Minden idők legjobb belga focistája csúfosan megbukott a Real Madridban

fbl Horizontal
Real Madrid's Belgian forward Eden Hazard reacts after being fouled during the Spanish League football match between Real Madrid CF and RC Celta de Vigo at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on September 12, 2021. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Vágólapra másolva!
Eden Hazard 2019 nyarán valóra váltotta a gyerekkori álmát és a Real Madrid futballistája lett. Azóta több mint két év telt el, de a Chelsea-től érkező sztár egyáltalán nem tudta beváltani a hozzá fűzött reményeket. Zinedine Zidane edzősködése idején súlyproblémái és folyamatos sérülései miatt játszott keveset, Carlo Ancelottinál pedig a szenzációsan futballozó Vinícius Junior teljesítménye, valamint saját gyenge formája akadályozza meg abban, hogy köré épüljön a csapat. A minden idők legjobb belga labdarúgójának megválasztott Hazard madridi pályafutása eddig totális csőd, és kérdéses, hogy képes lesz-e még valaha újra világklasszis szinten játszani.

A Chelsea szurkolói minden bizonnyal örökké emlékezni fognak arra a fantasztikus gólra, amelyet a közönségkedvenc Hazard szerzett a városi rivális West Ham United ellen 2019-ben. A belga futballista a félpályától indult meg a labdával, sorra hagyta maga mögött a védőket, szenzációs cselekkel tört be a tizenhatoson belülre, majd a kapus mellett védhetetlenül lőtt a bal alsó sarokba.

A Real Madrid drukkerei is hasonló villanásokat vártak a belga sztártól, aki szinte megváltóként érkezett a spanyol fővárosba 115 millió euróért. A Cristiano Ronaldo 7-es mezét megöröklő Hazard azonban több mint két év alatt nem tudta bebizonyítani, hogy megérte ilyen sok pénzért leigazolni. A Premier League egyik legnagyobb sztárjaként érkező játékos gyakorlatilag egyetlen mérkőzésen sem tudta eddig megmutatni, mire képes, nem döntött el fontos meccseket, és a 2020-as bajnoki címben sem játszott kulcsfontosságú szerepet. A minden idők legjobb belga focistájának megválasztott labdarúgó gyakorlatilag csődöt mondott Madridban, ahonnan már szabadulnának tőle, ráadásul posztján a nagyszerű szezont futó 21 éves Vinícius Junior teljesen elhomályosítja.

Hogyan kerülhetett ekkora hullámvölgybe a világklasszis futballista, és lesz-e valaha újra a régi?

A Chelsea-ben érett világklasszissá

Hazard a Lille csapatában hívta fel magára a figyelmet, amellyel 2011-ben megnyerte a Ligue 1-et és a Francia Kupát is. A tehetséges játékos kulcsszerepet játszott az elhódított címekben, és a Chelsea tulajdonosa, Roman Abramovics egy évvel később le is csapott a fiatal támadóra. Hazard a 2012-ben BL-győztes londoni együttesbe hamar beilleszkedett, idővel megkapta a 10-es mezt és egyértelműen ő lett a klub legnagyobb sztárja, minden edző köré építette a csapatot.

Eden Hazard éveken át a Chelsea első számú sztárja volt Forrás: AFP/Ozan Kose

A londoni klubnál a sikerek és a trófeák sem maradtak el Hazard számára, aki ugyan BL-t egyszer sem tudott nyerni a Chelsea-vel, de Európa-ligát kétszer is, emellett szintén kétszer lett angol bajnok, valamint egy-egy alkalommal FA Kupát és Angol Ligakupát is nyert. Angliában kétszer választották meg az Év játékosának, teljesen megérdemelten.

A Chelsea-ben töltött 7 éve alatt káprázatos, közönségszórakoztató játékkal bővülte el a szurkolókat. Mindent elmond technikai képzettségéről, hogy 5 alkalommal is ő volt a Premier League legjobban cselező futballistája.

A fent említett, West Hamnek lőtt gólja mellett számos nagyszerű találattal örvendeztette meg a szurkolókat, a Liverpool elleni fantasztikus szólója vagy a Tottemham kapujába csavart lövése biztosan örökké emlékezetes marad a drukkereknek.

mondta Hazardról korábbi edzője, José Mourinho még annak idején, amikor a Manchester United menedzsere volt.

Hazard - miután végigjárta a korosztályos csapatokat - 2008-ban, 17 évesen debütált a belga labdarúgó-válogatottban, jelenleg 115 mérkőzésnél tart a nemzeti együttesben, amelynek 2015 óta a csapatkapitánya. A válogatottban is számtalan alkalommal alkotott maradandót, a 2016-os Eb nyolcaddöntőjében éppen a magyarok ellen lőtt emlékezetes gólt Király Gábor kapujába, a két évvel későbbi oroszországi vb-n pedig bekerült a torna álomcsapatába.

Hazájában nagy elismertségnek és rendkívüli népszerűségnek örvend, az idei év elején a szurkolók őt választották meg minden idők legjobb belga labdarúgójának.

Hazard 2019-ig maradt a Chelsea-ben, londoni karrierjét Európa-liga-győzelemmel zárta. A belga szélső nem tudott nemet mondani a Real megkeresésére, és elfogadta álmai klubjának ajánlatát, ahol gyerekkori példaképe, Zinedine Zidane lehetett az edzője.

Világsztárként érkezett, dicstelenül távozhat Madridból

A Real Madridnál 2018-ban lezárult egy korszak, miután a klub történetének legeredményesebb futballistája, az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo a Juventushoz igazolt és a spanyol gigásszal edzőként háromszoros BL-győztes Zinedine Zidane is elhagyta a csapatot.

Azon a nyáron Florentino Pérez elnök szinte senkit sem igazolt a Realba, a csapat szenvedett is a 2018/2019-es szezonban, amely végén Zidane visszatért és biztossá vált, hogy a következő idényt is a korábbi sikeredzővel kezdi meg az együttes.

A Real befolyásos elnöke 2019 nyarán már nem engedte meg magának azt, hogy senkit sem szerződtet a támadószekcióba, úgyhogy ígéretét beváltva jelentős összegért igazolt egy szupersztárt.

Zidane kérésére Eden Hazard érkezett a Chelsea-től 115 millió euróért, aki megkapta Ronaldo ikonikus 7-es mezét.

Eden Hazard nagy reményekkel érkezett meg Madridba Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A szurkolók szinte megváltóként tekintettek a belga sztárra, és talán azért annyi gólt nem vártak tőle, mint Ronaldótól, de mindenképpen nagy elvárásokat támasztottak a csapat új sztárjával szemben, akitől látványos támadójátékot, gólokat, gólpasszokat reméltek.

Hiába teljesült Hazard gyerekkori álma, madridi karrierje nem indult túl fényesen, ugyanis az edzőtáborba hét kiló súlyfelesleggel érkezett meg.

Az előszezon során lejátszott mérkőzéseken is szemmel látható volt, hogy a belga játékos túlsúllyal küzd, aztán az idény elejére fizikálisan jobb formába került, de a jó teljesítménnyel adós volt.

Hazard túlsúllyal érkezett meg Madridba Forrás: twitter.com

A Chelsea-ben nem kifejezetten sérülékeny játékos madridi időszaka ebből a szempontból is szöges ellentéte a korábban tapasztaltaknak, a belga sztár állandóan sérülésekkel küzdött. A több mint 100 millió euróért igazolt futballista az első madridi idényében hiába nyerte meg a La Ligát a csapattal, mindössze 16 spanyol bajnoki meccsen és 6 BL-találkozón lépett pályára folyamatos sérülései miatt.

mondta később Hazard, aki az egész idényben csupán egyetlen gólt lőtt.

A szurkolók reménykedtek a szebb folytatásban, mondván a következő idény ennél már csak jobb lehet, ám Hazard újra eljátszotta ugyanazt, mint 2019 nyarán és megint meghízva érkezett meg az edzőtáborba, amely Zidane-t is feldühítette. A francia edző 20 napot adott játékosának arra, hogy formába kerüljön.

Hazard a túlsúlya miatt a kritikák kereszttüzébe került, ráadásul újra sérüléssel kezdte az idényt. Legtöbbször izomfájdalmak miatt nem tudott pályára lépni, majd a koronavírust is elkapta. Második madridi szezonja is mérhetetlen csalódást okozott, minden sorozatot figyelembe véve összesen 21 tétmeccsen tudott csak pályára lépni, gyakorlatilag semmilyen hatása nem volt a csapat játékára, teljesítményére.

A vele kapcsolatos problémákat csak tetézte, amikor volt klubja, a Chelsea elleni vesztes BL-elődöntő után jókedvűen beszélgetett néhány korábbi csapattársával, köztük Kurt Zoumával és a londoni együttes csapatkapitányával, César Azpilicuetával.

Az esetből hatalmas botrány lett Spanyolországban, főként a Real rajongóinak körében. A belga játékos próbálta tisztázni a félreértést, de népszerűsége tovább csökkent Madridban.

Mindig is az volt az álmom, hogy a Real Madridban játsszak, és győzni jöttem ide. Az idénynek még nincs vége, most együtt kell harcolnunk a La Liga megnyeréséért! Hala Madrid!" - magyarázkodott a kínos jelenet után Hazard.

Az idény végén a Real Madrid trófea nélkül maradt, Zidane pedig újfent távozott a csapat éléről, és a spanyol sajtó is többször állította, hogy a belga sztár sem marad a fővárosban. A hírek szerint Hazard legszívesebben visszatért volna a Chelsea-be, a Real pedig Kylian Mbappé megszerzése reményében le is mondott volna róla, ám a szélső végül nem ment sehová, és a PSG sztárja sem érkezett meg Madridba.

A tavalyról idénre halasztott Európa-bajnokság egy jó lehetőség lett volna a futballistának arra, hogy újabb gyenge szezonja után megmutassa, még mindig remek játékos, ám a kontinenstornán sem alkotott maradandót.

A sérülésekkel kapcsolatos pechszériájáról mindent elmond, hogy a finnek ellen 2-0-ra megnyert csoportmeccs volt másfél év után az első mérkőzése, amelyet végigjátszott.

A végső győztes olaszok ellen elveszített negyeddöntőben térdproblémák miatt megint nem számíthatott rá Roberto Martínez szövetségi kapitány. Hazard az Eb-n négy találkozón lépett pályára, gólt nem szerzett, egy gólpasszal zárta a tornát.

Az idei Európa-bajnokság sem Hazard-ról szólt Forrás: AFP/Julio Munoz

A 2021/2022-es szezonban Carlo Ancelotti visszatért a Real kispadjára, és ez bizakodásra adhatott okot Hazard-nak, ugyanis a spanyol sztárcsapattal 2014-ben BL-győztes edző híres arról, hogy képes kihozni játékosaiból a legjobbat. Ettől függetlenül eddig ez az idény sem a belga futballistáról szól, pedig most nincs rajta súlyfelesleg és a sérülések is többnyire elkerülik.

A jelenlegi évadban kevesebb mint 400 percet játszott, és mindössze egyetlen gólpassz áll a neve mellett, tehát továbbra sem nyújt olyan teljesítményt, ami miatt nélkülözhetetlen lenne a csapatból.

Ráadásul a posztján a 21 éves Vinícius Junior élete formájában van, Karim Benzema mellett a Real legeredményesebb játékosa a szezonban, és éppen a belga szélső posztján brillírozik. Az ifjú brazil focista jelenleg olyan fantasztikusan játszik, ahogyan egy csúcsformában futballozó Hazard-nak kellene. Vinícius szélvészgyors, nagyszerűen cselez, parádés gólokat lő, gólpasszokat ad, tulajdonképpen ezt várja mindenki Hazard-tól is.

Jelenleg tehát az a helyzet, hogy akad a Realban olyan labdarúgó, aki jobban játszik, mint a belga, ezért Ancelotti csapatában többnyire csak a kispadon jut hely a 115 millió euróért leigazolt sztárnak. Ahhoz, hogy alapemberként számoljon vele az edző, a tréningeken le kellene nyűgöznie őt és keményen kellene dolgoznia, hogy újra formába lendüljön. Mourinho, aki korábban magasztalta Hazard-t, azt is elárulta, hogy a belga játékos az edzéseken szörnyen teljesít, pedig profi hozzáállással sokkal jobb futballista lehetne. "Minden reggel elmegy edzésre, de aztán alig dolgozik valamit. Amikor pályára lép, nem egy hét munkáját látjuk viszont, hanem a tehetséget, amivel meg van áldva.

mondta egykori játékosáról a portugál szakember.

Az edzéseken általában nem Hazard a legaktívabb Forrás: Anadolu Agency via AFP/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

A hírek szerint most már mindenképpen szabadulna tőle a Real, de kétséges, hogy talál-e vevőt, aki komoly összeget fizetne érte.

Florentino Pérez klubelnök állítólag Hazard játékjoga mellett 50 millió eurót is adna a Liverpool csúcsformában futballozó világklasszisáért, az egyiptomi Mohamed Szalahért, azonban Jürgen Kloppék egyértelműen elutasították az ajánlatot.

Hazard - aki szerint a belga válogatott aranygenerációja már túljutott a csúcson - amennyiben így folytatja, a nemzeti csapatból is kiszorulhat, a belga labdarúgásnak olyan ígéretes tehetségei vannak, mint például Charles De Ketelaere és Jérémy Doku, akik könnyen kiszoríthatják a hullámvölgyben lévő 30 éves játékost.

Ebben a korban természetesen nem kell temetni egy futballistát, számtalan játékos bizonyítja be hétről hétre, hogy 30-on felül is lehet topformában teljesíteni. Hazard francia csapattársa, Karim Benzema 34 évesen élete formájában van, Cristiano Ronaldo 36 évesen továbbra is ontja a gólokat, valamit Zlatan Ibrahimovic 40 évesen is életveszélyesen játszik, amennyiben éppen nem bajlódik sérüléssel.

A futballvilág egyik pozitív meglepetése lenne, ha Eden Hazard újra a fénykorát idézően futballozna, egyelőre azonban csak árnyéka önmagának, de kizárólag rajta múlik, hogy lesz-e még valaha újra a régi.