Vágólapra másolva!
Az Európa-liga csoportkörének negyedik fordulójában a magyar bajnok Ferencváros hazai pályán, a Groupama Arénában 3-2-re kikapott a skót Celtictől. Támadásban ezúttal jobb volt a Fradi, mint két hete Glasgow-ban, a védelmi hibák azonban nagyon sokba kerültek. Ezzel eldőlt, hogy a magyar bajnok negyedik lesz a csoportjában, és nem folytathatja tavasszal a Konferencia-ligában.

A Fradi két héttel ezelőtt 2-0-ra kikapott a skót sztárcsapat otthonában. A találkozó után a magyar csapat kapusa, Dibusz Dénes azt mondta, hogy talán egy döntetlenre jók lettek volna, de a győzelemre nem volt esély, főleg azért, mert nem tudta megtartani a labdát a skótok nyomása alatt. A legfontosabb mondata azonban ez volt:

"Tanulnunk kell ebből a meccsből, mert a Celtic elleni hazai találkozó lesz az utolsó esélyünk, hogy odaérjünk a harmadik helyre."

Valóban, a Fradi három kör után még pont nélkül állt, míg a skótoknak éppen a magyar bajnok elleni siker nyomán három pontjuk volt. Márpedig a csoport harmadikja tavasszal még átkerül a Konferencia-ligába, azaz jöhet a folytatás. A Fradi utoljára az 1974-75-ös KEK-kiírásban érte meg az európai kupatavaszt, és akkor egészen a döntőig jutott.

Peter Stöger, a Fradi edzője, a Hatvan elleni könnyed, 7-0-ra megnyert Magyar Kupa-meccsen, valamint a Gyirmóton ugyancsak megnyert (2-0) bajnokin tesztelhette játékosait. Az osztrák szakember a Glagow-ban látott kezdőhöz képest három helyen változtatott: Dibusz Dénes helyett Bogdán Ádám kezdett a kapuban, de nem előbbi rossz formája, hanem betegsége miatt, valamint Henry Wingo és Ryan Mmaee maradt ki, míg Somalia és Olekszandr Zubkov bekerült a csapatba.

A szurkolók lelkesedésén egyetlen másodpercig sem látszott, hogy a Fradi három vereséggel kezdte az EL-csoportkört: a stadion körül már a meccs előtt egy órával óriási volt a tömeg, a lelátó pedig a vendég szektor kivételével szinte teljesen megtelt a kezdésre. Az ultrák szektora szokás szerint megtelt, és ugyancsak szokás szerint egy gyönyörű élőképpel készültek a csapatok fogadására.

A szurkolók ezúttal is kitettek magukért a kezdés pillanatától Fotó: Koncz Márton - Origo

Az első lehetőség rögtön az első percben a Fradi előtt adódott, Uzuni passzolt jó ütemben Tokmacnak, azonban a norvég csatár luftot rúgott, így oda lett a helyzet. A túloldalon bezzeg nem hibáztak a támadók, pontosabban az első meccsen is gólt szerző Furuhasi Kyogo: a 3. percben remek labdát kapott a japán csatár, egy csellel elfektette Civicet, majd Bogdán jobb lába mellett a jobb alsó sarokba gurított.

Már a harmadik percben gólnak örülhettek a skótok: balra a gólszerző, Furuhasi Fotó: Koncz Márton - Origo

A hirtelen jött gól után a Fradi láthatóan igyekezett átvenni a meccs irányítását, és jobbára sikerült is a skótok térfelén tartani a labdát, és, ha némi szerencsével is, de meglett az erőfeszítés eredménye: a 11. percben Tokmac adott labdát a jobb oldalon üresem maradt Zubkovnak, aki meghúzta, majd az éles szögből leadott lövése megpattant a becsúszó Josip Juranović lábán, a felpattanó labda pedig átszállt Joe Hart feje fölött és a kapu bal oldalában kötött ki (1-1)!

A Fradi gyorsan egyenlített, Zubkov (balról a második) góljával Fotó: Koncz Márton - Origo

Az egyenlítő gól után lett csak igazán jó a meccs: a skótok is rájöttek, ha nem támadnak, bajba kerülhetnek, miközben a Fradi változatlan lendülettel harcolt a vezetés megszerzéséért. Mindkét oldalon akadtak kemény szerelések, a Celtic játékosai néha talán az indokoltnál is keményebbek voltak, amit a portugál Verissimo játékvezető nem mindig torolt meg kellő eréllyel - meg is kapta a magáét a lelátóról...

A 23. percben Eldar Civic veszélyes lövését védte Joe Hart, azonban ugyanebben a percben

az ellentámadás végén a túloldalon Jota még pontosabban célzott, vagy inkább csak szerencséje volt,

hiszen lövése után a labda megpattant Vécsey Bálint vállán, a labda pedig a tehetetlen Bogdán mellett a kapufáról a kapu jobb oldalába vágódott. Ismét megszerezte a vezetést a Celtic (1-2), de ez a gól egyáltalán nem volt benne a meccsben.

Kellett is pár perc, amíg a magyar bajnok összekapta magát, akkor viszont kis híján egyenlített: Tokmac adott remek labdát Uzuninak, aki lefutotta a védőjét majd kilenc méterről lőtt, de Hart kiütötte a rövid felsőbe tartó labdát.

Zubkov kezdőbe állítása remek döntésnek bizonyult Fotó: Koncz Márton - Origo

Az első félidő utolsó negyedórájának kezdetén a skótok előbb a bal, majd a jobb oldalról lőhettek veszélyes szabadrúgást, de mindkét alkalommal fel tudott szabadítani a hazai védelem. És a támadásokkal sem maradt adós a Fradi, mégha ezekben a percekben kevesebb is volt a veszély Tokmacék játékában, a küzdésre egy pilllanatig sem lehetett panasz. A félidő utolsó perceiben inkább a Celtic játszott mezőnyfölényben, igaz, Bogdánnak egyedül Turnbull távoli próbálkozását kellet védenie a 43. percben, amit meg is tett.

Hatalmas Fradi-helyzettel indult a második félidő:

a 48. percben Tokmac 18 méterről eleresztett lövése után csattant a labda a felső lécen - nem Harton múlt, hogy nem lett 2-2.

Igaz, nem is Bogdánon, hogy nem lett 1-3, ugyanis az 51. percben egy húsz méterről elvégzett szabadrúgás után Ralston fejesét "mentette" a felső léc - a magyar kapusnak nem sok esélye lett volna hárítani.

Minden labdáért meg kellett harcolniuk a játékosoknak Fotó: Koncz Márton - Origo

A lelátóról folyamatosan szólt a biztatás, a Fradi pedig harcolt az egyenlítésért, az 52. percben Zubkov cselezett jobbról befelé, 16 méterről elresztett lövését azonban biztosan védte Hart. Az 58. percben ismét bizonytalan volt a Fradi védelme, így Furuhasi egyedül törhetett kapura, át is emelte a labdát Bogdán fölött, azonban a visszafutó Blazic azonban a gólvonal előtt még kivágta a labdát.

A 60. percben azonban már megbüntette a Celtic az újabb hibát: egy labdaszerés után Furuhashi adott tökéletes kiugratást Abadának, aki higgadtan a jobb alsó sarokba lőtt (1-3).

1. félidő
45
23Jota
23
11Josip Juranovic
11
10Stephen Welsh
9
3Kyogo Furuhashi
3Liel Abada
3Kyogo Furuhashi
1
2. félidő
94
91Samy Mmaee
91Samy Mmaee
90Stephen Welsh
89Stephen Welsh
86Ryan Mmaee
86Myrto Uzuni
86
81Oleksandr Zubkov
81Oleksandr Zubkov
78Nir Bitton
78Nir Bitton
73Eldar Civic
73Bálint Vécsei
73Eldar Civic
73Bálint Vécsei
70Kyogo Furuhashi
70Liel Abada
70Jota
70Jota
70Liel Abada
70Kyogo Furuhashi
67Tokmac Chol Nguen
67Kristoffer Zachariassen
67Kristoffer Zachariassen
67Tokmac Chol Nguen
60Kyogo Furuhashi
60Liel Abada
60Liel Abada
46
Összeállítások
Ferencvárosi TC4-2-3-1
Celtic4-2-3-1
Football Pálya
1
Ádám
Bogdán
7
25
Miha
Blazic
3
Samy
Mmaee
17
Eldar
Civic
19
Bálint
Vécsei
93
Aissa
Laidouni
11
Oleksandr
Zubkov
16
Kristoffer
Zachariassen
10
Tokmac
Chol Nguen
77
Myrto
Uzuni
15
Joe
Hart
56
Anthony
Ralston
20
Cameron
Carter-Vickers
57
Stephen
Welsh
88
Josip
Juranovic
6
Nir
Bitton
42
Callum
McGregor
11
Liel
Abada
14
David
Turnbull
17
8
Kyogo
Furuhashi

Ferencvárosi TC

Kezdők
1Ádám Bogdán
7Somalia
25Miha Blazic
3Samy Mmaee
91
91
17Eldar Civic
73
73
19Bálint Vécsei
73
73
93Aissa Laidouni
11Oleksandr Zubkov
81
81
16Kristoffer Zachariassen
67
67
10Tokmac Chol Nguen
67
67
77Myrto Uzuni
86
61Szabolcs Mergl
8Ryan Mmaee
86
15Adnan Kovacevic
20Robert Mak
21Endre Botka
23Marijan Cabraja
31Henry Wingo
44Stjepan Loncar
53Dominik Csontos
69Regő Szánthó
Cserék

Celtic

Kezdők
15Joe Hart
56Anthony Ralston
20Cameron Carter-Vickers
57Stephen Welsh
90
89
10
88Josip Juranovic
11
6Nir Bitton
78
78
42Callum McGregor
11Liel Abada
70
70
60
60
3
14David Turnbull
17Jota
70
70
23
8Kyogo Furuhashi
70
70
60
3
3
29Scott Bain
5Liam Scales
7Georgios Giakoumakis
12Ismaila Soro
16James McCarthy
19Michael Johnston
26Osaze Urhoghide
30Liam Shaw
47Dane Murray
49James Forrest
54Adam Montgomery
71Toby Oluwayemi
Cserék

A 67. percben Peter Stöger kettőt cserélt, lejött Zachariassen és Tokmac, helyükre Robert Mak és Ryan Mmaee érkezett. A szlovák középpályás gyorsan helyzetbe is kerülhetett volna, ha Uzuni labdája pontosabb. A 73. percben érkezett Loncar és Cabraja is Vécsey és Civic helyére, kellett a frissítés, hogy az utolsó negyedórát még meg tudja nyomni a Fradi.

A Celtic azonban ekkor már amennyire csak lehetett lassította a játékot, a Fradi támadásai pedig rendre elhaltak egy-egy rossz passzon még a skót tizenhatos előtt. A 80. percben Stöger Zubkov helyére még Szánthó Regőt is pályára küldte.

Bogdán Ádám, a Ferencváros kapusa minden skót gólnál kiszolgáltatott helyzetben volt Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi nem azért Fradi, hogy egyetlen meccset is feladjon, ez látszott a hajrában is! A 86. percben a tizenhatos bal sarkáról Myrto Uzuni tekert mesterien a skót kapu bal alsó sarkába, újfent visszahozva a hazai reményeket (2-3)! Sőt, két perccel később Szánthó Regő lőtt középről, tizenhét méterről, és nem sokkal kerülte el a labda a skót kaput. Azonban ez volt a Fradi utolsó lehetősége, mert a ráadás négy percében a skótok szinte végig a Fradi szögletzászlójánál tartva a labdát, kiharcolták a győzelmet.

A négy meccsen elszenvedett negyedik vereséggel a Fradi már biztosan az utolsó, negyedik helyen végez a csoportjában (a Celticet pontszámban ugyan még beérheti, de az egymás elleni eredmény a skótoknak kedvez), így biztos, hogy december 9-én a Bayer Leverkusen elleni hazai meccsel véget ér a Fradi idei európai kupaszereplése.

Eredmény, Európa-liga, csoportkör, 4. forduló:
Ferencváros - Celtic (skót) 2-3 (1-2)
Groupama Aréne, v.: Fabio Verissimo (portugál)
gól: Zubkov 11., Uzuni 86., ill. Furuhasi 3., Jota 23., Abada 60.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Slavia Praha 6 5 1 0 17-4 13 15
GY
V
GY
GY
GY
2.
AS Roma 6 4 1 1 12-4 8 13
GY
GY
V
D
GY
3.
Servette 6 1 3 2 4-13 -9 5
V
D
GY
D
V
4.
FC Sheriff 6 0 5 1 5-17 -12 1
V
D
V
V
V