A Premier League klubvezetői máris összefogtak a Newcastle új tulajdonosa ellen

2021.10.19. 14:16

A hirtelen dúsgazdag csapattá előlépő Newcastle United miatt rendkívüli ülést tartottak az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Premier League) klubjainak a vezetői, melynek célja, hogy megakadályozzák a szaúdi tulajdonosok pénzügyi manővereit – írja a BBC. 

Október 7-én hivatalossá vált, hogy a szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) 80 százalékos részesedést szerzett a Newcastle Unitedben. Hétfőn rendkívüli ülést tartottak a Premier League-csapatok vezetői, melyen abban egyeztek meg, hogy megtiltják az olyan szponzori szerződések létrejöttét, amelyekben a támagatóknak kapcsolata van a klubtulajdonosokkal.

Tizennyolc igen szavazat érkezett erre a szabályozásra, a Newcastle nemmel voksolt, a Manchester City pedig tartózkodott - számolt be az nso.hu.

A Newcastle első embere, Jaszir al-Rumajjan máris problémákba ütközhetForrás: AFP/Paul Ellis

Ezzel azt próbálják elérni, hogy a PIF tulajdonosi köréhez kapcsolódó támogatók ne tudjanak még több pénzt beleinvesztálni a Newcastle-be. A tiltás egy hónapig tart, de zajlanak a tárgyalások arról, hogy végleges legyen.

Mint ismert, a Manchester Citynél vannak ilyen szponzorok, a klub legnagyobb támogatója az Etihad légitársaság, melynek tulajdonosi köre megegyezik a futballcsapatéval.