Társoldalunk:

A spanyolok a világ legostobább szabálya miatt vesztették el a Nemzetek Ligája döntőt

2021.10.11. 17:05

Vasárnap este a Nemzetek Ligája fináléjában a világbajnok francia válogatott 2-1-re legyőzte a spanyol csapatot a milánói Giuseppe Meazza Stadionban. Találkozó győztes gólját Kylian Mbappé lőtte több mint lesgyanús körülmények között, de az angol Anthony Taylor játékvezető megadta a találatot és a videobíró sem vonta vissza a gólt egy egészen nevetséges szabály miatt, amit a spanyol válogatott csapatkapitánya, Sergio Busquets sem ért.

A 80. percben a lesről induló Kylian Mbappé indult be Theo Hernández kiugratása, a spanyolok védője, Eric Garcia becsúszva megpróbált menteni, és ugyan belepöckölt a labdába, de irányt nem változtatott, így Mbappé egyedül törhetett kapura majd belőtte a győztes gólt.

A találat után a spanyolok várták, hogy a játékvezető visszavonja a gólt, de a VAR-szobában megerősítették, hogy a találat egy elképesztően nevetséges szabály miatt szabályos körülmények között született.

A játékvezető azt mondta, hogy Eric García hozzáért a labdához, ezért nem volt les. De hát azért akarta megjátszani, mert a labda eljutott volna Mbappéhoz, aki lesen volt. Ennek semmi értelme" – nyilatkozta a meccs után Sergio Busquets, a spanyol válogatott csapatkapitánya, akit megválasztottak a Nemzetek Ligája négyesdöntőjének legjobb játékosának.

Eric Garcia, a spanyol csapat védője is teljesen abszurdnak tartja az ítéletet.

„Egyértelműen les volt. Mit kellett volna tennem? Lépjem át a labdát, és hagyjam futni Mbappét?"– kérdezte a Barcelona 20 éves játékosa.

A találkozó után Hegedűs Henrik, az MLSZ vezető adatelemzője az M4 Sporton elmondta, hogy ez a gól egy bődületesen rossz szabály helyes alkalmazásának köszönhető. Hangsúlyozta, hogy azért nem volt les, mert volt egy szándékosnak vélt játékba avatkozása a védőnek, emiatt az már egy új játékszakasz, és innentől az ellenféltől kapott labdának számít.

A spanyolok a világ legostobább szabálya miatt vesztették el a Nemzetek Ligája döntőtForrás: AFP/Franck Fife

"Mivel tudjuk, hogy van VAR, ezért minden neccses szituációt el fog engedni a játékvezető, aztán majd visszafújja. Ha tudjuk, hogy elengedi a helyzetet, akkor a védőnek van más választása, mint hogy megpróbálja megakadályozni a támadót, hogy gólt szerezzen? Mivel tudja, hogy a VAR miatt elengedik a lest, nem tud mást csinálni, mint szándékosan törekszik arra, hogy megszerezze a labdát. Ha van is ilyen szabály, felmerül, vajon mi értelme van? Szerintem ez a világ egyik legostobább szabálya" – mondta a szakember.

Magyarán, ha a védő elengedi a labdát, egyértelmű a leshelyzet és szabadrúgással jönnek a spanyolok. Azzal, hogy tette a dolgát és menteni próbált, előnybe hozta az ellenfelet, aki ezt ki is használta.

Az M4 Sport szakértőjének szavait később Szabó Zsolt, korábbi FIFA játékvezető is megerősítette, aki szerint egy szabályoknak megfelelő és helyes, de a szurkolók szempontjából életidegen döntés született.