Elképesztő francia győzelem Belgium ellen

fbl Horizontal
France's forward Kylian Mbappe (L) celebrates with teammates after scoring a goal during the UEFA Nations League semi-final football match between Belgium and France at the Juventus stadium in Turin, on October 7, 2021. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A Nemzetek Ligája 2020-2021-es kiírásának második elődöntőjében nagyszerű második félidei játékának köszönhetően Franciaország kétgólos hátrányból fordítva 3-2-re legyőzte Belgiumot Torinóban. A döntőben spanyol-francia, a bronzmérkőzésen olasz-belga mérkőzést rendeznek vasárnap.

A szerdai fordulatos - három gól, egy kiállítás - spanyol-olasz elődöntő után a világranglistát vezető belgák, és az ugyanott negyedik helyen álló franciák összecsapása sem ígérkezett unalmasnak. A két válogatott nagy kedvence egymásnak: 75. alkalommal találkoznak, a franciák ennél több meccset egyetlen más nemzet ellen sem vívtak, és a belgák is csak a hollandokkal találkoztak többször.

Egyik szakvezető sem spórolt a sztárokkal a kezdőcsapatban, Roberto Martíneznek a legnagyobb sztárjai közül talán csak Thorgan Hazard-ról kellett lemondania, illetve Jeremy Dokura és Thomas Meunier-re nem számíthatott.

A másik oldalon Didier Deschamps a sérült N'Golo Kantét volt kénytelen nélkülözni az alapcsapatából, de nem számíthatott Kingsley Comanra sem. Ott volt viszont a kezdőben Theo és Lucas Hernandez, ami azt jelentette, hogy 1974 után először volt egyszerre a pályán egy testvérpár a francia válogatottban, akkor Patrick és Hervé Revelli mondhatta ezt el magáról.

A 22 évesen és 291 naposan a kékek történetében a legfiatalabbként szerepelhetett 50. válogatott meccsén, és gyorsan főszereplő lehetett volna.

Előbb azonban a negyedik percben még Kevin De Bruyne lábában volt egy gól, de Hugo Lloris óriási bravúrral szögletre ütötte a belga sztár közeli lövését.

Egy percre rá jött Mbappé, aki pazar labdaátvétel után került helyzetbe a tizenhatoson belül, azonban az alapvonalról sarokkal középre tett labdáját lefülelték a belga védők.

Volt lendület a csapatokban, az egyik oldalon Romelu Lukaku gurított a kapu mellé, a másikon Adrien Rabiot csúsztatott Courtois kezébe. Aztán az első szűk negyedóra után kicsit csak visszább vettek a tempóból a csapatok, a félidő közepén helyzetekből is kevesebb lett, mígnem a 30. percben Lukaku került helyzetbe tíz méterre a belga kaputól, de Koundé gyönyörűen szerelte az utolsó pillanatban.

A 37. percben aztán egy ravasz góllal megszerezték a vezetést a belgák: Carrasco vezette rá a labdát a tizenhatos bal oldalán Varane-ra, tolt kettőt befelé, majd visszalőtte a labdát a rövid sarokba Llorris legnagyobb megdöbbenésére. Ezzel sorozatan a 38. meccsen is gólt lőtt a belga válogatott.

Carrasco két év után találta be újra a válogatottban, 30. meccsén a második találatát jegyezve:

Négy perccel később pedig jött az újabb belga gól: Romelu Lukaku gyönyörűen fordult le Lucas Hernandezről, majd az ötös sarkáról elemi erővel bombázott a léc alá.

A belga csatár ezzel az első lett, aki tíz gólig jutott a Nemzetek Ligájában, a belga válogatott örök góllövőlistáján pedig tovább növelte nyomasztó előnyét: 68. gólját szerezte, míg a sorban őt követő Eden Hazard 33 találatnál jár.

A másodi félidőt vehemensebben kezdték a franciák, a 49. percben Griezmann szabadrúgása után Pogba fejelt a kapu fölé, majd a Manchester United középpályásának beadását készítette le mellel az Atlético Madrid focistája Benzámanak, a lövése azonban könnyű zsákmány volt Courtois-nak.

Az 58. percben Mbappé tört be a belga tizenhatosra, az alapvonalról pontosan adott középre, az érkező Griezmann azonban a kapu torkában nem tudta jól eltalálni a labdát. Érett a francia gól, és a 62. percben meg is született: a belgák sokadjára vesztettek labdát a tizenhatosuk közelében, Mbappé ezúttal meg tudta játszani Benzemát, aki kapura fordult a védők között, és kilőtte a jobb alsó sarkot.

Kylian Mbappe (10) góllal tette emlékezetessé 50. válogatott mérkőzését Forrás: AFP/Franck Fife

A 67. percben Tielemans rúgta meg hátulról Greizmannt, Daniel Siebert játékvezető pedig rövid videozás után meg is adta a tizenegyest, amit Mbappé hidegvérrel bombázott a bal felső sarokba, kiegynelítve ezzel.

Ettől már a belgá is sebességet váltottak, De Bruyne 20 méterről küldött bombáját Llorrisnak kellett a léc fölé tolnia, igaz a másik oldalon Coutois-nak is bravúrt kellett bemutatnia Tchouameni lövése után. A franciák kézben tartották a mérkőzést, és közelebb jártak a harmadik gól megszerzéséhez, ehhez képest egy perccel Mbappé elpuskázott helyzete után Lukaku talált a kapuba - csakhogy a VAR jelezte, a belga csatár lesen kapta a labdát.

A 90. percben aztán eldőlt a mérkőzés: Pogba fantasztikus szabadrúgása után a bal kapufa és a felső léc találkozása még megmentette a belgákat, az újabb francia támadás végén azonban a 24. születésnpját szerdán ünneplő Theo Hernandez a tizenhatos vonaláról a félmagasan a bal kapufa mellé bombázott!

Eredmény, Nemzetek Ligája, elődöntő:
Belgium - Franciaország 2-3 (2-0)
gól: Y. Carrasco 37., R. Lukaku 41., ill. Benzema 62., Mbappé 69. (11-esből), T. Hernandez 90.

A Nemzetek Ligája bronzmérkőzését és döntőjét október 10-én vasárnap rendezik 15 órás, illetve 20.45-ös kezdéssel. Előbbi mérkőzésen Torinóban Olaszország-Belgium, míg utóbbin Milánóban Spanyolország-Franciaország összecsapást rendeznek.