Vágólapra másolva!
Ronald Koeman megbukott az FC Barcelona edzőjeként. Legalábbis rengetegen ezt állítják a katalán csapat egykori legendás játékosáról, pedig ez a történet korántsem ennyire egyszerű. A holland szakember élete legnagyobb lehetőségét passzolta le azért, hogy valóra váltsa élete álmát, de amint visszatért Barcelonába, valóságos őskáoszba csöppent.

Ronald Koeman minden idők egyik legjobb holland futballistája, nem mellesleg az FC Barcelona legendája. A legendás középső védő 1989 és 1995 között futballozott a katalán csapatban, ez idő alatt négy bajnoki címet, egy spanyol Király-kupát és egy Bajnokcsapatok Európa Kupáját nyert. Utóbbit nem mellesleg az ő legendás bombagóljával hódította el a Barcelona az olasz Sampdoria elleni 1992-es döntőben.

Koeman 1997 júliusában a Feyenoord csapatától vonult vissza, és azonnal munkát vállalt a holland válogatottnál, ahol Guus Hiddink segítőjeként dolgozott egy évig, és megjárta az 1998-as franciaországi világbajnokságot. Ezt követően Louis van Gaal hívására visszatért Barcelonába, a csapat segédedzője lett, ráadásul együtt tanulta a szakmát José Mourinhóval, aki szintén ott ült a kispadon a holland sztáredző mellett, de akkor még csak "tolmácsként" emlegették.

Van Gaal első barcelonai regnálása 2000 májusáig tartott, Koeman azonban 1999 decemberében távozott, ugyanis megkapta első vezetőedzői feladatát a Vitesse csapatánál. Koeman az első három meccsét megnyerte, a szezon végén pedig a negyedik helyen végzett az arnhemi csapattal.

Az egykori legendás játékos 2001 decemberében kapott először sztárcsapatot, Co Adriaansétől vette át az Ajax Amsterdam irányítását, a szezon végén pedig bajnoki címet ünnepelhetett.

Koeman remek garnitúrával dolgozhatott, hiszen ott volt neki a 18 éves Rafael van der Vaart, aki később a holland labdarúgás meghatározó alakja lett, de persze már ott bontogatta a szárnyait egy szerénységéről híres, nyurga svéd srác is, akit ma már csak "Zlatanként" emlegetnek, ő pedig „szerényen" Istennek tartja magát.

Johnny Heitinga, Rafael van der Vaart és Zlatan Ibrahimovic az Ajaxban Forrás: AFP/Miguel Riopa

2003. február 2-án a Willem II elleni találkozón kezdőbe jelölt egy 18 éves fiút, akit Wesley Sneijderként ismert meg a világ, később pedig a vb-ezüst- és bronzérmes lett a holland válogatottal, nem mellesleg a mai napig első helyen áll a válogatottsági örökranglistán 134 fellépéssel.

Koeman négy évet töltött az Ajaxnál, két bajnoki címet és egy Holland Kupát nyert, sokan pedig az egyik legtehetségesebb fiatal edzőnek tartották. 2005 nyarán a holland edző elvállalta a portugál Benfica irányítását, de csak egy évet töltött a lisszaboni csapat élén.

Koeman ugyan megnyerte a portugál Szuperkupát, de a bajnokságban csak a harmadik helyet szerezte meg a csapatával. Persze, a megítélése itt is csak viszonyítás kérdése.

A Bajnokok Ligájában a csoportkör utolsó meccsén legyőzte és kiejtette a Cristiano Ronaldóval, Wayne Rooney-val és Ruud van Nistelrooyjal felálló Manchester Unitedot, az egyenes kiesés szakaszban pedig kettős győzelemmel búcsúztatta a címvédő Liverpoolt a nyolcaddöntőben. Koeman Benficáját végül a Ronaldinhóval és Iniestával felálló, későbbi győztes FC Barcelona ejtette ki a negyeddöntőben, ezt pedig korántsem lehet kudarcnak nevezni.

Csak a végső győztes Barcelona tudta megállítani Koeman Benficáját Forrás: AFP/Miguel Riopa

2006 nyarán Koeman Guus Hiddinket váltotta a PSV Eindhoven kispadján, a szezon végén pedig bajnoki címet ünnepelhetett minden idők egyik legőrültebb végjátéka után. Az eindhoveni csapat az utolsó fordulóban csak az egy góllal jobb gólkülönbsége miatt tudta megelőzni az Ajaxot.

2007 októberében a holland szakember ismét próbára tette magát külföldön, de nagyon megégett a Valenciánál.

A Quique Sánchez Flores helyére kinevezett holland a Bajnokok Ligájában utolsó helyen végzett a csoportjában, a bajnokságban pedig a 15. helyen állt a csapatával - két pontra a kiesőzónától -, amikor 2008 áprilisában egy Bilbao elleni 5-1-es vereség után kirúgták. Koeman ugyan nyert egy Király-kupát a Valenciával, de a csúfos bajnoki szereplés miatt talán már erre sem emlékeznek jó szívvel a "Denevérek" szurkolói, és minden bizonnyal a csapat játékosai sem zárták szívükbe a holland mestert.

– mondta a kirúgását követően Koeman, aki több sztárjátékost is száműzött a Valencia keretéből.

Koeman pályafutása legnagyobb bukását élte át a Valenciánál Forrás: AFP/Diego Tuson

„Úgy döntöttem, hogy Canizares, Albelda és Angulo nem játszhat a csapatban, de ők mégis továbbra is együtt edzettek a többiekkel, és nyugodtan bejöttek az öltözőbe.

– tette hozzá a holland szakember.

A Valenciával való bukás után Koeman visszatért Hollandiába. 2009 nyarán a bajnoki címvédő AZ Alkmaar edzője lett, a Bayern Münchenhez távozó Louis van Gaal sikereit kellett volna megismételnie, de már december elején kirúgták, ugyanis 16 meccsből hetet elvesztett a csapattal.

Másfél év pihenő után a Feyenoord edzője lett, így megcsinálta azt a bravúrt, amit játékosként is: mindhárom holland sztárcsapatban játszott.

Az egykori legendás védő három szezonon keresztül irányította a rotterdami csapatot, két ezüstérmet és egy bronzot nyert, mielőtt 2014 nyarán a Premier League-ben szereplő Southampton menedzsere lett.

Koeman Mauricio Pochettino után ült le a Southampton kispadjára Forrás: DPPI via AFP/Michael Zemanek

Koeman kemény fába vágta a fejszéjét, mert azt a Mauricio Pochettinót kellett feledtetnie, aki remek munkát végzett a Szenteknél. A holland edző azonban szabályosan berúgta a Premier League ajtaját. Az első hat meccsén négy győzelmet, egy döntetlent és egy vereséget ért el, és megválasztották szeptember hónap legjobb menedzserének. 2015 januárjában a Southampton mindhárom mérkőzését megnyerte, köztük 1988 óta először győzte le a Manchester Unitedot, és Koeman ismét a hónap menedzsere lett. A holland edző a szezon végén aztán a hetedik helyre hozta be a Sotont, ezzel máris sikerült túlszárnyalnia a Tottenhamhez igazoló Pochettinót.

A második szezonjában Koeman harmadszor is elnyerte a Premier League-ben a hónap menedzsere címet, a Southampton pedig a hatodik helyen végzett a bajnokságban, ami története legjobb helyezése volt, nem mellesleg a csapat 63 pontot szerzett, ami a legmagasabb pontszám a klub történetében.

2016 nyarán a holland edző a belga válogatotthoz távozó Roberto Martínezt váltotta az Everton kispadján. Az első szezonjában hetedik helyre hozta be a liverpooli csapatot a "nagy hatos" mögött, a második szezonja azonban csúfosra sikerült. Koeman az Everton történetének legnagyobb költségvetését, 150 millió fontot költötte új játékosokra, de az eredmények nem jöttek, az Arsenal elleni októberi vereség után pedig kirúgták a hollandot, mert a csapat csak a 18. kieső helyen állt.

Koeman Evertonja 5-2-re kikapott Arséne Wenger Arsenaljától Forrás: AFP/Oli Scarff

Koeman később úgy vélekedett, hogy azért égett meg az Evertonnál, mert a klub eladta a legjobb csatárát, Romelu Lukakut, a helyére kinézett Olivier Giroud pedig az utolsó pillanatban meggondolta magát.

– mondta a holland, aki hangsúlyozta, hogy Lukaku nemcsak a góljai, hanem a játékstílusa miatt is fontos volt neki. "Nála mindig ott volt a hosszú labda lehetősége. Egy ilyen játékos hiányzott, mert Nicola Vlasic és Wayne Rooney maradt, akik viszont olyan játékosok, akik a lábukra kérik a labdát.

Az Evertontól való kirúgása után Koemant 2018 februárjában azzal bízták meg, hogy támassza fel a holland válogatottat. A hollandok 2010-ben ezüstérmesek voltak a dél-afrikai világbajnokságon, négy évvel később pedig bronzérmet nyertek Louis van Gaal irányításával a brazíliai vb-n. Ezt követően azonban a legnagyobb sztárok kiöregedtek, a csapat pedig Danny Blind irányításával nem tudta kiharcolni a 2016-os Eb-szereplést, és a 2018-as vb-selejtező orozat közepén a helyére érkező Dick Advocaat sem tudott csodát tenni, így a hollandok sorozatban két nagy tornáról is lemaradtak.

Van Persie és Van Gaal öröme a 2014-es világbajnokságon Forrás: AFP/Lluis Gene

2018 februárjában aztán Ronald Koeman lett a holland válogatott szövetségi kapitánya, aki azonnal belekezdett egy kockázatos generációváltásba, és remek munkát végzett. Robben és Van Persie búcsúja után már csak Wesley Sneijder maradt a nagy generációból, de Koeman megmondta, hogy nem fogja hívni a Katarba igazoló legendát.

– mondta Koeman, aki olyan fiatalokkal vágott neki a Nemzetek Ligája-szereplésnek, mint Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Steven Bergwijn vagy Donny van de Beek.

A hollandok végül csodálatos játékkal végül a vb-győztes franciákat és a németeket megelőzve megnyerték a csoportjukat az A divízióban, és végül az ezüstérmet szerezték meg a Nemzetek Ligájában, az Eb-selejtező csoportjukban pedig hat győzelemmel, egy döntetlennel és egy vereséggel a második helyet szerezték meg a németek mögött, így simán kijutottak az Európa-bajnokságra, ahol már az esélyesek között emlegették őket.

Frenkie de Jong remekelt Koeman válogatottjában Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/Jürgen Fromme

Koeman edzői pályafutása legjobb eredményét érhette volna el a holland válogatottal, de a koronavírus miatt az Európa-bajnokságot elhalasztották egy évvel, a holland szakember pedig megkapta élete ajánlatát a Barcelonától, így otthagyta a nemzeti csapatot, és valószínűleg élete legnagyobb hibáját követte el.

"Amikor januárban felhívtak a szerződtetésem miatt, azt mondtam, hogy az Európa-bajnokság előtt 4-5 hónappal nem hagyhatom ott a válogatottat. Márciusban, amikor világossá vált, hogy az Eb-t elhalasztják, megváltoztak a körülmények. Normális Eb-t reméltünk, de aztán minden megváltozott. Talán, ha nem lett volna a járvány, akkor még egy évet kellett volna várnom.

Aztán, amikor a nyáron újra lett erre esély, a feleségem és a gyermekeim érezték, tudták, hogy eljött a pillanat, mert a korábbiakhoz képest is sokkal izgatottabb voltam. És valójában inkább itt éltek, mint Hollandiában. Ez nem a sportról, a sportszerűségről szól, hanem az életről. Mindig is otthon éreztük magunkat Barcelonában, a feleségem és a gyermekeim is tudták, hogy számomra ez a legnagyobb álom" – nyilatkozta Koeman, miután a Barcelona edzője lett.

Azt követően lett ő az edző, hogy a csapat 8-2-re kikapott a Bayern Münchentől a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. A holland szakember valóságos őskáoszba érkezett, ugyanis a kinevezése előtt néhány nappal a hatszoros aranylabdás Lionel Messi egy faxüzenetben tudatta a klubvezetéssel, hogy távozni akar Barcelonából.

Messi a Bayern elleni kudarc után robbantotta a bombát Forrás: AFP/Manu Fernandez

Josep Maria Bartomeu, a Barca akkori elnöke természetesen nem engedte el Messit, hiába hivatkozott a szerződésében szereplő ingyenes távozási záradékra. Az argentinnak maradnia kellett, de érezhetően semmi kedve nem volt futballozni. Az akciójával viszont annyit elért, hogy októberben sikerült lemondatnia Bartomeut, így a játékkedve is visszatért, a szezon végén pedig 30 találattal gólkirály lett.

Koeman az első szezonjában bronzérmes lett a Barcával a La Ligában, a Bajnokok Ligája-negyeddöntőben ugyan elbukott a Paris Saint-Germain ellen, de a legalább a Király-kupa-győzelem meglett, így a holland szakember nem zárta trófea nélkül az első szezonját.

Távozott minden idők legjobbja

A holland edző jó csapatot épített az első szezonjában, nyáron azonban minden összeomlott. Hiába tért vissza a korábbi sikerelnök, Joan Laporta, a Barcelona nem tudta megtartani Lionel Messit, mert az argentin támadó nem fért bele a liga által meghatározott fizetési plafonba. Nem mellesleg az is kiderült, hogy a klub előző elnökének felelőtlen gazdálkodása miatt 1,35 milliárd eurós adóssága van a Barcelonának, így 595 millió euró értékű hitelt kellett felvennie a túléléshez.

A katalán csapat így – érthetően – csak ingyen igazolható játékosokat tudott megszerezni, és ahhoz, hogy benevezhessék őket a bajnokságba, sokaknak le kellett mondaniuk a fizetésük egy részéről, hogy az érkezők beférjenek a fizetési plafon alá.

Ronald Koeman egy romokban lévő csapatot próbál újjáépíteni Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A csapat gyenge szereplése miatt sokan Koemant támadják, de mit lehet várni, ha egy Luis Suárez helyett Luuk De Jong kaliberű játékosokkal kell dolgozni?

A holland szakember egyetlen komoly hibája talán csak Suárez elengedése volt, aki 2020 nyarán ingyen igazolt az Atlético Madridhoz, kis túlzással pedig egyedül nyerte meg a bajnokságot a Matracosoknak.

– emlékezett vissza Luis Suárez.

Suárez a legutóbbi meccsén gólt lőtt a Barcának, a gólörömével Koemannak üzent Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

„Először azt mondta, nem számol velem, de amennyiben nem sikerül elrendezni a szerződésemet, akkor a Villarreal ellen játszani fogok.

– tette hozzá az uruguayi támadó, akinek a történetéből azért erősen kirajzolódik, hogy nem a holland szakember mondott le róla, hanem a klub nem akarta megtartani.

Hála nekem, a klubnak van jövője

"Úgy érzem, hogy az elnöktől kezdve mindenki teljes mértékig mögöttem áll, a játékosok, a stáb és az igazgatósági tagok egyaránt. Nyitott vagyok a maradásra, jól érzem magam itt, és hála nekem, a klubnak van jövője" – mondta szeptember elején Koeman, akinek a mondatai nagy port kavartak, különösen annak fényében, hogy azóta hat meccset játszott a Barcelona, és ezek közül csak egyet, egy Levante elleni hazai találkozót tudott megnyerni.

A holland edző kijelentése túlzóan, már-már nagyképűen hat, pedig ha az összképet nézzük, el kell ismerni, hogy igaza van.

Mióta ő az edző, beépítette a csapatba a 22 éves uruguayi védőt, Ronald Araújót. Szintén Koemannál kapott először lehetőséget Óscar Mingueza, aki a tokiói olimpián már tagja volt a döntőig menetelő spanyol csapatnak.

És persze ott van Pedri, aki az előző szezonban olyannyira elkápráztatta a világot, hogy sokan már az új Andrés Iniestát látják benne.

Pedri volt az Eb egyik legjobb játékosa Forrás: Getty Images/Stuart Franklin

A 18 éves játékos az előző szezonban 52 meccset játszott a Barcelonában, a válogatottban egy perc híján végigjátszotta a nyári Európa-bajnokságot, csak a svájciak elleni negyeddöntő 119. percében cserélték le, a tizenegyespárbaj előtt.

– nyilatkozta a torna legjobb fiatal játékosának megválasztott Pedriről a szövetségi kapitány Luis Enrique.

Most pedig Gavi robbant be a köztudatba, akit Koeman a Barcelona U19-es csapatától hozott fel, és hét tétmeccsel a lábában meghívót kapott a spanyol válogatottba, amelyben 17 évesen és 62 naposan mutatkozott be az olaszok elleni Nemzetek Ligája-elődöntőben, ezzel pedig minden idők legfiatalabb spanyol debütánsa lett.

Nincs pénz, nincs más

A Marca szerint az október 24-én esedékes Real elleni El Clásico dönthet Koeman sorsáról, akit Laporta eddig azért nem rúgott ki, mert a csőd szélén álló klub nem engedheti meg magának a holland edző 12 millió eurós végkielégítését.

És persze az sem mellékes, hogy jelen pillanatban nincs olyan szabad top edző a piacon, aki szívesen vállalna munkát egy csődközelben lévő klubnál.

Memphis Depay a góljaival sokat tehet azért, hogy Koeman megtarthassa az állását Forrás: AFP/Miguel Ruiz

A La Ligában a Barca csupán a kilencedik helyen áll, de van egy elmaradt meccse, amit

ha megnyer, két pontra megközelíti a listavezető Real Madridot, úgyhogy a csapat helyzete korántsem annyira siralmas, mint amennyire sokan gondolják.

Lehet Koemant szeretni vagy nem szeretni, de az vitathatatlan, hogy sok tehetséges fiatal srácnak ő adott először lehetőséget Barcelonában, ezzel pedig valóban sokat tett azért, hogy a klubnak legyen jövője.

Megérdemelné, hogy befejezze, amit elkezdett.