A Sallai-Orban ütközet volt a Bundesliga 8. fordulójának számunkra legfájdalmasabb pontja

SC Freiburg, Sallai Roland
08 August 2021, Bavaria, Würzburg: Football: DFB Cup, Würzburger Kickers - SC Freiburg, 1st round at Flyeralarm Arena. Roland Sallai from SC Freiburg plays the ball. Photo: Daniel Karmann/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by DANIEL KARMANN / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Magyar szempontból Novothny Soma bochumi bemutatkozása, s a Hertha frankfurti győzelme volt a Bundesliga 8. fordulójának két legérdekesebb momentuma. A legfájdalmasabb pedig Sallai Roland és Willi Orban ütközete Freiburgban.

A hétvégén Novothny Soma bemutatkozott a Bundesligában.

Ő a 41. honfitársunk az 1963-ban útjára indított német bajnokságban.

Az első kettő már a második idényben debütált. Egyikük az a vajdasági Tóth Gyula, aki összesen 33 találkozón lépett pályára, és tagja volt a Nürnberg bajnokcsapatának 1968-ban. A másik, Máté Andreas három héttel később, 1964. szeptember 12-én mutatkozott be a Hamburgban, de ő összesen csak hatszor játszott a Bundesliga1-ben. A két úttörő által felfedezett útra lépett szombaton a 41. magyar.

Novothny Soma először léphetett pályára a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

De ki is az a Novothny Soma?

1994. június 16-án született Veszprémben, vagyis 27 éves. A legjobb focistakorban van. 14 évesen szülővárosa csapatának igazolt focistája volt, 17 évesen már felkerült a felnőtt csapathoz. A remek felépítésű csatárnak nagy jövőt jósoltak, szerepelt is a korosztályos válogatottakban. 2015-ben pl. U21-es mérkőzésen Portugália ellen Botkával, Hangyával, Kleinheislerrel a kezdőcsapat tagja volt, míg Sallai Roland csak a kispadon kezdte azt a találkozót.

Ekkor már a Napoli labdarúgója volt, bár folyamatosan kölcsönadta őt országon belül.

Már 17 évesen leigazolta a nápolyi csapat, és 22 éves koráig odatartozott, igaz, ott meccset nem játszott.

A Paganese, a Mantova és a Bolzano csapatában izmosodott, majd már felnőtt focistaként négy évre a magyar bajnokságba került. Két évre a Diósgyőrbe, kettőre az Újpestbe.

Ekkor már látszott, hogy nem lesz belőle világsztár, de a lilákkal 2018-ban Magyar Kupát nyert. 2019 tavaszán 9 hónapra a koreai Busan IParkhoz igazolt, majd a világjárvány miatt kissé hektikus 2020-as év első háromnegyedét ismét az Újpestnél töltötte. A magyar élvonalban 121 mérkőzésen 43 gólt szerzett.

Novothny Somáék célja a bennmaradás a német bajnokságban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / Ralf Ibing /firo Sportphoto/Ralf Ibing

Túlzás azt állítani, hogy ezzel kinőtte a honi mezőnyt, de a tavalyi szezon elején leigazolta az akkor a Bundesliga2-ben szereplő VfL Bochum.

14 találkozón lépett pályára, a Würzburg és a Düsseldorf ellen gólt szerzett. Ezzel járult hozzá a másodosztályú bajnoki címhez, és a vezetőség azzal ismerte el a teljesítményét, hogy a legjobbak között is számított rá.

Sajnos, a szezon előtt megsérült, és nem kezdhette társaival az új évadot.

A második fordulótól lett volna bevethető, néhány alkalommal ült is a padon, illetve a kapu mögött melegített a bajnokik során. Aztán szombaton a Greuther Fürth ellen néhány másodpercre beállt. Az ellen a frank csapat ellen, mellyel együtt jött a másodosztályból a Bochum, és amely ellen tavaly játszott egy félidőt.

Akkor a Fürth nyert Bochumban, most fordított eredmény született, vagyis Novothny csapata győzött idegenben. Az eddig látottak alapján nagy meglepetés lenne, ha a Fürth jövőre is az élvonalban szerepelhetne, de itteni tagságának meghosszabbítása a Bochum számára sem lesz könnyű. Ezért tehet majd sokat Novothny Soma, mert az ő posztján szereplő Simon Zoller vagy Sebastian Polter sem világklasszis. A Bundesliga 15. (sőt, 10-12.) helyének eléréséhez idén nem kellenek a földgolyó legjobb focistái, így a Dortmund és Gelsenkirchen közötti város csapata is bent maradhat. Reméljük, ehhez hozzá tud tenni majd a magyar focista.

Dárdai Pál hétvégén fontos győzelmet aratott a Herthával Forrás: AFP/Ina Fassbender

Aki a németek számítása szerint a 40. magyar a Bundesligában, mert ők a Hertha védőjét, Dárdai Mártont németnek tekintik. Az tény, hogy a kettős állampolgár játékos szerepelt a német korosztályos válogatottakban (az U17-esben 14-szer), de még nem dőlt el, hogy felnőttként hol fog játszani. Ha a németben, akkor majd érdemes elgondolkozni azon, hogy statisztikai szempontból ki magyar inkább a következők közül: Dárdai Márton, Vasile Miriuta, Willi Orban, Tóth Gyula? Továbbá azok helyzete is érdekes, akik a szocialista Magyarországot nem éppen a főkapun elhagyva érkeztek az NSZK bajnokságába.

Ezek a viták maradjanak meg a statisztikusoknak, mi inkább rögzítsük, hogy

a (mi számításaink szerinti) héttagú magyar kontingensből ezen a hétvégén öten játszottak.

A Hertha játékosa, Dárdai Márton és a Mainz focistája, Szalai Ádám sérült, bár utóbbi már elkezdte az edzéseket. A Mainz a magyar csatár nélkül kikapott a Dortmundtól (ez előfordulhatott volna Szalaival a soraiban is), a Hertha viszont nyert annak a Frankfurtnak az otthonában, mely az előző játéknapon győzött a Bayern vendégeként.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy ugyan Dárdai Pál edző korántsem a legjobb kerettel dolgozhat, de tőle ravaszabb edző kevés van a Bundesligában. Ugyanis a Greuther Fürth és a Bochum után aratott sikert a csapat Frankfurtban, vagyis azok ellen, akiket meg kell előznie a bent maradáshoz. Ezek nagyon fontos győzelmek, és feledtetik a lipcsei 0-6-ot és a müncheni 0-5-öt.

Sallai Roland megsérült a Freiburg hétvégi mérkőzésén Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Szombaton rendeztek egy olyan találkozót, mely több történelemkönyvbe is bevonul. Először is a freiburgiba, ugyanis a csapat bajnoki mérkőzésen most debütált a szupermodern új otthonában, az Europa Parkban. Másodszor is oda, mert most született az 1000. Freiburgban esett első osztályú gól. Harmadszor viszont a mi történelemkönyvünkbe is bekerül, ugyanis

négy honfitársunk volt egyszerre a pályán. 33 percen keresztül.

A lipcseiek, Gulácsi Péter, Willi Orban és Szoboszlai Dominik a kezdősípszótól ott voltak, míg a freiburgi Sallai Roland a második félidőben érkezett.

Gulácsi egy félidőt végigunatkozott, a másodikban már dolgoztatták őt rendesen Sallaiék, és az utolsó 10 percben volt két óriási bravúrja, és ezzel megőrizte csapatának az 1-1-et. Szoboszlai pedig az egyetlen (vezetést eredményező) lipcsei gólnál szerzett komoly érdemeket: az Nkunkuval szemben elkövetett, 11-est érő szabálytalanság előtt olyan gyönyörű mozdulattal hozta helyzetbe társát, hogy akár a hét legszebb jelenete is lehetett volna, ha nem lő olyan különleges gólt Robert Lewandowski a forduló rangadóján.

Sallai Roland vendégvezetésnél érkezett, és rögtön lendületet adott a Freiburgnak. Sajnos a 74. percben (1-1-nél) úgy akarta elvinni a labdát a keresztező Orban mellett, hogy előre nyújtotta a lábát, ütközött a védővel, és kicsavarodott a térde.

A kedden a Wembley-ben vb-selejtezőn még egymás mellett harcoló két válogatott játékosunk karamboljának az lett a következménye, hogy a csereként érkezett Sallait le kellett cserélni.

Az első diagnózisok szerint talán nincs nagy baj.

Sallaira a héten is fontos feladat várna, ugyanis csapata a jó kezdés után lefékező Wolfsburg otthonába utazik. És mivel a mezőny egyetlen veretlen társulata a fekete-erdei, a farkasok nyilván sokszoros erővel ugranak a torkának. A Bundesliga idei szezonjának legkellemesebb meglepetése eddig feltétlenül a Freiburg szereplése, és ha ezt szeretné folytatni a schwarzwaldi csapat, akkor szüksége lesz egy jól játszó Sallai Rolandra.