Társoldalunk:

Borzasztó játékkal győzött az Újpest

2021.10.22. 21:56

Hatalmas meglepetésre egy borzasztó gyenge meccsen a 13. perctől emberhátrányban játszó Újpest Csongvai Áron góljával 1-0-ra legyőzte a MOL Fehérvár FC csapatát a Szusza Ferenc Stadionban, ezzel Michael Oening együttese megszerezte szezonbeli első győzelmét.

A forduló előtt a szezonbéli első győzelmére hajtó Újpest szörnyen gyengén kezdte az idei szezont, ugyanis az eddigi 9 bajnokijából ötöt elveszített - háromszor 2-1-re, kétszer pedig 3-1-re kapott ki. Emellett a négyszer döntetlent játszott a csapat, legutóbb éppen a listavezető Kisvárda otthonában szerzett egy pontot Michael Oening együttese úgy, hogy 60 percig emberelőnyben futballozhatott.

A fővárosi lila-fehérek legutóbb 33 éve kezdték ennyire rosszul a bajnokságot:1988-ban kilenc fordulót követően három döntetlen és hat vereség volt az újpestiek mérlege. Akkor egyébként szezon végén a középmezőnyben végzett az Újpest.

Bár az előző szezonban a fehérváriak háromszor is nagy arányú győzelmet arattak az Újpest ellen a bajnokságban, a májusi MOL Magyar Kupa-döntőt - hosszabbításban – 1-0-ra elbukták a lila-fehérekkel szemben.

A vendégek a múlt heti Honvéd elleni győzelmet követően magabiztosan várhatták a péntek esti mérkőzést.

Szabics Imre a Honvéd ellen 2-1-re megnyert bajnokihoz képest csupán egy helyen változtatott kezdőcsapatán, Dárdai Palkó helyett Funsho Bamgboye került be, így a fehérváriak a Kovács – Fiola, Rus, Stopira, Musliu – Nego, Makarenko, Petrjak, Funsho – Zivzivadze, Kodro tizeneggyel kezdtek a Szusza Ferenc Stadionban. Míg Michael Oening a Banai – Kastrati, Koutroubis, Pauljevic – Kone, Mitrovic, Csongvai, Mack, Antonov – Katona, Beridze kezdőnek szavazott bizalmat.

Érdekesség, hogy Mory Koné először kezdett az Újpest csapatában, bár az elefántcsontparti középpályásnak lehetnek jó emlékei a Vidi ellen, hiszen az előző csapatával, az örmény Ararat Jerevánnal kiejtették a nyáron a fehérváriakat a Konferencia-ligából.

A papírformának megfelelően a Fehérvár már az első percekben magához vette a kezdeményezést, és próbálta a hazai csapatra erőltetni akaratát. A 13. percben aztán nagyon nehéz helyzetbe került az Újpest, ugyanis Pauljevics megtaposta Nego lábát, amiért Andó-Szabó Sándor a videovisszajátszás alapján kiállította a hazaiak játékosát.

Branko Pauljevic már a mérkőzés elején nehéz helyzetbe hozta csapatátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kiállítás ellenére a vendégek nem találták, hogyan kellene tíz ember ellen játszaniuk. Míg Michael Oening az emberhátrány miatt kénytelen volt már negyedóra után szerkezetet váltani, így Koné helyett Abdoulaye állt be.

A félidő felénél ugyan hatalmas fölényben játszott a Fehérvár, közel 70 százalékban birtokolta a labdát, de kapura egyáltalán nem volt veszélyes.

A 34. percben az addig szinte csak védekező Újpest ígéretes pontrúgáshoz jutott, ám Antonov szabadrúgása nem sokkal a felső léc fölé szállt. A túloldalon Fiola középre tett labdáját tekerte fölé Zivzivadze.

Andó-Szabó Sándor bíró sárgalapot ad a fehérvári Ivan PetryaknakForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A következő percekben sem változott a játék képe, a Fehérvár irányította a játékot, de mindenfajta fantázia nélkül és rengeteg hibával.

A fehérváriak legnagyobb helyzetére a 45. percig kellett várni, akkor Bamgboye mintegy 12 méterről lőtt kapásból, de Banai bravúrral bokszolta ki a léc alól, így némi meglepetésre gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

Egészen hihetetlenül kezdődött a második félidő, pár perc alatt több dolog történt a pályán, mint az egész első félidőben, majd végül az 51. percben egy hatalmas fehérvári védelmi hiba után megszerezte a vezetést az Újpest. Csongvai támadta le a bizonytalankodó Musliut és csatárokat megszégyenítő higgadtsággal fejezte be az akciót.

Az újpesti Csongvai Áron ünnepli a góljátForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A folytatásban Szabics Imre igyekezett frissíteni csapatán, és támadóbb szellemű felállásra váltott, így érkezett Nikolics és Dárdai is, de a fehérváriak ezt követően is teljesen tanácstalanul játszottak, nem találták az ellenszert a jól és szervezetten védekező Újpest ellen.

Izgalmakban és helyzetekben a meccs hajrája sem bővelkedett, a lila-fehérek végül hősies védekezésüknek köszönhetően otthon tartották a három pontot. Ezzel az Újpest megszerezte szezonbeli első győzelmét, és másodszor fordult elő, hogy nem kapott gólt a bajnokságban, míg a Fehérvár a második vereségét szenvedte az NB I-ben és akárcsak a Puskás Akadémia, illetve a Debrecen ellen, most sem tudott emberelőnyben győzni.

OTP Bank Liga, 10. forduló:
Újpest FC-Mol Fehérvár FC 1-0 (0-0)