Vágólapra másolva!
Közel egy évtizede robbant be a köztudatba a brazil fociválogatott sztárja, Neymar, amikor 2013-ban a Barcelonához szerződött, de az óriási tehetségére már akkor felfigyeltek amikor még csak hazájában, Brazíliában focizott. Neymar mellett a Santosnak volt egy másik csiszolatlan gyémántja is, Paulo Henrique Ganso, aki előtt legalább akkora jövő állt, mint a világ jelenlegi legdrágább futballistája előtt. A két brazil tehetségtől azt remélték, hogy dominálni fogják a világot éveken át, de végül teljesen más irányt vett a karrierjük és szépen lassan Neymar árnyékában Ganso eltűnt a futballtérképről.

A labdarúgás történetében már korábban többször is megfigyelhettük, hogy egy-egy csodagyereknek kikiáltott focista mellett akad egy szintén hasonló kvalitásokkal rendelkező játékos, aki viszont valamilyen oknál fogva árnyékba szorul és soha nem tud olyan karriert befutni, mint amilyet jósoltak neki. A Barcelonában ott volt Bojan Krkic, akit az „Új Messi"-nek hívtak és gyakran összehasonlították az argentin klasszissal, de végül a nyomába sem tudott érni, így inkább elmenekült Spanyolországból.

Ebben nagy szerepe van a médiának is, hiszen gyakran hatalmas terhet raknak egy fiatal játékos vállára azzal, hogy máshoz hasonlítják. Kegyetlennek tűnhet, de hiába jó játékos valaki, ha van mellette a csapatban egy csodagyerek, akkor ennek áldozatául fog esni.

Az 1998-as vb előtt az egész világ hatalmas érdeklődéssel várta a brazil válogatottat Ronaldo miatt. A „Fenomén" mellett szintén a dél-amerikai együttes tagja volt a tehetséges, de roppant fegyelmezetlen Denílson. A világbajnok támadó ugyan már 18 évesen ünnepelt sztár volt volt Dél-Amerikában, mégsem tudott komolyabbnak mondható karriert befutni, ellentétben a kétszeres aranylabdás Ronaldóval.

Hiába volt tehetséges a brazil Denílson, sokkal fényesebben tündökölt nála Ronaldo Forrás: AFP/Thomas Coex

Egy másik brazil, a francia Paris Saint-Germain sztárja, Neymar is sikeres pályafutást tudhat a magáénak, hiszen Spanyolországban és Franciaországban is számos trófeát nyert, ráadásul 2015-ben a Bajnokok Ligáját is elhódította a Barcelona játékosaként. Emellett a brazil futballcsillag neve minden évben ott van az Aranylabda lehetséges esélyesei között. Könnyen lehet, hogy a 29 éves focistának pár éven belül szobrot állítanak majd Brazíliában, de vajon hányan fognak emlékezni egykori csapattársára, Paulo Henrique Gansóra, akit Neymarhoz hasonlóan generációja legnagyobb tehetségének tartottak?!

Reményteljes kezdet és ígéretes fejlődés

Paulo Henrique Chagas de Lima vagy ismertebb nevén csak Ganso 2005-ben került Dél-Amerika egyik legismertebb klubjához, a Santoshoz. Érdekesség egyébként, hogy a „Ganso" szó portugálul „libát" jelent, bő tíz évvel ezelőtt pedig még úgy tekintettek rá, mint az aranytojást tojó tyúkra. Erre minden esélye meg is volt, hiszen amikor 2008-ban bemutatkozott a Santos felnőtt csapatában, egy csapásra Brazília legfelkapottabb fiatal sportolója lett.

A két jó barát korábban évekig együtt játszott a Santosban Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Intelligenciája és kimagasló technikai tudása miatt a középpálya bármely területén megállta a helyét, a 2009-es idényre pedig a Santos kulcsemberévé vált.

A következő évben jött is az első igazán nagy siker, a Santos megnyerte a Brazil Kupát, amellyel kivívta az indulás jogát a Libertadores Kupában, Latin-Amerika legjelentősebb sorozatában. A kupasorozat legjobb játékosnak Gansót választották, akiről a brazilok legendája Sócrates azt nyilatkozta akkoriban, hogy a generáció legjobb játékosa.

A hasonló véleménnyel voltak a szurkolók is, akik szorgalmazták, hogy a Santost erősítő 18 éves Neymar és a 20 éves Paulo Henrique Ganso is meghívást kapjon a 2010-es vb-re készülő brazil válogatottba. A Selecao akkori szövetségi kapitánya, Dunga azonban hajtatlan volt és kihagyta mindkettejüket. A döntés némiképp érthetetlen volt, mivel a tehetségek mellett a rutinos játékosok is kimaradtak a keretből, többek között 2002-es vb-győztes Ronaldinh, Adriano, Ronaldo és Roberto Carlos sem lehetett ott a hazai rendezésű tornán.

– mondta korábban Neymarral és Gansóval kapcsolatban Dunga.

A Santos egykori két kiválósága, Neymar és Ganso Forrás: Agęncia Estado via AFP/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Miguel Schincariol

A kihagyott világbajnokság ellenére Ganso fejlődése töretlen volt, a karrierje pedig felfelé ívelt. De vele párhuzamosan Neymaré is. Míg Ganso karmesterként irányította a középpályát, addig Neymar zsákszámra lőtte a gólokat, többek között a 2012-es szezonban 43 találatot jegyzett.

A brazilok új szövetségi kapitánya, Mano Menezes behívta Gansót és Neymart is a megfiatalított csapatába, 2010. augusztus 10-én pedig mindketten kezdőként léptek pályára az amerikai labdarúgó-válogatott elleni barátságos mérkőzésen. Kiválóan sikerült mindkét feltörekvő sztár bemutatkozása, ugyanis Neymar szerzett vezetést, Ganso pedig beállította a 2-0-s végeredményt. Utóbbi játék teljesítménye annyira lenyűgözte az új szövetségi kapitányt, hogy a 2011-es Copa Américára készülő keret tagja lett, és a legendás 10-es számú mezt is megkapta.

Egyszerre robbant be a brazil válogatottba a két tehetség Forrás: Agęncia Estado via AFP/Copyright © Agęncia Estado. Todos os direitos reservados/Fabio Motta

A 2011-es szezon végére a 23 éves középpályás már nyolcszoros brazil válogatott volt, ezzel szemben a nála három évvel fiatalabb Neymar még bontogatta a szárnyait.

A korkülönbség ellenére a két focista nagyon szoros barátságot ápolt egymással, olyannyira, hogy Ganso jelen volt Neymar fiának születésénél is, akinek aztán ő lett a keresztapja.

De ahogy a kettejük közötti szintkülönbség kezdett megmutatkozni a pályán, a média ezt gyakorlatilag egyből kihasználta és azt az érzést próbálta kelteni, hogy Ganso csupán a jóval tehetségesebb barátja árnyékában él. A közvéleménynek természetesen több sem kellett és 2012-ben olyan rosszindulatú pletykák láttak napvilágot, hogy Ganso féltékeny Neymar sikerére.

Igaz barátság a miénk, és ez azért lehetséges, mert soha nem engedjük, hogy bármi rosszindulat közénk álljon" – reagálta korábban Ganso.

Gansót azzal vádolták, hogy féltékeny Neymar sikereire Forrás: AFP/Juan Mabromata

A Santos utáni lejtmenet

A pályán elért sikerei ellenére a 2012-es év roppant nehéz volt Ganso számára. Amellett, hogy féltékenységgel vádolták, a szurkolók még fel is háborodtak és pénzéhes zsoldosnak nevezték, amiért el akart igazolni a Santosból.

A sajtó folyamatosan arról cikkezett, hogy a két olasz sztárcsapat, az AC Milan és az Inter lehet a befutó a brazil középpályás szerződtetéséért folytatott harcban, ezzel szemben Ganso némi meglepetésre Brazílián belül váltott klubot és mintegy 7 millió font ellenében a Sao Paulóhoz igazolt a távozó Lucas Moura helyére.

- mondta 2012-ben Ganso a bemutatásakor.

Ahhoz képest, hogy a szaksajtó mellett korábbi játékosok is hatalmas jövőt jósoltak Gansónak, kissé furcsa kijelentés volt, hogy a Sao Pauloba igazolással vált valóra az álma. Lehet, hogy nem tette eléggé magasra a lécet. Legalábbis, ha azt nézzük, hogy egy évvel később Neymarért több mint tízszer annyit fizetett a Barcelona.

Ganso karrierje nem kezdődött jól az új klubjában, finoman szólva is csalódást keltő teljesítményt nyújtott. Bár érkezése után nem sokkal a Sao Paulo megnyerte a második számú dél-amerikai klubfutballtornát, a Copa Sudamericanát, de a következő négy évben egyetlen trófeát sem nyert a csapat. Talán ennek is köszönhető, hogy

miután Ganso elhagyta a Santost, többé már nem hívták meg a brazil válogatottba.

Neymar és Ganso ellenfélként is találkozott egymással egy Santos - Sao Paulo mérkőzésen még 2013-ban Forrás: AGIF via AFP/188/Ricardo Saibun

Ganso aztán néhány szezon után magára talált, és a halványabb teljesítmény után 2014-ben ismét régi fényében tündökölt. Akkoriban olyan futballisták játszottak a Sao Paulóban, mint az aranylabdás Kaká, Alexandre Pato, vagy éppen Luis Fabiano. Bár Ganso ekkora már rég nem volt egy lapon említhető Neymarral, a futballvilág újra felfigyelt rá.

Több európai klub is figyelte a középpályást, végül 2016 nyarán a Sevilla szerződtette.

– mondta az akkor 26 éves játékos.

Elmaradt a szenzáció, kudarc Európában is

Ganso nagy reményekkel igazolt Spanyolországba, de nem tudott igazán meghatározó játékossá válni. A Sevilla játékosaként két év alatt mindössze 28 meccsen lépett pályára, ez idő alatt hét gólt lőtt és hat gólpasszt jegyzett. A 2016/2017-es szezonban a Dinamo Zagreb ellen mutatkozhatott be a Bajnokok Ligájában, azonban az idényben több lehetőséget nem kapott a legrangosabb európai kupasorozatban. Ezen kívül még egy fellépés jutott neki a BL-ben, ráadásul az meglehetősen emlékezetesre sikerült, hiszen 2017-ben az ő góljával mentett pontot a Sevilla a szlovén Maribor otthonában. A több játéklehetőség reményében aztán 2018 nyarán kölcsönadta a spanyol klub a francia élvonalbeli Amiensnek.

Hiába kapta meg a Sevillától a lehetőséget, nem tudott élni vele Forrás: AFP/Cristina Quicler

Azt gondolhatnánk, hogy ha egy kis csapathoz kerül egy akkora hírnévvel rendelkező tehetséges játékos, mint Ganso, akkor igazi sztárként fogják kezelni és megkapja a lehetőséget a bizonyításra. Ezzel szemben a brazilnak nem volt túl pozitív az Amiensnél töltött időszaka. Leginkább azért, mert a klubnál a rendesen dolgozó, nagy munkabírású játékosokat szerették és nehezen tudták elfogadni, hogy Ganso, a dél-amerikai temperamentumából adódóan nem ilyen beállítottságú játékos. A brazil középpályás minden sorozatot figyelembe véve összesen 13 alkalommal lépett pályára, és három gólpasszt osztott ki. Gansoéhoz hasonlóan az Amiens idénye is pocsékul sikerült, mivel a szezon végén éppenhogy bent maradt az első osztályban.

Három évnyi légiósodás után végül kénytelen volt belátni, hogy régi jó barátjához képest semmit sem ért el, csak kudarcot vallott Európában,

így hazamenekült Brazíliába, 2019 óta a riói Fluminense csapatában játszik, ám idén augusztusban a Libertadores kupa negyeddöntőjében eltörtött a karja, azóta pedig egyetlen meccsen sem lépett még pályára a szezonban.

Kéztörése után megműtötték a játékost, de hónapokra kidőlt Forrás: AFP/Santiago Arcos

A 31 éves egykori reménység felett szépen lassan elszállt az idő és végül nem sikerült befutnia a neki jósolt pályafutást. Ugyan megpróbálta kihozni karrierjéből a legtöbbet, de végül Neymar árnyékában elhomályosult és csak a kudarcok érték.

Végső soron, ha Ganso visszatekint majd karrierjére, aligha lehet maradéktalanul elégedett, hiszen az elmúlt öt-hat évben kellett volna a csúcson lennie, ehhez képest a legjobb teljesítményét a húszas évei elején nyújtotta. Kétségtelen, hogy fejlődését nagyban befolyásolta a Neymarral való összehasonlítgatás, ami egy olyan verseny volt, amiből lehetetlen volt győztesként kijönnie. Mondhatnánk, hogy teher alatt nő a pálma, de akkora nyomás volt rajta, hogy lehetetlen volt beváltania a hozzáfűzött reményeket. A Paris Saint-Germain sztárja páratlan tehetség, viszont jó barátja soha nem volt felkészülve hasonló sikerekre. Hogy Ganso aranytojást tojó tyúk lenne? Sokkal inkább csak egy újabb örök ígéret.