Vágólapra másolva!
A három magyar válogatott játékost foglalkoztató RB Leipzig 2-2-es döntetlent játszott hazai pályán a Paris Saint-Germain csapatával a Bajnokok Ligája csoportkörének 4. fordulójában. A lipcseiek egyenlítő gólját Szoboszlai Dominik szerezte tizenegyesből a 92. percben, de ezzel biztossá vált, hogy Gulácsiék kiestek. A másik szerdai rangadón a Liverpool 2-0-ra legyőzte az emberhátrányban játszó Atlético Madridot, így Jürgen Klopp együttese bebiztosította helyét a nyolcaddöntőben. Az Ajax szintén továbbjutott.

A Gulácsi Pétert, Willi Orbánt és Szoboszlai Dominikot is a soraiban tudó RB Leipzigre nem kisebb feladat várt, mint legyőzni hazai pályán az A csoportban élen álló Paris Saint-Germaint. A francia sztárcsapat két hete 3-2-re verte Párizsban a Leipziget, amely azon a meccsen 2-1-re vezetett, ám Messi két góllal a PSG javára fordította a találkozót.

A PSG azonban szerda este kénytelen volt nélkülözni a hatszoros aranylabdás klasszist, aki sérülés miatt el sem utazott Lipcsébe. A párizsi csapat beszámolója szerint Messi bal combhajlító izmával akadtak gondok.

A német együttes azzal a tudattal léphetett pályára, hogy győzelem esetén életben tartja továbbjutási esélyeit, viszont ha kikap, akkor biztosan nem lesz ott tavasszal a legrangosabb európai kupasorozatban. A két együttes a BL-ben eddig négyszer találkozott egymással, ebből háromszor tavaly. A koronavírus-járvány miatt elhúzódó 2019-2020-as kiírás elődöntőjében a később ezüstérmes PSG 3-0-val ütötte ki a Lipcsét, majd a mostanit megelőző idény csoportkörében Lipcsében 2-1-es, Párizsban pedig 1-0-s hazai siker született.

Ezúttal is a Leipzig kezdőjében kapott helyet Gulácsi Péter, illetve a 29. születésnapját éppen a meccs napján ünneplő Willi Orbán. Ugyanakkor az utóbbi időben bombaformában játszó Szoboszlai Dominikot csak a kispadra jelölte Jesse Marsch. A PSG-ben Mbappé és Neymar is kezdett, ahogy Keylor Navas is, a sérült Lionel Messi helyén Ángel Di María szerepelt.

A PSG tehát a Navas – Hakimi, Marquinhos, Kimpembe, Mendes – Herrera, Danilo, Gueye – Di María, Mbappé, Neymar tizeneggyel kezdett, a túloldalon pedig Gulácsi – Simakan, Orbán, Angelino – Laimer, Haidara – Nkunku, Olmo, Forsberg – Silva összeállításban kezdett a Lipcse.

A Leipzig meglehetősen bátran kezdett, és már a 8. percben megszerezte a vezetést. André Silva szerzett labdát, majd a parádés beadásra az egykori PSG-játékos, Christopher Nkunku érkezett remekül és a hálóba fejelt. A francia játékos idén már 10 gólját szerezte a 15. mérkőzésén.

Az egykori PSG-játékos, Christopher Nkunku visszafogottan ünnepelte gólját Forrás: AFP/Franck Fife

Érezhetően megfogta a párizsiakat a bekapott gól, és nem találták a Leipzig játékának ellenszerét. Mindössze két perccel a gól után óriási esély adódott a hazaiak előtt, ugyanis a játékvezető tizengyest ítélt a Leipzig javára, amiért Danilo ellökte a gólhelyzetben lévő André Silvát a tizenhatoson belül. A labda mögé a sértett állt, ám borzalmasan rosszul végezte el a büntetőt, amit Donnarumma védett. Ez volt a portugál támadó hatodik kihagyott büntetője a karrierje során.

A folytatásban is a Leipzig játszott veszélyesebben, a hazaiak magabiztosan, nagy önbizalommal játszottak, de Laimer és Nkunku is ígéretes helyzetben lőtt mellé.

Majd a 21. percben egy pazar párizsi kontratámadás végén Wijnaldum egyenlített az első valamire való PSG-helyzetből.

Szinte a semmiből egyenlített a Paris Saint-Germain Forrás: AFP/Franck Fife

Pár perccel később kisebb lökdösődés és kakaskodás alakult ki a pályán, miután Tyler Adams szabálytalankodott Di Máríával szemben. Az amerikai játékos végül megúszta a piros lapot, de a sárga miatt, így is ki kell hagynia csapata következő BL-mérkőzését.

Ezt követően kissé leült a játék, sok volt a kapkodás és a hiba mindkét oldalon, így a kapuk nem igazán forogtak veszélyben. Aztán a félidő hajráját megnyomta a vendég csapat,

Di Mária közeli lövését a születésnapos Orbán szögletre blokkolta, a srokrúgás után aztán átvette a vezetést a PSG. Di María ívelt be balról, Marquinhos fejese után Giorginio Wijnaldum öt méterről fejelt a bal alsóba.

A hosszabbítás perceiben eldönthette volna a PSG a mérkőzést, de Mbappé ziccerénél Gulácsi bravúrral védett, így 2-1-es vendég vezetéssel vonultak szünetre a felek.

1. félidő
39Georginio Wijnaldum
39Marquinhos
32Presnel Kimpembe
25Tyler Adams
21Georginio Wijnaldum
21Kylian Mbappe
12Andre Silva
10Danilo Pereira
8Andre Silva
8Christopher Nkunku
2. félidő
95Ander Herrera
95Yussuf Poulsen
93Kylian Mbappe
92Szoboszlai Dominik
91Gianluigi Donnarumma
85Konrad Laimer
85Angel Di Maria
85Georginio Wijnaldum
74Neymar
74Tyler Adams
69Mohamed Simakan
62Nuno Mendes
59Emil Forsberg
59Andre Silva
46Willi Orbán
Összeállítások
RB Leipzig3-4-2-1
Paris Saint-Germain4-3-3
Football Pálya
18
Georginio
Wijnaldum
15
Danilo
Pereira
27
Idrissa
Gana Gueye
11
Angel
Di Maria
7
Kylian
Mbappe
10
50
Gianluigi
Donnarumma
2
Achraf
Hakimi
5
3
Presnel
Kimpembe
25
Nuno
Mendes

RB Leipzig

Kezdők
1Gulácsi Péter
4Willi Orbán
46
2Mohamed Simakan
69
32Josko Gvardiol
22Nordi Mukiele
27Konrad Laimer
85
14Tyler Adams
74
25
3Angelino
18Christopher Nkunku
8
10Emil Forsberg
59
33Andre Silva
59
12
8
21Brian Brobbey
23Marcel Halstenberg
16Lukas Klostermann
43Marcelo Saracchi
31Josep Martinez
8Amadou Haidara
9Yussuf Poulsen
95
17Szoboszlai Dominik
92
25Dani Olmo
26Ilaix Moriba
38Hugo Novoa
39Benjamin Henrichs
44Kevin Kampl
Cserék

Paris Saint-Germain

Kezdők
18Georginio Wijnaldum
85
39
21
15Danilo Pereira
10
27Idrissa Gana Gueye
11Angel Di Maria
85
7Kylian Mbappe
93
21
10Neymar
74
50Gianluigi Donnarumma
91
2Achraf Hakimi
5Marquinhos
39
3Presnel Kimpembe
32
25Nuno Mendes
62
6Marco Verratti
4Sergio Ramos
8Leandro Paredes
30Lionel Messi
16Sergio Rico
1Keylor Navas
60Alexandre Letellier
9Mauro Icardi
17Colin Dagba
20Layvin Kurzawa
21Ander Herrera
95
22Abdou Diallo
23Julian Draxler
24Thilo Kehrer
28Eric Ebimbe
Cserék

Jesse Marsch a szünetben lecserélte Willi Orbánt. A Leipzig a második félidőt is határozottan és agresszíven kezdte, és többször is lőtt kapura, a PSG kontratámadásai viszont rendre veszélyt jelentettek. Az 52. percben Kylian Mbappé lőtt ígéretes helyzetből a kapu jobb oldala mellé. A második félidőben túl sok gólhelyzete nem volt a Leipzignek, ezért Jesse Marsch kettős cserével igyekezett frissíteni csapatán, és bő félórával a rendes játékidő vége előtt érkezett a pályára Szoboszlai Dominik, illetve Yussuf Poulsen.

Mbappé robogott végig a bal oldalon, a világbajnok csatár helyzeténél Gulácsi védett, majd a túloldalon egy jobb oldali beadást ütött el Donnarumma Poulsen elől, a kipattanót Angelino kétszer is az előtte álló Marquinhosba lőtte.

A 71. percben Szoboszlai előtt adódott nagy helyzet, a magyar válogatott kivűlósága Nkunku beadása után középről lőtt a jobb alsó mellé.

Szoboszlai megszerezte első BL-gólját a Leipzig mezében Forrás: AFP/Franck Fife

A hajrában a PSG biztos győzelme veszélybe került, miután Kimpembe lökte el Nkunkut a tizenhatoson belül.

A megítélt tizenegyest a 92. percben Szoboszlai Dominik magabiztosan a jobb kapufa mellé lőtte. Szoboszlai az első gólját szerezte a BL-ben a Leipzig színeiben.

Az utolsó percekben a Lipcse mindent megtett a győzelemért, ám újabb gól már nem esett a találkozón, ezzel biztossá vált, hogy a német együttes nem lesz ott tavasszal a legrangosabb európai kupasorozatban.

A csoport másik meccsén a Manchester City 4-1-re nyert otthon a Brugge ellen. Az angolok Foden góljával szereztek vezetést a 15. percben, de csupán két percig tartott az előny, ugyanis Stones öngóljával egyenlített a belga csapat. A fordulás után még inkább fokozta a nyomást a hazai együttes és Mahrez fejes góljával ismét megszerezte a vezetést. A hajrában még két gólt rámolt be a City, ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Három perccel a beállása után gólt lőtt Raheem Sterling Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A B csoport kora esti összecsapásán az AC Milan megszerezte első pontját, miután 1-1-es döntetlent játszott a Portóval hazai pályán, így továbbra is nyeretlen és nagyon nehéz helyzetbe került a továbbjutást illetően.

A kvartett másik meccsén a Liverpool hazai pályán fordulatos találkozón diadalmaskodott az Atlético Madrid ellen. A spanyoloknál eltiltás miatt nem játszhatott Antonine Griezmann, aki a két héttel ezelőtti mérkőzésen kapott piros lapot, amiért fejbe talpalta Firminót. Az angolok remekül kezdték a mérkőzést, és 8 percen belül kétgólos előnyre tettek szert az első félidő derekánál. A félidő hajrájában fokozta a nyomást a Liverpool, a spanyolok pedig emberhátrányba kerültek.

Felipe szabálytalankodott Manéval szemben, a játékvezető első szándékból sárga lapot akart adni a védőnek, de mivel többszöri kérésre sem ment oda játékos a bíróhoz, így sárga lap helyett pirosat kapott.

Danny Makkelie játékvezető elsőre még sárga lapot mutatott fel a brazil védőnek, majd villant a piros Forrás: AFP/Oli Scarff

A fordulás után Luis Suárez szépíthetett volna, de a játékvezető a videobíró visszanézése után érvénytelenítette a találatot les miatt. A hátralévő időben hiába nyomott Klopp csapata, újabb gól már nem esett a meccsen. Győzelmével a Liverpool megőrizte hibátlan mérlegét és bebiztosította továbbjutását a nyolcaddöntőbe.

Az Ajax - a Liverpoolhoz hasonlóan - megőrizte hibátlan mérlegét, mivel a hajrában fordított és 3-1-re legyőzte az emberhátrányban játszó Borussia Dortmundot, ezzel a holland csapat már biztosan ott van a legjobb 16 csapat között. A Sheriff Tiraspol a két héttel ezelőtti kijózanító pofon után ismét kikapott az Internazionale csapatától.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló:
A csoport:
Manchester City-Club Brugge 4-1 (1-1)
RB Leipzig-Paris Saint-Germain 2-2 (1-2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport:
AC Milan-FC Porto 1-1 (0-1)
Liverpool-Atlético Madrid 2-0 (2-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport:
Borussia Dortmund-Ajax 1-3 (1-0)
Sporting Lisboa-Besiktas 4-0 (3-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport:
Real Madrid-Sahtar Donyeck 2-1 (1-1)
Sheriff Tiraspol-Inter 1-3 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY