Vágólapra másolva!
Hétfőn este az európai vb-selejtezők J csoportjának 8. fordulójában a német labdarúgó-válogatott 4-0-ra nyert Észak-Macedónia vendégeként, ezzel Hans-Dieter Flick csapata elsőként jutott ki Európából a 2022-es katari világbajnokságra.

A Bayern Münchennel minden lehetséges trófeát begyűjtő Hansi Flick a csalódást keltő Eb-szereplés után vette át a német válogatott irányítását Joachim Löwtől. Azóta négy vb-selejtezőt játszott a Nationalelf, és mind a négyet megnyerte, méghozzá 14-1-es gólkülönbséggel.

Hansi Flick berúgta az ajtót a német válogatottnál Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SvenSimon/Frank Hoermann

A németeket ráadásul fűthette a visszavágás lehetősége is, ugyanis március végén 2-1-re kikaptak az északmacedónoktól Duisburgban, a találkozó után sokán úgy gondolták, hogy már az Eb előtt le kéne váltani Joachim Löwöt.

A németek már az első perctől kezdve nekirontottak az északmacedónoknak, de sokáig nem tudtak igazán nagy helyzetet kialakítani. Az első komoly lehetőségre egészen a 26. percig kellett várni, akkor azonban Serge Gnabry közeli lövését Stole Dimitrievski óriási bravúrral kiszedte a jobb alsó sarokból. A folytatásban is a németek irányítottak, de olykor az északmacedónok meg tudtak iramodni egy veszélyes kontrával, de az utolsó passzaikba rendre hiba csúszott, így komoly veszélyt ők sem tudtak teremteni.

A németek az első félidő hosszabbításában majdnem megszerezték a vezetést.

Timo Werner elé került egy lecsorgó labda, a Chelsea csatára nyolc méterről megcélozta a rövid alsót, de a jobb kapufát találta telibe.

Timo Werner állt a legközelebb a gólszerzéshez az első félidőben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Federico Gambarini

Az első félidőben a németek 70%-ban birtokolták a labdát és 14 kapura lövéssel próbálkoztak, ennek ellenére mégsem tudtak betalálni, ami láthatóan frusztrálttá tette őket.

A fordulás után a németek megszerezték a vezetést.

Az 50. percben az északmacedónok kitámadtak, egy labdaszerzés után pedig Gnabry ugratta ki Thomas Müllert, aki egy az egyben vezethette a labdát a kapusra, de lövés helyett lepasszolta a labdát a mellette érkező Kai Havertznek, aki az üres kapuba gurított.

A gól után a németek fokozták a nyomást, folyamatosan egykapuztak és úgy tűnt, bármikor eldönthetik a három pont sorsát. A gól után a németek fokozták a nyomást, folyamatosan egykapuztak és úgy tűnt, bármikor eldönthetik a három pont sorsát. A 70. percben aztán jött a második német gól. Thomas Müller gyönyörű passza után Werner lépett ki ziccerben, és 11 méterről elemi erővel a kapuba bombázott.

Havertz és Gnabry pacsizik a két gólpasszt kiosztó Thomas Müllerrel Forrás: AFP/John Macdougall

Három perccel később azt Werner újabb gólt lőtt. A Chelsea csatára begyűjtött egy lecsorgó labdát a tizenhatos balsarkánál, tolt egyet befelé, majd 15 méterről a hosszú sarokba tekert.

A 83. percben a németek megszerezték a negyedik góljukat.

A csereként beálló Jamal Musiala kapott remek átadást Karim Adeyemitől, a Bayern München 18 éves játékosa pedig higgadtan értékesítette a ziccerét.

Az utolsó bő tíz percben a németek már nem szakadtak meg az újabb gólért, de Hansi Flick csapata így is kiütéses győzelmet aratott, ezzel pedig matematikailag is bebiztosította az első helyét a csoportjában, így első európai csapatként jutott ki a 2022-es katari világbajnokságra.

A Nationalelfnek a győzelem mellett még arra volt szüksége a csoportelsőséghez, hogy Örményország pontokat veszítsen Romániában, ami be is következett, ugyanis Bukarestben egygólos hazai siker született. A románok a győzelmükkel - az északmacedónokat és az örményeket megelőzve - feljöttek a pótselejtezőt érő második helyre.

Ezen a játéknapon még a pályára sem lépő belgáknak volt esélyük, hogy biztos résztvevőkké váljanak, de Wales begyűjtötte a három pontot Észtországban, így a világelső egyelőre nem jutott ki Katarba.
A H csoportban az dőlt el, hogy az orosz és a horvát csapat végez az első két helyen, már csak a sorrend a kérdés köztük, miután előbbi Szlovéniában 2-1-re nyert, míg utóbbi 2-2-es döntetlent játszott a vendég szlovákokkal. Lépéselőnyben a Szbornaja van, amely két ponttal előzi meg az előző vb-n ezüstérmes riválisát.

A csoportokból az első jut ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. Mellettük a Nemzetek Ligájából a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó három helyért.

Európai vb-selejtezők, 8. játéknap:
E csoport:
Észtország-Wales 0-1 (0-1)
gólszerző: Moore (12.)

Fehéroroszország-Csehország 0-2 (0-1)
gólszerzők: Schick (22.), Hlozek (65.)

Az állás: 1. Belgium 16 pont/6 mérkőzés, 2. Csehország 11/7 (12-9), 3. Wales 11/6 (8-7), 4. Észtország 4/6, 5. Fehéroroszország 3/7

G csoport:
Hollandia-Gibraltár 6-0 (3-0)
gólszerzők: van Dijk (9.), Depay (21., 45+4.), Dumfries (48.), Danjuma (75.), Malen (86.)

Lettország-Törökország 1-2 (0-0)
gólszerzők: Demiral (70., öngól), illetve Dursun (76.), Yilmaz (98., 11-esből)

Norvégia-Montenegró 2-0 (1-0)
gólszerzők: Elyounoussi (29., 96.)
piros lap: Vesovic (96., Montenegró)

Az állás: 1. Hollandia 19 pont, 2. Norvégia 17, 3. Törökország 15, 4. Montenegró 11, 5. Lettország 5, 6. Gibraltár 0

H csoport:
Horvátország-Szlovákia 2-2 (1-2)
gólszerzők: Kramaric (25.), Modric (71.), illetve Schranz (20.), Haraslin (45.)

Szlovénia-Oroszország 1-2 (1-2)
gólszerzők: Ilicic (40.), illetve Divejev (28.), Dzsikija (32.)

Ciprus-Málta 2-2 (1-0)
gólszerzők: Papulisz (7.), Szotiriu (80.), illetve Muscat (53., 98.)

Az állás: 1. Oroszország 19 pont, 2. Horvátország 17, 3. Szlovákia 10 (9-8), 4. Szlovénia 10 (9-9), 5. Málta 5 (8-17), 6. Ciprus 5 (3-13)

J csoport:
Izland-Liechtenstein 4-0 (2-0)
gólszerzők: Thordarson (19.), Gudmundsson (35., 79.), Gudjohnsen (89.)
piros lap: Marxer (63., Liechtenstein)

Észak-Macedónia - Németország 0-4 (0-0)
gólszerzők: Havertz (50.), Werner (70., 74.), Musiala (84.)

Románia-Örményország 1-0 (1-0)
gólszerző: Mitrita (26.)

Az állás: 1. (és kijutott) Németország 21 pont, 2. Románia 13, 3. Észak-Macedónia 12 (15-10), 4. Örményország 12 (8-11), 5. Izland 8, 6. Liechtenstein 1