Hét gólt lőve jutott tovább a Magyar Kupában a Ferencváros

Horizontal
Ferencvaros' Albanian forward Myrto Uzuni (C-R) celebrates with his team mates after scoring the equalising goal 1:1 during the UEFA Europa League Group G football match between Ferencvaros and Real Betis in Budapest, Hungary, on September 30, 2021. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A Ferencváros az első félidőben hat gólt lőve, végül 7-0-ra nyerve jutott tovább a megyei I. osztályban szereplő Tököl otthonában a Magyar Kupa negyedik fordulójában. Az NB II-es csapatok közül a Békéscsaba és a Vasas is idegenben harcolta ki a továbbjutást.

A előző fordulóban, ami a Fradi első meccse volt az idei kiírásban, a zöld-fehérek 9-0-ra nyertek Hatvanban, és ezúttal sem várt rájuk sokkal nehezebb feladat a Pest megyei I. osztályban szereplő Tököl ellen. Peter Stöger a hétvégi MTK elleni 0-0 után szinte az egész kezdőcsapatot kicserélte, csak Bogdán Ádám, Adnan Kovacevic, Mohamed Besic és Myrto Uzuni maradt a szombati tizenegyből.

A házigazdák három sikeresen megvívott meccs (sorrendben Szepetnek, Semjénháza és Teskánd ellen) lelkesen, zsúfolt lelátókkal, és a megyei focira jellemző, nem éppen tükörsima gyeppel várták a bajnokcsapatot.

De ez csak az első tíz percben lassította le a Fradit, amelyik a 11. percben egy baloldali beadás után, amit Szabó Zsombor kapus pont középre ütött, Olekszandar Zubkov bombázott a tököli kapuba. Három perccel később Uzunit rúgták meg a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt az albán focista végezte el és lőtte a kapuba, bár Szabó érezte az irányt, és bele is tudott érni a labdába (0-2). Újabb három perc elteltével, ismét Uzunival szemben szabálytalankodtak a tizenhatoson belül, ő pedig Szabó kapussal együtt szinte lekopírozta az iménti produkciót - a tököli kapusnak ismét nem sok hiányzott a hárításhoz (0-3). A Hatvanban hat gólt szerző albán támadó így már nyolc gólnál tartott a Magyar Kupában.

Myrto Uzuni lubickol a Magyar Kupában Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A 26. percben jött az újabb Fradi-gól, ezúttal nem volt jó a labda Uzuninak, annál inkább Zachariassennek, aki az ötösről lőtt a kapuba (0-4). Ezt követően a félidő hajrájáig kellett várni a következő Fradi-helyzetre, illetve Fradi-gólra: előbb Uzuni ollózott gyönyörűen nyolc méterről a 41. percben, amit Szabó kapus nem kevésbé szép mozdulattal védett, majd egy perccel később Zubkov lőtt a tizenhatos vonaláról laposan a jobb alsó sarokba, megszerezve maga második, csapata ötödik gólját (0-5), majd a lefújás előtti másodpercekben még Zachariassen is duplázott, ezzel 6-0-s FTC-vezetéssel mentek szünetre a felek.

Szünet után Zubkov, Besic és Kovacevic már pihenhetett, helyükre Csontos Dominikot, Szánthó Regőt és az NB I legdrágább játékosát, Zeljko Gavricot küldte be Peter Stöger. Utóbbi nagyon aktívan kezdett, több megindulása és beadása is volt az első percekben. Az 52. percben kapust cserélt a Tököl, és a fiatal Koman Konstantin percekkel később egy Uzuni-ziccer hárításával mutatkozott be. A Fradi a kényelmes előny és a biztos továbbjutás tudatában a második már korántsem volt olyan "éles", de azért a hajrában a csereként pályára lépő Robert Mak révén csak lőtt még egy gólt. A 90. percben Sipos révén még szépíthetett volna a Tököl, de Bogdán lábbal hárított, így maradt a végeredmény 0-7.

Peter Stöger, a Ferencváros edzője, ha mindennel nem is, de az első félidőben mutatott játékkal elégedett lehet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Marius Becker

A többi kora délutáni mérkőzésen nem voltak érdekeltek élvonalbeli csapatok. Az egyaránt a másodosztályban szereplő Békéscsaba és Vasas is győzött, előbbi úgy tűnt, már a szünetre eldöntötte az ESMTK elleni meccset, a pesterzsébeti csapat azonban a második félidő elején Soós Bence révén gyorsan ledolgozott két gólt a háromgólos hátrányból. A Vasas Balajti Ádám góljával győzött és továbbjutott a Jászberény otthonában.

A Tökölhöz hasonlóan a negyedik körig állva maradó másik megyei osztályú csapat, a Szegedi VSE ugyancsak búcsúzott a Cegléd ellen, de a két együttes tavasszal az Amatőr Kupa döntőjében találkozhat egymással.

Eredmények, Magyar Kupa, 4. forduló:
VSK Tököl (megyei I.)-Ferencvárosi TC 0-7 (0-6)
gól: Zubkov 11., 42., Uzuni 14., 18. (mindkettő 11-esből), Zachariassen 26., 45., Mak 83.
Jászberényi FC (III.)-Vasas FC (II.) 0-1 (0-1)
gól: Balajti Á. 38.
ESMTK (III.)-Békéscsaba 1912 Előre (II.) 2-4 (0-3)
gól: Soós B. 48., 56., ill. Gránicz 8., 19., Ilyés 26., Pantovics 80.
FC Nagykanizsa (III.)-Tatabánya SC (III.) 0-0 (0-0)
Szegedi VSE (megyei I.)-Ceglédi VSE (III.) 0-2 (0-0)
gól:
Szabó R. 69., Papp Gy. 81.
piros lap:
Taci 63. (Szegedi VSE)