Vágólapra másolva!
Szerdán este a labdarúgó Bajnokok Ligája B csoportjában az AC Milan 1-1-es döntetlent játszott az FC Porto csapatával a Giuseppe Meazza stadionban, ezzel Stefano Pioli együttese megszerezte első pontját a sorozatban, de csoda lenne, ha ki tudná harcolni a továbbjutást. A D csoportban a Real Madrid hazai pályán 2-1-re nyert az ukrán Sahtar Donyeck csapata ellen, ezzel Carlo Ancelotti gárdája nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Történelmi este előtt állt a Real Madrid a Bajnokok Ligájában. A legrangosabb európai sorozat rekordbajnoka egyetlen találatra volt attól, hogy első csapatként elérje a 10 000 gólt a BEK/BL történetében.

Ehhez alig 14 perc kellett a spanyol együttesnek. Vinícius Junior labdaszerzését követően Karim Benzemának már csak az üres kapuba kellett berúgnia a labdát.

Talán méltóbb helyre nem is kerülhetett volna ez a jubileumi gól, mint ahhoz a támadóhoz, aki Cristiano Ronaldo 2018-as távozása óta valóságos klublegendává nőtte ki magát.

A 800. és a 900. találat amúgy pont a már a Manchester Unitedet erősítő portugál aranylabdás nevéhez fűződik.

A Sahtar Donyeck már a 32. percben egyenlíthetett volna, amire végül a 39. percben került sor. Fernando bombázta be a labdát az amúgy jól védő Thibaut Courtois kapujába. A brazil játékos honfitársától, Alan Patricktól kapott nagyszerű gólpasszt. A szünet előtt nem sokkal megint Fernando lőtt kapura, de Courtois ezúttal védeni tudott.

A brazil játékosok fölényben voltak a pályán, a hazaiaknál Vinícius Jr., Casemiro és Éder Militao is ott volt a kezdőcsapatban, az ukránoknál pedig heten is helyet kaptak a dél-amerikai ország futballistái közül.

A második félidőben Benzema és Vinícius Jr. Ismét összehoztak egy szép gólt.

Karim Benzema lőtte a Real Madrid 1000. gólját a Bajnokok Ligájában Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A 61. percben a Real egy szép, kombinatív játékkal rukkolt elő, a fiatal brazil szélső előbb Casemiróval játszott össze, akitől sarokkal kapta vissza a labdát, majd Benzemához passzolt, aki ismét előnyhöz juttatta a madridiakat.

2-1-es sikerének köszönhetően a Real Madrid megerősítette első helyét a csoportban, amelyben a Sahtar Donyeck már szinte biztosan nem fog továbbjutni az egyenes kieséses szakaszba.

Bajnokok Ligája, 4. forduló
D csoport
Real Madrid (spanyol)-Sahtar Donyeck (ukrán) 2-1 (1-1)
gólszerzők: Benzema (14., 61.), ill. Fernando (39.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY

Az AC Milannak a hét évnyi szünet után nem sikerült túlságosan jól a visszatérés a legrangosabb európai kupasorozat főtáblájára. Stefano Pioli csapata a játéknap előtt még pontot sem szerzett a B csoportban, amelynek mostani fordulójában az FC Portót fogadta. A Serie A-ban csak rosszabb gólkülönbsége miatt második milánói együttes számára egy vereség a búcsút jelentette volna.

A találkozó elején úgy tűnt, megpecsételődik a milánói csapat sorsa, ugyanis a Porto már a hatodik percben megszerezte a vezetést.

Egy labdavesztés után Marko Grujic adott remek labdát Luis Diaznak, a portugál csapat kolumbiai támadója pedig hét méterről a bal alsó sarokba lőtt Ciprian Tatarusanu mellett.

  • A Milan 5 perc és 2 másodperc után kapott gólt a San Siroban. A milánói csapat ennél korábban csak 1994 novemberében kapott gólt. Akkor Jar Litmanen, az Ajax támadója talált be a második percben a milánói stadionban.
Luis Diaz korai góljával szerzett vezetést a Porto Forrás: AFP/Marco Bertorello

Tíz perccel később növelhette volna az előnyét a Porto. Egy jobb oldali szabadrúgásra Diaz érkezett a hosszú oldalon, hat méterről kapura fejelt, de Tatarusanu óriási bravúrral szögletre tudta ütni a labdát.

A 24. percben a portugál csapat ismét fejjel veszélyeztetett.

Egy jobb oldali szögeltre Marko Grujic érkezett a hosszú oldalon, hét méterről kapura fejelt, de a jobb felsőbe tartó labdát Tatarusanu a levegőben megnyúlva óriási bravúrral hárította.

Az AC Milan első komoly helyzetére a 33. percig kellett várni.

A francia világbajnok Olivier Giroud tekert 19 méterről a jobb felső sarok irányába, de Diogo Costa kapusa elképesztő védéssel szögletre tornázta a labdát. Az első félidő utolsó percében egyenlíthetett volna a Milan. Egy balról belőtt labdára Alexis Saelemaekers érkezett középen, de a belga válogatott támadó 10 méterről kapu fölé lőtt.

A milánóiaktól Olivier Giroud volt a legközelebb a gólszerzéshez Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

A második félidőt jobban kezdte az AC Milan, amely a 61. percben egy szerencsés góllal kiegyenlített. Ismael Bennacer gyenge szabadrúgása levágódott a sorfalról, a labda Giroud elé került, akinek a 11 méteres lövését Diogo Costa oldalra ütött, a kipattanóra azonban Pierre Kalulu érkezett, akinek a kapura lőtt labdáját a menteni igyekvő Chancel Mbemba a saját kapujába lőtte.

A 20 éves Pierre Kalulu főszerepet vállalt a Milan egyenlítő góljában Forrás: AFP/Marco Bertorello

A folytatásban a milánói csapat többet kezdeményezett, de az igazán nagy helyzetek elmaradtak, így Stefano Piolo edző az utolsó negyedórára pályára küldte Zlatan Ibrahimovicot. A 40 éves legenda aktívan szállt be a játékban, rengeteget mutatta magát, a 83. percben még egy gólt is összehozott, de a játékvezető les miatt érvénytelenítette azt.

A hajrában a Milan mindent megtette a győzelem megszerzéséért, de nem tudott újabb gólt lőni, így az eredmény már nem változott.

Ezzel döntetlennel Stefano Pioli együttese megszerezte első pontját a sorozatban, így matematikailag még továbbjuthat a csoportból, de ahhoz valóságos csoda kellene.

Bajnokok Ligája, 4. forduló
B csoport
AC Milan (olasz)-FC Porto (portugál) 1-1 (0-1)
gólszerzők: Mbemba (61.- öngól), ill. Luis Diaz (6.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V