Társoldalunk:

Meddig tart a Freiburg csodája a Bundesligában?

2021.10.29. 20:01

Szenzációsan kezdte a Bundesligát Sallai Roland csapata, az SC Freiburg. Úgy, ahogy története során még soha! Pedig a fekete-erdei gárdát 1904-ben alapították, ám sokáig nem játszott komoly szerepet a német fociban. 1907-ben ugyan a bajnoki cím ebbe a városba került, de az akkor csúcsra érő Freiburger FC-hez semmi köze az SC-nek. Utóbbi először akkor hallatott magáról igazán, amikor 1978-ban először játszhatott a másodosztályban. Az akkor még kétcsoportos volt, és bemutatkozó szezonjában az SC Freiburg a 20 csapatos mezőny 15. helyén végzett. Csak egy ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a város ismertebb csapata, melyről már volt szó. Egy évvel később már megelőzte helyi riválisát, majd amikor 1981-ben egyesítették a két osztályt, 7. helyével magabiztosan harcolta ki az abban való szereplés lehetőségét.

A következő tíz évben stabil középcsapattá vált a másodosztályban, majd 1991-ben egy olyan dolog történt, amely alapvetően meghatározta a jövőjét. Az első olyan bajnokságban, melyben már részt vettek az egykori NDK csapatai is, egy akkor 43 éves edző került a klubhoz. Volker Finke. Az új tréner a második évben megnyerte a csapattal a Bundesliga2-t, és 1993 őszén a Freiburg bemutatkozhatott a legjobbak között.  A második elsőosztályú évében bronzérmet szerzett, ez a mai napig a legjobb szereplése. Nem véletlen, hogy Finke 16 éven keresztül irányíthatta a csapatot. Jóban-rosszban. Ebbe az időszakba három kiesés és hat év másodosztály is belefért, Finke dolgozhatott nyugodtan. A klub mindenkori irányítói pontosan tudták és tudják ma is, hogy hol a helyük. Nem kelhetnek versenyre a nagy költségvetésű, nagy múltú, vonzó névvel rendelkező csapatokkal. 

Volker Finke 1991 és 2007 között tizenhat éven át ült a freiburgi kispadonForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Settnik

Örülnek, ha elsőosztályú a Freiburg, örülnek, ha ott jól teljesít, de nem élik meg kudarcként a szűkebb esztendőket sem. Finke 2007-ben a Bundesliga2-ben adta át a csapatot, a legközelebbi feljutás Robin Dutt nevéhez fűződik. Ő „csak" négy évig irányított, majd jött Christian Streich. Az ő neve már mindenki előtt ismert, aki követi a jelenlegi német focit. Ugyanis még ma is ő az edző. 2011 decembere óta, vagyis lassan 10 éve.  Mármint a profiknál. Előtte ugyanis 15 évet dolgozott a klub korosztályos csapatainál, így 1995 óta folyamatosan az SC Freiburg alkalmazottja. Neki is elnéztek egy kiesést 2015-ben, és hagyták, hogy visszahozza a csapatot a legjobbak közé. 2016 óta elsőosztályú újra a Freiburg. Vagyis zsinórban ez a hatodik éve. Összesen pedig a 22. Az eddigi 21 Bundesliga1-es szezonjából hat alkalommal végzett a csapat a legjobb hat között. Nem is tűznek ki maguk elé irreális célokat. Most, amikor minden olyan tökéletes, akkor is Streich gyakran elmondja, hogy tisztában van vele, hogy előbb-utóbb jönnek a vereségek. Mert jelenleg a Freiburg azzal büszkélkedhet, hogy az egyedüli veretlen csapat az elsőosztályban.

Nehéz az eddig befejeződött 21 bajnokságából szenzációs sikereket kiemelni, vagy korszakos zsenik varázslatait felidézni. Ám a becsületes munka bizonyítéka, hogy a klub utánpótlását jelentő amatőrcsapat jelenleg a Bundesliga3-ban szerepel. Ott, ahonnan a tavasszal kihullott a Bayern II. És ahol az első két osztály amatőrjei közül rajta kívül csak a Dortmundé szerepel. Az általa kinevelt, vagy ismertté tett játékosok közül a legjobbak időről időre távoznak, így rendre új csapatot kell építeni. 

Sallai Roland 2018 augusztus elején érkezett ide. Vagyis ez a negyedik szezonja. 2018 nyarán még Bajnokok Ligája-selejtezőt vívott a ciprusi APOEL mezében, ám a csapat nem vette sikerrel a litván Suduva Marijampole által állított akadályt. Pedig az előző évben a csoportkörben szerepelt a Real Madriddal, a Tottenhammel és a Borussia Dortmunddal egy kvartettben. A ciprusi gárda akkor két döntetlent játszott a német csapattal, és Sallai mindkét találkozón szerepelt. Nem biztos, hogy akkor figyeltek fel rá Németországban, de a 2018-as BL-kudarc, majd Európa-liga-selejtező sikerei után az őszt már nem a napfényes Cipruson, hanem az esős Németországban kezdte. A bemutatkozása Wolfsburgban szenzációsra sikeredett, a Freiburg győzelméhez góllal járult hozzá,  és a német szaklaptól, a Kickertől 1,5-es osztályzatot kapott, ami majdnem a legjobb. Azóta még kétszer kapott ilyen remek értékelést. Első szezonjában összesen 10 bajnoki találkozón játszott, és még a Mainz ellen tudott betalálni. Igaz, az a gól nem ért pontot.

Sallai Roland fontos játékosa lett az SC FreiburgnakForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Egy évvel később 21-szer lépett pályára (2 gólt szerezve), majd a legutóbbi bajnokság volt számára az eddigi legsikeresebb a Bundesligában. Csak hat bajnokin nem kapott szerepet, és ezt 8 góllal hálálta meg. A Schalke ellen két találkozón három gólt szerzett, és mindkét alkalommal azt a bizonyos 1,5-es osztályzatot kapta, melynél jobbat nagyon ritkán adnak. Révbe ért, ha egészséges, akkor helye van a Freiburg 16 pályára lépő játékosa között. Mert manapság már nem 11 játékos szerepel egy meccsen, hanem 16.

A jelenlegi öt cserelehetőség adta lehetőséget Streich úgy használja ki, ahogy azt sok kollégája világszerte. Vagyis a találkozó utolsó harmadában (az eredménytől függ, hogy mikor) 2-3 fáradó támadót vált frissebbre. Volt már, hogy sort cserélt, mint a jégkorongedzők. Nagyjából hat azonos képességű játékosa van ezekre a pozíciókra. Egyikük Sallai. 

Mostanában 3-4-2-1-es hadrendben játszik a csapat. Ebben a szerkezetben a három hátsó ember állandó: Günter, Lienhart, Nico Schlotterbeck. Előttük (mellettük) játszik Höfler, Eggestein, és még ketten, majd előttük a támadók (Jeong, Grifo, Höler, Demirovic, Petersen, Sallai) közül hárman.

A bajnokság elején 4-4-1-1-et játszva a támadók közül négyen is elfértek a pályán. Ez a Dortmund ellen egészen jól működött, Sallai és Grifo is gólt szerzett, Nico Schlotterbeck pedig látványosan leradírozta a pályáról Erling Haalandot. A német védő hétről hétre olyan jól teljesít, hogy Hansi Flick meg is hívta a válogatott keretbe. Rajta kívül a védelemből Christian Günter 2014 tavaszán, vagyis abban az évben debütált a Nationalelfben, amikor az nem sokkal később világbajnok lett. Philipp Lienhart idén ősszel is tagja volt a vb-selejtezőn az osztrák válogatottnak.

Philipp Lienhart a Freiburgban és az osztrák válogatottban is megbízhatóan teljesítForrás: AFP/Ina Fassbender

A Németországban felnőtt Vincenzo Grifo hatszor szerepelt az olasz nemzeti 11-ben, Nils Petersen kétszer a német felnőttben, és többször az olimpiaiban (2016-ban a Brazília elleni döntő 11-es párbajában ő hagyta ki a sorsdöntő büntetőt), és a koreai Woo-Yeong Jeong is bemutatkozott már hazája legjobbjai között.

Az 5. játéknapon váltott szerkezetet Streich, ez nem igazán kedvez Sallainak, mert a négy támadó közül ő az, aki a kispadon kezd azóta. Persze, ha egészséges, mert a Leipzig elleni stadionavatón olyan szerencsétlenül ütközött válogatott társával, Willi Orbannal, hogy megsérült a térde. A hétközi kupameccsen, melyet csak büntetőpárbajban nyert meg csapata Osnabrückben, nem játszott, és a padon sem ült. Állítólag a hétvégén már bevethető lesz.

Lehet, hogy szükség is lesz rá, mert azt a Greuther Fürthöt fogadja a Freiburg, mely a múlt héten egy félidőn keresztül lefocizta a Leipziget.  Igaz még idén nem nyert mérkőzést, de pont az ilyen veretlen-nyeretlen csapatok csatája szokott meglepetést hozni. Erről a Bayern München tudna hosszasan mesélni, mely egy ilyen leosztás után kapott ki a Frankfurttól három fordulóval ezelőtt.