tavalyi önmagára Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A B csoport rangadóján az AC Milan a La Liga címvédőjét, az Atlético Madridot fogadta.

A milánói együttes sokkal aktívabban kezdte a mérkőzést, és a 20. percben meg is szerezte a vezetést Rafael Leao révén.

Néhány perccel később aztán emberhátrányba került a Milan, miután Franck Kessie elkésett belépőjét követően második sárga lappal kiállította a Cuneyt Cakir játékvezető. Az Atlético a szünet előtt kis híján egyenlített, de Suárez ziccert hibázott. A spanyolok hiába kerültek emberelőnybe, az első félidőben nem volt kaput eltaláló lövésük. A második félidőt sokkal aktívabban kezdte az Atlético, a hajrában pedig összejött az egyenlítés. A hazaiak kis híján góllal válaszoltak, de Florenzi kapáslövése a kapu bal oldala mellé ment. A spanyol csapat nyomása az utolsó percekben aztán ismét góllá érett, Suárez tizenegyesből állította be a 2-1-es végeredményt.

A kvartett másik mérkőzésén a Liverpool magabiztos, 5-1-es győzelmet aratott a Porto otthonában. Jürgen Klopp csapata Mohamed Szalah góljával szerzett vezetést, majd a félidő vége előtt Mané növelte a vendégek előnyét. A kétgólos előny birtokában sem vett vissza a Liverpool, és Szalah a 60. percben meglőtte saját maga második, míg csapata harmadik gólját. A Porto erejéből összejött a szépítés a hátralévő időben viszont Firmono kétszer is beköszönt a portugál csapatnak, így végül 5-1-es kiütéses győzelmet aratott a Liverpool.

A D csoportban a legtöbb BL-meccsel büszkélkedő, 280 találkozónál járó Real Madrid kínos vereséget szenvedett az újonc moldovai Sheriff Tiraspoltól, amelynek eddig egyetlen találkozója volt a főtáblán: a nyitókörben otthon 2-0-ra legyőzte a Sahtar Donyeck csapatát. A spanyol együttes a várakozásoknak megfelelően fölényben játszott, azonban

óriási meglepetésre a moldovai csapat szerzett vezetést a félidő derekánál.

A 25. percben Cristiano beadása után Jasur Jakhshibaev fejelt a Real kapujába, a szünetig pedig meg is őrizte előnyét. A második félidő derekánál Vinicius Junior esett el a tizenhatoson belül, amiért a játékvezető kisebb habozás és videobírózás után megítélte a büntetőt.

A labda mögé Karim Benzema állt, és magabiztosan lőtte be a tizenegyest.

A 71. percben a Sheriff Tiraspol ismét gólt lőtt, de hiába talált be Bruno, a játékvezető les miatt nem adta meg. A Real Madrid végig nagy erőket mozgosított a győzelem érdekében, de

hiába próbálkozott a madridi csapat 31-szer kapuralövéssel, az utolsó percekben végül összejött a forduló legnagyobb szenzációja, ugyanis a BL-újonc 90. percben Thill bombagóljával megnyerte a meccset.

Hiába az óriási mezőnyfölény, a Real Madrid nem tudta megnyerni 100. hazai mérkőzését a BL-ben Forrás: Getty Images/Soccrates Images

Bajnokok Ligája, csoportkör, 2. forduló:
A csoport:
Paris Saint-Germain-Manchester City 2-0 (1-0)
RB Leipzig-Club Brugge 1-2 (1-2)

B csoport:
FC Porto-Liverpool 1-5 (0-2)
AC Milan-Atlético Madrid 1-2 (1-0)

C csoport:
Ajax-Besiktas 2-0 (2-0)
Borussia Dortmund-Sporting CP 1-0 (1-0)

D csoport:
Sahtar Donyeck-Inter (0-0)
Real Madrid-FC Sheriff Tiraspol 1-2 (0-1)