Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének 3. fordulójában Manchester United kétgólos hátrányból fordított az olasz Atalanta csapata ellen az Old Traffordon. A találkozó győztes gólját természetesen az ötszörös aranylabdás Cristiano Ronaldo szerezte, akinek ez volt a 300. meccse a Manchester United színeiben. A másik szerdai rangadón a bombaformában lévő Bayern München 4-0-ra legyőzte a Benfica csapatát Lisszabonban, így továbbra is Julian Nagelsmann együttese Európa legjobb formában lévő csapata.

Az F csoportban a Cristiano Ronaldóval felálló Manchester United az egypontos előnnyel listavezető Atalantát fogadta, győzelem esetén pedig átvette volna a vezetést a csoportban. Ez azonban csak így leírva tűnt egyszerű feladatnak, ugyanis a Vörös Ördögök az utóbbi időben rendkívül gyengén futballoztak. A Premier League-ben a legutóbbi három mérkőzésükön nyeretlenek voltak, a Villarrealt pedig csak egy 95. percben szerzett szerencsés góllal tudták megverni a BL-ben, de azt is úgy, hogy a spanyol csapat lefocizta a Unitedot az Old Traffordon. Az utóbbi hetekben az angol sajtó egyre többet foglalkozott Ole Gunnar Solskjaer esetleges kirúgásával, amire biztosan rátenne még egy lapáttal egy Atalanta elleni vereség is.

A Manchester United már a mérkőzés elején lerohanta az Atalantát, és a harmadik percben meg is szerezhette volna a vezetést Marcus Rashford révén, de az angol válogatott támadó a kapu mellé lőtte az ziccerét.

A folytatásban is United irányította a játékot, aztán a 15. percben jött a hidegzuhany, ugyanis a semmiből vezetést szerzett az Atalanta.

Egy gyönyörű támadás végén az olasz válogatott Davide Zappacosta centerezett középre, az érkező Mario Pasalic pedig közelről az üres kapuba belsőzött.

  • A Manchester United így a 12. egymást követő hazai mérkőzését sem tudta bekapott gól nélkül lehozni, ami a leghosszabb és legrosszabb sorozat a klub történetében 1964 februárja óta.
A horvát válogatott Mario Pasalic góljával szerezett vezetést az Atalanta az Old Traffordon Forrás: AFP/Paul Ellis

Öt perccel később egyenlíthetett volna a Manchester United. A klub színeiben a 300. meccsén pályára lépő Cristiano Ronaldo cselezgetett a jobb szélen, a beadása a hosszú oldalon érkező Fred elé került, a brazil válogatott középpályás 11 méteres lövését azonban Juan Musso bravúrral védte.

A folytatásban a Manchester United fokozta a nyomást, az Atalanta azonban remekül védekezett, és a 29. percben növelni tudta az előnyét.

A holland válogatott Teun Koopmeiners jobb oldali szögletére a török válogatott Merih Demiral robbant be, és négy méterről védhetetlen gólt fejelte a kap bal oldalába.

  • A Manchester United 29 perc alatt kétgólos hátrányba került az Atalanta ellen. Az angol csapat 2012 októbere óta nem került ilyen gyorsan kétgólos hátrányba az Old Traffordon. Akkor a portugál Braga már 20 perc után 2-0-ra vezetett Manchesterben, de végül azt a találkozót szintén 3-2-re megnyerte a United.
David De Gea tehetetlen volt Merih Demiral fejesénél Forrás: AFP/Paul Ellis

Ezt követően a Manchester United ismét ment előre, és az első félidő hajrájában meg is volt a sansza a szépítésre. A 41. percben Rashord kapott egy tökéletes ütemű kiugratást, azonban a visszasprintelő Demiral beérte az angol támadót, és a gólja után egy elképesztő becsúszó szereléssel góltól mentette meg a csapatát.

Egy perccel a lefújás előtt újabb hatalmas United-helyzet maradt ki.

Fred kapott egy átadást a tizenhatoson belül, kicselezett egy védőt majd 11 méterről megcélozta a hosszú sarkot, de a tekerése néhány centivel elkerülte a bal kapufát. A hosszabbításban aztán Rashford a harmadik ziccerét is elrontotta. Egy tökéletes kiugratás után az angol válogatott támadó 11 méterről bombázott kapura, Musso ezúttal tehetetlen volt, a labda azonban a felső lécen csattant.

Rashford az első félidőben megnyerhette volna a meccset a Manchester Unitednak Forrás: AFP/Paul Ellis

A Manchester United óriási lendülettel kezdte a második félidőt, és a 48. percben szépíthetett volna. Cristiano Ronaldo kapott egy remek kiugratást, egy az egyben törhetett kapura, de a 14 méteres lövését Musso bravúrral védeni tudta.

Az 53. percben aztán összejött a Manchester United gólja.

A bal szélen kilépő Rashford kapott gyönyörű labdát Bruno Fernandestől, majd 11 méterről a hosszú sarokba belsőzött.

  • Ole Gunnar Solskjaer irányítása alatt Rashfordé volt a Manchester United 300. gólja.
Rashfordnak a sokadik zicceréből összejött a gólja Forrás: AFP/Paul Ellis

A szépítés után az Atalanta teljesen megzavarodott, a Manchester United játékosai pedig megérezték a vérszagot, és beszorították az olasz csapatot. Az 58. percben majdnem egyenlített is a United. Mason Greenwood jobbról belőtt labdájára Scott McTominay robbant be a rövid oldalon, de a három méterről kapura sodort labdája a kapufán csattant.

A United edzője a 66. percben pályára küldte Paul Pogbát és Edinson Cavanit, de a két csere után sokkal inkább az Atalanta játéka lett élénkebb, és a 71. percben a bergamói csapat vissza is állíthatta volna a kétgólos különbséget. A kolumbiai válogatott Duván Zapata kapott egy remek kiugratást, de a ziccerét David De Gea óriási bravúrral védte, ezzel meccsben tartva a Unitedet.

A 75. percben aztán egy szerencsés góllal egyenlített az angol csapat.

Egy borzasztóan elvégzett szöglet után visszakerült a labda a Manchester Unitedhoz, a jobboldali beadást Bruno Fernandes megcsúsztatta, a labda a hosszún ólálkodó Harry Maguire elé került, aki tíz méterről a jobb alsó sarokba bombázott.

A 79. percben megfordíthatta volna a meccset a United. Pogba gyönyörű kiugratása után Bruno Fernandes került helyzetbe, megcsinált egy cselt a tizenhatoson belül majd 13 méterről lőtt, de Musso védeni tudta a portugál középpályás kísérletét.

Ami viszont nem jött össze az egyik portugálnak, az össze jött a másiknak a 81. percben. Luka Shaw baloldali beadására Ronaldo robbant be, és hét méterről védhetetlen gót fejelt.

Cristiano Ronaldo újabb meccset nyert a Manchester Unitednak Forrás: AFP/Paul Ellis
  • Ronaldo immár 38 különböző csapat ellen szerzett gólt a Bajnokok Ligájában, többet, mint bármelyik játékos a sorozat történetében.
  • Ráadásul Ronaldo másodszor szerzett gólt három egymást követő Bajnokok Ligája-mérkőzésen a Manchester United színeiben. Legutóbb erre 2007 novemberében volt képes, amikor a szezon végén megnyerte a BL-t a Manchester Uniteddel.

A hajrában az Atalanta mindent egy lapra feltéve rohamozott, de a United jól védekezett és nem engedte ki a kezéből a győzelmet, így az angol csapat begyűjtötte a három pontot és a csoport élére állt.

A Manchester United harmadszor nyert Bajnokok Ligája-mérkőzést kétgólos hátrányból. Ennél többször ez egyetlen csapatnak sem sikerült a sorozatban

- az Arsenalnak szintén háromszor jött össze ez a bravúr.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az E csoport rangadóján a Bayern München vélhetően jó hangulatban utazott a Benficához, melynek otthonában még soha nem veszített tétmérkőzést. Ráadásul a Bayern augusztus 25. óta egyetlen tétmérkőzést sem veszített el idegenben, és ebben szerepel az RB Leipzig, Barcelona, Leverkusen trió, melyeknek összesen 12 gólt lőtt a müncheni csapat, és csak kettőt kapott, egyet Lipcsében, egyet pedig Leverkusenben.

A Benfica és a Bayern München 1976 óta 10 tétmeccset játszott egymás ellen, ebből nyolcat a BL-ben és jogelődjében, a BEK-ben, kettőt pedig az Európa-ligában.

Portugál siker egyszer sem született, három döntetlent leszámítva minden alkalommal a német együttes ünnepelhetett a találkozó végén.

Ahogy az várható volt, a Bayern München nekirontott a Benficának, és már az első tíz percben megszerezhette volna a vezetést, az ötödik percben Leroy Sané gyönyörű lövése centikkel ment el a bal kapufa mellett, öt perccel később pedig Robert Lewandowski fejesét védte óriási bravúrral Odiszéasz Vlahodímosz, a Benfica kapusa.

Robert Lewandowski az első félidőben egy meg nem adott gólig jutott Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

A folytatásban a Bayern dominált, de igazán nagy helyzetet nem tudott kidolgozni. A 33. percben aztán megvillant a Benfica. Upamecano után Núnez tört kapura, az uruguayi lövőhelyzetbe került, de a bal felső sarokba tartó kísérletet Neuer bravúrral védeni tudta. A 42. percben kis híján vezetést szerzett a Bayern. A francia világbajnok Kingsley Coman beadása után Lewandowski szerzett gólt, de a lengyel támadó találatát kezezés miatt érvénytelenítették.

A második félidőt is jól kezdte a Bayern.

A 47. percben Coman beadása után egy másik francia világbajnok, Benjamin Pavard bombázott kapura, de Vlahodimosz óriási bravúrral a jobb kapufára spárgázta a labdát. Az 52. percben aztán újabb érvénytelen gólt szerzett a Bayern. Coman kapott egy átadást, a középre tett labdáját Sané lőtte kapura, amit Vlahodimosz még védeni tudott, de a kipattanót Thomas Müller értékesítette. Azonban videózás után kiderült, hogy Coman lesen kapta a labdát, így nem adták meg a gólt.

A Bayern München elképesztő mezőnyfölényben játszott, mégis egy pontrúgásból szerzett vezetést a 70. percben.

A német válogatott Leroy Sané állt oda egy 23 méteres szabadrúgáshoz, és védhetetlenül tekert a kapu bal oldalába.

Leroy Sané kezdte a gólgyártást Lisszabonban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Sané gólja után teljesen összeesett a Benfica, amely a mérkőzés hajrájában még bekapott három gólt. A 80. percben Gnabry beadását Everton fejelte a saját kapujába, két perccel később Lewandowski lőtt az üres kapuba Sané önzetlen tálalása után, a 85. percben pedig Stanisic lövetett egy hasonló sakk-matt gólt Sanéval.

Ezzel a győzelemmel a Bayern München a harmadik meccset is megnyerte az E csoportban, és még gólt sem kapott a sorozatban az idei szezonban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 3. forduló:
E csoport:
Benfica (portugál)-Bayern München (német) 0-4 (0-0)
gólszerzők: Sané (70., 85.), Everton (80., öngól), Lewandowski (82.)

FC Barcelona (spanyol)-Dinamo Kijev (ukrán) 1-0 (1-0)
gólszerző: Piqué (36.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Young Boys (svájci)-Villarreal (spanyol) 1-4 (0-2)
gólszerzők: Elia (77.), illetve Pino (6.), G. Moreno (16.), A. Moreno (89.), Chukwueze (92.)

Manchester United (angol)-Atalanta (olasz) 3-2 (0-2)
gólszerzők: Rashford (53.), Maguire (75.), Ronaldo (81.), illetve Pasalic (15.), Demiral (29.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Lille OSC (francia)-Sevilla (spanyol) 0-0

Salzburg (osztrák)-VfL Wolfsburg (német) 3-1 (1-1)
gólszerzők: Adeyemi (3.), Okafor (65., 77.), illetve Nmecha (15.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Chelsea (angol)-Malmö FF (svéd) 4-0 (2-0)
gólszerzők: Christensen (9.), Jorginho (21., 57., mindkettő tizenegyesből), Havertz (48.)

Zenit (orosz)-Juventus (olasz) 0-1 (0-0)
gólszerző: Kulusevksi (86.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY