Eredményes hétvégén vannak túl a magyarok a Bundesligában

FSV Mainz 05 - Arminia Bielefeld Sports soccer DFB Cup Horizontal panoramic
26 October 2021, Rhineland-Palatinate, Mainz: Football: DFB Cup, FSV Mainz 05 - Arminia Bielefeld, 2nd round, Mewa Arena: Mainz's Adam Szalai celebrates after scoring the goal to make it 3:2. (Important note: The DFB prohibits the use of sequence pictures on the internet and in online media during the match (including half-time). Restriction period! The DFB allows the publication and further use of the images on mobile devices (especially MMS) and via DVB-H and DMB only after the end of the match). Photo: Torsten Silz/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and/or the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. (Photo by TORSTEN SILZ / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Zsúfolt volt az elmúlt hét a magyar focistáknak Németországban, mert a hétvégi bajnoki meccsen kívül hétközben a Német Kupában is játszaniuk kellett. Utóbbiban a tét a legjobb 16 közé jutás volt, és hasonlóan eredményesek voltak az érintett csapatok, mint a korábbi bajnoki fordulókban. Emlékezetes, hogy a 9. játéknapon mind az öt olyan Bundesliga 1-es gárda győzött, amelynek keretében van magyar játékos. Ez a remek széria a kupában is folytatódott, vagyis elmondható, hogy mind jobban teljesített, mint a Bayern München. A bajorok - bizonyára sokan tudják! - 5-0-s vereséggel zuhantak ki, míg honfitársaink csapatai mind továbbmentek.

A Leipzig nem parádézott a negyedosztályú Babelsberg otthonában, mindössze egy gólt szerzett, azt viszont Szoboszlai Dominik lőtte. Rajta kívül Willi Orban is játszott, viszont Gulácsi Péter a Berlin melletti találkozó helyett pihenhetett.

A Mainz elsőosztályú gárdával, a Bielefelddel vívottt egy fordulatos meccset. A sérüléséből gyorsan felgyógyuló Szalai Ádám a 74. percben érkezett csereként, és mivel akkor 2-1-re vezetett csapata, joggal gondolhatta edzője, hogy csak egy bő negyedórát kell játszania a magyar csatárnak. Ám a vendégcsapat a hajrában egyenlített, így hosszabbítás következett, és itt Ádám lett a nyerőember.

Szalai a 114. percben sarokkal, nagyon látványosan tette a labdát Marcus Ingvartsen elé, aki a legjobb 16 közé lőtte a Mainzot.

Szalai Ádám fontos szerepet játszott a Mainz továbbjutásában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

A Bochum a szintén Bundesliga 1-es Augsburg elleni 11-es párbajba torkolló ütközetét Novothny Soma a kispadról nézte végig, majd gratulálhatott az összes büntetőt értékesítő társainak. A Bochum a Mainz-cal találkozik a következő fordulóban. A sorsolás szeszélye folytán a két elsőosztályú berlini csapat majd egymással csap össze, ugyanis a Dárdai Pál által irányított Hertha is sikerrel vette az akadályt a múlt héten. A magyar edző már jó előre jelezte, hogy a negyedosztályú Preußen Münster ellen pihenőt ad fiának, így Márton el sem utazott a mérkőzésre, de ettől függetlenül is magabiztosan ment tovább a fővárosi alakulat.

A Freiburg lényegesen nehezebben harcolta ki a továbbjutást a harmadosztályú Osnabrück otthonában. Az együttes csak drámai 11-es párbaj után nyert, melynek hőse a cserekapus, Benjamin Uphoff volt. Azon a találkozón nem játszott Sallai Roland, de akkor még úgy tűnt, hogy a hétvégi meccsen fog.

A 24 éves szélsőre a nyeretlen Greuther Fürth elleni bajnokin sem lehetett még számítani szombaton. Úgy tűnik válogatottbeli társával, Willi Orbannal történt ütközése a freiburgi stadionavatón tovább tartja betegállományban, mint abban mindenki reménykedett, így a Fekete-erdei csapat nélküle őrizte meg veretlenségét a bajnokságban, és hosszabbította meg bravúros sorozatát.

Az igazi szenzáció az lenne, ha még a következő játéknap után is nulla állna a neve mögött a vereség rovatban, ugyanis Sallai csapata szombaton Münchenbe utazik.

Sallai Roland (balra) remek szezont fut a Freiburggal Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

A 10. játéknap összeségében nem volt olyan szerencsés a magyarokat foglalkoztató csapatoknak, mint az egy héttel korábbi, vagy a hétközi kupaforduló. A Dárdai Pál vezette Hertha 2-0-s vereséget szenvedett a Hoffenheim otthonában, a magyar szakember ezúttal sem tudta pályára küldeni a fiát.

A többi öt honfitársunk közül a három Lipcsében játszó futballista mind a kezdőcsapat tagja volt Frankfurtban.

Fontos lett volna a győzelem a gyengén rajtoló Eintracht ellen, és a diadalért sokat tett Szoboszlai Dominik, aki nagyon aktív volt. Az első félidőben két lehetősége is adódott a gólszerzésre, egyszer balról, egyszer jobbról érkező beadást hibázott el. Aztán majdnem adott egy gólpasszt, meglehetősen furcsa előzmények után. A Leipzig egy nyilvánvaló bírói tévedés után kapott szögletet, mert a labda egyértelműen a lipcsei Gvardiolról ment az alapvonalon túlra. Mégis a vendégek végezhettek el sarokrúgást, Szoboszlai remek labdája egy picit összekócolta Orban haját, és az érkező Yussuf Poulsen vagy a combja hátsó részével, vagy a picit feljebb lévő testrészével sodorta azt a kapuba.

A tizedik gólt szerezte pontrúgás után a csapat a bajnokságban, ami egyrészt dícsérendő, másrészt viszont nem túl lelkesítő, mert emellett más játékelemekben is sikeresnek kellene lenni.

A második játékrészben 1-0-s lipcsei vezetésnél Szoboszlai eldönthette volna a három pont sorsát, de Nkunku bal oldali beadása túl erős volt, így nem érhette el. Aztán a magyar játékos a franciának jobb labdát adott, de Trapp-kapus nagy bravúrral védett elsőre, majd másodikra Szoboszlai mellé lőtt. Amikor már úgy tűnt, hogy az egy góllal összejön a győzelem, váratlan dolog történt a 94. percben. Egy szabadrúgás után a berobbanó Tuta fejjel egyenlített, Gulácsi nem tehetett a gólról. Nagyon fontos két pontot veszített a Leipzig, kezdenek egyre kínosabbá válni ezek az elszalasztott lehetőségek.

Tíz mérkőzésből csak négyet nyert meg a szász csapat, ha szeretne az első négy között végezni, akkor bizony az ilyen "agyonnyert" meccsek után három pontot kellene elkönyvelnie.

Szoboszlai Dominik (jobbra) csapata, az RB Leipzig döntetlent játszott a Frankfurt otthonában Forrás: AFP/Daniel Roland

Akinek vegyes érzelmei lehetnek a hétvégi forduló mérkőzése kapcsán, az Novothny Soma. A Bundesligában játszó hét honfitársunk közül a legkevésbé ismert ugyanis másodszor léphetett pályára ebben a bajnokságban. Ezúttal több időt kapott, mint az első alkalommal, igaz elég reménytelen helyzetben volt a csapata, a Bochum, amikor beállt. 2-0-ra vezetett a Mönchengladbach a találkozó 83. percében, Novothny ekkor jött, és az újonc tudott is szépíteni a nagymúltú gárda otthonában. Igaz nem a magyar fiú lőtte a gólt, és pontot sem szerzett a Bochum, de ami késik, az biztos nem múlik.

Szalai Ádám a hétközi kupameccshez hasonlóan ezúttal is a kispadon kezdte a találkozót, és mivel nincs még teljesen rendben, csak epizódszerepet kapott. Gyakorlatilag időhúzó csereként érkezett a bielefeldi mérkőzés végén, így viszont a pályán ünnepelhette az idegenbeli győzelmet, ugyanis a Mainz 2-1-re nyert a kiesőjelölt stadionjában.

A Freiburghoz hasonlóan a Mainz is a Leipzig előtt van a tabellán 10 forduló után, Szalai ráadásul egy érdekes listán megelőzte a Bayern legendáját, Mehmet Schollt.

Szalai Ádám 124. alkalommal lépett pályára csereként a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Torsten Silz

Sajnos nem bajnoki címekről, vagy rúgott gólokról van szó, hanem valami másról.

Szalai ugyanis 124. alkalommal érkezett csereként egy Bundesliga találkozóra, a német zseni csak 123 alkalommal vitte véghez ezt a tettet. A magyar válogatott csatárát ezen a listán már csak a perui Claudio Pizarro előzi meg 169 ilyen cselekedettel.

Reméljük ezen a listán nem fogja utolérni a Bremen és a Bayern egykori klasszisát, és minél több alkalommal lesz a kezdőcsapat tagja a jövőben.