A spanyolok fantasztikus meccsen vetettek véget az olasz válogatott veretlenségi világcsúcsának

fbl Horizontal
Spain's forward Ferran Torres celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Nations League semifinal football match between Italy and Spain at the San Siro (Giuseppe-Meazza) stadium in Milan, on October 6, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetek Ligája elődöntőjében Spanyolország 2-1-re legyőzte Olaszországot a San Siróban. A spanyolok már a 17. percben megszerezték a vezetést, az olaszok pedig Bonucci kiállítása miatt emberhátrányba kerültek az első félidő végén. Luis Enrique csapata gyorsan kihasználta előnyét és a szünet előtt újabb gólt lőtt az Eb-győztesnek. A második félidőben több gólt is lőhettek volna a spanyolok, és a hajrában az olaszok szépítettek, de így is a vendégek győztek, és véget vetettek az olasz válogatott 37 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozatának.

A Nemzetek Ligája négyes döntőjének első mérkőzésén az Eb-győztes olasz válogatott a San Siróban fogadta a spanyolokat. A két együttes legutóbb a nyári Európa-bajnokság elődöntőjében találkozott egymással, akkor Roberto Mancini csapata jutott tovább egy drámai büntetőpárbajt követően, majd a döntőben legyőzte az angolokat is és megnyerte a tornát.

Az olaszok szövetségi kapitánya sérülés miatt nem számíthatott a csapat első számú csatárára, Ciro Immobilére, ráadásul az ő helyettese, Andrea Belotti sem volt bevethető. Mancini a

Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Bastoni, Emerson - Barella, Jorginho, Verratti - Chiesa, Insigne, Bernardeschi

összetételű kezdőcsapatot küldte fel a pályára.

A spanyol válogatottat is alaposan megtizedelték a sérülések, Luis Enrique többek között Jordi Alba Thiago, Pedri, Dani Olmo, Álvaro Morata és Gerard Moreno játékára sem számíthatott. Ott volt azonban a kezdőben a Barcelona 17 éves középpályása, Gavi, aki ezzel a spanyol válogatott történetének legfiatalabb debütánsa lett (17 évesen és 62 naposan).

A 17 éves Gavi rekordot döntött a spanyol válogatottban Forrás: AFP/Franck Fife

A spanyolok az

Unai Simón - Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, Marcos Alonso - Koke, Busquets, Gavi - Sarabia, Ferrán Torres, Oyarzabal

kezdőtizeneggyel álltak fel az olaszok ellen.

A meccs első lehetősége az olaszok előtt adódott, az 5. percben Gavit szerelte Insigne, majd Chiesa lőtt kapura 22 méterről, Unai Simón azonban szépen védett.

A 13. percben a spanyolok kerültek ziccerbe, Sarabia adott be a bal oldalról laposan, Koke közeli lövését viszont blokkolta a hazai védelem.

A 17. percben már semmi sem mentette meg az olaszokat a bekapott góltól, Oyarzabal bal oldali centerezését Ferran Torres senkitől sem zavartatva passzolta be a bal alsó sarokba.

Ferran Torres lőtte a spanyolok vezető gólját Forrás: AFP/Franck Fife

Kis híján jött az újabb hazai sokk, Donnarumma nagyon rosszul érte bele Alonso lövésébe, majdnem potyagólt kapott a PSG kapusa, akinek Bonucci sietett a segítségére és felszabadított.

Az olaszok a dinamikus kezdés után némileg visszaestek, a játékot inkább a labdabirtoklási fölényben futballozó spanyolok irányították.

A 34. percben egy olasz kontra után Bernardeschi némileg váratlanul megcélozta a rövid sarkot, Unai Simón bravúrral tolta kapufára a labdát.

Egy perccel később Insigne rontott óriási ziccert, a kapussal szemben mellé lőtt 10 méterről.

Feljavult az olaszok játéka, amelyből már csak a gól hiányzott.

Sok helyzetet hozott a színvonalas első félidő, a 37. percben a spanyolok vezettek veszélyes támadást, amely végén Oyarzabal éles szögből leadott lövését kellet fognia Donnarummának.

A 42. percben óriási veszteség érte Mancini csapatát, ugyanis a csapatkapitány, Bonucci lekönyökölte Busquetset, amiért megkapta a második sárga lapját, így a kiállítás sorsára jutott. Gól- és emberhátrányban kellett folytatnia a mérkőzést az Eb-győztesnek.

Bonuccit kiállították az első félidő végén Forrás: AFP/Franck Fife

A félidő végén egy szabadrúgás után megint Insigne került helyzetbe, de nem tudta átemelni a spanyolok kapusát.

Ami az egyik oldalon kimaradt, az a másikon bement, Ferran Torres a hosszabbításban újra villant és Oyarzabal beadása után teljesen üresen fejelhetett a jobb alsó sarokba. Bonucci kiállítása miatt megbomlott az olaszok védelme, amelyet gyorsan kihasználtak a spanyolok.

0-2 állt a San Siro eredményjelzőjén az első játékrész után.

A második félidő elején Oyarzabal és Koke lövését is blokkolták az olaszok, az emberelőnyben futballozó spanyolok uralták a meccset.

A 61. percben egy olasz kontra után Chiesa találta telibe a bal kapfát, igaz, a támadás során lesen volt a Juventus szélsője.

A 63. percben a harmadik gólt is megszerezhették volna a spanyolok, Oyarzabal fejese azonban centikkel szállt el a jobb kapufa mellett. Az olasz hátvédek ezúttal is - tőlük szokatlan módon - nagyon rosszul helyezkedtek.

Egyre fogyott Mancini csapatának az ideje, nagy veszélybe került a 37 mérkőzés óta tartó veretlenségi világcsúcs, amely több mint 3 éve tartott. Az olasz válogatott ugyanis legutóbb 2018. szeptember 10-én, a portugáloktól kapott ki 1-0-ra a Nemzetek Ligájában.

Az olasz válogatott ezúttal szenvedett a spanyolok ellen Forrás: AFP/Marco Bertorello

A 78. percben végleg eldönthették volna a meccset a spanyolok, de egy nagyszerű kiugratás után Alonso Donnarummába lőtte a ziccert.

A kihagyott helyzetek megbosszulták önmagukat, egy kontratámadást követően Chiesa önzetlenül passzolt Pellegrini elé, aki közelről betalált, visszahozva a meccsbe az Eb-címvédőt.

Egyre fogyott az olaszok ideje, a spanyolok tartották a labdát és leginkább az ellenfél térfelén zajlott a játék. A folytatásban újabb gól már nem esett, a spanyolok 2-1-re győztek és bejutottak a Nemzetek Ligája döntőjébe.

A spanyolok a győzelmükkel valamelyest visszavágtak az Európa-bajnokság elődöntőjében elszenvedett vereségért, és megszakították az olaszok 37 meccses veretlenségi sorozatát.

A Nemzetek Ligája négyes döntőjének másik mérkőzését csütörtökön Belgium játssza Franciaország ellen.

A mérkőzés összefoglalója ITT megtekinthető.

Nemzetek Ligája, elődöntő:
Olaszország-Spanyolország 1-2 (0-2)
gól: Pellegrini (83.), illetve Torres (17., 45+2.)
piros lap: Bonucci (42., Olaszország)