Meghalt a skót foci legendája, Sira Alex Ferguson egykori segítője

- Horizontal PORTRAIT FOOTBALL PRESS CONFERENCE
Walter Smith a Rangers menedzsereként
Vágólapra másolva!
73 éves korában meghalt Walter Smith, aki a Rangers és az Everton menedzsere is volt, de volt a skót válogatott szövetségi kapitánya is.

Walter Smith legnagyobb sikereit a Rangers menedzsereként érte el, két részletben összesen tíz bajnoki címet szerzett, nyert öt Skót Kupát, hat Ligakupát és 2008-ban az UEFA Kupa döntőjébe jutott a csapatával.

A Rangers éppen idén lett újra bajnok úgy, hogy ezt megelőzően legutóbb 2011-ben, még Smith vezetésével végzett az élen.

Walter Smith a Rangers menedzsereként Forrás: AFP/Cristina Quicler

A skót klub közleménye szerint a Rangers egyik legfontosabb emberét veszítette el, aki mindent megtestesített, amit ez a klub képvisel. A klub elnöke elmondta, hogy Smith betegeskedett egy ideje, de rendszeresen beszélt a klub vezetőivel és a menedzserrel, Steven Gerrarddal is.

Smith játékosként védőt játszott, többek között a Dundee Unitedcsapatában, de egy sérülés miatt már 30 évesen a skót U18-as válogatottat vezette, 1986-ban pedig mát Alex Ferguson segítője volt a világbajnokságon a skót válogatott mellett, majd még ugyanazon a nyáron Graeme Souness segítője lett a Rangersnél, ahol 1991-ben már ő volt a menedzser.

1998-ban lett az Everton menedzsere, ahonnan 2002-ben kirőgták. Egy rövid ideig a Manchester United csapatánál újra Ferguson segítője lett, majd 2004-ben a skót válogatott szövetségi kapitányává nevezték ki.

Hiába vitte 70 hellyel előrébb a válogatottat, a 2006-os vébére nem sikerült kijutni, miután hazai pályán kikapott a csapata Fehéroroszországtól. Smith visszatért a Rangershöz, 2013-ban a klub elnöke is volt rövid ideig, de több nézeteltérés után három hónappal később távozott.