Rég megbukott, mégsem rúgják ki a Manchester United edzőjét

fbl Horizontal
Manchester United's Norwegian manager Ole Gunnar Solskjaer (L) and Liverpool's German manager Jurgen Klopp (R) look on during the English Premier League football match between Manchester United and Liverpool at Old Trafford in Manchester, north west England, on October 24, 2021. (Photo by Oli SCARFF / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
A Manchester United történelmi vereséget szenvedett az ősi rivális Liverpool ellen vasárnap este. Ole Gunnar Solskjaer csapata hazai pályán kapott ki 5-0-ra úgy, hogy a félidőben már 4-0-ra vezetett a Liverpool. A hazaiak játéka teljesen kilátástalan volt, nem először az elmúlt időszakban. A szurkolók és a szakértők szépen lassan fordulnak el a norvég szakembertől, az egyöntetű vélemények szerint a feladat túlnőtt a klublegendán. Egész egyszerűen úgy tűnik, képtelen meglépni az utolsó nagy lépést, ami pedig a legfontosabb lenne egy ekkora klub életében, az, hogy trófeákért legyen harcban a csapat. Solskjaer megkapott pénzt, paripát, fegyvert, de nem látszik a fejlődés és az arcpirító vereség után is ragaszkodik álmai állásához a menedzser. A kérdés, hogyan tovább Manchester United?

Álomszerű kezdés

Lapozzunk vissza kicsit, egészen pontosan 2018 karácsonyáig. A Manchester United szurkolói ajándékba kapták a „Babaarcú Gyilkost", aki játékosként mindent megnyert a csapattal, 1999-ben az ő góljával lett Bajnokok Ligája-győztes a Manchester United. A legenda státusza megkérdőjelezhetetlen az Old Traffordon – akkor is, ha végül edzőként megbukik/megbukott.

José Mourinho után – kis túlzással – jöhetett volna bárki, újra vidámságra, ismerős arcokra volt szükség az Old Traffordon, mert a Special One egész egyszerűen nem illet a képbe. A megnyilvánulásai, sokszor arrogáns viselkedése nem passzolt az Álmok Színházához. Az állandó balhék, veszekedések, kirohanásos sajtótájékoztatók nem illenek egy ilyen hagyományokkal és eleganciával rendelkező klubhoz.

Solskjaer érkezett – eredetileg csak a szezon végéig, ameddig sikerül megtalálni a végleges Mourinho pótlékot. A vérfrissítés és a mézeshetek annyira jól sikerültek, hogy

mindenki elhitte, itt az új Sir Alex Ferguson, akire évek óta vár mindenki.

A norvég szerényen érkezett, de berúgta az ajtót. Első 17 meccsén egyszer kapott ki vele a Manchester United, akkor is a Paris Saint-Germain fogott ki rajta, de a párharcból így is a United ment tovább a Bajnokok Ligájában egy felejthetetlen estén. Március közepén a vezetőség úgy döntött, nem keresi tovább a végleges megoldást, kézenfekvőnek tűnt, hogy a norvég folytassa az edzői munkát. Itt azonban valami megtört, a nyári szünetig, már csak két meccset nyert a csapat, a Barcelona kiejtette a BL-ből Solskjaerékat, de ez azért nem volt különösebb meglepetés. Mindenki úgy volt vele, csinálja végig a csapat a felkészülést az új menedzserrel, aztán majd kiderül, mire lesz képes.

Ole Gunnar Solskjaer hihetetlen eredményekkel kezdte manchesteri menedzseri pályafutását Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Solskjaer a védelem stabilizálását tartva szem előtt, megszerezte Harry Maguire-t és Aaron Wan-Bissakát, télen pedig érkezett Bruno Fernandes, aki a kreativitást is megoldotta a United támadásaiban. A United lépdelt előre, a portugál remekül illeszkedett be, hihetetlen veretlenségi sorozatot rakott össze már vele idegenben a manchesteri csapat. A koronavírus miatti szünet után több fronton kellett harcolnia még a csapatnak, de

az elődöntőkön mind elbukott Solskjaer: előbb a Ligakupában, majd az FA-kupában, végül pedig az Európa-ligában is,

de a kitolt szezon végén a hatodik helyet egy bronzéremre cserélte a bajnokságban, igaz a Liverpool 33 pontot vert a riválisra (és 20-19-re módosította a bajnoki címek tekintetében a két csapat versengését, de még mindig a United vezet).

2020 nyarán érkezett Donny van de Beek, akinek a sorsa egy külön cikket is megérne, valamint Edinson Cavani is, de a stabilitás továbbra is hiánycikk maradt a csapat játékában. Óriási volt a kilengés. Olyan eredmények születtek, mint a Tottenham 6-1-es sikere az Old Traffordon, majd nem sokkal később Párizsban sikerült nyerni a PSG ellen és ötöt kapott a Lipcse a BL-ben a Unitedtől, majd jött egy újabb összeomlás a Lipcse otthonában, kiesés a BL-ből, 12 nappal később pedig a Leeds kapott hat gólt Manchesterben, ahogy tavasszal a Roma csapata is. Meglehetett volna az első trófea is, de tizenegyesekkel a Villarreal nyerte az El-döntőt, a bajnokságban pedig 12 ponttal a Manchester City mögött, de öttel a Liverpool előtt második lett Solskjaer csapata.

Az utolsó, nagy lépés nem megy

Második hely, Európai kupadöntő, egy szezonnal korábban három másik elődöntő. A fejlődést akár egyenletesnek is nevezhetnénk, de valami nagyon nem stimmel a csapat háza táján. 2021 nyarán érkezett a régóta várt Jadon Sancho, a védelem megerősítésére Raphael Varane, majd befutott Cristiano Ronaldo is. A szakemberek szerint nagyobb szükség lett volna egy minőségi (védekező) középpályásra, mint a támadókra, de az nem érkezett.

A szezon elején jött a már-már szokásosnak tekinthető Leeds-verés, ezúttal ötöt kapott Marcelo Bielsa csapata, majd egy döntetlen a Southampton ellen. Utána 1-0-s siker a Wolves ellen, majd egy 4-1- a Newcastle ellen Cristiano Ronaldo visszatérésén. A Young Boys elleni érthetetlen BL-vereség után jött két meccs a West Ham ellen. A bajnokit megnyerte a Manchester, de a Ligakupából kiesett ellene az Old Traffordon.

Az azóta lejátszott hat meccsből csak kettőt nyert meg a United,

a Villarreal és az Atalanta ellen a BL-ben, emlékezetes fordítások után. Volt még egy hazai döntetlen az Everton ellen, illetve 0-1 az Aston Villa ellen, 2-4 a Leicester ellen és 0-5 a Liverpool ellen.

Bruno Fernandes sokáig szinte egymaga szállította az eredményeket Forrás: AFP/Paul Ellis

Az eredmény nehezen védhető, főleg, ha azt is megemlítjük, hogy ez volt a Manchester United legsúlyosabb hazai veresége a Liverpool ellen, rúgott gól nélkül pedig legutóbb 1955-ben kapott legalább öt gólt hazai pályán a United. Mohamed Szalah mesterhármast szerzett az Old Traffordon, ilyesmire pedig nagyjából 18 éve nem volt példa, akkor a brazil Ronaldo szerzett hármat Manchesterben.

A vasárnapi 0-5 a csapatok nevét és a játékoskeretet figyelve volt igazán letaglózó, a mutatott játék és a statisztikák alapján azért lógott a levegőben valami ilyesmi. A klub korábbi legendái, Gary Neville és Paul Scholes is arra figyelmeztetek, hogy

ha egy közepesen jó csapat, mint mondjuk a Leicester, a Villarreal vagy az Atalanta ekkora gondokat okoz a United hátsó alakzatának, akkor egy Liverpool szintű kész csapat valóságos vérengzést rendezhet majd ellenük. Ez pedig bejött.

A Liverpool már az ötödik percben négy támadóval vitte a labdát egyetlen védőre az első gól előtt, majd nyolc perccel később Harry Maguire és Luke Shaw meg nem értése hozta a másodikat. Szalah szinte röhögve lőtte a harmadikat, majd az egyiptomi lőtt még egyet a szünet előtt, így a Premier League történetében először mehetett pihenőre a United mínusz néggyel.

Ole Gunnar Solskjaer és Jürgen Klopp a vasárnapi meccsen Forrás: AFP/Oli Scarff

A csereként beállt Paul Pogba labdavesztése után Szalah belőtte az ötödiket, majd a világbajnok cserejátékost ki is állították. Innen pedig nem lehetett már visszaút. Ronaldónak volt még egy gólja, amit a VAR elvett. Azzal lehetett volna kozmetikázni, de a hibákat nem takart volna el az sem.

Jamie Carragher megfogalmazása szerint egy csapat került szembe egy olyan társasággal, ahol csak egyéniségek vannak, ez utóbbi pedig most nagyon kevés volt. Solskjaer legnagyobb kritikája, hogy nem tudott igazi csapatot építeni, hogy az a védelem teljesít hétről hétre hihetetlenül gyengén, amely gyakorlatilag két éve folyamatosan együtt szerepel. Tény, hogy Maguire és Shaw is sérülésből tért vissza, Varane a válogatott szünet óta nem bevethető, Lindelöfben pedig mindig benne van egy komoly hiba meccsenként, de akkor is,

a Shaw, Maguire, Lindelöf, Wan Bissaka négyes két év után is képes úgy lehozni egy-egy fontos meccset, mintha akkor szerepelnének először együtt.

És David De Gea hiába véd élete formájában, mindent ő sem foghat.

A Liverpool elleni meccs után ott tartunk, hogy csak a Watford, a Newcastle, a Leeds és a Norwich kapott több gólt a bajnokságban, mint a United. A manchesteri csapat követte el a legtöbb hibát, amiből az ellenfél lövéshez jutott. Miközben a bajnoki címért való harc volt a cél, több kapura lövést engedett az elmúlt két meccsen, mint a Manchester City eddig az egész szezonban és 45 perc alatt több gólt lőtt csak a Liverpool az Old Traffordon, mint amennyit a City az eddigi 810 bajnoki perc alatt kapott.

A manchesteri védelem nem áll mostanában a helyzet magaslatán Forrás: AFP/Oli Scarff

Ha bevethető, McTominay és Fred helye állandó a csapatban, Bruno Fernandes kihagyhatatlan és Cristiano Ronaldo érkezésével még egy hely elkelt, így marad még három poszt, amelyre Matic, Pogba, Van de Beek, Jesse Lingard, Jadon Sancho, Marcus Rashford, Greenwood, Martial és Cavani pályázik.

Solskjaer alapvető feladatokat nem akar vagy nem tud megoldani, hosszú távon pedig ezzel biztosan nem tudja egyben és maga mellett tartani az öltözőt. A védelemben megvannak az emberei és az elképzelései, de valamiért nem akar működni a dolog, pedig papíron egy Wan Bissaka, Maguire, Varane, Shaw négyes akár ütőképes is lehetne.

A (rosszul működő) elképzelései miatt olyan játékosok kényszerülnek parkolópályára, mint Van de Beek vagy éppen az a Jadon Sancho, akiben mindneki az új Cristiano Ronaldót látta, de hiába rendelte vissza és szeretne új szerződést aláíratni Jesse Lingarddal, egyelőre ő is csak perceket kap, miközben a West Hamben olyan félidényt produkált, hogy az angol válogatottba is visszakerült és már a Barcelonával hozták hírbe. Paul Pogba szerződése nyáron lejár, de az ő formája is ingadozik. Az idényt remekül kezdte, de nagy általánosságban elmondható, szinte kicserélik, amikor francia mezt húz magára a United felsője helyett.

Dalot, Jadon Sancho és Paul Pogba - sok helyen elfogadnák ezt a cseresort Forrás: AFP/Paul Ellis

A támadósorban úgy tűnik, hogy a Rashford, Cristiano Ronaldo, Mason Greenwood hármas mellett tette le a voksát a menedzser, miközben utóbbi kettő szemlátomást nem tömi éppen a másikat labdákkal, pedig egy jobb játékkapcsolatból már jóval több gól született volna.

Ronaldo érkezése biztosan kasszát robbantott, és biztosan szerez majd fontos gólokat, de miatta nem tud többek között fejlődni az utódjának kikiáltott Sancho és nem kap szerepet az a Cavani, akinek az előző szezonban rengeteget köszönhetett Solskjaer és a portugállal ellentétben ő minden labdáért "megdöglik" a pályán.

Nem azt mondjuk, hogy egyszerű a menedzser helyzete, de egy ekkora kerettel kell tudni bánni és meghúzni a kemény döntéseket, mert egyszerre nem lehet mindenki ugyanannyira boldog és elégedett a heyzetével. Akire szükség van, az kapja meg a lehetőséget, akire nincs azt engedje el és jöjjön helyette fiatalabb vagy jobb megoldás.

Solsjaer vs. Klopp, Tuchel, Guardiola

Abban mindenki egyetérthet, hogy Angliában ez a három menedzser képviseli a legmagasabb szintet. Jürgen Klopp a Liverpoolnál, Thomas Tuchel a Chelsea-nél, Pep Guardiola a Manchester Citynél alkot maradandót. Ha a szurkolókat megkérdeznénk, ki szeretné, hogy a csapatát Klopp, Guardiola vagy Tuchel vezesse, minden bizonnyal szinte mindenki feltenné a kezét. És ha azt kérdeznénk, ki szeretné, ha Solskjaer lenne a csapata menedzsere? A szentimentális United-szurkolóknak nem kellene komoly érdeklődéstől tartaniuk, talán Európa szerte sem.

A legtöbben azt vetik a norvég menedzser szemére, hogy nincs egyértelmű arca a csapatnak, nincs vízió, nincs filozófia. Nincs meghatározva, milyen taktikával, milyen elképzelésekkel szeretné előrébb vezetni a csapatát. Az nem kérdés, hogy Solskjaer a Sir Alex Ferguson addigi utódai által épített romokat eltakarította, de lehet nem ő lesz az, aki megteszi majd azt a nagy lépést, ami egy (viszonylag) jó csapatot valóban győztessé tesz.

Solskjaer csapata a Leicester elleni bajokin négy gólt kapott Forrás: AFP/Paul Ellis

„Ole Gunnar Solskjaer nem elég jó ehhez a munkához. A Manchester Unitednek jobb menedzserre van szüksége. Remek munkát végzett, de ahhoz más kell, hogy a következő lépcsőfokot is megmássza a csapat. Solskjaer nem Jürgen Klopp, Pep Guardiola vagy Thomas Tuchel. A Manchester Unitednek a világ legjobb menedzserére és edzőire van szüksége" – mondta Carragher, aki szerint egy ilyen munkát nem lehet a United kispadján megtanulni, ezzel pedig a szakmai stáb rutintalanabb tagjaira is célzott az angol Sky szakértője.

Szavazzon!

Ön szerint mennie kell Solskjaernak?

Gary Neville szerint a United kitart Solskjaer mellett, már csak azért is mert a klub egyszerűen nem készült fel arra, hogy ebben a szezonban edzőt váltson.

„Ha most közvetlenül Sir Alex Ferguson után lennénk, akkor óriási lenne a nyomás Olén és a klubon, de szerintem nem lesz kapkodás, nem szerepelt a tervben, hogy váltani kellene. Szerintem ez a kapcsolat a szezon végéig kitart majd, annak ellenére, hogy a szurkolók és a média megpróbálja minden héten elzavarni majd. Ez után a meccs után ezt meg is lehet érteni, de a tulajdonosok kitartanak, azt mondták, támogatják a menedzsert. Ole szerint közel járnak, de nem vagyok meggyőzve, mert elnézve ezeket a játékosokat és a többi csapatot, az ellenfelek sokkal jobbak. Szervezett teljesítményt várnék a csapattól.

Nem hoznak egy olyan embert, akitől pár szezonnyi munkát remélnek csak. José a világ legjobbja volt, amikor érkezett, de nem működött. Antonio Conte elérhető, de én nem hoznám ide" – mondta a Sky másik szakértője.

Hogyan tovább?

Egy biztos, Solskjaer magától nem mond le, legalábbis a Liverpool elleni meccs után semmiképpen. A norvég menedzser álma válik valóra napról napra, hogy szeretett klubját vezetheti, és ameddig lát kiutat az éppen aktuális gödörből, addig biztosan nem adja fel. A szurkolók nagyobbik része, talán csak kötelességből, de szeretne kitartani mellette és hinni, hogy még van együtt feljebb. Igaz, hogy sokan elmentek a stadionból vasárnap a meccs közben, de legalább ugyanennyien ottmaradtak a végéig, hogy biztassák a csapatukat.

Jellemző Solskjaerra az a videó, ami a meccs után került elő. A United menedzsere 10 percet töltött a parkolóban azzal, hogy a rá váró, kitartó szurkolóknak aláírásokat osztogasson, még akkor is, ha biztosak lehetünk abban, hogy legszívesebben ő is eltűnt volna, mint a sztárok az öltözőben a lefújás után.

„Nem voltunk elég jók, sem egyénileg, sem csapatszinten. Egy olyan csapatnak, mint a Liverpool, nem lehet ilyen lehetőségeket adni, amit mi megtettünk. Voltak nagy helyzeteink, nekik pedig lehetőségeik, amiket kegyetlenül kihasználtak, mi pedig az elején nem éltünk a lehetőségeinkkel. A harmadik gól eldöntötte a meccset. A felelősséget vállalom, ez a dolgom. A szakmai stábomat nem érheti panasz, én állítottam össze a csapatot. Mindkét csapat előtt voltak területek, a jó játékosok pedig kihasználják az ilyen helyzeteket és gólokat szereznek. Az előző szezonban 6-1-re nyert itt a Tottenham, de a mai mérföldekkel rosszabb volt. Természetesen az ellenfél kiléte miatt is rettenetes ez a vereség, olyan hamar át kell ezen lendülnünk, amilyen gyorsan csak lehet" – mondta Solskjaer a meccs után és természetesen a folytatásról is kérdezték.

„Túl messzire jutottunk együtt, és

Nem jutott el hozzám semmilyen hír, így már a holnapi munkára gondolok természetesen. Mindenki maga alatt van, én sem mondhatom, hogy lehet ennél sokkal rosszabb, ennél lejjebb nem kerülhetek, de vállalom a felelősséget és azt, hogy innen továbblépjünk. Hiszek magamban, hiszem, hogy közel kerülhetünk ahhoz, amit a klubbal szeretnék elérni. Látom a közös fejlődést, annak ellenére, hogy az utóbbi hetek eredményei természetesen nem elég jók. Csak azt az utat ismerem, hogy holnap felkelünk és előre tekintünk. Mindent megteszek majd, hogy túljussunk ezen a nehéz időszakon. Az elmúlt hetekben falakba ütköztünk, nem jönnek az eredmények, nem jönnek a teljesítmények, túl sok könnyű gólt kapunk. De most van itt az idő, hogy visszatérjünk, ahogy a Manchester United ezt korában is mindig megtette. Tavaly másodikok lettünk, most rosszul kezdtünk, de ezen túl kell lépnünk. El kell kezdenünk építkezni, eredményeket elérni, nem gólokat kapni és meglátjuk, mindez mire lesz elég" – mondta Solskjaer a Liverpool elleni meccs után.

A következő hetekben eldől, hogy Ole Gunnar Solskjaer alkalmas-e a feladatra Forrás: AFP/Glyn Kirk

A vezetőség, ha minden igaz, egyelőre kitart a menedzser mellett, de olyan sorozatban van a United, ami után mindenképp el kell majd gondolkodni. Október 30. és december 2. között sorrendben a Tottenham, az Atalanta, a Manchester City, a Watford, a Villarreal, a Chelsea és az Arsenal vár a Manchester Unitedre. Ha itt sem jönnek az eredmények, akkor komoly és fájó döntést hozhat a United vezetősége.