Egy nevető negyedik jöhet ki győztesen a spanyol bajnokság izgalmaiból

Sevilla
Papu Gomez of Sevilla celebrates after scoring his sides first goal during the La Liga Santander match between Sevilla FC and Valencia CF at Estadio Ramon Sanchez Pizjuan on September 22, 2021 in Seville, Spain. (Photo by Jose Breton/Pics Action/NurPhoto) (Photo by Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A La Liga tabellájára pillantva már a 8. fordulót követően láthatjuk, hogy mi lehet a legnagyobb vonzereje ebben a szezonban. Egyetlen csapat sem emelkedik ki, ami egy rendkívül szoros, végletekig kiélezett csatát vetít elénk. Igaz, ennek az egyik oka nem igazán nézőcsalogató, ami nem más, mint a játék minősége, ami az elmúlt két-három évben elmarad a 2010-es években megszokottaktól. Ennek ellenére számos sztori miatt mégis érdemes lesz a spanyol bajnokság eseményeit továbbra is figyelemmel követni a topligák közül.

A Barcelona eddig jobban megszenvedi Lionel Messi távozását, mint maga a spanyol bajnokság. Noha ez elsőre teljesen egyértelműnek tűnhetett, hogy így lesz, azonban koránt sem volt ennyire az. Elég csak arra sok száz millió emberre gondolni, akiket pusztán az argentin zseni ültetett le a képernyők elé, hogy megnézzék a katalánok aktuális fellépését.

Messi szinte az össze rekordot átírta Spanyolországban, Párizsba igazolásával hatalmas űrt is hagyhatott volna maga mögött. A spanyol bajnokságnak az új arcát és arculatát is meg kell találnia minél hamarabb, ha nem szeretne sok nézőt elveszíteni. Éppen ezért a közösségi média platformokon nagyon nyomulnak, hogy ezt a változást a lehető legtöbb embernek tudják átadni.

A Barcának a spanyol bajnokság ezúttal máshogy lehet izgalmas, mint amit a szurkolóik az elmúlt években megszokhattak Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az előző szezon végére 140,1 millió rajongóval a La Liga még a nála kétségtelenül erősebb Premier League-et is megelőzte a digitális világban.

Az angol bajnokságnak 133,2 millió követővel vágott neki a 2021-22-es szezonnak. Ebben a növekő tendenciában a dél-amerikai piac mellett az ázsiai is segít, amit a kínai Wu Lei, a dél-koreai Lee-Kang-in és a japán Take Kubo jelenléte tovább táplálhat.

Nagyjából ez az egyetlen dolog, amiben a PL hátrányban van a spanyolokkal szemben. Illetve akadhat még egy, ami az izgalomfaktor.

Angliában ugyan egy átlagos mérkőzés sokkal magasabb színvonalat és magasabb minőséget képvisel napjainkban, mint a spanyol, könnyen lehet, hogy a legszorosabb küzdelmet mégis utóbbiban láthatjuk majd a bajnoki címért az európai topligák közül.

A Paris Saint-Germain és a Bayern München ezúttal is kiemelkedni látszik a francia és a német pontvadászatokban. Olaszországban és Angliában lehet a spanyolhoz közeli csata a bajnoki címért, de utóbbi két ligát sokkal inkább a nagyobb színvonal miatt tudnánk ajánlani az olvasóknak.

Nagy kérdés, hogy a Premier League mögött mi a sorrend a topligák között, amit a legtöbben még mindig a gólátlagok alapján döntenek el. Spanyolországból valósággal eltűntek a gólok. Ha nem lenne a Real Madrid, amelyiknek a mérkőzésein átlagosan négy gól születik, akkor az amúgy is borzasztóan gyengének mondható 2,26-os átlag 2,05-re csökkenne.

Carlo Ancelotti visszatért, a Real Madrid ismét elkezdett gólra törően futballozni Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A szezont a vezetőedzői posztra visszatérő Carlo Ancelotti irányításával jól kezdő, listavezető együttesbe ismét visszaköltözött az a fajta látványos támadójáték, amit a klub szurkolói mindig is imádtak és a magukénak tudtak. Ez volt az, ami Zinédine Zidane második regnálása alatt eltűnt – igaz, cserébe a védekezés stabilabb volt, ami a hosszabb és statikusabb labdabirtoklási időszakokra utalt. Viszont amikor a Realnál volt a labda, nem tudtak és nem is igazán akartak minőségi helyzeteket kialakítani olyan számban, ahogyan az elvárható lett volna egy ekkora klubtól.

Most, hogy Ancelotti visszatért, ismét a Real Madrid a La Liga legjobban támadó csapata.

Ez még úgy is igaz, hogy legutóbbi két meccsükön csupán egyet szereztek (pontból is, nem csak gólból) a 22-ből. A 10 kapott gól és a gyengébb védekezés nem ennek, hanem a számos sérültnek, illetve a nyári távozóknak köszönhető inkább.

Sergio Ramos és Raphael Varane eligazolásával az olasz vezetőedzőnek teljesen újjá kellene szervezni a hátsó alakzatot. Ebben nagy segítség David Alaba, aki szinte azonnal beilleszkedett a védelembe. Amint ismét egészséges lesz a Carvajal, Militao, Alaba, Mendy négyes mindegyike, egy egészen formás védelem állhat össze a kapuban Thibaut Courtois-val, előttük pedig Casemiróval – már ha a brazil végre ki tudja pihenni magát az elmúlt évek csapágyasra járatását követően.

Karim Benzema és Vinícius Junior fantasztikusan kezdték a szezont Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Alaba mellett a másik nyári igazolás a mindössze 18 éves Eduardo Camavinga volt, aki félelmetes, hogy fiatal kora ellenére mennyire hamar felvette a ritmust. A középpálya minden posztján bevethető francia egy szinte teljesen érett futballista benyomását kelti, aki Fede Valverdével együtt tökéletes pótlása lehet az Espanyol elleni 2-1-es vereségben „tevékeny szerepet játszó" Toni Kroos, Luka Modric duó utódlásában.

A Real idény eleji tündöklése egyértelműen Karim Benzemának és Vinícius Juniornak volt köszönhető.

A Cristiano Ronaldo 2018 nyári távozása óta magát valóságos klublegendává kinövő francia támadó nyolc meccsen szerzett kilenc gólja mellett hét gólpasszt is kiosztott, így a madridiak 22 találatából 16-ban tevékeny szerepet játszott. Szintén jót tett Ancelotti érkezése a fiatal brazil szélsőnek, aki öt gólja mellett kiosztott két asszisztot is.

Az, hogy az októberi válogatott szünet előtti héten tapasztalt teljesítmény csak egy rossz hét volt, vagy pedig a várakozásokkal szemben valóban túl jól rajtolt a fővárosi csapat, csak később fog kiderülni. Ahogyan az is, Diego Simeone hajlandó lesz-e valaha felvállalni egy olyan focit, ami végre méltó lenne a mostani futballistái által képviselt minőséghez.

Luis Suárez és az Atlético Madrid magabiztos teljesítményt nyújtott a Barcelona elleni rangadón Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A Barcelona ellen 2-0-ra megnyert rangadón már láthattunk erre utaló jeleket, de az előző szezon bajnoki címe dacára is nagyon nehezen tudja csapatával levetkőzni azt a képet, amit az elmúlt egy évtizedben kialakított magáról. Marcos Llorente, Rodrigo De Paul, Ángel Correa, Luis Suárez, Antoino Griezmann, Joao Félix és Yannick Carrasco is többre lenne hivatott, mint az a stílus, amit a címvédőnél játszani kényszerülnek.

Ez a félelmetes névsor nem kérdés, hogy ismét harcban lesz a bajnoki címért – azonos pontszámmal állnak a Real Madrid mellett az eddig a kötelezőket jól hozó Real Sociedaddal az élen –, de vajon hányszor menti meg őket egy-egy ráadásban talált gól? Hosszú távon nem lehet csak ezzel sikert elérni, sokkal többet kellene ahhoz mutatniuk, mint amennyit eddig tettek.

Az, hogy ez sikerül-e az argentin szakember kezei alatt, nem annyira egyértelmű, mint hogy a Barcelona eddig mennyire alul teljesít.

Nem csak Messi távozása, de a pénzügyi gondok és a sérülések is rossz hatással vannak a 9. helyen szerénykedő csapatra.

A katalánok nagyon vágynak egy megmentőre – ezt mutatta a közel egy éves sérülés után a Levante ellen csereként gólt szerző Ansu Fati visszatérésekor tapasztalt hangulat.

Egyáltalán nem biztos, hogy Ronald Koeman nélkül jobban járna a Barcelona Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Ronald Koeman állása az Atlético elleni kilátástalan játék után sem forgott veszélyben. A katalánok a jelenlegi helyzetükben nem bírnák kifizetni edzőjük kivásárlási záradékát, amit abban az esetben kellene neki fizetniük, ha idő előtt menesztenék.

- idézi a Mundo Deportivo című katalán lap a klub elnökének, Joan Laportának a nyilatkozatát.

A Barcelona nem csak a bajnokságot, de a Bajnokok Ligáját is nagyon rosszul kezdte:

előbb hazai pályán kapott ki 3-0-ra a Bayern Münchentől, majd ezen a héten ugyanilyen arányban Lisszabonban a Benficától. A klub emellett óriási, saját bevallásuk szerint mintegy 1,3 milliárd eurós adóssággal is küzd, a La Liga pénzügyi szabályai szerint pedig az idei évben - az ő mércéjükkel mérve - minimális költségvetésből kell gazdálkodniuk.

A katalán sztárcsapatnak égető szüksége lenne arra, hogy a legjobb játékosai minél hamarabb visszatérjenek. Elég csak a nyáron leigazolt Sergio Agüeróra gondolni, aki sérülése miatt eddig egyszer sem léphetett még pályára. Ha elől összeállna mondjuk egy Depay, Agüero, Fati hármas, az egy Busquets, Frenkie De Jong, Pedri trióval megtámogatva felhozhatná a legjobb négybe a Barcát.

A jelenlegi anyagi helyzetben katasztrófa lenne, ha még a BL-részvétellel járó pénzekkel sem számolhatna a vezetőség.

Korai lenne még a Barcelonát teljesen eltemetni Forrás: ANP via AFP/Lluis Gene

Az október 24-i El Clásico lehet az a pont, ahol fordítani tudnak a kockán, de nagyobb esélyt látunk arra, hogy ott csak még jobban elszálljanak az esélyeik a bajnoki címre. Jelenleg a negyedik-ötödik hely a realitás a számukra, attól függ, hogy a Real Sociedad mennyire tudja hozni a papírformát a kötelező meccsein. A baszkok eddig a parádézó Mikel Oyarzabal vezérletével nagyon stabil teljesítményt nyújtanak.

A másik stabil teljesítményt nyújtó együttes a Sevilla, amely úgy áll a két madridi és a Sociedad mögött három ponttal lemaradva, hogy a Barcelona elleni hazai rangadójukat csak később fogják lejátszani. Az andalúzok váratlan, Granada elleni veresége dacára továbbra is bizakodhatnak akár a bajnoki trófea megszerzését illetően is.

Julen Lopetegui immáron harmadik esztendeje fantasztikusan építgeti együttesét, és mivel

idén nyáron minden fontos játékosukat sikerült megtartania, ezért minden adva lenne ahhoz, hogy a Sevilla 1946 után ismét megnyerje a La Ligát.

A spanyol válogatottól és a Real Madridtól 2018-ban négy hónap különbséggel elküldött szakember mesterműve ez a csapat.

A Sevilla stabil játékával sokra lehet hivatott a La Ligában Forrás: AFP/Cristina Quicler

Nem játszanak látványosan, általában 1-0-ra vagy 2-0-ra nyerik a mérkőzéseiket, de rendkívül masszív védekezésével , Jesús Navas, illetve Marcos Acuna szélről középre rúgott beadásaival és az azokból eredményes Youssef En-Nesyri és Rafa Mir góljaival általában nem tudnak mit kezdeni az ellenfelek.

Ahogyan az argentin különítmény, Alejandro Gómez, Erik Lamela és Lucas Ocampos váratlan húzásaival sem, akik, ha mégis rájuk egyáltalán nem jellemző módon eladják a labdát, Thomas Delaney és Fernando visszatámadásával szinte azonnal vissza is szerzik azt. Ha ők ketten nem járnak sikerrel, akkor még mindig ott van a Jules Koundé, Diego Carlos belső védőpáros, akik minimum a liga második legjobb belső védőpárosa az Atléticós Giménez-Savic duó mögött.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 32 25 1 6 70-22 48 81
GY
GY
GY
GY
GY
I
2.
Barcelona 32 21 4 7 64-37 27 70
GY
GY
GY
GY
V
I
3.
Girona 32 21 6 5 67-40 27 68
GY
V
GY
V
GY
I
4.
Atletico Madrid 32 19 9 4 59-38 21 61
V
V
GY
GY
V
I
5.
Athletic Bilbao 32 16 6 10 52-30 22 58
GY
GY
V
D
D
I
6.
Real Sociedad 32 13 7 12 46-34 12 51
GY
GY
GY
D
D
I
7.
Real Betis 32 12 8 12 40-38 2 48
V
V
V
GY
GY
I
8.
Valencia 32 13 11 8 35-34 1 47
V
D
GY
GY
V
I
9.
Villarreal 32 11 12 9 51-55 -4 42
GY
GY
V
D
GY
I
10.
Getafe 32 9 10 13 38-44 -6 40
V
GY
V
D
D
I
Teljes lista

Ha pedig tényleg minden kötél szakad, akkor a kapuban Bono is képes bravúrokat bemutatni. A marokkói játékos tavaly 45-ből 22 alkalommal őrizte meg a góltól kapuját, egy évvel korábban pedig 17-ből 12-szer. Ilyen számokat is csak Jan Oblaktól és Thibaut Courtois-tól láttuk korábban.

Utoljára 2004-ben fordult elő, hogy nem a Nagy Hármas nyerte a La Ligát – akkor a Valencia ért fel a csúcsra. Ahogyan a leírtakból is láthatjuk, a Sevilla tényleg készen van arra, hogy ebben a szezonban valami nagyot alkosson. Közhely, de a riválisok állapotát elnézve csak rajtuk múlik, hogy ez sikerül-e nekik.